Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Grudosia: przyłączam się do gratulacji!!!

Czekam na szerszy opis jak się Wam mieszka na swoim i koniecznie pokaż trochę fotek, bo z pewnością nastapiło wiele zmian.

U nas dalej czekamy na Bank ;( ekipa wybrana, kierownik, materiały wyceniają się i mam nadzieję, że uda nam się ruszyć... tylko kiedy?

życzę miłego mieszkania w domu.. a jak potrzebujesz pomocy - to wołaj!

Przyjedziemy, pomożemy :)

mam pytanie do Kasi i Mariusza: jaki kolor elewacji planujecie? Podoba mi się kolor waszej dachówki i okien, chciałabym podobne, ale nie jestem pewna jaki kolor ścian pasuje do nich.

Myślimy o jasnym kremie, a dół domku w klinkierze bez przypór. Kominy mamy w klinkierze to będzie pasowało. A kostkę przed domem i z tyłu taras chcemy zrobić też kremowo-czerwoną, żeby pasowało do domku. Tak nam się wydaje.

pozdrawiamy

Dziękuję za odpowiedź. Elewacja zapowiada się ładnie:) Mam nadzieję, że pokażecie na zdjęciach efekt końcowy :)

A jak tam dalsze prace u pozostałych osób? Napiszcie co u was i zobrazujcie jeśli możecie:D Tu szczególna prośba do bortek79 o więcej zdjęć dachu:)

pozdrawiam wszystkich

Witam!

Wynotowałem sobie wszystkie (no może prawie wszystkie) zmiany jaki planujecie lub wykonaliście w swoich chałupkach. Wiele z nich zależy od gustu właścicieli, ale co do jednej właściwie nikt nie ma wątpliwości: "oczywiści robimy drzwi do garażu". Ja też przyjąłem to za "dogmat", ale do czasu. Usłyszałem ostatnio od kolegi następujące argumenty:

1. Tak naprawdę samochód większość czasu "spędza" na podjeździe przed garażem i stamtąd się nosi zakupy, dzieci itp.

2. Samochód jednak w tym garażu czasem bywa i pozostawia swój specyficzny zapach. Mimo śluzy jaką jest pomieszczenie gospodarcze, zapaszek ten przedostaje się do salonu.

Reasumując: ja (na 99%) nie robię przejścia do garażu - wstawię tylko nadproże- tak na wszelki wypadek.

Czy szczęśliwi mieszkańcy Protonów mają coś do powiedzenia na ten temat?

Pozdrawiam już świątecznie.

Witam Protonowiczów:)

My z mężem również planujemy budowę domu wg planu Proton. Projekt robi mam projektant, ale z zewnątrz będzie niemal identyczny jak Proton II. W środku jednak konieczne są zmiany. Mamy wjazd od wschodu i albo salon będzie od północy, albo południowe słonko będzie ogrzewało garaż. W związku z tym w środku planujemy małe przemeblowanie;) tj na miejscu gabinetu kuchnię a na miejscy salonu gabinet;) W czerwcu projekt będzie gotowy, wtedy postaram się zeskanować rzuty naszego Protona. W tym roku zamierzamy postawić stan zerowy a z całą resztą ruszyć pełną parą następnej wiosny.

Pozdrawiam, również świątecznie. Aga

Mieszkam juz kilka miesięcy i może ze 2 razy zdażyło mi się przynieść zakupy z podjazdu a nie z garażu. Mój samochod jak wracam to parkuje w garażu a nie przed domem. Więcej "smrodku" leci do domu z kotłowni szczególnie przy piecu na groszek więc można iść dalej i nie robić drzwi do kotłowni to już bardziej bym zrozumiała. W każdym razie ja mam przejścia i sobie je chwale. W garażu trzyma się często nie tylko samochód szczególnie gdy w domu nie ma piwnicy np. słoiki, jakieś krzesła dla gości itd wtedy trzebaby było wychodzić na zewnątrz. Jak pakuję dziecko na dłuższą wycieczkę to nie musze jej zakładać kurtki tylko po to żeby za chwile ją ściągać. Tym bardziej jak dziecko zaśnie w drodze i trzeba przenieść do łóżka a zalezy nam żeby się nie obudziło to nie musze opatulać w koce itp. Jest zdecydowanie większa szansa że sie nie obudzi bo wiatr|mróz|słońce nie łaskocze po buzi. Ale każdy ma swoje przywyczajenia, tylko że jak nie zrobisz przejścia od razu to na 99% później też nie zrobisz więc wkładanie nadproża to strata pieniędzy.

Mieszkam juz kilka miesięcy i może ze 2 razy zdażyło mi się przynieść zakupy z podjazdu a nie z garażu. Mój samochod ...

Dziękuję za odpowiedź.

No to mam dwie krańcowo różne opinie :cry:

No cóż - nikt nie obiecywał, że będzie lekko.

Idę więc myśleć, co z tym fantem zrobić.

A wykorzystując okazję, składam wszystkim budowniczym serdeczne życzenia pogodnych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy.

Cześć!

My obecnie czekamy na tynkarzy - mają w końcu zacząć w przyszłym tygodniu.

Madia, dodałem dwa zdjęcia na których widać dach, jak zrobię jakieś inne ujęcia to też je zamieszczę :)

Meluzyna, jak Twoje rozmowy z wykonawcą o kominach? Zgodzili się zrobić z klinkieru?

Super domek Grudosia -gratulacje :)

Wszystkim życzę radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :D

Pozdrawiam

Witam wszystkich:)

Razem z mezem dzis zamowilismy projekt domu Proton 1:) jest to domek dla nas wymarzony. idealny uklad pomieszczen no i w ogole jest sliczny:) ciesze sie bardzo ze istnieje takie forum na ktorym mozna sledzic postepy innych osob ktore buduja ten sam dom. mozna rowniez skorzystac z rad i pomyslow:) przed nami baaaardzo duzo pracy bo w zasadzie za nami dopiero kupno projektu:P mamy jednak nadzieje ze wszystko pojdzie dobrze jak wszystkim "protoniarzom":)

na poczatek tylko jedno pytanie: czy ktos moglby podac mniej wiecej w przyblizeniu za ile mozna wybudowac stan surowy zamkniety przy zalozeniu ze planuje sie budowe systemem gospodarczym? bede wdzieczna za pomoc

pozdrawiam

Słuchajcie, teraz ja z pytaniem:

być moze było to juz poruszane na forum, ale trudno sie przekopać na szybko przez te kilkadziesiąt juz stron.. ;)

Mamy wycenę okien i drzwi , konkretnie: okna ( bez łuków, dwustronnie orzechowe ;), rolety zewnetrzne, parapety wewnętrzne, brama garażowa z napędem i drzwi wejściowe za 42 tys. Razem z pomiarami i montażem.

Przyznam Wam, ze ja szacowałam tak ze 20 tys.. i trochę mnie ta wycena zbiła z tropu. Ale moze tylko mi sie wydaje, a to nie jest wcale najgorsza cena..sama juz nie wiem.

Dajcie prosze znać ile było u Was - tak pi razy oko :)

P.S. Okna i drzwi na profilach Veki, firma solidna, dobry montaż, ale ta cena..