Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć!

My również mamy 4 pokoje na górze, łazienkę i pralnię. Garderobę i sypialnię z oryginalnego projektu połączyliśmy w jedno pomieszczenie i podzieliliśmy na pół. Do tego przesunęliśmy trochę ściankę działową między garderobą a pokojem od tyłu i powstały dwa całkiem fajne pokoiki. Ponadto zrobiliśmy strop nad całym garażem i przy pokoju nad garażem powstała graderoba/graciarnia.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej!

Podnieśliśmy całą ściankę kolankową o jeden poziom pustaków plus wieniec, czyli o jakieś 50 cm. W chwili obecnej nad garażem w najwyższym punkcie jest około 3m a przy ściankach kolankowych około 50cm. Od tych wysokości odejdzie jeszcze grubość podłogi ~12cm i ocieplenia też ~12cm.

Pozdrawiam

bortek79 - dzieki za info - czyli bez problemu moja zonka zmiesci tam swoje ciuszki ;-)))

My jak na razie biegamy po urzedach ale mam nadzieje na koniec lata ruszyc z pracami. Moze mi ktos przyblizyc szacunkowy czas do stanu surowego - bez zbednego pospiechu. Zastanawiam sie czy 2 miesiace wystarczy mi na przykrycie i zakmniecie.

Pozdrawiam

Kasia i Mariusz

Widzialem waszego protonka - powiem ze calkkiem ciekawe wyjscie - bardzo sie nad tym zastanawiam.....Ale mniej wiecej mozesz mi przyblizyc podzial pokoi ?????

P.S. Tez mamy corke Amelke ;-))))))

Witamy,

Po przedłużeniu dachu nad garażem rzut góry wygląda tak jak na zdjęciu z poniższego linka.

Pokój mniejszy ma ok 20m2, a drugi ponad 35m2 po podłodze.

http://img5.imageshack.us/my.php?image=protongorayo6.jpg

Wykonanie tej modyfikacji pozwoliło również na powiększenie salonu o prawie 10m2.

2 miesiące może być trochę mało na stan surowy zamknięty. My rozpoczynaliśmy w połowie sierpnia. 2 miesiące od wbicia pierwszej łopaty trwało postawienie całych murów bez ścianek działowych. Na budowie działało cały czas 3-4 murarzy i praca szła im całkiem sprawnie. Niestety po niektórych etapach konieczne są przerwy technologiczne (po zalaniu ław, zalaniu podbetonu, zalaniu stropu, itp) które wydłużają czas budowy. Do tego trzeba jeszcze liczyć się z niesprzyjającą pogodą - u nas na szczęście nie było za wiele ulewnych dni.

Zrobienie więźby z deskowaniem trwało około 2 tygodnie i tyle samo czasu trwało położenie dachówki.

Moim zdaniem w 4 miesiące bez pośpiechu powinno udać się postawić stan surowy z dachem.

Pozdrawiam

Grudosia

Właśnie oglądaliśmy zdjęcia Twojego domku i wybraliśmy sobie też taki wkład kominkowy w kształcie litery L. Uważamy, że będzie świetnie się prezentował w tym miejscu. Napisz proszę jakiej firmy Ty kupiłaś i czy szyba jest gięta. Jeszcze jedno ważne pytanko. Jak szerokie jest u Was wejście do kuchni?

pozdrawiamy

Grudosia

Właśnie oglądaliśmy zdjęcia Twojego domku i wybraliśmy sobie też taki wkład kominkowy w kształcie litery L. Uważamy, że będzie świetnie się prezentował w tym miejscu. Napisz proszę jakiej firmy Ty kupiłaś i czy szyba jest gięta. Jeszcze jedno ważne pytanko. Jak szerokie jest u Was wejście do kuchni?

pozdrawiamy

Witam!

Wybraliśmy wkład ARYSTO - z szybą giętą... całkiem przyjemny,

ma funkcję doprowadzenia powietrza z zewnatrz - więc pomyślcie o takim kanale

napowietrzającym zanim wylejecie posadzki (bo w projekcie tego nie ma).

A wejście do kuchni - te z salonu, uwzględniając meble kuchenne - ma jakieś 160 cm

Grudosia

pozdrawiamy

Witam!

Wybraliśmy wkład ARYSTO - z szybą giętą... całkiem przyjemny,

ma funkcję doprowadzenia powietrza z zewnatrz - więc pomyślcie o takim kanale

napowietrzającym zanim wylejecie posadzki (bo w projekcie tego nie ma).

