Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, mam do Was dwa pytania

1. czy ktoś z Was budował lub ma zamiar budować z porothermu 44 ?

2. czy ktoś z Was ma ogrzewanie podlogowe, jeśli tak to jakie (wężownice czy maty elektryczne) i gdzie rozmieszczone ? ponieważ na ten temat jeszcze niewiele wiem uświadomcie mnie czy ogrzewanie podlogowe zaslia piec na eko-groszek/ pelety ?

Z góry dziękuję za każde info :D

Pozdrawiam Anka

Ps. ponieważ dużo jest nowych Protonowiczów i Wy napiszcie proszę jakich zmian dokonaliście w projekcie

Co do ogrzewania podłogowego, to pod tym linkiem jest krótki artykuł porównujący wodne z elektrycznym

http://www.muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe/ogrzewanie-podlogowe---wodne-czy-elektryczne_,6384_19834.htm

U nas, podobnie jak u innych osób, ogrzewanie podłogowe wodne ma być w salonie i kuchni.

A tutaj lista 'drobnych' :D zmian jakie wprowadziliśmy do projektu:

- podpiwniczenie całego domu

- schody z pomieszczenia gospodarczego do piwnicy

- wstawienie drzwi z pomieszczenia gospodarczego do garażu

- powiększenie wiatrołapu

- powiększenie kuchni kosztem likwidacji spiżarki

-zmiana rozmiaru drzwi wejściowych(bo jak ktoś już wcześniej napisał, w projekcie są nietypowe)

- ikwidacja jednego okna w kuchni,drugie przesunięte bardziej na środek ściany

-likwidacja okna w garderobie

-w garażu jedno okno zamiast 3,

-okno w salonie przesunięte bardziej na środek ściany

-przerobienie okna z sypialni na poddaszu na drzwi balkonowe z balkonem(taki sam jak 2 pozostałe balkony)

-likwidacja jednego okna połaciowego w dachu nad sypialnią na poddaszu

- drzwi balkonowe (wszystkie) bez łuków

- podniesienie ściany kolankowej o 50 cm

- taras na filarach (działka ma duży spad)

- likwidacja przypór na rogach domu

- schody na poddasze betonowe w kształcie 'L'

Na razie to chyba tyle, pewnie w trakcie budowy jeszcze jakieś drobiazgi ulegną zmianie :)

Witam :D , mam dylemat i prosiłabym o pomoc. Będę ogrzewać dom piecem na eko-groszek/ pelet, ale w pomieszczeniach gdzie będą kafle na podłodze chciałabym mieć ogrzewanie podłogowe (kuchnia i łazienki). Proszę doradźcie mi z własnego doświadczenia, co założyć (elektryczne czy wodne). Z tego co przeczytałam o. wodne dużo kosztuje i służy tylko w sezonie grzewczym, przy uszkodzeniu perspektywa rycia podłóg :cry: Natomiat maty elekryczne tańsze, łatwiejsze w położeniu i niezależnie od pieca zawsze w ramach oszczędności można odłączyć albo wykorzystać II taryfę.

Jesli możecie proszę napiszcie ile Was kosztowało ogrzewanie i jakie piece wybraliście.

Tak wygląda moja działeczka latem :D

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8dbdcbb47108a40c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2e3db9fb561cfd9d.html

Pozdrawiam Anka

Witam serdecznie wszystkich "starych" :lol: i nowych zwolenników Protona.

Co do ogrzewania podłogowego - też mamy w planach piec na paliwo stałe (pelety). Oprócz tradycyjnego ogrzewania planujemy ogrzewanie podłogowe jako pętle na powrotach z grzejników w takich pomieszczeniach jak kuchnia, łazienki, pralnia... Zaproponował nam to znajomy, który pod koniec miesiąca zaczyna u nas z hydrauliką. Sam to ma w domu i bardzo to sobie chwali, nam się też pomysł spodobał.

Witam, mam do Was dwa pytania

1. czy ktoś z Was budował lub ma zamiar budować z porothermu 44 ?

Witam,

nasz Proton II powstał w technologii jednowarstwowej (Ytong 40). Podstawa to sprawdzona, dokładna w pracy ekipa wykonawcy. Dom nie będzie miał warstwy ocieplenia, pod którą będzie można ukryć nie dociągniecia, każda fuszerka będzie kosztowała pieniążki, bo ciepło będzie uciekało.

Generalnie jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru, plusy by można bylo mnożyć a o minusach lepiej zapomnieć (dla własnego zdrowia psychicznego... :lol: ).

