Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po wizycie u architektki dalej tyle wiem co nic :o ...a wiec twierdzi, ze nie ma sensu podnosic scianki kolankowej, bo nie wiele sie zyska na powierzcni a koszt przeróbki wysoki ( u niej przy adaptacji )...wydaje mi sie, ze jej sie poprostu nie chce i tyle. Co do okien w wykuszu , kiedys pisałam ze chciałbym aby były na taką wysokosc jak okno na taras to uznała ze ok...jak sie nie chce podłogówki to mozna zastosowac grzejniki JAGA ktore chowa sie w podłoze i tylko kratka jest na powierzchni podłogi. ogólnie oceniła projekt, ze dosc ładny i dosc funckcjonalny jak na gotowca. ale mam namiar na architektke z forum, która trudni sie adaptacjami gotowych projektow i dzwonilam juz do niej...zobaczymy co ona powie. Ja jednak jestem przekonana, ze wieksza wysokosc scianki kolankowej to funkcjonalniejsze wnetrza wiec tematu tak łatwo nie odpuszczam.

Napiszcie jak tam u WAs z adaptacja...bo juz wiem , ze Beata nie podnosiła scianki ale moze ktos inny juz przerobil projekt na wyzsza scianke...

pozdrawiam

po wizycie u architektki dalej tyle wiem co nic :o ...a wiec twierdzi, ze nie ma sensu podnosic scianki kolankowej, bo nie wiele sie zyska na powierzcni a koszt przeróbki wysoki ( u niej przy adaptacji )...wydaje mi sie, ze jej sie poprostu nie chce i tyle. Co do okien w wykuszu , kiedys pisałam ze chciałbym aby były na taką wysokosc jak okno na taras to uznała ze ok...jak sie nie chce podłogówki to mozna zastosowac grzejniki JAGA ktore chowa sie w podłoze i tylko kratka jest na powierzchni podłogi. ogólnie oceniła projekt, ze dosc ładny i dosc funckcjonalny jak na gotowca. ale mam namiar na architektke z forum, która trudni sie adaptacjami gotowych projektow i dzwonilam juz do niej...zobaczymy co ona powie. Ja jednak jestem przekonana, ze wieksza wysokosc scianki kolankowej to funkcjonalniejsze wnetrza wiec tematu tak łatwo nie odpuszczam.

Napiszcie jak tam u WAs z adaptacja...bo juz wiem , ze Beata nie podnosiła scianki ale moze ktos inny juz przerobil projekt na wyzsza scianke...

pozdrawiam

U nas w czasie wstępnego spotkania p. architekt zaproponowała następujące zmiany w projekcie:

- rezygnacja z łuków w oknach balkonowych na poddaszu (tu byliśmy zgodni)

- rezygnacja z przypór na rogach budynku (tu nas trochę zaskoczyła - wg niej te przypory będą trudne w poprawnym wykonaniu i konserwacji i po 2 latach trzeba będzie je remontować)

- powiększenie okna w salonie na ścianie przeciwległej do kuchni do 180cm (u nas to będzie ściana południowa więc wstępnie się zgodziliśmy) - uproszczenie tarasów poprzez ograniczenie ilości łuków (tutaj p.architekt natrafiła na duży opór z naszej strony :wink:)

Ponadto namówiła nas na to byśmy nie rezygnowali z małych okienek na poddaszu. Co do zmiany wyskości ściany kolankowej to nie zdążyliśmy poruszyć tego tematu. Na razie chyba jednak zostaniemy przy standardowych 55cm.

BTW: Czy ktoś zwrócił uwagę na bezsensowny wyłaz dachowy jaki jest w projekcie? Daleko od kominów, a stopnie kominiarskie zostały zaprojektowane tak jakby konieczne było używanie drabiny.

PS. Beakap, czekamy na kolejne zdjęcia :)

Pozdrawiamy,

Witam serdecznie!

Zdjecia wrzucilam. Zapraszam do ogodania! Jezeli chodzi o wlaz dachowy to my go zrobimy przy kominie a nie tak jak w projekcie w garderobie. Projektant wogóle zle przemyslal to rozwiazanie. Juz mamy kominy skonczone i wszystkie scianki dzialowe. jutro wylewamy schody wejsciowe i koniec, potem 1 tydz. przerwy i wkracza dekarz. Pozdrowionka!!!!!!!!

