Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie Dziewczyny!!! Margolko i Grudosiu! Dziękujemy za pochlebne słowa odnośnie naszych betonowych schodków!!! :wink:

Ale Twoje Grudosiu też są przepiękne. W planach miały być właśnie takie , jak Twoje, lecz z uwagi na dodatkowego członka rodziny w postaci 50 kg "owcy" tzn. suczki o imieniu Sara, która jest psem "pokojowym" :wink: zrezygnowaliśmy z drewnianych z dwóch powodów: po 1- mieliśmy kiedyś drewniane schody w poprzednim domu i starsznie je porysowała, a po 2- nasza czworonożna przyjaciółka boi się po takich schodach chodzić...! :o Poza tym, całe betonowe spodobały nam się podczas wizyty w domku znajomego!

Margolko:stopnie i podstopnie mamy zamiar zrobić z jasnego (beżowego) granitu), a balustardę z metaloplastyki połączonej z drewnem ,no i potem się okaże, czy zamysł i koncepcja była udana...! :roll:

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i jeszcze jedno czy naprawde uważacie ,że proton będzie taki duzy do ogrzania i utrzymania....my mamy dwoje dzieci i powiem szczerze,że wydawał mi sie idealny, a jeśli chodzi o ogrzanie to chyba kwestia indywidualna kazdej rodziny- kazdy lubi co innegi i inaczej interpretuje ciepło :lol: nie straszcie mnie ja juz nie mam odwrotu i narazie nie załuję obym nigdy nie pożałowała....pozdrawiam. :D

Droga Anetko! Nie sądzę, aby Proton był w przyszłości "pożeraczem" energii i ciepła!! :cry: Tak jak piszesz, to zależy od indywidualnych potrzeb rodziny i od tego, jaki tryb życia jej członkowie wiodą. No i przede wszystkim oszczędność w ogrzewaniu zależy też od tego z jakich materiałów domek powstaje!

Na Twoim miejscu nie martwiła bym się na zapas, gdyż moim skromnym zdaniem Protonek nie jest olbrzymim domem, wymagającym dużych kosztów utrzymana, a dla 4-5 osobowej rodzinki jest chyba bardzo odpowiedni.

My szukając projektu braliśmy pod uwagę właśnie ewntualne koszty utrzymania, metraż użytkowy domu i ilość pokoi zadowalająca wszystkich domowników , a potem koszty budowy, gdzie zależy to m.in od kubatury i kształtu dachu i materiałów jakich użyjemy. U nas dodatkowe koszty pochłonęła piwnica, ale zależało nam na niej bardzo.

Pewnie, że przydałoby się, aby niektóre pomieszczenia w protonku były większe, no ale z czegoś trzeba zrezygnować kierując się późniejszą ekonomią w jego utrzymaniui. Pozdrawiam i życzę wytrwałości!

Witamy Wszystkich po dłuższej nieobecności; w miarę możliwości śledzimy forum z budowy Waszych domków ale na wszystko brakuje nam niestety czasu; w związku z urlopem nadażyła się okazja żeby zamieścić kilka dodatkowych zdjęć z naszej budowy; planujemy spędzić najbliższe Święta Bożego Narodzenia już u siebie, mamy nadzieję, że wszystko pójdzie sprawnie; póki co gratulujemy wszystkim postępów w budowach i życzymy powodzenia w dalszych etapach budowy;

POWODZENIA

poniżej link do zdjęć

http://proton1.fotosik.pl/albumy/511271.html

Adam i Gosia: jakie macie kolorki dachu i elewacji, bo widzę, że będziemy mieli podobnie :) My też taką kolorystykę planujemy :) Już mamy dachówkę czerń starą angobę, tylko kominy szare :)

Grudosiu: Jak miło Ciebie znowu zobaczyć na forum :)))) Mam nadzieję, że będę mogła kiedyś Ciebie gościć :)

Muszę popatrzeć co tam nowgo u Ciebie :).

A jak już się pojawiłaś, to proszę napisz co to za drewno na ścianach w kuchni?

