Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !!!

Coś pusto się zrobiło na forum ???

U nas roboty stanęły przed świętami, planujemy ruszyć dalej po nowym roku.

RobGoś myślę, że kwota za stan surowy 31000zł i 5600 za dach to bardzo mało.

Nie wiem jakie teraz są ceny bo podobno materiały potaniały ale chyba ciężko będzie się zmieścić w 70 000tys.

Pozdrawiam

http://img369.imageshack.us/img369/6056/dom093kopiajh7.jpg

http://img355.imageshack.us/img355/3581/dom091kopiajf4.jpg

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć wszystkim forumowiczom. Wreszcie znalazłem czas , żeby zrobić mały albumik. Zapraszam do ogladania. Budowa posuwa sie powoli ale do przodu. Na dzień dzisiejszy mamy ofoliowanego i ołaconego protonka wraz z budynkiem gospodarczym. Jutro mieli przyjśc dekarze kłaść blachę ale pogoda dziś jest do kitu, pada deszcz ze śniegiem i pewnie znowu wszystko sie przesunie i obawiam się , że przykryjemy dopiero po świętach:( Pozdrawiam Wszystkich

Cześć wszystkim!

U nas praca pełną parą - tynkarze wreszcie kończą tynki i powoli ocieplanie dachu, hydraulicy zaczynają prowadzenie rur do ogrzewania....

mamy problem Beakap, Utek,Edi, Grudosia pomocy !!!! wentylacja z kuchni i łazienki idzie do góry i powinna być zakończona ochydnie wyglądającymi kominkami wentylacyjnymi w liczbie sztuk dwóch - jeden na kuchnie drugi na łazienkę. U Was na zdjęciach dachów, tych kominków nie ma. Jak to zrobiliście?!!

Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź :D

Na fotce widać dwie sprawy.

W kółku czerwonym widać anemostat - taki kominek

- jego zadaniem jest odpowietrzać piony kanalizacyjne.

U nas jest jeden pion - więc jeden kominek.

W kółku niebieskim widać komin - najnormalniejszy wentylacyjny - 4 kanały.

I jego zadaniem jest wymieniać powietrze do takich pomieszczeń jak:

łazienka na dole, kuchnia, łazienka na górze i pralnia.

Więc jeśli zdecydowałaś się robić normalny komin to raczej problemu nie ma.

...chyba, że nie robiłaś komina, to rzeczywiście kominki zamontować trzeba.

U nas trwały burzliwe dywagacje z panem budowlańcem,

co do decyzji komin czy kominki.

Zdecydowaliśmy się na komin, ponieważ cena kominków do naszej dachówki nas powaliła

(cuś około 500 PLN) a potrzebnych było 4. 8)

Witam po dłuższej przerwie :)

U nas dachówka ma być kładziona na początku stycznia, o ile oczywiście pozwoli na to pogoda.

Obecnie, za namową kierownika i murarzy żeby z garażu zrobić "zamykany magazyn", ociepliliśmy go w środku i wytynkowaliśmy. Po świętach muszę zająć się zamówieniem bramy. Pod uwagę biorę Wiśniowskiego albo Krispol - nie wiem co lepsze, a ceny chyba są podobne. A co Wy montowaliście?

Korzystając z okazji chciałbym już teraz wszystkim życzyć wesołych i rodzinnych Świąt, bogatego gwiazdora, tym którzy już się wybudowali wielu radosnych chwil w ich protonkach, a tym którzy się dopiero budują wytrwałości w budowaniu i super ekip :)

Pozdrawiam

Witam po dłuższej przerwie :)

Pod uwagę biorę Wiśniowskiego albo Krispol - nie wiem co lepsze, a ceny chyba są podobne. A co Wy montowaliście?

Bortek, mamy zamontowaną bramę Krispol, białą, gładką z szerokimi segmentami. O wyborze zdecydowało to, że Wiśniowski nie miał gładkiej bramy, tylko w strukturze drewnopodobnej. U nas by niestety do niczego nie pasowała.

W Wigilię Bożego narodzenia Gwiazda Pokoju drogę wskaże. Zapomnijmy o uprzedzeniach, otwórzmy pudła słodkich marzeń. Niechaj Aniołki z Panem Bogiem, jak Trzej Królowie z dary swemi, stanom cicho za Waszym progiem, by spełnić to, co dotąd snami. Ciepłem otulmy naszych bliskich i uśmiechnijmy się do siebie. Świąt magia niechaj zjedna wszystkich, niech w domach będzie Wam jak w niebie. [/b]

Czarodziejskich chwil Ciepłej

rodzinnej atmosfery Uśmiechów, zdrówka,

Pyszności na stole,

cudownych prezencików

Spełnienia marzeń Wyjątkowego

Sylwestra i wszystkiego

co najlepsze w Nowym Roku.

życzy Edi z rodzinką

My spędziliśmy pierwszą cudną Wigilię w nowym domu- będzie niezapomniana;)

I jeszcze muszę się pochwalić, że mamy już odbiór techniczny budynku. zgłaszaliśmy dom w połowie miesiąca, a tuż przed Wigilią dostaliśmy pismo z informacją że mozna eksploatować budynek.;)

Pochwalę się swoimi roletami rzymskimi uszytymi przez teściową. Niestety nie zdązyły przzed świętami dojechać wszystkie systemy do rolet więc okno w wykuszu nie odkończone.

http://foto2.m.onet.pl/_m/c41f68a0850578dd1c2485da3bdb23a2,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/908cf8b0833126cab1daa9e1f7d9f3c5,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/16528f5aa752fcaa622f482846024a24,10,19,0.jpg

Przepraszam za bałagan i jakość zdjęć ale to z poswiątecznego lenistwa.

Witam wszystkich serdecznie.

Będzie nam bardzo miło dołączyć do grona Protonowców ( jeśli nas przyjmiecie :wink: ) Oboje z żonką wybraliśmy właśnie Protona II ( dla nas jest po prostu piękny i funkcionalny). Bardzo uważnie prześledziliśmy wszystkie posty, fotoalbymy (gratulujemy postepów) znaleźliśmy wiele bardzo ciekawych i jednocześnie pomocnych sugestii.

Planujemy rozpocząć budowe początkiem maja dodam, że budujemy w malej miejscowoności oddalonej 10 km od Nowego Sącza w kierunku Szczawnicy (Małopolska). Niestety machina urzędowa nas wchłonęła ( przekazanie działki + pozwolenia) wiąże sie to z tym, że nie zamówiliśmy jeszcze projektu :cry: W związku z tym mam ogromną prośbę, już nie mogę się doczekać kiedy bedę sobie mógł przekalkulować potrzebne materiały. Bardzo was proszę jeśli ktoś ma o umieszczenie zestawienia materiałów dla Protona II. Mam jeszcze pytanie czy zamiast płyt gipsowo kartonowych popularnych regipsów na podaszu ktoś zalewał płyte betonem ?