Witam wszystkich!

No i my również rezygnujemy z wyłazu dachowego w garderobie, w ogóle rezygnujemy z okna w tym pomieszczeniu, za to zamiast okna w sypialni będziemy mieć drzwi tarasowe i portfenetr, a na dole w salonie zamiast okna również drzwi tarasowe tylko przesunięte w kierunku tylnej ściany domu. Taras również upraszczamy i będzie on dochodził do tych nowych drugich drzwi w salonie (w kształcie litery L). Łuków w drzwiach na górze również nie będzie, i przypór na dole także (to pozwoli zmniejszyć koszty :)). Za to małe okienka na górze zostają- zwłaszcza ważne jest dla mnie to w pralni- suszenie prania pójdzie szybciej, gdy otworzy się okienko. Ściany kolankowej nie podnosimy- skosy bardzo się nam podobają :) Kurcze podobnie rozumują ci nasi architekci od Protonków :)

Beata! Pięknie wygląda wykusz jadalny- nawet nie sądziłam, że to tak fajnie wyjdzie w rzeczywistości, do tej pory to był najmniej lubiany przeze mnie element domku, a teraz...po prostu cudo- a okna są fajnej wysokości- jeszcze nie balkonowe, a już super zwiększa się widoczność- u nas jadalnia wychodzi na 50m ogród, więc tym bardziej mi sie podoba:)

Pozdrowionka dla wszystkich!

Acha, my zaczynamy 1.lipca, dom ma stać w stanie surowym zamkniętym na 15 września, zdjęcia też będziemy wklejać (choć póki co nie mam pojęcia jak się to robi)

Witam Wszystkich,

wraz z żoną również będziemy budować "Protona I".Nasza działka w Gruszczynie pod Swarzędzem nie jest zbyt duża, ale dla bas wystarczy.Projekt wybraliśmy juz w zeszyły roku, dogadaliśmy się z firma budowlaną na lipieci od lutego 2007 rozpoczęliśmy zakup materiałów.Obecnie sytuacja jest ciężka.Zakupiliśmy protherm, stal, bloczki betonowe, dachówkę, strop. Może jesdt już ktoś kto wybudował PROTONA I w stanie surowym i jest chetny do podzielenia sie uwagami odnnośnie zestawienia materiałó, bo to w projekcie nie jes chyba zbyt dokładne.

Pozdrawiam

Asia&Tomek

Słuchajcie mam prośbę- czy ktoś mógłby mi podać powierzchnię dachu w Protonie I, bo jutro teść ma zarezerwować dachówkę, a my mamy wszystkie 4 projekty w urzędzie-czekaja na prawomocność, no i nie mam skąd wziąć pow. dachu :(

Pozdrawiam

Justyna

POWIERZCHNIA DACHU - 212,1 m2

Witam wszystkich protoniarzy!

U nas w sobotę był wianek! Stan surowy otwarty skończony!!! Zmieniłam schody wejściowe zrobiłam inne niż w projekcie (co widać na zdjęciach) jak również w ostatniej chwili powiększyłam wiatrołap, koniecznie to zróbcie . w projekcie jest on strasznie maluśki, ja wydłużyłam go na długość pomieszczenia gospodarczego (również na zdjęciach to ujęłam). Teraz mamy 1 tygodniową przerwę i w przyszłym tygodniu wchodzi dekarz. W czerwcu planujemy wstawić okna, zrobić elektrykę i hydraulikę i na jesień tynki (dlatego że każdy majster doradza nam aby tynki robić wiosną lub jesienią , latem odradzają) . I na ten rok będzie wszystko. Na wiosnę 2008r. planujemy wylewać posadzki , terakota, glazura, parkiet itp..... Pozdrowionka. Beata

Witam ponownie!

Dziś zamówiliśmy dachówkę na naszego Protonka- będziemy mieli na dachu creatona miedzianą angobę- baaaardzo się cieszę, bo dachówka jest boska! Widziałam dzisiaj domek z taką dachówką oraz z elewacją dokładnie taką jaką sobie wymarzyłam do swojego domu (bardzo jasna wanilia), więc dokładnie wiem jak wszystko będzie wyglądać u mnie.

