Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !!!

Już po świętach ale mogę jeszcze Wszystkim złożyć życzenia Noworoczne :)

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, zdrowia, szczęścia, spełnienia wszystkich marzeń i planów. Aby budowa wymarzonego domu postępowała bez żadnych przeszkód i kłopotów i aby każdy jak najszybciej wprowadził się do swojego Protonka życzy mika80 z rodziną.

Alektyk bardzo oryginalne te Twoje rolety - przyciągają oko. Ślicznie choinka wygląda w nowym domku - zazdroszczę !!!

Bortek79 my montowaliśmy bramę NOVOFERM ISO 45 w okleinie orzech. Prezentuje się rewelacyjnie a jak z użytkowaniem to się okaże.

http://img389.imageshack.us/img389/4656/dom091kopiasw9.jpg

http://img168.imageshack.us/img168/8044/dom092kopiajo4.jpg

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mika80, jaki masz kolor okien i rolet( ewentualnie firma- jeżeli mozesz podac:) baardzo mi sie podobają!

U nas niestey nie najciekawiej- ciągle czekamy na zapewnienia z wody i ścieków i energetyki.. strasznie się to wszystko przeciąga- już 2 miesące zbieramy dokumenty a końca nie widać..jestem pełna obaw, czy uda nam się ruszyć na wiosnę...

Mam pytanie do wszystkich, którzy jeszcze nie mają pozwolenia na budowę- jak rozwiążecie problem świadectwa energetycznego, które bedzie wymagane od 1 stycznia ?

My na razie mamy ekipę do stanu surowego, i ekipę do dachu- zdecydowaliśmy się na Rupp Ceramikę Rubin, kolor tekowy (mamy już materiały na dach zamówiene i tak mi się te okna i brama garażowa miki80 spodobały :)

Aha- i najważniejsze- plot przeciez postawiliśmy ;) taki roboczy z palików i siatki :) ale zawsze coś..

Dajcie znac co u was- jak tam przygotowania do budowy? macie już studnie i prąd?

chyba mnie to zaczyna wszystko przerastać.. ;)

Mamy okna z firmy Stolplast z Szalejewa Górnego okna są z systemu aluplast

http://www.aluplast.com.pl

My wybraliśmy okna w okleinie orzech obustronne i brama jak wcześniej pisałam

NOVOFERM ISO 45 w okleinie orzech. Rolet nie mamy zamontowanych ale są dostępne w identycznej okleinie jak okna.

Pozdrawiam

mika80, jaki masz kolor okien i rolet( ewentualnie firma- jeżeli mozesz podac:) baardzo mi sie podobają!

U nas niestey nie najciekawiej- ciągle czekamy na zapewnienia z wody i ścieków i energetyki.. strasznie się to wszystko przeciąga- już 2 miesące zbieramy dokumenty a końca nie widać..jestem pełna obaw, czy uda nam się ruszyć na wiosnę...

Mam pytanie do wszystkich, którzy jeszcze nie mają pozwolenia na budowę- jak rozwiążecie problem świadectwa energetycznego, które bedzie wymagane od 1 stycznia ?

My na razie mamy ekipę do stanu surowego, i ekipę do dachu- zdecydowaliśmy się na Rupp Ceramikę Rubin, kolor tekowy (mamy już materiały na dach zamówiene i tak mi się te okna i brama garażowa miki80 spodobały :)

Aha- i najważniejsze- plot przeciez postawiliśmy ;) taki roboczy z palików i siatki :) ale zawsze coś..

Dajcie znac co u was- jak tam przygotowania do budowy? macie już studnie i prąd?

chyba mnie to zaczyna wszystko przerastać.. ;)

GOTÓWECZKA CZY MOŻE JAKIŚ KREDYT WTYCH GŁUPICH CZASACH ZAMIERZACIE ZACIĄGNĄĆ JAK TAK TO POCHWALCIE SIĘ WYBOREM JEŚLI OCZYWIŚCIE MOŻECIE???

Witam!

Wszystkim wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :D

Dziękuję za informacje na temat bram. My też będziemy mieli kolor orzech, chyba firmy krispol. Wiśniowski raczej odpada bo ponoć w naszym rejonie są problemy z serwisem.

Czy świadectwo energetyczne na prawdę jest potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę? Ja słyszałem, że potrzebne będzie dopiero przy odbiorze technicznym budynku.

