Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Okna docelowo raczej nie będą większe niż w projekcie. Owory okienne na górze obecnie mają wymiar ~107cm wysokości na ~63cm szerokości, a na dole ~132cm na ~63cm. Po zamontowaniu okien z roletami, okna będą niższe o 16cm - taką wysokość ma kaseta rolety. Nie wiemy jeszcze czy nie zrobimy na dole takich samych okien jak na górze, czyli może dodamy jeszcze od dołu jedną warstwę pustaków.

A proton faktycznie jest fajnym domkiem i cieszy oko :)

Jeżeli będziesz miała jeszcze jakieś pytania to pytaj śmiało - postaram się odpowiedzieć.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bortek79 - dzięki!

Pięknie Twój Protonek rośnie, nie myślałam nawet, że podniesienie ścianki kolankowej o 2 porothermy tak fajnie wyjdzie - dużo więcej mieliście problemów z przeliczeniem ile drewna potrzeba na więźbę? - my się tego obawialiśmy i podwyższyliśmy tylko o jeden pustak :)

P.S. Nie bardzo potrafię wklejać zdjęcia więc nie mam założonego albumu, ale może jak tynki będą skończone to uda mi się namówić męża, aby to zrobił bo wtedy będzie więcej widać i bardziej zrozumiale będą zmiany, których dokonaliśmy, o których pisałam dawno, dawno temu.... :roll: :D

Pozdrawiam Agnieszka

Jeszcze jedno pytanie- ostatnie juz :)

Jakie wymairy będą miały te powiększone okna docelowo ? (łazienka na dole, kotłownia/gospodarczy, pralnia i pokój na górze) baaardzo mis ie podobają

Tak sobie oglądam tą Waszą galerie i sie nacieszyć nie moge, ze już niedługo tez będę miała taki piękny domek:)

WITAJCIE

TAK Z CIEKAWOŚCI ILE TERAZ MURARZ WOŁA ZA METR MURU, CZY MASZ TAKIE INFORMACJE??

DLACZEGO ZDECYDOWALIŚCIE SIĘ JEDNAK NA SCHODY DREWNIANE?

Z przeliczeniem więźby nie miałem większych problemów. Podnosząc ściankę kolankową podniesiona została cała konstrukcja dachu bez dokonywania w niej zmian. Wydłużyć o 50cm trzeba było słupy podpierające płatwie. Po przeczytaniu forum stwierdziłem, że warto jeszcze wydłużyć krokwie tak aby okap wypadł trochę niżej i zakrył część ścianki kolankowej. W efekcie wszystkie krokwie, poza tymi nad lukarnami, zostały wydłużone o 40cm względem zestawienia z projektu.

Teraz na etapie montażu więźby wyszło, że można było wydłużyć jeszcze jętki. Wówczas można by je zamontować niżej i tym samym zyskać większy/wyższy stryszek nad pokojami na górze.

Dziki że podoba Ci się nasz protonek :D

Madziu i Jacku witam na forum :) Niestety nie wiem ile obecnie murarze biorą za metr muru. Ja ze wszystkimi ekipami murarzy gadałem o cenie za całość prac murarskich (od fundamentów po klinkier na kominie i tarasy). Kiedyś mój kolega wspominał mi że murarze biorą od 25zł do 50zł za m2.

Co do schodów, to drewniane po prostu bardziej się nam podobają. Sprawiają wrażenie lżejszych i jest więcej otwartej przestrzeni.

Dokładnie- w środę spotykamy sie z firmą budowlaną i będziemy - juz przynajmniej orientacyjnie wiedzieć coś na temat kosztów ( w naszym wypadku razem z materiałami). Ale też nie bedzie to koszt za metr/2, tylko za całość prac murarskich- razem z kominami, tarasem i schodami.

Długo zastanawiałam sie nad rodzajem shodów, budowlańscy twierdza jednak, ze drewniane i tak wyjdą porónywalnie- na betonowe trzeba liczyć zbrojenie, materiały, robociznę a i tak potem trzeba je drewnem obłożyć co tez przecież kosztuje..Więc jesli nie zależy Wam na schodach "firmowych", za które wołają kilkanaście tysięcy zl, to stolarz z powodzeniem zrobi według wzoru za duzo niższą kase według pokazanego wzoru.

chyba :)

moze sie myle..

Głębokość wykopów zależy od warunków gruntowych oraz od poziomu przemarzania gruntu (rożny dla różnych rejonów kraju, dla wielkopolski to 80cm). U nas wykopy po zebraniu humusu miały głębokość około 50-70cm.

U nas ziemia jest twarda, gliniasta więc brzegi wykopów się nie osuwały i nie robiliśmy szalunków. Na dno daliśmy parę cm suchego betonu B10, a potem prosto w wykopy laliśmy ławy z betonu B20.

