Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć

Wspaniałe domki budujecie!!!!!!!!!!!

My zwarci i gotowi czekamy na poprawę pogody- w tej chwili mamy mały basen na działce -no i jak tu rozpocząć prace ziemne .

Boratek 79 - mam do Ciebie pytanie odnośnie rolet zew. bo widzę że założyliście.

Jest kilka typów (sposobów montażu) no i co za tym idzie przygotowania otworui okiennego pod określone rolety: SKS - y, SKR -y, podtynkowe i zewnętrzne. Pewnie już temat przerabiałeś dogłębnie więc proszę o wskazówki co wybrać.

Napisz jakiego typu Ty założyłeś i proszę o wewntualne wskazówki odnośnie przygotowania otworu okiennego pod te rolety.

Pozdrawiam

Cześć!

Prawdę mówiąc nad roletami wiele się nie zastanawialiśmy :lol: Założenia mieliśmy następujące: mają być rolety, kaseta ma być niewidoczna od wewnątrz i zewnątrz, rewizja ma być od wewnątrz. Te wymagania spełniały rolety nadstawne i na takie się zdecydowaliśmy (innych typów nawet nie rozważałem). Na etapie stawiania murów, nadproża podnieśliśmy o jeden poziom pustaków. Dzięki temu same okna zmniejszyły się tylko o parę centymetrów względem projektu. Kierownik budowy radził nam zastosowanie strunobetonu zamiast nadproży L19, żeby otwory okienne były większe. Niestety strunobetonu nie udało się nam dostać i zostaliśmy przy nadprożach.

witam

jesteśmy zupełnie nowi na forum :)

w tym roku zamierzamy ruszyć z budową Protona, własnie jesteśmy na etapie ustalania zmian w projekcie

chcielibyśmy obejrzeć Protona na żywo :)

czy ktoś buduje w okolicach Wrocławia lub Bielska-Białej i byłby tak miły żeby nam pokazać swoją Protonową Wille? ;)

Witam wszystkich.

Bardzo miło widzieć postepy prac.

Mam prośbę do bortek79. Proszę napisz jaki jest koszt rolet na cały domek ?

Jeszcze jedno pytanie, z jakiej firmy sa i jaka jest forma zamykania ( elktryczne-silnik czy ręczne) ?

Z góry dziękuje za odpowiedz . Pozdrawiam wszystkich

Mamy bramę firmy Krispol, wersję bez przetłoczeń, kolor orzech z powierzchnią slick (gładka powierzchnia a nie porowata woodgrain).

Wczoraj zaatakowała nas ponownie zima :x - napadało ponad 10cm śniegu i temperatura spadła do -5. Na szczęście nie przeszkadza to elektrykom i hydraulikom, którzy dzielnie walczą na budowie :)

Witam wszystkich forumowiczów (szczęśliwych posiadaczy, budowniczych lub mających zacząć budowę Protona I/II).

Swoją drogą nie wiem dlaczego nie wpadlismy na pomysł żeby przed rozpoczęciem naszej budowy troche "pogooglować" i zaczerpnąć opinii innych budowniczych Protonów - cóż mądry Polak po szkodzie.

Pierwszą łopatę pod budowę naszego Protona I wbiliśmy w lipcu ubiegłego roku i na dzień dzisiejszy mamy stan surowy zamknięty.

W przyszłym tygodniu rozpoczynamy prace wewnątrz budynku (Hydraulika).

Czy możecie polecić jakiś rodzaj kotła CO. Wiem że na rynku są ich dziesiątki a taki zakup ma dobrze służyć na lata.

Pozdrawiamy

Piotr i Basia / okolice Krakowa.

U nas już zrobiona elektryka, I etap hydrauliki i dzisiaj rozliczamy się z panami od tynków. W przyszłym tygodniu ogrzewanie podłogowe i potem wylewki. Trzeba wyruszyć na poszukiwanie białego montażu. Drzwi zewnętrzne już zamówione i wkład kominkowy też.

pozdrawiamy Protonowiczów

Ja się też musze pochwalić!

Późno bo późno, ale mamy stan ZERO! :) bardzo się cieszę.

Mam pytanie- strasznie chciałam robić komin z cegły klinkierowej, ale moi budowlańcy mówią, ze się nie da ze względu na jakies odpowietrzenie, czy coś co jest w naszych kominach.

Kominy będziemy mieć systemowe Schiedela i podobno mamy dwie możliowści- albo wykonczyć je łupkiem naturalnym (co mi się wcale nie podoba, ale to podobno najlepsze rozwiązanie), albo okleić płytka klinkierową- ( boję się, ze poodpada, poza tym nie ma takiego wyboru w kolorach..)

Czy naprawde nie da się zrobic kominów Schiedela i wykończyć ich cegłą klinkierową?

Ja już sobie nawet kolor wybrałam.. :)

Pomóżce proszę i powiedzcie, jak to było u Was.

Hej!

My mamy komin systemowy, w prawdzie nie schiedla a crh twister, i nie mieliśmy żadnych problemów ze zrobieniem go z klinkieru ponad dachem. Widziałem też domek z kominem schiedla i klinkierem.

U nas zrobione zostało to tak: do granicy dachu komin systemowy (wkład ceramiczny, izolacja, obudowa), na nim wylany zbrojony "kołnierz", na tym kołnierzu budowany komin z klinkieru z wkładem ceramicznym i izolacją w środku.

Widać to, w prawdzie niezbyt dobrze, na zdjęciu nr 73 w naszym albumie.

Grudosiu, Twój Protonek jest śliczny, jestem pod ogromnym wrażeniem!

Witam!

Ślicznie dziękuję za miłe słowa :)

Chciałam powiedzieć że moja aktywność na forum spadła , bo od tygodnia mieszkamy w Protonie:)

i wiecie pakowanie, przeprowadzka, rozpakowywanie :)

co prawda żyjemy trochę na kartonach - no ale...

mamy już drzwi wewnętrzne, sofy,sypialnię, kuchnia zacznie się montować jutro...

w 1 dzień wiosny posprzątalismy też plac budowy :)

... ech nie na darmo wykończeniówka nazywa się wykończeniówka :)

a mycie okien to juz wogóle jakaś masakra... dzisiaj kończymy ostatnie 5 szt.

na widok wiaderka z farbą dostaje dreszczy... a najgorsze jest to, że ciągle jest coś do zrobienia...

jak to wszystko ogarnę to coś wrzucę...

:D