Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Alektyc - niezłe postępy - podobnie jak moi poprzednicy proszę o kolejne zdjęcia :D niezła lodóweczka planujemy taką samą :D

mam pytanko do wszystkich, którzy sa już na etapie końcowym budowania lub już mieszkają - sprawa dotyczy hydrauliki i grzejników. Daliśmy projekt do wyceny i panowie 2 fachowców wycenili pracę i materiały na taką kwotę, że założyłam się nogami - a o ile dobrze pamiętam nikt dotąd nie pisał aby przekroczył sumę 30 - 35 tyś :wink: :evil: jakie zatem zakładaliście u siebie grzejniki ,takie jak w projekcie (purmo???)czy może jakieś inne, czy zmieniliście też ich rozmieszczenie? i o ile możecie napisać cenę grzejników, może namiary na jakieś dobre ale nie koniecznie tak drogie jak te z purmo - będę wdzięczna :roll: :D

Pozdrawiam

Alektyc - bardzo ładne wnętrza. W kuchni planujemy taki sam układ jak jest u Was :) Jaką szerokość ma Wasza lodówka? Czy zmniejszyliście okno w kuchni to od strony ogrodu?

Nowalijki - ja wstępne wyceny na wykonanie wod-kan-co mam na około 37-38tyś. W wycenach tych zawarte są już: piec kondensacyjny z zasobnikiem 120l, wkład do komina, grzejniki purmo lub kermi (kermi trochę tańsze a ponoć tak samo dobre jak purmo), ogrzewanie podłogowe (kuchnia, łazienki, wiatrołap i korytarzyk od schodów do kuchni).

Z tego co się orientowałem to piec powinienem kupić taniej przez internet - na jednej ze stron widziałem piec vaillanta taki jak w wycenach o 2500 taniej :o

Koleżanka mówiła mi natomiast, że kupowała grzejniki przez internet, bo też wyszły ją taniej niż to co sobie życzyli instalatorzy.

utek76 - ten czerwony akcent w salonie....miodzio....

Powiem Wam, ze tak kuchnia jakoś mi się większa wydawała na tych rzutach :)

My co prawda planujemy ruszyć od wiosny ale te ceny o których piszecie są straszne. Muszę się chyba zacząć rozglądać za tym wszystkim a przede wszystkim za ekipą.

Aaaaa, mam jeszcze jedno pytanko, czy nie uważacie, że spory prześwit jest z kuchni na jadanie i salon... ja mam uraz, bo mam mieszkanie z otwartą kuchnią i zawsze jak mam gości, to ubolewam z tego powodu...bo wszyscy patrzą mi "w gary" :oops:

Alktyc, super postępy. Mnie też urzekła lodówka, zamierzamy taką kupić.

margola_g my też wcześniej mieliśmy kuchnię otwartą na salon i to mnie bardzo drażniło. Myślę, że w Protonku jest ok, bo kuchnia jest półotwarta. Zawsze można przedłużyć, którąś ze ścian i będzie mniejsze przejście.

:D [/u]

lodówka ma 90 cm a okno od strony ogrodu też 90 cm wysokość taka jak w salonie czyli 150 cm. Jedyny mankament że ta wysoka zabudowa w kuchni zakryła całkowicie okno jak się patrzy z salonu. Będąc w kuchni jest ok.

Grzejniki ja kupowałam przez allegro firmy buderus. Przez telefon umawiałam się ze sprzedawcą z Żyrardowa a odebrałam w składzie fabrycznym w Łodzi. Ominęłam w ten sposób drogą przesyłkę.

Cała hydraulika wyniosła nas między 35-a 40 tyś wraz z instalacją kominka z płaszczem (nie liczę wkładu kominkowego)

Generalnie nasz hydraulik porównał ceny w hurtowni w której nas zaopatrywał z cenami na allegro i podpowiedział co korzystniej kupić na allegro. Więc wszystkie grubsze rzeczy mamy z netu. On kupował złączki zaworki itd. Ale np. sprzedawca pieca nie wysłał mi faktury vat i nie mogę się o nią doprosić więc nie odliczę sobie vatu w styczniu zawsze jest niestety takie ryzyko.

A szablon zamawiałam przez net http://www.dekormania.pl rozmiar 120cm.

Lodówkę i cały sprzęt kuchenny wraz z pralką zamawiałam przez net dostałam bardzo dobre upusty jeszcze od ceny wystawionej. http://www.domimedia.pl. Jestem bardzo zadowolona z obsługi ale tylko dlatego że tam osobiście pojechałam niestety mailowo nie mogłam się doprosić o wycenę i upusty.

Mamy ekipę. To znaczy, jeszcze bez umowy, ale juz zaklepani.