Witam!

Gratuluję rozpoczęcia prac, pozwoleń na budowę i postępów na już trwających budowach :)

U nas zima powoli ustępuje :D . Niedługo montujemy okna, zaraz potem wchodzi elektryk i instalator.

Jestem teraz na etapie poszukiwania drzwi do zamontowania między garażem a kotłownią. Jakie drzwi wy montowaliście? Z jednej strony nie chciałbym montować chińskich z marketu, a z drugiej strony nie chciałbym znów wydać kilku tysięcy.

Mam też drugie pytanie: jak rozwiązaliście sprawę ogrzewania korytarzyka na piętrze? Gdzie, jeżeli w ogóle, montowaliście grzejnik? Nasz korytarzyk zbyt szeroki nie jest i nie chciałbym go jeszcze bardziej zwężać. Instalator sugeruje, żeby zamontować na dole pod schodami, bo ciepło i tak pójdzie do góry, ale to z kolei odradza facet od schodów.

Pozdrawiam

--------------------------

Witam bortek79.

Czy możesz napisać jakiego koloru jest Wasza dachówka i jakiej firmy???

Wydaje mi się,że mamy taką samą :D

Pozdrawiam.

Witam Forumowiczów, buduję Protona II w miejscowości Wałcz województwo zachodniopomorskie, obecnie jestem na etapie krycia dachu. Mam ogromną prośbę czy ktoś mógłby podać koszt wybudowania tarasów (chodzi mi o koszt robocizny) bo mi fachowcy wycenili robocizną na 5 tyś zł. wydaje mi się to bardzo dużo.

--------------------

Witam markoa.

Czy Wy budowaliście przypory domu??? Jeśli tak to z czego???

Myślę,że 5000 tyś to ogromna suma(bez materiału) chyba zbyt przesadzili,my właśnie będziemy robić tarasy,ale co do ceny to -cisza.

Pozdrawiam.

My budujemy Protona II koło Bydgoszczy.

Witam :D , mam dylemat i prosiłabym o pomoc. Będę ogrzewać dom piecem na eko-groszek/ pelet, ale w pomieszczeniach gdzie będą kafle na podłodze chciałabym mieć ogrzewanie podłogowe (kuchnia i łazienki). Proszę doradźcie mi z własnego doświadczenia, co założyć (elektryczne czy wodne). Z tego co przeczytałam o. wodne dużo kosztuje i służy tylko w sezonie grzewczym, przy uszkodzeniu perspektywa rycia podłóg :cry: Natomiat maty elekryczne tańsze, łatwiejsze w położeniu i niezależnie od pieca zawsze w ramach oszczędności można odłączyć albo wykorzystać II taryfę.

Jesli możecie proszę napiszcie ile Was kosztowało ogrzewanie i jakie piece wybraliście.

Tak wygląda moja działeczka latem :D

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8dbdcbb47108a40c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2e3db9fb561cfd9d.html

Pozdrawiam Anka

----------------------------

Witam kaktus75.

My mamy piec tradycyjny na" wszystko" i kominek z płaszczem wodnym. W całym domu grzejniki ,ale w pralni,łazienkach,wiatrołapie i kuchni mamy ogrzewanie podłogowe z powrotu z grzejników-to sprawdzony system przez znajomych i bardzo ekonomiczny...

Pozdrawiam.

Witam wszystkich serdecznie - pozdrawiam nowo zalogowanych rozpoczynających budowę naszego protonka i starych użytkowników forum :)

U nas wykańczamy się wykończeniówką - kafle w większości położone, tylko bałagan wokół i nie widać efektu, ogrom rzeczy do dokończenia, a mnie ścigają majstrowie o kolory do pokoi na górze. W związku z tym mam do was wszystkich pytanie na jaką farbę wybrać, czy macie jakieś doświadczenia z Duluxem, Tikurillą, Beckersem, Śnieżką? może jakieś podpowiedzi co do kolorów i ich połączeń? Wdzięczna będę za podpowiedzi.

Pozdrawiam wszystkich - życzę dużo cierpliwości i siły.