Witam wszystkich budujących :D

U nas dużooo się działo:

- mamy ułożone ogrzewanie podłogowe,

- domek cały ocieplony i otynkowany,

- dekarze obrobili mi lukarny - tak jak to sobie wymodziłam - podbitką

- poddasze ocieplone,

- zrobiony jest też stryszek,

ale najważniejsze jest to że wycięliśmy to wielkie drzewo 8)

wiem wiem - fajnie wyglądało, ale wyglądałoby mniej fajnie na naszym dachu...

niestety w oczekiwaniu na pozwolenie zdążyło nam porządnie zapchać rynny....

teraz szykujemy się do wylewek - startujemy w poniedziałek :D

Wszystkich ciekawych naszych postępów zapraszam do galerii 8)

No to wygląda na to, ze bedziemy razem zaczynać- my też planujemy zacząć na wiosnę- też Proton I wersję podstawową ( bez piwnicy).

Na razie próbujemy przetrwać batalię z adaptacją projektu no i znaleźć kogoś , kto nam ten dom wybuduje :) ale to szczegół taki .. :))

Jakie zmiany planujecie?

Cóż - projekt jest w tarkcie adaptacji, a jeśli chodzi o zmiany, to z pewnością będa podobne do wymienianych już na tym forum:

1. przejście z garażu do domu

2. likwidacja łuków

3. zastanawiamy się nad podnieśieniem ścianki kolankowej - czytałam, że większość tych, którzy toi zrobili, to sobie to rozwiązanie chwali...

4. nad resztą wciąz się zastanawiamy - myślę nad tym tarasem, ale on mi się tak strasznie podoba.... mimo braków łuków w oknach :wink:

Na pewno na bieżąco będe informować, jak cos jeszcze wyskoczy.

A przy okazji mam pytanie - czy ktoś montował albo choć zastanawiał się nad ogrzewaniem typu legalett? To taki rodzaj podłogówki, w przwodach krąży ogrzane powietrze - wiecie coś więcej na temat wad i zalet? Czytałam już o tym, ale nie znam nikogo, kto by coś takiego sobie montował.

Przyznam szczerze, ze nie słyszałam o takiej podłogówce..

My jestesmy po wstepnej wycenie stanu surowego otwartego. Firma wyceniła roboty "murowe"- wykop fundamentów, sciany, strop, kominy itp. bez dachu na ok 30 tys. Oczywiście bez materiałów.

Czy to dużo? Nie mam niestety punktu odniesienia i sie waham.

Materiały wycenili mi na ok 75 tys- to mi sie wydaję wygórowaną cena.. ale moze się mylę. Budujemy z Porothermu 30 P+W.

Jak myślicie- czy to nie za dużo jak na stan surowy otwarty?

Cześć!

Te 30tyś to cena razem z tarasem i schodami wejściowymi? Jeżeli tak to wydaje mi się nie dużo. My za prace murarskie (razem z tarasem i schodami takimi jak w projekcie) płacimy niecałe 40tyś.

Na materiały wydamy około 70tyś - budujemy protona II z porothermu 25 P+W.

Stryszek nad poddaszem wydaje się całkiem sensowny. Nie da się w nim wprawdzie poruszać bez lekkiego przygarbienia, ale na schowek/graciarnię będzie idealny :) Jeżeli nie będzie ocieplany, to w najwyższym punkcie między krokwiami będzie miał około 190cm. Tak jak już wcześniej pisałem, jeżeli podnosi się ściankę kolankową, to wydłużając jętki można je zamontować niżej, a tym samym stryszek będzie wyższy.

Pozdrawiam

Witam wszystkich !!!

My na ścianki działowe wybraliśmy porotherm 11,5, jak to będzie wyglądało w praktyce okaże się później ;)

Pozdrawiam Wszystkich i trzymam kciuki za pogodę

:lol: :lol: :lol: :lol:

Nasz Protonek :

http://img133.imageshack.us/img133/4010/dom007kopianq9.jpghttp://img510.imageshack.us/img510/6780/dom009kopiamz7.jpg[/img]

Witam!

Chcielibyśmy z mężem rozpocząć w przyszłym roku budowę i Proton I wydaje się być idealnym domkiem dla naszej rodzinki.

Mamy ogromną prośbę do forumowiczów z okolic Poznania - czy moglibyśmy wpaść do was, by zobaczyć jak Proton wygląda w realu?

W projektach wszystkie domki wyglądają super - piękne elewacje, dachówki etc. i boimy się, że trochę nas to zmyli.

Bylibyśmy ogromnie wdzięczni. :p

Pozdrawiamy serdecznie

Olka i Michał