Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Izo i jeszcze jedno...no pięknie się prezentuje Wasz Protonek - zazdroszczę bo ja na tym etapie będę dopiero w przyszłym roku...Czyżbym dobrze widziała że podpiwniczyliście cały dom???U mnie się niestety nie da bo domek stanie na dość podmokłym gruncie i musiałabym walczyć ciągle z żywiołem...Pozdrawiam i dziękuję za rady i oczywiście proszę o następne Powodzenia w budowie Ewa

Witam ponownie!Ewo, podpiwniczyliśmy tylko 1/2 domku, oprócz garażu. Chyba dobrze widać to na zdjęciach? Wejście będzie od strony garażu. Wyszły trzy pomieszczenia, ok.40 m2. Taka piwnica, to moim zdaniem skarb. Można w niej przechowywać duuużo używanych sezonowo rzeczy. Poza tym ,przyda sie więcej półek i schowków, aby nie zagracać domu dużą ilością mebli. Pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości w dążeniu do wymarzonego celu...! :wink:

a u mnie dramat..

wczoraj z nieukrywanym przerażeniem odkryłam, ze Pan dekarz przemalował mi całą więźbe na kolor teakowy z orzechowego, który był..

Przywiózł pomalowana na teakowy boazerię , a że głupio wyglądała przy jasnoorzechowych krokwaich, to sobie przemalował na teakowy..

brak słów, po prostu..

Myślałam, ze tam szału dostanę, a najgorsze ze sie tego nie da juz zmienić na jasny...

Więc moja podbitka i więźba dopasowane kolorem do okien odeszly w niepamięć i teraz czarny dach zleje mi się z podbitką.

meluzyna nie dziwię Ci się, że dostałaś szału. Przy tych wszystkich fachowcach trzeba by siedzieć na budowie 24h i sprawdzać każdą jedną rzecz :evil:

U nas skończone są już tynki i rozpoczęliśmy zabawę z posadzkami. Niestety okazało się że moi "wspaniali" murarze nie tylko nie potrafili utrzymać pionu, ale także z poziomami mieli problemy. Efekt jest taki, że są różnice w poziomach sięgające nawet 7-8cm :o Idzie przez to zdecydowanie więcej materiału, żeby wszystko teraz doprowadzić do poziomu. Nasi panowie od tynków i posadzek mówią, że poszło tu już tyle materiału co na dwa takie domy :x

Proszę poradźcie, mamy mętlik w głowie, bo co fachowiec to inna teoria, chodzi mi o kolejność wykonywania prac. Obecnie hydraulicy robią podejścia wodne i kanalizacyjne później będzie robiona podłogówka i teraz mamy dylemat czy najpierw zrobić tynki (maszynowe) czy może najpierw położyć ogrzewanie podłogowe wylać posadzki i dopiero wtedy tynki. Napiszcie proszę jak Wy to robicie.

MEG79, dziękuję, na razie szło dosyc dobrze i sprawnie, ale mam złe przeczucia i tylko czekac az się lada dzień cos rypnie.. :) z nowym kolorem więźby i podbitki już sie powoli oswoiłam.

Za to rynny mam boskie :p

Ja na dachówkę o dziwo czekałam tylko ok tygodnia ( po tym jak 2 dni przed planowanym jej kładzeniem zmieniłam kolor z teakowego na czarny ;) mimo, że hurtownia musiała ja sprowadzić z Niemiec.

markoa, ja co prawda jeszcze nie robiłam, ale z tego co się dowiadywałam, to raczej wszyscy robią najpierw tynki a potem wylewki. Ja tez tak planuje.

Witam !!

Chciałbym wszystkim pogratulować wyboru domu.

Proton jest naprawdę pięknym i funkcjonalnym domem.

Sam mam zamiar w przyszłym roku rozpocząć budowę domu według projektu Proton.

Chciałbym się dowiedzieć od forumowiczów jaki koszt ogólny ponieśli przy budowie tego domu ?

Jeżeli nie byłby to problem i jakiś kłopot to interesuje mnie koszt do stanu zero, następnie stanu surowego zamkniętego oraz prac wykończeniowych.

Jeżeli to możliwe to proszę o kosztorysy na mail [email protected].

Jaki rodzaj ogrzewania państwo zastosowali do domu ?

Chciałbym zainstalować pompę ciepła ze względu na problemy z przyłączem gazu ale nie wiem czy to się opłaci.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i odpowiedzi.

Pozdrawiam !

Paweł