Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No chwila nieuwagi a tu sie taki ruch na forum zrobił- chyba wiosna idzie :lol:

Ja dzisiaj odebrałam ostatnie zapewnienie i jeszcze tylko instalator coś tam musi dokończyć i "już "będziemy oddawać na pozwolenie .. zła jestem strasznie, bo liczyłam na to, ze bedzie na początku stycznia, ale to wszystko trwa juz 3 miesiące..

Ekipe mamy na stan surowy zaklepaną , podpisaliśmy umowe, na dach także, materiały zamówione.

Teraz musimy znaleźć kogoś, kto nam studnie wykopie i zrobic szybciutko projekt przyłącza (prąd)

Ten czas mi jakoś tak strasznie szybko leci..a tyle rzeczy jeszce do zrobienia..

Czy ktoś z Was korzystał z uslug projektanta wnętrz? Czy Wy wszyscy tacy zdolni po prostu jesteście? ja sie troche zastanawiam, tylko musiałabym sie zorientować jak to wygląa cenowo..

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jacku i Madzio

Ja planuję wentylacje mechaniczną z rekuperatorem.

Dałem już projekt do wyceny do paru firm.

Na razie nikt mi jeszce nie wycenił dokłądnie ale nikt nie mowił ze mogą być jakieś problemy z rozprowadzeniem instaliacji.

Dlaczego uważacie że tak jest czy może być??

Pozdrawiam

Kotek1978

Tak jest jeśłi dobrze pamiętam to Fi 160.Nie jest to mała średnica ale da sie zrobić.

Po to robi sie całą isntalacje wentylacji mechanicznej w stanie surowym zeby mozna bylo zaplanowac droge kanalow i je pochowac czy to w stropie czy scianach zeby nie byly widoczne.

To co potem zostanie widoczne to rekuperator,czerpnia i wyrzutnia no i male kratki tj.nawiewniki i wywiewniki.

Budowanie kominow wentylacyjnych jeśli wentylacja mech bedzie sprawnie działać mija sie z celem bo są to tylko koszta i dodatkowa obróbka połaci dachu.W to miejsce moze sie zwroci koszt instalcji wentylacji oczywiscie bez rekuperator!

Napisałem"jeśli" wentylacja mech bedzie sprawnie dzialać bo slyszalem od znajomego jak to jeden kolega jego wynajął firmę co mu zrobila wentylacje mech i niestety nie dzialała ona dobrze a on nie murował kominow wentylacyjnych czyli znalazl sie w sytuacji ze nie miał zadnej wentylacji ani grawitacyjnej ani mech i pozostawało mu otwierac okna :evil: bo nie mogl sie doprosic tych partaczy zeby poprawili instatacje wentylacji mech.

Jak widzicie jest wiec ryzyko.

Trzeba znależć naprawde dobrą firme ,która zna sie na tym i ma rekonendacje a najlepiej to z polecenia od znajomych.

A gdzie wy bedziecie budować Protona??

Witam wszystkich Protonowiczów.

Miło nam dołączyć do tego grona :)

Nurtuje mnie kilka pytań i chciałabym wymienić się doświadczeniami.

Razem z mężem budujemy ProtonII od czerwca 2008 w okolicy Bydgoszczy i niestety ku naszym oczekiwaniom ciągle nie możemy go skończyć. Wprowadziliśmy parę zmian:

-drzwi między garażem a kotłownią,drzwi z garażu na ogród,

-zlikwidowaliśmy spiżarkę przy kuchni,a pod schodami będzie jej właściwe miejsce,

-w sypialni z garderoby zrobiliśmy biuro domowe-kącik komputerowy natomiast z drugiej strony pokoju nad garażem powstała całkiem duża garderoba,

-podnieśliśmy ścianę kolankową i mamy dodatkowo spory stryszek.

Jesteśmy na etapie zakładania kabli elektrycznych,CO i wyboru kominka:(

Czy ktoś z Was może już coś słyszał o kominku EDILKAMIN 20????

Czy ktoś jeszcze buduje w tych okolicach??

Witam wszystkich Protonowiczów.

Miło nam dołączyć do tego grona :)

Nurtuje mnie kilka pytań i chciałabym wymienić się doświadczeniami.

Razem z mężem budujemy ProtonII od czerwca 2008 w okolicy Bydgoszczy i niestety ku naszym oczekiwaniom ciągle nie możemy go skończyć. Wprowadziliśmy parę zmian:

-drzwi między garażem a kotłownią,drzwi z garażu na ogród,

-zlikwidowaliśmy spiżarkę przy kuchni,a pod schodami będzie jej właściwe miejsce,

-w sypialni z garderoby zrobiliśmy biuro domowe-kącik komputerowy natomiast z drugiej strony pokoju nad garażem powstała całkiem duża garderoba,

-podnieśliśmy ścianę kolankową i mamy dodatkowo spory stryszek.

Jesteśmy na etapie zakładania kabli elektrycznych,CO i wyboru kominka:(

Czy ktoś z Was może już coś słyszał o kominku EDILKAMIN 20????

Czy ktoś jeszcze buduje w tych okolicach??

Miło powitać nowych Protonowiczów!!!