Ekipa już przebiera nogami, umowa przygotowana, teraz pora na dziennik budowy, prąd na działce i ruszamy- najdalej za miesiąc. Pozdrawiamy![/b]

Witam ponownie!

Dziś zamówiliśmy dachówkę na naszego Protonka- będziemy mieli na dachu creatona miedzianą angobę- baaaardzo się cieszę, bo dachówka jest boska! Widziałam dzisiaj domek z taką dachówką oraz z elewacją dokładnie taką jaką sobie wymarzyłam do swojego domu (bardzo jasna wanilia), więc dokładnie wiem jak wszystko będzie wyglądać u mnie.

Ekipa już przebiera nogami, umowa przygotowana, teraz pora na dziennik budowy, prąd na działce i ruszamy- najdalej za miesiąc. Pozdrawiamy![/b]

Może macie zdjęcie tego domku z elewacją jasna wanilia i miedziany dach. Ja również w tych kolorach będę miała Protonka, tyle że u mnie będzie blachodachówka ceglasta. Pozdrawiam!

Witam

W koncu dałam do architekt z polecenia forum no i generalnie jestem zadowolona.

zmiany: okna w wykuszu takie jak okno balkonowe a wiec do podłogi,

zamiana sciany 36 na 24 plus styropinan, podniesienie scianki kolankowej o 50 cm przy odpowiednim wydluzeniu krokwi, przejscie z garazu do pomieszczenia gospodarczego, okno w salonie szerokosc 180. To sa moje najwazniejsze zmiany:)

Po długim zastanowieniu zostawiam okna na poddaszu w postaci łuków a mialy byc proste, likwidacja ze spizarki na rzecz wiekszej kuchni. Góra bez wiekszych zmian. Wszystkie okna zostawiam łacznie z dachowymi, bo nie wyobrazam sobie np garderoby aby nie mozna było przewietrzyc tego pomieszczenia.

Tarasy , schody jak w projekcie.

pozdrawiam

i jeszcze jedna kwestia...gdy robi sie okna w wykuszu do podłogi, to problem jest z grzejnikami i mozna albo podłogówke albo zastosowac grzejniki , ktore umieszcza sie w podłodze ..firma Jaga takie produkuje i na powierzchni podłogi jest polozona ładna obudowa i wtedy mozna kłasc parkiet.

wiem, ze moze to mniej praktyczne miec takie okna niz w standardzie ale widziały moje oczy taki wykusz w FENIXIE tez dom z tej samej pracowni i mnie zachwyciły i cóz....stwierdziłam, ze nie musze zawsze kierowac sie praktycznoscia:)

pozdrawiam

Witam wszystkich ponownie!

Wszystko ruszyło... znaczy się:

* mapa od geodety jutro do odbioru (zapłaciliśmy 450 zł za 5 map) :D

* architekt adoptujący zwerbowany - niesamowity gość - wszyscy miejscowi wystawiają mu mega pochlebne opinie - urzęduje w Starostwie Powiatowym więc wszystko załatwia "od ręki" i co najlepsze za komplet dokumentacji łącznie z pozwoleniem na budowe krzyknął 1100 zł netto czyli 1350 zł ogółem, na papiery kazał czekać 1,5 miesiąca. :D

- robiłam rekonesans po miejscowych hurtowniach - Porotherm 25 lub 30 od ręki - cena P25=9 zł

- dachówki IBF, Creaton i Jungenmeier też dostępne

(sorry jeśli pomerdąłam coś w nazwach).

Czyli jak tylko kaska wpłynie - zamawiamy :)

Co o tym wszystkim sądzicie? - znaczy cenach i w ogóle.... :wink:

Mam jeszcze jedno pytanko a propos dachówki, widze że spora część Protonowców decyduje się na blachodachówkę. Ja chciałabym położyć cementową czarną "S" BRAAS (widziałam dachy z BRAASEM i to nie takie wybudowane w zeszłym roku tylko 5-6 lat temu - były naprawdę piękne). I moje pytanie:

-jak ma się jakość dachówki IBF albo Creatona do BRAASA. Czy warto się przy BRAASIE upierać?? Jeśli macie jakieś opinie lub doświadczenia w tym względzie będę wdzięczna.

