Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Margola g - bardzo dziękuję za namiary na kominki - fajna stronka!

Co do kafelek już wybrałam na dolną i górną łazienkę i mam nadzieję, ze mi się nie zmieni - u góry bambus chyba z Paradyżu, na dole niestety nie wiem jak się nazywają - może kiedyś uda mi się je wkleić, myślę nad tym czy do sufitu je ciągnąć czy tylko do pewnej wysokości - pomysłu jeszcze nie mam :-?

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę, że podoga dopisuje (we Wrocku przynajmniej słoneczko :)) i wszyscy na budowie a nie na forum :)

My jesteśmy po rozmowach z architetka... zmiany takie jak u większości z Was: przejście z garażu, powiększenie okna w salonie, powiększenie wiatrołapu, pralnia przekształcona w garderobę do tego najmniejszego pokoiku, likwidacja okien w garażu (konieczność), drzwi wejściowe - wymiar stand...

Teraz to oby do wisony...hmmm myślę, że to czasu uda nam się wszystko załatwić.

Hmm, ja tez własnie wróciłam od architekta- mam mieszane uczucia-

1)nie mozemy dojśc do porozumienia w sprawie podniesienia ścianki kolankowej- ja bym chciała podnieśc tak do ok 100 cm, ale architekt twierdzi, ze wtedy bede miała problem z otwieraniem okien, bo będą za wysoko..ale można przecież zamowieć okna, które maja klamke na dole, nie?

Czy myślicie ze scianka kolankowa na poziomie 90 cm wystarczy? Boje sie , ze nic pod te skosy nie zmieszcze..

2) jak rozwiązaliście kwestie różnicy miedzy poziomem garazu a reszty domu?

Mi architekt proponuje , by zrobic minimalny podjazd do garazu ( na 15 cm) i jeden schodek z kotłowni.

3) Na pewno będę zmniejszac wielkosc tarasu- nie będzie siegał całej szerokosci domu, ale tylko do połowy wykuszu- za to bedzie szerszy w strone ogrodu.

No i najważniejsze- mam straszny dylemat - co zrobic ze chodami- czy zamówić drewniane, czy robić betonowe- na pewno byłyby tańsze i nie trzeba by przez całą budowe chodzic po drabnie :) Nie umniejszając oczywiści urokom Waszych pięknych drabin - szczególnie własnoręcznie zrobionych :)

Jedziemy jeszcze dzisiaj na spotkanie do firmy budowlanej- chce , zeby wycenili mi budowe- zarówno pod klucz jka i stan surowy zamknięty (+ tarasy, ew. schody, ścianki działowe i podłogi) sama nie wiem, na cos sie zdecydujemy..

Az sie boje :)

Czytam tak o Waszych zmianach w domku, a my nie napisaliśmy jeszcze o naszych, a są..........

Budujemy Protona II

zmiany na dole:

poszerzenie drzwi wejściowych;

poszerzenie wiatrołapu;

drzwi do garażu z wiatrołapu;

schody będziemy robić betonowe, wejście będzie od strony jadalni i dziuęki temu pod schodami będzie spiżarka;

rezygnacja ze spiżarki przy kuchni (chcemy mieć trochę większą kuchnię);

rezygnacja z jednego okna w kuchni, a drugie powiększamy;

poszerzenie okna w salonie

przesunięcie drzwi balkonowych w prawo(mamy powiększony salon, ponieważ wyrównaliśmy dach);

zmiany na górze:

poprzez wyrównanie dachu zyskaliśmy dodatkowo całkiem fajny pokój nad garażem;

bardzo małe zmniejszenie pokoju (tego bez balkonu) aby zyskać wejście do pokoju nad garażem

To są nasze zmiany. Jak o czymś zapomniałam to dopiszę.

margola_g- ja tez tak własnie chciałam i tu zaczęła sie moja batalia z architektem- ze zaburzymy proporcje budynku i ze okna bedą na tyle wysoko, ze bedzie problem z ich otwieraniem.. ale bylismy wczoraj w firmie, która najprawdopodobniej bedzie nam dom budowac i oni twierdza, ze wszystko sie da i Ty tez jestes tego przykładem :)

Bede dzisiaj dzwonic do architekta i poinformuje, ze chce podniesc scianke kolankowa tak, zeby były 3 bloczki i wieniec.

Zastanawiam sie czy nie zmnijeszyc okien dachowych - w projekcie sa chyba 140 cm- ja sie zasatanawiam nad 119cm- mylicie, ze to dobry pomysl?

Acha i bedziemy budowac z Porotermu 30 P+W =12 styropianu.

Do tej pory myslelismy zeby to było 25+15 , ale nas przekonał.