Agnieszka

Witam wszystkich serdecznie - pozdrawiam nowo zalogowanych rozpoczynających budowę naszego protonka i starych użytkowników forum :)

U nas wykańczamy się wykończeniówką - kafle w większości położone, tylko bałagan wokół i nie widać efektu, ogrom rzeczy do dokończenia, a mnie ścigają majstrowie o kolory do pokoi na górze. W związku z tym mam do was wszystkich pytanie na jaką farbę wybrać, czy macie jakieś doświadczenia z Duluxem, Tikurillą, Beckersem, Śnieżką? może jakieś podpowiedzi co do kolorów i ich połączeń? Wdzięczna będę za podpowiedzi.

Pozdrawiam wszystkich - życzę dużo cierpliwości i siły.

Agnieszka

Witam:)

z całą odpowiedzialnoscią polecam Beckersa - nie ważne czy z Castoramy czy z salonu.

My kupiliśmy w Castoramie białą farbę na sufity i była superowa - dobrze kryje i na ścianach wystarczy 2 razy machnąć.

Na regipsach trzeba 1 warstwe więcej - dla porównania kupiłam też farbę nobilesu i nikt mi nie wmówi że to taka sam farba.

A kolorki na ścianach bomba - 2 warstwy i już. Farba mało chlapie, nie odłazi z taśmą i najwazniejsze - nie śmierdzi.

Kupiliśmy też Sigmę - i tak samo mogę polecić - jakość jak w beckersie.

Obie farby nie są jakoś zawrotnie drogie - cenowo wychodzą jak Dekoral W. :D

A co do kolorków: -

oba pokoje na górze i gabinet: Beckers kolor: Asparagus (sympatyczny zielony)

Sypialnia: taka kawa z mlekiem, czekoladowy i złamany biały (Sigma z mieszalnika)

Klatka schodowa i kuchnia: biały

Salon: kawa z mlekiem i czekolada..

Jak moge jeszcze pororadzić to odradzam gruntowanie Unigruntem

- trzeba toto mocno rozcierać bo jak zrobi się z niego zaciek to kaplica :-? - słabsza farba nie pokryje. :evil:

My gruntowaliśmy górę unigruntem i na klatce schodowej klełam jak szewc :evil: - na dole zagruntowalismy rozcieńczoną białą tanią farbą - i tam już nic nie wyłaziło ze ścian. :D

Duluxa odradzam - malowalismy nim w poprzednim mieszkaniu - przy beckersie po prostu się chowa...

Pozdrowionka

Hejka!

Margola- g - nie wklejam fotek bo nigdy tego nie robiłam,a nie chciałabym czegoś sknocić, ale jak tylko mąż będzie miał więcej czasu, to go namówię i wtedy się pochwalimy :)

Do tej pory wiele rzeczy było rozpoczętych, ale nieskończonych, bo brakuje nam jeszcze drzwi i framug, do tego wielki bałagan przysłaniał wszystko :-? tak jak pisałam wyżej wybieram kolory do malowania, potem podłogi, kuchnia, schody i..... przeprowadzka. To wydaje mi się jeszcze tak odległe, bo kuchnie i schody mąż będzie robił u siebie w firmie, więc nie wiem kiedy będę mogła się tego spodziewać :lol: ja osobiście jestem gotowa mieszkać na kartonach i chodzić po drabinie, jadać z mikrofali byle być już u siebie..... :lol:

pozdrawiam Wszystkich Agnieszka

nowalijki: to czekam z niecierpliwością.

Widać, że wszyscy zajęci pracą :) też temu taka cisza na forum :)

Faktycznie, jesteście już na tej najbardziej męczącej ale jakże twórczej i widocznej końcówce.

Teraz to już przynajmniej widać co się robi.

Co do malowania, to ja jeszcze długo się tym nie będę martwić, bo do nas dopiero pod koniec lutego dotarło pozwolenie na budowę, a obecnie rozmawiamy z brygadami :)

My w swoim mieszkaniu malowaliśmy duluxem i było wszytko dobrze.(Kolory takie raczej jak na próbniku).

Nie polecam śnieżki. Mam nieciekawe doświadczenie z nią.

Na dziś to mam wizję malować jak teraz, czyli na 2 kolory każdy pokoik.

Cześć!

U nas właśnie zostały zamontowane okna i brama garażowa :) W przyszłym tygodniu prace zaczynają elektryk i instalator. No i tym samym skończyła się dla nas zimowa przerwa w pracach :lol:

Co do farby, to osobiście polecam duluxa. Wymalowałem nim całe obecne mieszkanko i nie miałem z nią żadnych problemów - ładnie kryła, nie chlapała, wydajność zgodna z opisem (a nawet trochę lepsza), jedynie kolory wyszły trochę ciemniejsze niż na próbniku.