I specjalnie dla Ciebie ;) się zmobilizuję i zrobię fotosik :)

Dachówę mamy Braas, grafitową z powłoką cisar; elewacja jest jasna ale nie potrafię określć koloru, ponieważ jest to cyklina i nie zawiera w sobie żadnego barwnika; kolor nadaje jej piasek płukany; to tajna receptura górali, którzy nam tą elewację robili;

co do instalacji, to mamy już wszystkie zrobione; w przyszłym tygodniu zrobimy zdjęcia ze środka i wrzucimy na stronkę; poddasze mamy już ocieplone; zostało trochę do wycekolowania i będzie można kłaść podłogi i malować ściany :D

Grudosiu: Jak miło Ciebie znowu zobaczyć na forum :)))) Mam nadzieję, że będę mogła kiedyś Ciebie gościć :)

Muszę popatrzeć co tam nowgo u Ciebie :).

A jak już się pojawiłaś, to proszę napisz co to za drewno na ścianach w kuchni?

I specjalnie dla Ciebie ;) się zmobilizuję i zrobię fotosik :)

Dziękuję za pozdrowionka i zaproszenie:D

a w kuchni na ścianach mam płyty MDF takie jak w meblach kuchennych

(Kronopol - Limba czekoladowa)

z tych płyt zrobiłam także półki do scianki RTV :D

a albumik polecam robić w Picassie - Fotosik troche zamula...

w picassie szybciej się ładują:D

Pozdrawiam ciepło :D

Grudosiu: Postaram się nad tym ppopracować. Dzięki za info co do kuchni.

A napisz jak Ci się mieszka, masz już takie rzeczy, że inaczej byś je rozwiązała w sprawie funkcjonalności domku ? :)

Adam i Gosia: dzięki za info. Faktycznie, jak już macie instalacje wewnątrz to ten grudzień jest baaardzo realny :) Życzę by Wam się to udało!

Mam pytanie, czy ktos na etapie adaptacji zrezygnował z okien dachowych w sypialni? Nie wiem co zrobić poniewaz i tak po tej stronie nie mam słońca i wydawałoby sie, że duże okno w zupełności wystarczy.Bardzo prosze o jakies sugestie?

A i jeszcze jedno pytanie czy dużo miejsca pozostaje w garażu po zaparkowaniu auta sredniej wielkości(chodzi o protonka I) :lol:

A napisz jak Ci się mieszka, masz już takie rzeczy, że inaczej byś je rozwiązała w sprawie funkcjonalności domku ? :)!

Co bym zmieniła:

1) na tarasie mamy taką balustradkę od środka do samej ściany - teraz widze że przy ścianie przydałoby się zejście z tarasu...

2) drzwi do garażu z tyłu domu

3) poszerzyłabym o 1 - 1,5 m garaż wtedy zmieściłyby się jeszcze gadżety ogrodnicze

4) no i jeszcze może podwyższyłąbym sciankę kolankową - ale nie żeby mi to specjalnie przeszkadzało...

5) skróciłabym gabinet na dole dzięki czemu dolna łazienka mogłabybyć o 1 - 1,5 m2 wieksza

i w sumie to tyle...

moge powiedzieć że w Protonku dla mnie strzałem w dziesiątke są spizarnia, garderoba i pralnia- za nic w świecie nie zrezygnowałabym z tych pomieszczeń:D

anetka012 ja bym nie rezygnowała z okien dachowych w sypialni bo moim zdaniem dodają one temu pomieszczeniu uroku, tworzą w sypialni fajny "klimat", na pewno to kwestia gustu ale mi bardzo te okna się podobają szczególnie od wewnątrz ;)

http://picasaweb.google.pl/dominika8080/ProtonIIDominikiIDamiana?feat=directlink

Witam! Popieram słowa poprzedniczki. Okna dachowe w sypialni dodają jej fajnego klimatu. A poprzez zamontowanie fajnych rolet lub zasłonek można wyczarować niesamowite refleksy świetlne o różnej porze dnia i nocy. Poza tym patrzenie nocą w rozgwieżdżone niebo jet relaksujące...!

Droga Miko80 podpatrzyłam Twoje zdjęcia i widzę, że jako nieliczna zdecydowałaś sie na okna ze szprosami, my również takie wybraliśmy. Mam w związku z tym małe pytanko: jaki jest kolorTwoich okien i jaką szerokość szprosów masz u siebie? I jakiej firmy masz bramę garażową? Będę wdzięczna za odpowiedź!!aha i piękny jest już Twój protonek!!! :p