Pytałam jeszcze o tansze zamienniki Weinerbergera,ale podobno warto zapłacić troche wiecej za "orginał" :) Na moją sugestie, ze może z Jopka- pan powiedział, ze on z Jopka budowac nie bedzie..

u nas sa 3 bloczki na ściance kolankowej ale cieśle wydłużyli trochę krokwie i nie zaburzyło to proporcji domku.

Dokładnie tak chce zrobic- 3 bloczki + wieniec od wysokosci stropu. To chyba i tak wychodzi, ze podnosimy scianke o 50 cm.

Pani archtekt nie była zadowolona, ale uległa :)

Czyli zestawienie wszystkich zmian wygląda tak:

- Podniesienie ścianki kolankowej do wysokosci 3 bloczków + wieniec- czyli chyba podniesienie o 50 cm

- Przejscie z garażu do domu

- Drzwi wyjściowe z garażu zamiast jednego z trzech okien

- Podniesienie poziomu garażu o 15 cm w stosunku do poziomu domu

- Likwidacja łuków w oknach

- Zmniejszenie tarasu i zmiana kształtu na prostokąt (co mi tam-i tak nie bedzie łuków w oknach.. :)

- Powiekszenie okna w salonie i przeniesienie go na środek ściany.

- Likwidacja "nadproży"- chodzi mi o te przypory w narożnikach

- Zmniejszenie okien dachowych z 140 na 118 cm

- Standaryzacja rozmiarów drzwi zewnętrznych.

Troche sie tego nazbierało.. nie wiem, czy to ciągle jeszcze Proton będzie ;)

Witam wszystkich serdecznie :D

A my właśnie zakupiliśmy projekt Proton I - wersja podstawowa. Budować będziemy się pod Legnicą.

Udało mi się przebrnąć przez forum i wszystkim, których Protonki już stoją serdeczie gratuluję! (i skrycie zazdroszę... :oops: ) My chcemy ruszyć na wiosnę (jak się uda z papierkologią...). Na razie czytam, uczę się, podpatruję... uffff.... jak pomyślę, ile przed nami, to aż mi się słabo robi :o

Ale cała pociecha w tym, że wszyscy kiedys zaczynali :wink:

No to wygląda na to, ze bedziemy razem zaczynać- my też planujemy zacząć na wiosnę- też Proton I wersję podstawową ( bez piwnicy).

Na razie próbujemy przetrwać batalię z adaptacją projektu no i znaleźć kogoś , kto nam ten dom wybuduje :) ale to szczegół taki .. :))

Jakie zmiany planujecie?

Margola -dziękuję za gratulacje fasolki- niestety poroniłam :cry: mam jednak nadzieję, że jak się już wprowadzimy do naszego domku to tym razem nam się uda :D tak jak pisałam w tym roku nam się nie szczęści, planowaliśmy,że może uda nam sie wprowadzić na święta, ale nie jest to możliwe - wszystko przez te pechowe ekipy, teraz czekamy i obserwujemy postępy tynkarzy....

pozdrawiam wszystkich budujących i czekających na rozpoczęcie budowy - życzę powodzenia i pamiętajcie nowy rok to zawsze nowe nadzieje ....

Cześć!

Witam serdecznie wszystkie nowe osoby - sporo się nas uzbierało na forum :)

Meluzyna, my mamy ściankę kolankową wysokości 3 pustaków plus wieniec. Krokwie mieliśmy mieć wydłużone o 20cm ale wydłużone zostały o około 35 cm. Obecnie długość krokwi wychodzących poza mur to niecałe 140cm i naszym zdaniem proporcje budynku nie są zachwiane. Widzieliśmy wcześniej dwa protonki z taką ścianką kolankową i wyglądały bardzo fajnie, a jednocześnie pomieszczenia na poddaszu były bardziej ustawne.

Nowalijki, przykro słyszeć, ale tak jak piszesz - nowy rok, nowe nadzieje - ufam, że wszystko się Wam uda i ułoży po Waszej myśli.

Pozdrawiam wszystkich, a nowym życzę cierpliwości przy załatwianiu formalności (przyda się :) )

Oglądnełam sobie Wasza galerię- faktycznie wszystko wygląda bardzo fajnie- upewniłam sie tylko, ze podniesienie scianki to bardzo dobry wybór.

Mam pytanie- powiększaliscie okna w małej łazience na dole, garderobie i pokoju na górze? (te na bocznej elewacji) Bardzo dobrze to wyglada, a wydają mi sie wieksze niz w projekcie..

Jeszcze jedno pytanie- ostatnie juz :)

Jakie wymairy będą miały te powiększone okna docelowo ? (łazienka na dole, kotłownia/gospodarczy, pralnia i pokój na górze) baaardzo mis ie podobają

Tak sobie oglądam tą Waszą galerie i sie nacieszyć nie moge, ze już niedługo tez będę miała taki piękny domek:)