My też budujemy Proton II, też zlikwidowaliśmy spiżarkę i chcemy ją zrobić pod schodami. Wy już pewnie zrobiliście, także jeżeli to możliwe prosimy o jakieś zdjęcia spiżarki, bo pod koniec tygodnia budowlańcy już będą ją robić. (podaję maila [email protected]). Może nam coś rozjaśnicie, bo tak do końca to nie mamy pomysłu na tą spiżarkę.

O kominkach Edilkamin nie słyszeliśmy.Teraz też jesteśmy na etapie poszukiwania wkładu kominkowego. Bardzo dobre są Spartherm i bardzo ładne, ale cena wysoka. Zastanawiamy się nad Arysto.

witam

mam pytanko czy ktos w PROTONIE ma wentylacje mechaniczną - rekuperator, jeśli tak dajcie znać mam taki zamiar, ale mogą byc kłopoty z rozmieszczeniem rur instalacyjnych.

Witamy serdecznie wszystkich starych i nowych Protoniarzy. Aktualnie jesteśmy na etapie kończenia pokrycia dachu, jest nawet ok, tylko naprawdę się z tym zeszło duuuuuużo czasu. 8)

Co do rekuperatora-mamy w naszym domu przewidzianą właśnie takową wentylację. Uprawniona firma nam zrobiła projekt, który dodatkowo zmodyfikował właściciel firmy, która nam właśnie tę instalację montuje. Zdecydowaliśmy się na Dospela, jak narazie mamy tylko pozytywne odczucia. A jak będzie, to się pokaże w praniu.

Witam!

U nas właśnie dekarze skończyli dach :) Teraz jesteśmy na etapie zamawiania okien i bramy - zdecydowaliśmy się na Krispol. Pomału też umawiamy ekipy od instalacji i tynków - mam nadzieję że wszystko uda się nam zgrać w czasie.

Gratuluję wszystkim postępów w pracach.

pozdrawiam

Serdeczne dzięki za odzew Kasia i Mariusz.

Jeśli chodzi o spiżarkę to będzie ciężko ponieważ Wasze schody są skierowane na salon, a nasze schody są zabiegowe. Niestety nie mogę w tej chwili wysłać żadnego maila ponieważ panuje u nas na budowie wielkie zamieszanie (biegają po niej trzy ekipy) i bałagan też :( - brak zdjęć

My pod schodami wybraliśmy około metra ziemi i schodzić do niej będziemy po trzech schodkach. Zyskaliśmy obniżając ją bardzo dużo miejsca.Będzie w pełni funkcjonalna.

Pozatym przyznam się szczerze, że uczę się dopiero biegać i obsługiwać forum.

Pozdrawiam Eliza.

Serdeczne dzięki za odzew Kasia i Mariusz.

Jeśli chodzi o spiżarkę to będzie ciężko ponieważ Wasze schody są skierowane na salon, a nasze schody są zabiegowe. Niestety nie mogę w tej chwili wysłać żadnego maila ponieważ panuje u nas na budowie wielkie zamieszanie (biegają po niej trzy ekipy) i bałagan też :( - brak zdjęć

My pod schodami wybraliśmy około metra ziemi i schodzić do niej będziemy po trzech schodkach. Zyskaliśmy obniżając ją bardzo dużo miejsca.Będzie w pełni funkcjonalna.

Pozatym przyznam się szczerze, że uczę się dopiero biegać i obsługiwać forum.

Pozdrawiam Eliza.

Rzeczywiście u nas nie da się zrobić takiej typowej spiżarki ze schodkami w dół. Także będzie to taki schowek z półkami, jak panowie postawią ścianki to w albumie umieścimy zdjęcia.

pozdrawiam

Witam.

Jestem na etapie zamawiania materiału na budowe Protona I. Mam ogromną prośbę do budujących - czy mogilibyście sprawdzić w "zapiskach":

- ile zużyliście kostki betonowej na fundament

- ile pustaków (my budować będziemy z Prothermu 30P+W sciany zew. a wew. nośne z 25P+W) potrzeba na całość bud. Ewentualnie gdybyście mieli to ilość metrów kwadratowych ścian.

- czy na podstawie załączonego do projektu zestawienia stali zbrojeniowej można dokonać zakupu stali na cały dom (poprostu czy jest to zestawienie adekwatne do rzeczywistego zużycia podczas budowy?)

- to samo się dotyczy zestawienia więżby dachowej.

Z góry dziękuję za okazaną pomoc. Marek

Witam

Ja za wiele nie pomogę, ponieważ budujemy Protona II z częściowym podpiwniczeniem więc ilość materiałów jest inna.

Proponuje zwrócić się z tą prośbą w hurtowni oni maja odpowiednie osoby, które według projektu wyliczają ilość potrzebnego materiału - my przynajmniej tak właśnie zrobiliśmy i wszystko nam pasowało.

Więźbę zamawialiśmy według podanego zestawienia.

Hej!

Nam na fundamenty protona II poszło około 1000 bloczków betonowych. Stali zbrojeniowej wyszły inne ilości niż w zestawieniu, ale mieliśmy przeprojektowane ławy i pewne zmiany w stropie (łącznie stali wyszło mniej niż w zestawieniu).

Więźbę dachową zamawialiśmy na podstawie zestawienia z projektu, ale wszystkie krokwie wydłużyliśmy o 20cm i wszystkie elementy o grubości 6cm zamieniliśmy na 8cm.

Pozdrawiam