Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

u nas narazie walka z adaptacją - ja się w ogóle na tym nie znam i te szczegółowe informacje zaczynają mnie przerastać, o wyliczeniach poszczególnych nie wspomnę... A mój Piotrek to tez niestety humanista i czasem się boję, że ktoś nam po prostu może kit wcisnąć :cry: - a my nieświadomie zgodzimy się na rozwiązanie, które można znaleść taniej - dlatego też dzięki za to forum!!!!

Co do zmian, to na pewno jeszcze będzie powiększone okno w salonie, bo u nas akurat wypada ono od płd-zach strony i będzie przez nie pięknie słońce wpadało :)

Tymczasem zaczynamy się rozglądać za firma budowlaną - nie wiem, czy to nie za późno...

A Ty Meluzyna, to jak nakręcona!! Ekipa zaklepana, zmiany już gotowe, a w głowie jak czytam już aranżacje :) - Suuper :D

Nakręcona to chyba idealne określenie ;) Zobaczymy na ile wystarczy mi energii .. A musze troche mieć bo u nas wszystkie decyzje, spotkania i uzgodnienie w przytłaczającej większości na mojej głowie, a u nas to ja jestem humanistką :) Co se wybuduje, to będę miała :)

Cóż, też sie nie znam na niczym, i tak samo jak Wy boję sie , ze damy się z czymś wpuścić w maliny, dlatego przed podjęciem każdej decyzji czytam forum :) i pytam- znajomych, nieznajomych i wszystkich po kolei :)

Głowa do góry- jakoś damy radę :)

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo jestem ciekawa jak ten brąz glazurowany będzie wyglądał na dachu. Też oglądałam tą dachówkę - jest bardzo ładna - ale przestraszyłam się trochę tego połysku. Czekam na zdjęcia z realizacji mam nadzieje, że pogoda dopisze :D

(...)quote]

mika80 - mnie tez sie podoba ciemny brąz glazurowany, na forum znalazlam takie zdjęcie ( z góry przepraszam- bo nie pamiętam kto je zamieścił ), moze pomogą w podjęciu decyzji :)

http://img530.imageshack.us/img530/2482/bogeninnovo12granatbrzolc0.jpg

http://img530.imageshack.us/img530/bogeninnovo12granatbrzolc0.jpg/1/w320.png[/url]

Bogen-Innovo 12-granat brązowy

Musicie przyznać, ze wygląda bajecznie :) A te kominy.. ehh

Jak na razie chyba mój typ.

Witam wszystkich forumowiczów.

Miło jest patrzeć jak inni swietnie sobie radzą z budową własnego domu. My planujemy budowć protona II w odbiciu lustrzanym pod Warszawą a dokładniej w okolicy Wołomina. Wasze doświdczenia i pomysły bardzo nam pomogły w tworzeniu naszej wizji protona.

Czy ktoś zbudował lub buduje protona w Warszawie lub okolicach?

Czy jest szansa na wizję lokalną?

Pozdrawiamy

Hej!

Ale cisza zrobiła się na forum - czy to za sprawą pogody? :wink: U nas najpierw były przymrozki i spadł śnieg, a teraz ociepliło się i pada. Na szczęście mamy już cały dach odeskowany i pokryty papą, więc deszczyk nie przeszkadza murarzom w stawianiu ścianek działowych :D Jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu powinni skończyć i będziemy mieli przerwę w pracach.

Jeżeli pogoda dopisze, to w styczniu będziemy kładli dachówkę no i musimy zdecydować się na okna dachowe. Zastanawiam się nad fakro albo velux, no i nad wielkością. Czy jest duża różnica między oknami 118x78 a 140x78?

Pozdrawiam

Hejka - pozdrawiam wszystkich:)

U nas są okna Veluxa 78x140 - powiem szczerze że nie wyobrażam sobie teraz jak już są żeby robić mniejsze... Większe napewno lepiej doświetlają wnetrza. Jak kupowaliśmy okna różnica w cenie pomiedzy Fakro a Veluxem wynosiła jakieś 100 zł (Fakro tańsze) - więc zdecydowalismy sie na Veluxa:)

A my czekamy aż wyschną posadzki, czekamy też na piec i kominek.

Wybraliśmy piec na eko-groszek HEF'a i kominek ARYSTO - narożny bez szprosa z szybą giętą - juz nie mogę się doczekać aż go zamontują :D

Witam !!!

