Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My tarasy mieliśmy w cenie!

MEG79: Proszę napisz jak szerokie zrobiliście przejscie z jadalni do kuchni, bo widzę, że ją zamykasz. Też skłaniem się ku takiem rozwiązaniu, bo terez mam otwartą kuchnie i obiecałam sobie, że już tak nie będzie :)

Napiszcie proszę, czy sami wymyślaliście sobie kwestę oświetlenia, czy korzystaliście z pomocy architekta wnętrz?

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

IZA I GRZEGORZ: A mogę wiedzieć ile płacicie wykonawcy za stan surowy z tarasem i schodami??? Nasz wykonawca krzyknął w sumie za stan surowy (bez tarasu i schodów) 200 tys. A teraz twierdzi, że w umowie nie mam zaznaczone że cena jest z tarasem i tyle. :(

Witam MEG! W umowie mamy zawarte następujące prace: budowa, założenie drenażu i izolacja piwnicy, stan surowy zamknięty całego budynku, montaż parapetów, ocieplenie dachu oraz budowa tarasu i schodów zewnętrznych. Za to wszystko uzgodniliśmy cenę- 62 tys.( oczywiście bez materiałów). Pozdrawiam

margola: nie wiem dokładnie jakie szerokie jest wejście do kuchni,ale jutro sprawdzę i dam znać.

meluzyna: napisz proszę jaki szeroki i długi masz taras??? Ja dzisiaj miałam ekipę która wymierzała taras,polecili mi 5 m x 9 m Nie wiem czy czasem nie bedzie zbyt duży :D [/b]

MEG79 mój taras ma dokładnie 8,58 x 4 metry, w praktyce wygląda to tak, ze szerokość zaczyna sie równo z budynkiem, a kończy równo z wykuszem.

Mój też na etapie projektowym wydawał mi sie wielki, ale teraz uważam ze jest taki w sam raz. Zmieści sie tam z powodzeniem jakiś stolik i fotele.

Najbardziej używana bedzie ta czesc, na którą bedzie sie bezpośrednio wychodzić z salonu, tam planuje zamontowac w przyszłości markize i ustawić stolik.

Schody celowo umiejscowiłam po drugiej stronie, zeby nie zabierały miejsca.

Takim 9x5 też bym nie pogardziła ;)

Witam! Anetko! Nie musisz od razu rezygnować z deski, bo napewno jest lepsza od paneli.J est przecież bardzo duży wybór firm produkujących deski dobrej jakości. My na piętrze chcemy mieć podłogę wlaśnie z deski,bo jest trwalsza i szlachetniejsza, lecz nie mamy jeszcze upatrzonego konkretnego producenta. Napewno nie będzie to deska barlinecka! Pozdrawiam!

niestety u mnie jeszcze daleko do wykonczeniówki bo tak naprawdę to dopiero początek :evil: ale mam nadzieje,że wszystko sprawnie pójdzie, jesli chodzi o deske to po prostu trafiała nam sie okazja stąd tez pomysł o jej zakupie przed czasem, ale wiekszość zgodnie wybiła nam to z głowy, a co ostatecznie bedzie na podlodze to z czasem zobaczymy, panele nie sa takie złe biorąc pod uwage duży wybór w sklepach :) Pozdrawiam.

Witamy ponownie! Masz rację Anetko, że panele nie są takie złe, a obecnie na rynku jest ogromny ich wybór, więc zawsze można coś dobrego wybrać!

Muszę się pochwalić: mamy od dzisiaj strop i schody wewnętrzne!!!! :p

Ekipa miała niezły zapiernicz przy montażu schodów, ale w efekcie wszystko wyszło bardzo fajnie, no i najważniejsze, że inwestor...!! :wink: zadowolony!!! :lol: Najbardziej obawialiśmy sie z mężem, jak będą wyglądały wymyślone przez nas betonowe schodki. :roll: Teraz możemy zgodnie stwierdzić, że wyszły całkiej nieźle...!!Pozdrawiamy!

