Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

super utek76 , ze juz zaczeliscie:) pisz jak postepy i zamieszczaj fotki jak mozesz, bo to sie nam wszystkim przydaje.

Jak szacujecie koszty biorac pod uwage szalenvczy wzrost cen? Po ile kupujecie materiały? Bo teraz to najwazniejszy problem :evil: kupic w miare w przyzwoitej cenie material na dom....

pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak tylko znajdę trochę czasu, żeby zrobić sobie album to zacznę wklajać zdjęcia :lol:

Co do materiałów, to do końca nie wiem jakie mam ceny, gdyż mojego protonka buduje firma budowlana, i płacę im za całość(cena ostateczna mi odpowiada)- roboty+materiały- to pewnie czasem trochę drożej wychodzi(choć nie zawsze), ale my po prostu nie mamy kompletnie czasu na załatwienia materiałów i zgrywanie wszystkich terminów. Acha, przypomniałam sobie jedną cenę- porotherm mamy liczony po 5,80- to z tego co wiem bardzo dobra cena. Jedyne co kupiliśmy sami to dachówka- nasz wykonawca nie miał takiej na swoim składzie, będziemy mieli na dachu creatona miedzianą angobę.

Dziś dzwoniłam do Eniona w sprawie przyłącza docelowego prądu- a Pan do mnie, że "w tym terenie tak się szybko domy stawiają, że musimy rozbudować sieć i termin przyłączenia 04.2008, ale lepiej nastawić się, że później" :o No to ja najpierw szok, bo chciałam na prądzie od sąsiada chwilę pobudować, a potem na swój wskoczyć, ale po chwili mnie olśniło, że przy tym terminie to my nawet nie mamy szans się podłączyć pod gotowy dom :evil: Pan uprzejmie mnie poinformował, żebym na swój koszt założyła łącze tymczasowe(3-4tys zł :D ), to na tymczasowym mogę spróbować mieszkać, bo docelowe to nawet w 2009r może być...ech...

pozdrawiam

Wklejam pierwsze zdjęcie - nasza działeczka jakieś 2 tyg temu (już ogrodzona siatką autostradową, choć ją akurat marnie widać)...w tle dwa domki naszych przyszłych sąsiadów. Zdjęcie zostało zrobione z samego końca naszej działki, gdzie będziemy mieli ogród :D

Pozdrawiam:D

http://img529.imageshack.us/img529/9753/1aql9.jpg

Witam wszystkich. Chciałabym dołączyć do zainteresowanych Protonem. 14 maja 07r rozpoczęłam budowę tego domu. Jestem po utwardzaniu terenu, wylaniu stanu zerowego, obecnie stawiamy mury ( z porothermu 44). Prace budowlane idą bez większych niespodzianek. Jedyne co mnie martwi to fakt, że na tym etapie trzeba wiele rozwiązań mieć ustalonych, tyle spraw trzeba przewidzieć. Nie wiem jak" Wy " ale zastanawiam sie nad oknami w kuchni, czy nie bedzie za mało miejsca na jej urządzenie, i czy zrezygnować ze spiżarni- powiększajac kuchnię.

P.S.

Budujemy Proton II z podwójnym garażem, gdzie będzie jedno stanowisko na auto i drugie pomieszczenie gospodarcze z piecem. A tam gdzie w projekcie jest niby kotłownia będzie garderoba.

Pozdrawiam wszystkich.

:p

Witam nowych protoniarzy!Ja jedno okno zlikwidowalam a drugie przesunelam na srodek, spizarke zlikwidowalam, mozna to zobaczyc na moich zdjecia w fotoalbumie. Uwazam ze to dobre rozwiazanie. Kuchnia stala sie wieksza i bardziej ustawna, juz nawet mam projekt od architekta wnetrz kuchni, zrobilam go po to aby wiedziec gdzie elektryk ma zrobic gniazdka, hydraulik wode itp.. Nasz Protonek bardzo nam sie podoba, jestesmy na etapie krycia blachodachówko, mamy juz 2 okna polaciowe wmontowane (zostalo jedno do wmontowania) mysle ze za 2 tygodnie bedzie koniec pracy dekarzy (chociaz sa bardzo powolni ale za to dokladni) Pozdrawiam.

I ja również witam Ewę! Jak miło- my jesteśmy chwilkę za Wami, więc wiele spraw na gorąco pewnie będziemy dyskutować- co do kuchni, to każdy z tutejszych forumowiczów ma na nią jakiś pomysł :D Ja np nie rezygnuję ze spiżarki, a kuchnię mam juz zaplanowaną, tzn idąc od ściany przy jadalni: lodówka, obok zaraz zmywarka, aż do narożnego okna blat roboczy, pod narożnym oknem zlewozmywak(straaaasznie podoba mi się zlewozmywak pod oknem no i tak będę mieć, w dodatku pod narożnym:)), obok zlewozmywaka kuchenka(tylko blat z palnikami) potem krótki blacik roboczy i w samym rogu przy ścianie komin z wbudowanym piecykiem i mikrofalą. A przy samym wejściu do kuchni- vis a vis ściany kominkowej mam rozrysowany stół- taki długi i wąski przylegający do ściany.