U nas ścianki już gotowe :D

Mrozik zelżał, śnieg się stopił i możemy wykończyć dach :lol: :lol: :lol:

My kupiliśmy okna veluxa 78x140. Są bardzo fajne i ładnie się prezentują - jedyny mankament - nie wpadlam na genialny pomysł, że po podniesieniu scianki kolankowej ciężko będzie mi sięgnąć do samego szczytu okna aby je otworzyć :(

Po wylaniu posadzek powinno być ok.

Pozdrawiam i życzę wszystkim postępów w pracach !!!

Witajcie!

My też będziemy mieli okna Fakro z dolnym otwieraniem.

U nas roboty postępują cały czas do przodu, na szczęście pogoda jest na razie w miarę łaskawa.

Powoli przygotowujemy się do dachu i do końca roku mamy zamiar skończyć stan surowy otwarty.

Na stronie

http://picasaweb.google.com/ProtonikpodLipami umieściliśmy kilka zdjęć.

Na ostatnich zdjęciach widać schody, które znacznie zmodyfikowaliśmy.

Po pierwsze są wylewane, a po drugie mają kształt litery L z wejściem od salonu/jadalni.

Pod schodami mamy zamiar wygospodarować trochę miejsca na mini spiżarkę bo z tej obok kuchni zrezygnowaliśmy.

A u nas montowały się parapety wewnętrzne - i teraz domek zaczyna wyglądać jak domek :)

W najbliższy weekend - kafelkujemy kotłownie i kawałek garażu, bo nieuchronnie zbliża się termin dostawy pieca i solarów.

Zamontowaliśmy też koze i za każdym razem kiedy jesteśmy to grzejemy, mimo że na Dolnym Śląsku jak zwykle ciepło.

A jutro mam pomiar schodów (Utek - śliczne dzięki za namiary:))

Witamy Panią serdecznie:)

Przede wszystkim gratulacje za tak piękny domek - szczególnie bardzo podobają się nam schody oraz parkiet. Stąd moje pytanie o cenę schodów oraz parkietu. I drugie pytanie - czy nie będzie Pani miała nic przeciwko abyśmy dokonali plagiatu właśnie tych elementów Pani wnętrza. Zaznaczam że Pani mieszka prawie w górach a my prawie nad samym morzem i dzieli nas około 800 km.:):) raz jeszcze gratulujemy i będziemy wdzięczni za odpowiedz:)

Pozdrawiamy

Witam wszystkich na forum!

Jestem nowym członkiem i będe miał do Was parę pytań jeśłi można.

Tak w ogóle to wraz z żoną jesteśmy z Gdańska i bardzo poważnie rozważąmy zakup projektu Protona z podwójnym garażem.

Chciałbym się dowiedzieć od doswiadczonych kolegów i koleżanek czy byłaby możliwość obejrzenia na żywo jakiegos Protona?

Zauważylem że kilku z was wybudowało bądz buduje np. w Kwidzynie, Wejherowie czy koło Malborka.

Czy podczas budowy napotkaliście jakieś problemy niedoćiągnięcia w projekcie domu?Jednym słowem czy Proton jest projektem dobrym czy może ma jakieś błędy przed którymi moglbym się ustrzec.

Jakie jest pzrewidziane ogrzewanie w oryginalnym projekcie?

Jaki koszt w pzrybliżeniu powinienem liczyć na wybudowanie Protona II do stanu deweloperskiego.Wykonczenie wewnątrz w pózniejszym etapie?

Dodam że zaczniemy budowę wczesną wiosną 2009.

To chyba tyle pytań na tą chwilę które bardzo pomogły by nam w utwierdzeniu się ze Proton II to dom dla nas.

Bardzo dziękuje za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Witamy serdecznie wszystkich protonowiczów i pozdrawiamy z Tarnowa. My też dołąłczyliśmy do tego zacnego grona zakupując projekt w wersji podstawowej. Budowę planujemy zacząć koło maja-czerwca, mamy już umówioną ekipę która krzyknęła 31000zł za stan surowy z więżbą dachową (strop lany) i 5600za dach z rynnami i osadzaniem okien (blachodachówka). Napiszcie proszę czy ta cena jest ok, bo nam wydaje się że jest w miarę ok (inni chcieli drożej o kilka-kilkanaście tys).

Co do zmian to standartowo drzwi do garażu, taras z kostki brukowej, podniesienie ścianki kolankowej (zastanawiamy się o ile - czekamy na sugestie)

Jeszcze mam pytanko ile kosztuje materiał do stanu surowego (pustak max lub porotherm, beton, stal, kominy, blacha, okna dachowe) czy 70000 wystarczy?

Serdecznie pozdrawiamy. Gosia i Robert