Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Protonowiczów ;-))))

Po intensywnych poszukiwaniach zdecydowalismy sie z zona na projekt PROTON II. Chcemy wprowadzic zmiany:

1. Czesciowo podpiwniczyc (ok 1/2 lub 1/3) - zejscie do piwnicy zrobic z pomieszczenia gospodarczego. Planujemy ogrzewanie weglowe lub na groszek (jeszcze nie zdecydowalismy). Do osob ktore podpiwniczaly ten domek - jakie koszty bede musial poniesc????

2. Powiekszyc okno w salonie.

Mamy w planach tez zagospodarowanie wolnej czesci nad garazem (myslimy o graderobie w tej czesci) tylko nie wiem jak wyjdzie wtedy dach (tak zeby nie kolidowalo to z oknem z sypialni). Mamy tez pomysl by pralnie dolaczyc do jednego z pokoi oraz zeby zrobic u gory zamiast 3 to 4 pokoje (mamy w planach trojke dzieci). Chcemy podzielic na pol sypialnie z garderoba. Nie wiem ile z tych planow nam wypali.

Pozdrawiamy

Ania i Arek

ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO DOBREGO W REALIZACJI PLANÓW (SZCZEGÓLNIE TRÓJKA DZIECIACZKÓW).

PIWNICA WYCHODZI DOŚC DROGO JA TEŻ MIAŁEM TAKIE CHECI, ABY PODPIWNICZYĆ TYLKO GARAŻ ALE KOSZTY SĄ DUŻE... CO DO ZŁOTOCYH SPRAW NIE CICZYŁEM, ALE KOLEJNY STROP, SCHODY JAKIEŚ OKIENKO ITD, ITP.....

PIECYK NA EKO-GROSZEK MOŻNA UMIEŚCIĆ W POM.GOSPODARCZYM, WORECZI NESTETY W GARAŻU. JA POWIĘKSZYŁEM GARAŻ O JAKIES 0,5 MB.

PIWNICA JEST FAJNYM ROZWIĄZAINEM I TO TA CZĘŚĆ POD GABINETEM, ŁAZIENKĄ JEDEN KOMIN MNIEJ.,ALE K O S Z T Y .

Dzieki za zyczenia (te z dziecmi tez :-)))) z trojki zostalo tylko jeszcze jedno :p)

Ja rowniez zycze powodzonka

Co do piwnicy to myslalem wlasnie pod gabinetem, lazienka i schodami. Wygospodaruje sie dodatkowa czesc na skladanie czy to groszku czy to wegla oraz drewna do kominka ;-). Akurat z tymi materialami grzewczymi nie mam problemu (drewno zawsze mozna od znajomego z lasu zalatwic - tylko trzeba przy tym popracowac :-))) ale jak znalazl na zrzucanie brzuszka :-))) Do tego dojdzie tzw graciarnia (zawsze sie w domu przyda). Jest jeszcze jeden element. Ustawiajac piec w piwnicy przy braku pradu obieg cieplej wody bedzie wymuszone przez grawitace.......... A w dobie niskich cen za materialy budowlane chyba sie skusze na piwnice.

Gorszy problem mam z pietrem - zonka sie uparla ze musza byc tam 4 pokoje (hmmm) :-?

Pozdrawiam cieplo

Witam !

My podpiwniczyliśmy przednią część domu (wiatrołap, hol, pomieszczenie gospodarcze i gabinet). Zrezygnowaliśmy z pom. gosp. w ten sposób powiększyliśmy wiatrołap robiąc przejście do garażu i z garażu jest wejście do piwnicy. Musimy mieć wejście od piwnicy ponieważ od domu schody nie wchodzą. Ale jest ok.

Koszt piwnicy jest spory - przynajmniej u nas sporo wyszło - około 30 tys.

Do tego trzeba dobrze się zastanowić i rozeznać jak wysoko podchodzą wody gruntowe na działce żeby potem nie mieć problemu z zalewaniem piwnicy w czasie roztopów i obfitych opadów.

Również zagospodarowaliśmy wolną część nad garażem i zrobimy tam garderobę.

Pozdrawiam

Mam pytanko do Mika 80

a piec wtedy gdzie umiescilisci - chodzi mi o to czy zrezygnowaliscie z komina z pomieszczenia gospodarczego.

I jeszcze jedno - w ktorym miejscu dokladnie ida Wam schody z garazu. Jesli dobrze rozumiem nie przesuwaliscie drzwi wejsciowych do domu tylko ta sciana idzie do rowni do garazu

Pozdrawiam

Komin jest w tym samym miejscu tyle że dłuższy bo zaczyna się w piwnicy i tam właśnie będzie kotłownia.

Drzwi wejściowe są na swoim miejscu po wejściu do domu nie ma poprostu po prawej stronie pomieszczenia gosp. tylko odrazu wejście do garażu. Oddzielona jest tylko klatka schodowa do której wchodzi się z garażu. Stojąc w garażu mamy poprostu dwie pary drzwi - jedne do domu, drugie do piwnicy. Planowaliśmy wejście do piwnicy z wiatrołapu ale niestety był problem ze schodami.

Jak będę miała chwilę to porobie zdjęcia.

Pozdrawiam.

Właśnie tak (ale od garażu komina nie widać :D ).

Na garderobe jest szansa. Jest idealne miejsce na szafe wzdłuż ściany, która oddziela klatkę schodową (jak będzie wymurowana to wrzucę zdjęcia - a będzie wymurowana jak wsadzimy piec do piwnicy :roll: ) Ale namieszalam z tymi objasnieniami :lol:

Wszystko jasno - nic namieszane :-))

A jak z poddaszem ???? - zostawiliscie pralnie ???

Ja kombinuje bo pasuje mi zrobic u gory 4 pokoje.

A jescze odnosnie piwnicy - wody gruntowe mi nie zagrazaja bo buduje sie na samej gorze kolo Nowego Sacza takze bede sie cieszyl jak bedzie woda niedaleko pod ziemia (chodzi mi o studnie)

Pozdroofka