Tak więc raczej się pomieścimy, ale ostateczne rozwiązania to pewnie przyjdą w trakcie budowy.

Obecnie jestem na etapie poszukiwania odpowiedniego kominka- powiedzcie jakie montujecie u siebie-zwykłe, z rozprowadzeniem, a może z płaszczem wodnym?

Pozdrawiam

Witam!

JA również planuję kominek z płaszczem wodnym . W niedzielę zrobię kilka zdjęć z mojego dachu, wygląda przyzwoicie, dekarze kończą jedną stronę od ogrodu, okienka połaciowe zmniejszyłam , w garderobie oraz pralni dałam 66x118 a w sypialni będzie jedno połaciowe 78x140 (oczywiście będzie i normalne duże okno). Wyłaż dachowy 55x45 już zamontowali mi dekarze też od strony ogrodu tuż prz kominie . Okna + drzwi+brama garażowa już zamówione planowany montaż 1 lipiec 2007r. Elektryk wchodzi też po 1 lipca. Wrzucajcie swoje zdjęcia kto już zaczął budowę PROTONKA!Pozdrawiam serdecznie!!!

Witam ponownie!

Cieszę się że Protonki rosną jak grzyby :D a zwłaszcza że powstaje również Proton II

My jesteśmy ciągle na na etapie papirologii i szukania studniarza - ale są postępy...

Temat Kuchni mam juz nawet bardzo przemyslany 8) zostaje spizarka i dwa okna, jedyną zmianą którą wprowadzam to likwidacja tej miniścianki oddzielającej kuchnie od wykuszowej jadalni :wink:

A poniżej zamieszczam wstępne wizualizacje mojej kuchni - robiłam sama w tym wcześniej wspominanym on-linowym programiku :wink:

Witam!

Ale fajny program! Ja też się pobawiłam :D No i tak mi wyszło :D Oczywiście pod palnikami nie ma być drugiego piecyka, ale nie było takiej opcji w programie... Przy stoliku, od strony komina z piecykiem- 2 krzesełka barowe i lampa wisząca nisko nad stołem :D

http://img515.imageshack.us/img515/2489/kuchnia1fm3.jpg

cześc, bardzo dziękuje za odpowiedzi, te wizualizacje kuchni przydadzą się w jej zaplanowaniu. Co do kominka- też będzie z płaszczem wodnym. Garaż obnizylismy o 50 cm, także będzie można wjeżdżac busem. Ostatnio powiększyliśmy drzwi wejściowe do 130 cm, żeby obok drzwi zamontowac ozdobny witraż ( piękna sprawa - polecam ). Bocznych okien w garażu nie ma za to jest jedno na wprost bramy ( w protonie II jest wypuszczony garaż na 210 cm.). Fajnie że nasi wykonawcy nabrali tempa i odpoczywaja tylko w niedzielę, nawet deszcz im nie przeszkadza.

Pozdrawiam wszystkich. :wink:

Witam serdecznie Protonowców!!!!!!!

U nas dzisiaj skonczyli dekarze dach!! 20 czerwca tylko wpadno na 2 godzinki aby zamontowac sniegolapy (braki w hurtowni -musimy poczekac). Mamy nadzieje, ze za kilka dni okna nam firma wstawi (oby nie bylo poslizgu) i elektryk bedzie mógl ruszac. Moze ktos z Was myslal o rozmieszczeniu wanny, prysznica, bidetu itp. w lazience na poddaszu, bardzo prosze o pomoc, gdyz nic mi nie pasuje, a jak wejdzie elektryk to mniej wiecej musze wiedziec gdzie co ma byc. Lazienka niby jest duza ale 2 kominy, 2 X drzwi + okno i robi sie bardzo nie ustawna.Bardzo prosze o pomysly. Pozdrawiam .Beata

Witaj Beata

Domek rosnie jak na drożdzach :D az miło popatrzec....

A moze w łazience na poddaszu wanne zrobic pod oknem? I np narozna....drzwi do pralni przesunac maxymalnie w strone komina, tam gdzie teraz jest w planach narysowana muszla i wtedy za prysznicem stworzy sie dosc długa scianke ze mozna bedzie umiescic i muszle i bidet.

Ale niech inni sie wypowiedza...moze maja lepsze koncepcje niz ja:)

pozdrawiam