Zgodzili sie jeszcze na schody wejściowe w cenie i z bólem serca na taras - ma sie tą siłę perswazji ;) swoją drogą- bortek79- dziękuje za sugestię- pewnie bym o tym nie pomyślała..

Co do materiałów to jeszcze nie zdecydowaliśmy , czy bedziemy kupować sami, czy przez nich- dałam do wyceny kosztorys jedej z hurtowni- zobaczymy co wymyślą :)

Teraz szukamy ekipę do dachu.

Przeraża mnie ten dach- niby wiem, ze ceramiczna dachówka, ale ta mnogość różnych firm, kombinacji i kolorystyka mnie przeraza :)

Raz na 100 % jestem przekonana, ze bedzie antracytowy i orzechowe okna, potem sie przestawiam na 100 % pewnosci na ciemną czekoladę i okna złoty dąb.. sama juz nie wiem..co myslicie?

No i okna- moja zmora- jakie wybrac? Z jakiej firmy , zeby byly i dobre i nie powalały ceną na kolana.. Wiadomo, na oknach nie mozna oszczędzać, ale rozsądek robi swoje..że o kolorze nie wspomnę :)

ehh.. to sie pożaliłam :)

Acha- no i po burzliwych rozmowach z moim kierownikiem niedoszłej jeszcze budowy nastąpiła zmiana niedoszłej jeszcze grubości ściany zewnętrzej z Porothermu 30 P+W +12 cm na Porotherm 25 P+W + 15cm styropianu.

Podobo taniej, podobno lepiej, a efekt cieplarniany taki sam ;) Więc sie upierac głupio nie będę..

I zmiana jeszcze grubości zewnętrznej ściany fundamentowej z Silca 24 na bloczek betonowy 38 cm. argumenty j.w

uff..nie było łatwo-mam małą sprzeczność poglądową miedzy kierownikiem budowy a architektem, ale byłam dzielna. :)

Aga, a u Was adaptacja tak bez większych zgrzytów? Ja mam wrażenie, ze moja Pani architekt niedługo telefony przestanie ode mnie odbierać :)

Witam !!!

Ja też zastanawiałam sie długo nad kolorem dachu i okien i wstepnie byłam zdecydowana na brązową dachówkę ale jednak zdecydowałam się na antracytową i jestem bardzo zadowolona z tego wyboru. Wybralismy dachówkę creatona Kera Pfanne. Wygląda ślicznie :lol:

Kolor okien i bramy garażowej: orzech - będą za dwa tygodnie (wkleje zdjęcia).

Myślę, że każdy wybór jest dobry i każda dachówka ładna trzeba tylko resztę odpowiednio dopasować.

Pozdrawiam. :D

Hej!

Z kolorem dachu chyba każdy ma problem :D My od początku wiedzieliśmy, że ma być brązowy. Niby duże ograniczenie, ale zanim wybraliśmy konkretną dachówkę obejrzeliśmy kilkanaście na żywo i w internecie. Potem zdobyliśmy po jednej dachówce z tych które nam najbardziej odpowiadały i znów było ileś czasu zastanawiania się :lol: Ostatecznie, tak jak Wy Mika80, zdecydowaliśmy się na creatona kera pfanne tyle że brąz glazurowany. Mamy już ją zamówioną, a kłaść będziemy w styczniu jeżeli pogoda na to pozwoli :)

Witam,

u nas narazie walka z adaptacją - ja się w ogóle na tym nie znam i te szczegółowe informacje zaczynają mnie przerastać, o wyliczeniach poszczególnych nie wspomnę... A mój Piotrek to tez niestety humanista i czasem się boję, że ktoś nam po prostu może kit wcisnąć :cry: - a my nieświadomie zgodzimy się na rozwiązanie, które można znaleść taniej - dlatego też dzięki za to forum!!!!

Co do zmian, to na pewno jeszcze będzie powiększone okno w salonie, bo u nas akurat wypada ono od płd-zach strony i będzie przez nie pięknie słońce wpadało :)

Tymczasem zaczynamy się rozglądać za firma budowlaną - nie wiem, czy to nie za późno...

A Ty Meluzyna, to jak nakręcona!! Ekipa zaklepana, zmiany już gotowe, a w głowie jak czytam już aranżacje :) - Suuper :D

Bardzo jestem ciekawa jak ten brąz glazurowany będzie wyglądał na dachu. Też oglądałam tą dachówkę - jest bardzo ładna - ale przestraszyłam się trochę tego połysku. Czekam na zdjęcia z realizacji mam nadzieje, że pogoda dopisze :D

Co do adaptacji projektu to też nie wiedziałam o co chodzi w tym wszystkim, jak mnie pytali o ściankę kolankową to robiłam oczy ale wszystko się wyjaśniło w trakcie budowy i parę zmian wprowadziliśmy na bieżąco.