Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Meg79- pięknie wam się komponuje dach z oknami! Bardzo mi się podoba :)

A ja się pochwalę, bo u nas wreszcie robota idzie pełną parą, dziś wylane zostały ściany piwnicy, a jutro leją chudziak na podłogę piwnicy i ma przyjechać część naszych thermoporów, tak że na piątek planują ruszyć z murowaniem ścian nośnych w piwnicy. Jeśli dobrze pójdzie, to w przyszłym tygodniu płyta :o . Póki co, pogoda bywa kapryśna, ale budowlańcy dzielnie dają sobie radę pomimo jej uroków. A my jesteśmy zachwyceni, że codziennie możemy oglądać postępy i cieszyć się rosnącym domem :D

Pozdrowienia dla wszystkich :D

MEG79: super już to u Ciebie wygląda, zdradz proszę jakiego koloru masz okna.

Iza i Grzegorz: trzymajcie się dzielnie, mam nadzieję, że wszystko się skończy dla Was dobrze, bo ja też wyuchodzę z założenia, że nie należy takich rzeczy wpisywać sobie w koszty.

Jeśli jest to znana firma - to tymbardziej powinno się od niej wymagać wysokiej jakości produktu i świadczonych usług.

U nas szcześliwie deski powędrowały na górę i mamy prawie dach :)

Dachówka zamówiona i rozglądamy sie za oknami.

A może macie jakieś rady, może warte polecenia firmy okenne :)

Dziękujemy Margolko za słowa wsparcia i cieszymy sie, że Twój Protonek rośnie w oczach. U nas ekipa budowlana rozpoczęła stawianie ścian. :D Trochę nam się to wszystko opóźniło z powodu wymiany betonu i załamaniem pogody.Ale na szczęście przestało już lać i słońce pokazało się na horyzoncie, co pozwoliło na ruszenie z kolejnym etapem budowy. :p Pozdrawiam!

Mam pytanko. Jesteśmy na etapie położonej więźby i w następnym tygodniu chcemy ruszać z dachówką. I tu rodzi się pytanie... co dalej?

Okna? Instalacja elektryczna? Proszę napiszcie jak to było u Was, co radzicie i jakie jest Wasze doświadczenie jeśli chodzi o bezpieczeństwo pozostawienia okien, czy kabli w niezabezpieczonym domku!

Hej!

U nas kolejność była taka:

- okna, brama garażowa, drzwi tymczasowe

- elektryk, hydraulik

- tynkarze

- hydraulik - podłogówka

- posadzkarze

Po montażu okien spędziłem całą noc na budowie - pierwsze nocowanie w domku :lol:. Było trochę zimno bo to połowa marca była, ale dało się wytrzymać :) Po 24h okna są ponoć "bezpieczne" bo przy demontażu byłby ponoć problem z usunięciem pianki montażowej.

Elektryka i hydraulika najlepiej tak zgrać żeby zaraz po nich weszli tynkarze.

Mieliśmy wczoraj kilkukogodzinny spacer po domu z elektrykiem, ustalając oświetlenie, kontakty itp..

Musze jeszcze podjąc (juz!) decyzje, jaka lampa będzie wisiec w jadalni, czy robić górne światło w kuchni oprócz halogenów no i wiele wiele innych..

Na szczescie sprawe elektryki w kuchni mieliśmy rozwiązną- przyszedł Pan i dokładnie zaznaczył gdzie mają być gniazka pod osprzęt.

Instalator powinien wejść w przyszłym tygodniu, a jakieś 1,5 tygodnia po nim- elektyk.

W poniedziałek druga runda po domu z instalatorem ..już sie boje ;)

MEG79: dzięki za wieści, właśnie się z mężem obawiamy takie rodzaju akcji. Wiem, że nie należy z góry nastawiać się na najgorsze ale coś zbyt często te "przypadki" się zdarzają ;( .tylko jak zakładać alarm jak się jeszcze nie ma elektryki na stałe tylko na potrzeby budowlane?

meluzynko: jak już wymyślisz to oświetlenie w salonie, to proszę podziel się, bo u nas za chwilę dojdzie do rozwodu a i tak nie ustalimy niczego mądrego ;)

Najpierw chciałabym się pochwalić moimi drzwiami zewnętrznym, bo wyszły naprawde pieknie ! I dachem, bo tez wyszedł pięknie. ;)

http://img194.imageshack.us/img194/1200/obraz155v.jpg

margolko, sprawe salonu mam jeszcze nie rozwiązaną do konca, ale coś mi już świta ;)

Skłaniam się ku rozwiązaniu, które ma u siebie Utek, czyli zamonowane w salonie ramki z halogenami kierunkowymi , w dwóch miejscach- blizej kominka oraz w miejcu gdzie będzie narożnik (w jednej linii)

http://img29.imageshack.us/img29/5532/3cc31a02813d96b2.jpg

No i oczywiście lampa nad stołem w wykuszu.

Ja teraz mam inny zgryz.. nie wiem, w którą stronę zrobić schody- wejście od strony salonu, czy bliżej wyjścia z wiatrołapu.

Wy jak robicie? Z tego co pamiętam grudi ma jedną wersję a Utek drugą.

Widzicie jakies plusy lub minusy tych rozwiązań?

meluzynko: dzięki za info odnośnie światełek, my co prawda mamy jeszcze chwilkę, bo obecnie jesteśmy na dachu.

Jak pogoda pozwoli, to może w następnym tygodniu zrobimy dachówkę. (trochę jaśniejszą od Twojej - taki śliczniutki grafit).

co się tyczny jeszcze oświetlenia, to mam mglistą jego wizję, czyli lampy nad stołem (jak większość ;))) jeszcze jedną lampę nad stolikiem kawowym i lampę stojącą. Najgorzej, bo lampa nad stolikiem kawowym nie będzie na środku i głównie o to trwa spór :)

Co się tyczy schodów, to ja osobiście uważam, że wersja w projekcie (schody od strony wiatrołapu) jest dla mnie lepsza, bo zyskuje na tym salon a jak odwrócisz - to zyska hol.

Mi bardziej zależało na powiekszeniu salonu, więc zostawiam jak w projekcie, chociaż po fotkach domku Grudosi też miałam chwilę zwątpienia, bo mi się podobało Jej wnętrze.

p.s. jakie zrobiłaś okna? Orzech? Drzwi ciekawe, poprosze jeszcze w zbliżeniu :)

Witam alektyc i meluzyna no no pięknie się prezentują wasze protonki - tylko pozazdrościć...Jeśli chodzi o schody na poddasze również uważam że lepiej zrobić od strony wiatrołapu to zyska na tym salon...i tak planuję w swoim domu...Ponawiam pytanie odnośnie podniesienia ścianki kolankowej - proszę o opinie...U mnie nareszcie geodetka wydzieliła działkę - czekałam 6 miesięcy...Teraz czekam na mapki - mam nadzieję że zdążę z fundamentami przed zimą Pozdrawiam i życzę słoneczka, którego ostatnio bardzo brakuje :(