A wejście do kuchni - te z salonu, uwzględniając meble kuchenne - ma jakieś 160 cm

Grudosia bardzo dziękujemy za odpowiedź. Tak właśnie myśleliśmy, że to wkład Arysto i my chyba też się na niego zdecydujemy. Kanał już mamy doprowadzony i będziemy też robić rozprowadzenie na górę, aby grzać powietrzem z kominka.

Wejście z salonu do kuchni też chcemy poszerzyć, bo to jednak lepiej wygląda.

Wanna bardzo nam się podoba.

Witam wszystkich Protonowiczów.

Miło nam dołączyć do tego grona :)

Nurtuje mnie kilka pytań i chciałabym wymienić się doświadczeniami.

Razem z mężem budujemy ProtonII od czerwca 2008 w okolicy Bydgoszczy i niestety ku naszym oczekiwaniom ciągle nie możemy go skończyć. Wprowadziliśmy parę zmian:

-drzwi między garażem a kotłownią,drzwi z garażu na ogród,

-zlikwidowaliśmy spiżarkę przy kuchni,a pod schodami będzie jej właściwe miejsce,

-w sypialni z garderoby zrobiliśmy biuro domowe-kącik komputerowy natomiast z drugiej strony pokoju nad garażem powstała całkiem duża garderoba,

-podnieśliśmy ścianę kolankową i mamy dodatkowo spory stryszek.

Jesteśmy na etapie zakładania kabli elektrycznych,CO i wyboru kominka:(

Czy ktoś z Was może już coś słyszał o kominku EDILKAMIN 20????

Czy ktoś jeszcze buduje w tych okolicach??

tak- my wybudowaliśmy Protona w Brzozie, k. Bydgoszczy, gdzieś mi przlecial wasz post;)

pozdrawiam

E.

Witam,

Czy ktoś z forumowiczów może mi pomoc odnośnie cen za m2 robocizny za :

tynki wew,

ocieplenie budynku,

tynk elewacyjny,

ocieplenie poddasza + plyty KG,

cekolowanie wewnątrz.

Ja się ksztaltowały lub ksztaltują te ceny.Fajnie jeśli wypowiedzieliby się Protonowcy którzy niedawno co robili te etapy budowy to ceny bedą podobne i na czasie :)

A może bedzie ktoś jest w stanie powiedzieć ile m2 jest w/w powierzchnii to bedzie mi także pomocne w policzeniu robocizny

Dziekuje

Jedna wycena którą dostałęm mowi ze za:

Tynki wew - 10500

ocieplenie budynki i tynk elewacyjny - 12600

ocieplenie poddasz + płyty KG - 6000

cekolowanie pow. wewnętrznych - 6000

Nie wiem czy to ceny ok??

Nie moge znalezć na forum ( ale chyba juz to było) ile m2 poszczególnych powierzchnii zeby wyliczyć ile ta ekipa bierze za m2 danej uslugi.

Proszę o pomoc w miarę możliwości.

Pozdrawiam

Witam wszystkich Protonowiczów.

Miło nam dołączyć do tego grona :)

Nurtuje mnie kilka pytań i chciałabym wymienić się doświadczeniami.

Razem z mężem budujemy ProtonII od czerwca 2008 w okolicy Bydgoszczy i niestety ku naszym oczekiwaniom ciągle nie możemy go skończyć. Wprowadziliśmy parę zmian:

-drzwi między garażem a kotłownią,drzwi z garażu na ogród,

-zlikwidowaliśmy spiżarkę przy kuchni,a pod schodami będzie jej właściwe miejsce,

-w sypialni z garderoby zrobiliśmy biuro domowe-kącik komputerowy natomiast z drugiej strony pokoju nad garażem powstała całkiem duża garderoba,

-podnieśliśmy ścianę kolankową i mamy dodatkowo spory stryszek.

Jesteśmy na etapie zakładania kabli elektrycznych,CO i wyboru kominka:(

Czy ktoś z Was może już coś słyszał o kominku EDILKAMIN 20????

Czy ktoś jeszcze buduje w tych okolicach??

Edi

tak- my wybudowaliśmy Protona w Brzozie, k. Bydgoszczy, gdzieś mi przlecial wasz post;)

pozdrawiam

----------------------------

Witam.

Widzę,że już mieszkacie w Waszym domku-gratulacje!!! macie pięknego Protonka. My zaczęliśmy 3 czerwca 2008 i nadal nie możemy zakończyć budowy(małe opóźnienie 4-miesięczne:(-sprawność ekipy).

Jeżeli nie jest tajemnicą i czy możecie zdradzić gdzie i za jaką kwotę kupiliście:

-drzwi wewnętrzne

-schody

-kuchnia

W projekcie są przypory na narożnikach domu,czy Wy z nich zrezygnowaliście??? Jeśli tak to dlaczego???

Pozdr.Eliza[/b]