Witam serdecznie i zwracam się do wszystkich z pytaniem czy Proton I to naprawdę duży dom bo ostatnio spotkałam się z takimi ocenami...Czy faktycznie ten dom jest drogi w utrzymaniu - ogrzewanie, prąd itp. proszę o odpowiedź tych którzy już mieszkają w Protonie...Pozdrawiam i życzę słońca

Witam wszystkich Protonowiczów :D

Jakiś czas temu zakupiliśmy projekt Proton II odbicie lustrzane i obecnie jesteśmy na etapie czekania na powoenie na budowę.

Aha działeczkę mamy pod Wrocławiem - z tego co czytałam to są już śmiałkowie którzy się zdecydowali na budowę tego projektu pod Wrockiem:)

Liczę na Waszą pomoc i doświadczenie :wink:

Witam wszystkich budujacych:)

Zaglądam tu do Was, patrzę jak rosnie nowe pokolenie Protonków i wspominam jak to u nas bylo....

U nas w domku niewiele się zmieniło... powolutku dokupujemy meble, ale ciągle jeszcze tyle do zrobienia...

odłogiem stoi garaż, kotłownia wykaflowana na pół gwizdka, gabinet na dole zmienił się w "królestwo przydasie",

klatka schodowa do malowania itd...

ale za to przekształcamy nasz ugór w ogródek...

sukcesywnie robimy trawnik (pierwsze podejście nie do końca się udalo, bo nasz piękny trawniczek okazał się plantacją szczawiu) oraz rabatki...

no i od dwóch miesięcy :-? "robisie" kostka na podjeździe.

Najbliższe wakacyjne wyzwanie to ogrodzenie :)

a że mamy tego 175 m to plan ambitny....bo teraz z powodów oczywistych trzeba zrobić samemu...

Pozdrawiam wszystkich Was serdecznie i ciepło :)

PS. jak bedę miała coś ciekawego to wrzucę foteczki :D 8)

Witam serdecznie i zwracam się do wszystkich z pytaniem czy Proton I to naprawdę duży dom bo ostatnio spotkałam się z takimi ocenami...Czy faktycznie ten dom jest drogi w utrzymaniu - ogrzewanie, prąd itp. proszę o odpowiedź tych którzy już mieszkają w Protonie...Pozdrawiam i życzę słońca

Hymmm ... moznaby było odpowiedzieć "to zależy"...

w perspektywie rodziny 2+2 proton jest git...

pomieszczenia nie są jakieś zawrotnie olbrzymie - raczej średnie ale nie małe...my jeszcze dzieci nie mamy - ale będą... (wybierając projekt chciałam żeby dzieciaki miały osobne pokoje - do tego chciałam mieć bibliotekę (pokój gościnny).

Moim zdaniem atutem Protona są dodatkowe pomieszczenia gospodarcze t. pralnia, garderoba, spiżarka dzięki nim z zasięgu wzroku giną manele w stylu suszarka do bielizny, deska do prasowania, mopy, proszki itd...

Ogrzewanie - nie mamy za sobą jeszcze pełnego sezonu grzewczego... ale to też zależy czym grzejesz i co i ile włożyłaś w elewacje i dach.

Mogę tylko porównać do kosztów które mieliśmy mieszkając na 43 m2 we Wrocku - zdecydowanie taniej...

Witam wszystkich Protonowiczów :D

Jakiś czas temu zakupiliśmy projekt Proton II odbicie lustrzane i obecnie jesteśmy na etapie czekania na powoenie na budowę.

Aha działeczkę mamy pod Wrocławiem - z tego co czytałam to są już śmiałkowie którzy się zdecydowali na budowę tego projektu pod Wrockiem:)

Liczę na Waszą pomoc i doświadczenie :wink:

:D "Jak by co" - służymy pomocą i wglądem w projekt na żywo :D