Grudosia dziękujemy Ci serdecznie za udzielone rady i fachowe zdjęcia kominków wentylacyjnych - jesteś wielka! :D Twoje podpowiedzi bardzo się nam przydały

Pozdrawiamy wszystkich w Nowym Roku - osobiście mam nadzieję, że dużo lepszym niż był ten poprzedni :( :evil:

U nas praca stanęła bo i nas -w kujawsko - pomorskim, zima dopadła :cry:

hydraulicy nie dokończyli prac - zostało im ogrzewanie podłogowe do dokończenia, potem wylewanie posadzek, zakładanie grzejników i podłączenie pieca.... Tym sposobem znów przestój.....

Nic oby do wiosny....

Pozdrawiam Agnieszka i Jacek

Hejka - pozdrawiam wszystkich:)

A my czekamy aż wyschną posadzki, czekamy też na piec i kominek.

Wybraliśmy piec na eko-groszek HEF'a i kominek ARYSTO - narożny bez szprosa z szybą giętą - juz nie mogę się doczekać aż go zamontują :D

witaj

chciałem zapytać, gdzie postanowiliście umieścicć HEF'a czy w pomieszczeniu gospodarczym czy może macie jakies inne miejsce do tego przenaczone. pomieszczenie gosp. wydaje się troszkę małe - gdzie trzymać groszek, bojler...

Sam nie wiem na której ewentualnie ścianie można go umieścić??

Hejka - pozdrawiam wszystkich:)

A my czekamy aż wyschną posadzki, czekamy też na piec i kominek.

Wybraliśmy piec na eko-groszek HEF'a i kominek ARYSTO - narożny bez szprosa z szybą giętą - juz nie mogę się doczekać aż go zamontują :D

witaj

chciałem zapytać, gdzie postanowiliście umieścicć HEF'a czy w pomieszczeniu gospodarczym czy może macie jakies inne miejsce do tego przenaczone. pomieszczenie gosp. wydaje się troszkę małe - gdzie trzymać groszek, bojler...

Sam nie wiem na której ewentualnie ścianie można go umieścić??

Wybralismy HEF'a EKO-PLUS 20kW - piece HEF'a jako nieliczne można modyfikować konstrukcyjnie - i u nas jest właśnie taki zmodyfikowany - postaram się wkleic fotki :) zmieścił się bez problemów:)

Jeżeli chodzi o zbiornik na wodę - umieściliśmy go w lewym rogu garażu - mamy 300 litrów ze względu na instalację solarną.

Worki z eko-groszkiem można poukładać jeden na drugim przy ścianie garażu:)

I właśnie - najważniejsze - wczoraj odbyło się odpalenie pieca - zostaliśmy przeszkoleni - i domek się grzeje :D

A dziś przyjechał też kominek i już mi go podłączono :D

A ponadto wszystkie G-K przykręcone,

kuchnia, kafle, panele zamówione...

Cóż...nawet nie wiem kiedy - ale chyba zaczęliśmy się wykańczać :D

Witam serdecznie wszystkich właścicieli Protonka!

Muszę przyznać, że jesteśmy zauroczeni waszymi już wybudowanymi domkami, szczególnie tymi już wykończonymi! Piękne domki i wnętrza – wielkie gratulacje!

Z mężem podczytujemy was już od jesieni tamtego roku. Póki co, nie jesteśmy jeszcze właścicielami tego pięknego domku, ale jest duża szansa, że w najbliższym czasie dołączymy do waszego grona z Protonem na działce :)). Nasza budowa nie byłaby taką budową od zera, bo my byśmy kupowali dom w stanie surowym otwartym. Z wielu obejrzanych na żywo domów, takich w stanie surowym o podobnych rozmiarach, to ten wydał się nam najbardziej przestronny wewnątrz. Mogę powiedzieć, że z decyzją o kupnie tego domku wstrzymujemy się tylko ze względów finansowych, bo nie bardzo wiemy ile by nas wyniosło doprowadzenie tego domu ze stanu surowego otwartego do tzw deweloperskiego. Wiem, że to dość osobiste pytanie, ale czy możecie napisać jakie to są koszty?

My mamy okazję kupić stan surowy otwarty za 370tysięcy. Deweloper mówi, że on może wykończyć ten dom do stanu deweloperskiego (okna drewniane) + ogrodzenie z siatki i wtedy całość będzie kosztować 550tysięcy (bez faktur, bo z fakturami chce 590tysięcy). Licząc, że wybieramy opcję 550tysięcy, to koszt wykończenia do deweloperki wynosi 180 tysięcy. Mam pytanie, czy to się opłaca, czy lepiej kupić stan surowy otwarty i samemu załatwiać robotników i wykańczać dom. Ile i czy w ogóle wtedy można taniej? Bardzo bym was prosiła o pomoc, szczególnie liczę na pomoc od Utek76, bo my też pod Krakowem byśmy się budowali.