Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Marchewka80 ja nawet nie rozważałam nie podnoszenia ścianki kolankowej, nawet toczyłam zażarte boje z p.architekt, która twierdziła, ze dom straci proporcje. Moim argumentem było, ze co mi po proporcjach, jak bede miała niefunkcjonalne wnętrze..

Uważam, ze tak jak jest (podniosłam ściankę do 3 cegeieł + wieniec czyli o jakieś 50 cm) jest bardzo dobrze, choć lepiej by było, gdyby skosy zaczynały sie jeszcze wyzej.

Dzieki podniesieniu ścianki kolankowej wnętrze robi się mniej przytłaczające i jest bardziej ustawne- jaką szafkę ustawisz na ścianie, gdzie na wyskości 45 cm zaczyna sie skos.. trzeba by ją odsuwać od ściany albo coś.. a pod ścianka gdzie skos zaczyna się na wysokości ok 95 cm (105 cm scianki - 10 cm wylewki na górze) to już można postawić np. komodę czy biurko.

Ja uważam ze to był bardzo dobry pomysł i na pewno nie chcialabym tego zmienić.

margola_g okna mam rzeczywiscie orzechowe, brama też taka będzie.

Zbliżenie moich pięknych drzwi:

http://img269.imageshack.us/img269/1530/obraz133w.jpg

Na razie decyzję odnośnie schodów odkładam do wizyty stolarza (ma przyjechać na wizję lokalną w tym tygodniu ;)

Teraz muszę sie zastanowić gdzie dac grzejniki w pokojach na górze .. nie ma litości :)

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej!

Margola_g alarm będziemy mieli - rozprowadzałem kabelki w nocy pilnując okienek ;)

Bardzo fajne drzwi:)

Co do schodów to tez będziemy mieć tak jak w projekcie. Jest wtedy większy salon, a przychodząc do domu i chcąc iść od razu na górę nie trzeba wchodzić do salonu.

Oświetlenie w salonie będzie następujące:

- lampa nad stołem w wykuszu

- lampa w części telewizyjnej

- dwie lampy ścienne na ścianie miedzy garażem i salonem

- lampa przed kominkiem

Marchewka80: zgadzam się z meluzynką całkowicie. U nas o podniesieniu ścianki kolankowej podjął mój praktyczny ;) mąż. Przyznam, że z początku sceptycznie się temu przyglądałam ale jak teraz jest już dach i w końcu to widzę, to bardzo się cieszę z tego kroku. Nie wyobrażam sobie, że było by tak nisko.

meluzyko: Drzwi faktycznie fajowe :) My też wybraliśmy okna w kolorze orzechu. Teraz jesteśmy na etapie wyceny.

I tu może zaapeluje, proszę dajcie znać, jak Wam wyszła wycena okien, bramy i rolet zewnętrznych.

bortek79: dzięki za info co do alarmu i oświetlenia,

Widzę, że mamy zbliżoną wizję. Tylko ja cały czas myślę co tu zaaranżować na tej ścianie między garażem i salonem, bo jest fajna a na tą chwilkę chodzi mi po głowie tapeta (jako dekor) i lampy ....hmmm trochę czasu jeszcze mam.

alektyc: bardzo fajnie się Twój domek prezetuje.

hej!

U nas wszystkie okna są otwierane. Różnica w cenie między otwieranymi a nie otwieranymi wynosiła 50pln. Przy otwieranych nie ma problemu z ich myciem. Również z myciem wewnętrznej strony rolety nie ma problemu - przy oknach nieotwieranych umycie rolety jest praktycznie niemożliwe.

Co do cen okien i bramy pisałem już jakiś czas temu.

Witam Wszystkich! Mam małe pytanko! Jakiej szerokości drzwi wewnętrze montowaliście lub będziecie montować w swoich domkach? Czy zrobiliście zgodnie z założeniami projektu, czy wg własnej koncepcji?

U nas prace stoją w miejscu, trochę pogoda nawala, ciągle leje, a poz tym projektant stropu i schodów ociągał się niemiłosiernie i terminy uległy gwałtownemu przesunięciu!!! :evil: Ale już w przyszłym tygodniu nasz protonek będzie miał schody na piętro i strop!!! :p

Pozdrawiam i na koniec muszę Was pochawalić- śliczne te Wasze Protonki!!!!

Hej!

U nas murarze wszystkie otwory drzwiowe zrobili na 90cm, poza otworem na drzwi do spiżarni który ma 80, tak więc wszystkie drzwi będą 80 a do spiżarni 70.

A jakie wkłady kominkowe montowaliście/będziecie montować? Na rynku jest tyle rożnych firm, że już sam nie wiem na co się zdecydować:)

U nas za tarasy płaciliśmy osobno nie pamiętam już ile ale koło 3 tyś. Drzwi mamy w większości 90 tki tylko do spiżarni 80 tki a z wiatrołapu do salonu 100tki.

Nie kupuj deski barlineckiej ja mam i już czekam kiedy wymienię choćby na zwykłe panele. Rysuje się koszmarnie trzeba pilnować żeby nawet przez chwilę nie było polane wodą bo od razu puchnie na łączeniach. Generalnie kicha.

Dobra rada dla ANETKI: Z deską barlinecką to niestety smutna prawda..Nasi znajomi polożyli ją u siebie w domku i przeklinają dzień, w którym zdecydowali się na jej zakup!!! My napewno, z uawagi na przykre doświadczenia znajomych będziemy omijać z dalega sklepy, gdzie będą ją oferować!

Dziękuję Wszystkim za odpowiedź w sprawie szerokości drzwi.Pozdrawiamy serdecznie!