Aaaa no i podaję linka gdzie będę umieszczała zdjęcia:

http://foto.onet.pl/4dce8,6ooy4pskxs33

na razie są tam tylko zdjęcia działeczki i okolic ale serdecznie zapraszam chętnych do oglądania :)

Zmiany w projekcje które ustaliliśmy z Architektem:

- przejście z pomieszczenia gospodarczego do garażu (przy drzwiach dwa schodki),

- wiatołap tak jak u Beakap czyli zlikwidowana ścianka wewnątrz,

- okno w pomieszczeniu gospodarczym powiększone do wymiarów 90x150 (to pomysł mojego autorstwa - wiem, że to pomieszczenie gospodarcze, ale uważam że "kosztem" zazdrostki w tym oknie, frontowa elewacja zyska - będzie bardziej symetrycznie),

- likwidacja okna w salonie - tego tuż za garażem - (ja tam mam północ więc ono mi nic nie doświetli - a zawsze łatwiej wtedy zagospodarować przestrzeń),

- likwidacja tej mini ścianki miedzy kuchnią a jadalnią,

- zamiast łuków w balkonowych drzwiach na piętrze wersja standard,

- właz na dach będzie w bliższych okolicach kominów tak mniej-więcej na środku dachu w okolicach kalenicy,

- w miejscu "starego" włazu - okno połaciowe,

reszta bez zmian.... ;D

- architekt wybił mi z głowy żelbetowe schody 8) i chyba dobrze...

Mam pytanie - czy powinnam architektowi zgłaszać, że będę budować z innych materiałaów np . zamiast YTONGA np. Porotherm?? - czy to już sprawa kierownika budowy??

Dla wszystkich zainteresowany link do stronki z darmowym programikiem do aranżacji wnętrz - prosty w obsłudze. Polecam gdy ktoś jest na etapie zmian w projekcie - można wtedy zobaczyć czy np. wyrzucać okno lub przesunąć drzwi itp...

http://www.cadprojekt.com.pl/net_plus.php

Witam wszystkich ponownie!

Wpierw odpowiem Beatce- niestety nie mam zdjęć tego domku, zresztą to nie jest protonek, więc i tak niewiele by pomogło to zdjęcie, natomiast zestawienie wygląda cudnie, niestety jeszcze nie dorwałam właściciela, ale jak dorwę to napiszę Ci na priv jaki tynkuś :)

A u nas przyspieszenie!

Od 21.05. na budowę wjeżdża koparka!!!!! A mieli zacząć dopiero w lipcu! Tymczasem im się terminy poprzesuwały i 3 panów w poniedziałek mam rano przywitać na działce!!! Szybciutko mają ogrodzić teren, i zaczynają ostro do przodu- mam nadzieję, że tak szybko jak u Beatki! Też będę wklejać zdjęcia do albumu, tylko błagam niech mnie ktoś poinstruuje jak mam ten album założyć :)

Pozdrawiam cieplutko

Witam wszystkich!

Do utek76: odnośnie wklejania zdjęć to załuż sobie album na onecie czyli wejdź na http://www.onet.pl , potem w foto i tam będzie instrukcja co robić dalej. Super że tak wcześnie zaczynacie!!! POWODZENIA!!!!!!!!!!!!

U nas od wczoraj dekarze deskują dach, okna już są wymierzone i za 3-4 tygodnie powinni je wstawić (akurat jak będzie skończony dach). Dekarz zaśpiewał nam cenę za robociznę tzn. - deskowanie, papowanie , pokrycie blachodachówką+obróbki blach,, obrynnowanie itp. 9000zł - wydaje mi się że to dużo , napiszcie co o tym sądzicie???????

Zastanawaim się nad zmniejszenie m okna połaciowego w pralni i w garderobie gdyż takie jak w projekcie tzn. 78x140 są bardzo duże w sypialni to jak najbardziej ale w pralni i garderobie chyba troszeczkę za duże, przecież chodzi o to aby tylko czasami przewietrzyć te pomieszczonka. Jak myślicie?????

• 2 weeks później...