Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

- wanna narożna - aż się prosi żeby była pod oknem;

- na ścianie oddzielającej łazienke od suszarni - toaleta i prysznic

- toaleta z prawej, prysznic z lewej mi osobiście podoba się taka konfiguracja z tego względu, że chcę mieć toaletę zasłoniętą ścianką;

- no i wymysliłam sobie (choć nie mam pojecia jaki może byc koszt tego mojego wymysłu) żeby drzwi do suszarni były lustrzane :roll:

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Serdecznie dziękuję za pomysły na łazienkę!!!!!!

Dużo mi pomogliście, na pewno wannę zrobię narożną potem umywalkę niestety jedną, gdyż bardzo chcę mieć bidet i chyba go umieszczę za wanną a potem umywalkę z lustrem i szafeczką. Kibelek zrobię przy wejściu po lewej stronie tam gdzie w projekcie jest prysznic a tam gdzie kibelek w planie będzie prysznic. Nie wiem czy dobrze robię oddzielając kibelek od bidetu ale niemam wyjścia. Pozdrawiam!!!!!

Beatko! Jest jeszcze jedno wyjście- ja na dole montuję prysznic, kibelek i umywalkę, a na górze rezygnuję z prysznica i zostanie tylko narożna wanna pod oknem, obok niej dwie (lub jedna większa) umywalki, a na ścianie z drzwiami do pralni- przesuwam te drzwi troszkę w stronę drzwi wejściowych(tu gdzie prysznic będzie tylko wysoka szafka) no i zrobi się miejsce przy oknie na bidet i wc(choć ja akurat tylko wc, bo bidetu nie chcę :D )

Szelma- u mnie podłoga w salonie i na górze- obowiązkowo jesionowy parkiet, kuchnia i hol aż do pokoju gościnnego duże jasne płytki.

Okna i drzwi kolor orzech jasny(nazywa się jasny a wrzeczywistości jest ciemny:)), rynny, podbiciówka, brama garażowa-ciemny brąz.

Pozdrawiam[/url]

Wiem że ta ściana, na której jest toaleta i bidet jest trochę łysawa, ale można byłoby ją ciekawie zaaranżować kaflami i dekorami. Dodatkowo można wprowadzić jakieś regipsowe (półeczkowe) rozwiązania, ewentualnie przez całą długość ściany wąskie elementy lustrzane połączone z regipsowymi półeczkami. Można byłoby również zamienić miejscami bidet z toaletą - ta szafeczka obok miałaby wtedy zastosowanie w trzymaniu tam podręcznej prasy 8)

:D :D :D :D :D :D

Co do paneli i kolorystyki salonu - nie będę specjalnie oryginalna, ale jestem fanką złotego dębu, ew.(dębu waimarskiego).

Przy aranżacji będę się trzymała zasad:

1) kolor paneli = kolor stolarki drzwi (oraz okien tam gdzie wewnątrz nie będą białe)

2) kolor schodów = kolor paneli

Kolorystyka pomieszczeń w tonacji biało - piaskowo - beżowo - capucinowo - czekoladowo - brązowej. :wink:

W gre wchodzą też pastelowe żółcienie :D i groszkowa, wiosenna zieleń.

Ale super , bardzo fajne aranżacje . Właśnie zastanawiałam się nad zmniejszeniem pralni aby było więcej miejsca w łazience. :wink: A propo pralni - wstawię tam dodatkowe okno dachowe, przyda sie podczas prania, suszenia... Mam jeszcze pytanie o taras, jaki duży, czy taki jak w projekcie ( z tymi zakolami, ) czy prostokatny?

Pozdrawiam wszystkich.

Grudosia!

Serdecznie Ci dziękuję za pomysły. Łazienkę zrobię identycznie jak mi pokazałaś we wcześniejszej wizualizacji , tyle że będzie jedna umywalka i obok wanny będzie bidet. Drugi pomysł jest też fajny ale chciałabym aby kibelek był schowany.(tyle że ja mam projekt w wersji lustrzanej więc u mnie wszystko będzie odwrotnie). Odnośnie kolorów wnętrz, podłóg itp. nie będę oryginalna. Podłoga parkiet z jesionu, okna orzech ze szprosami, brama garażowa Hormana też orzech a drzwi wejściowe Gerdy orzech alpejski. Podbitka ciemna, elewacja jaśniutka wanilia. Schody ażurowe z dębu z dodatkiem stali nierdzewnej.Cały czas się zastanawiam nad oświetleniem halogenowym w salonie i jadalni chciałabym aby jakoś fajnie zegrać podwieszenie sufitów i umieścić w nim halogeny. Może macie jakieś fajne pomysły.? Myślę , że trzeba dobrze doświetlić holl gdzie będą schody , gdyż okna tam niestety niema itp.. Zastanawiam się też nad parapetami marzą mi się dębowe ale nie wiem czy do okien w kolorze orzechu będą pasowały parapety dębowe???? Piszcie o swoich pomysłach i wklejajcie swoje znakomite pomysły. Wiem ,że na Was mogę zawsze liczyć. Trzymajcie się cieplutko i piszcie jak u Was postępy . Pa!!

schody mozna doswietlic...robiąc wczesniej w scianie halogeny np co drugi stopien schodów ...oczywiscie trzeba dokładnie wiedziec jakie bedziemy miec schody i w ktorym miejscu stopien wypadnie i wówczas dla elektryka to prosta sprawa zrobic takie oswietlenie...

co do tarasu..ja zostawiam na gorze okna z łukami i dlatego nie zmieniam kształtu tarasu ani schodów..bedzie jak w projekcie...natomiast te osoby które robia balkonowe drzwi na prosto to moga zmienic sobie spokojnie taras na kwadratowy.

I jeszcze jedno...parkiet bede robic olejowany bo bardziej mi sie podoba od lakierowanego i w salonie bede układac go pod skosem w cegielke.

pozdraw

Ja też myślałam o podświetleniu schodów halogenami tuż przy stopniach...

Taras zmieniamy- u nas będzie miał kształt litery L(krótszy boczek litery L będzie zachodził na bok domu-tu gdzie w projekcie jest okno w salonie-a my mamy tu drugie podwójne drzwi tarasowe), i będzie prosty, bez łuków. Z przodu wejście zostaje jak w projekcie.

Pozdrawiam :D

Schody takie jak te ( podoba mi się ich kształt) przy czym nie ta kolorystyka - kolor drewna dąb waimarski, elementy metalowe kolor stalowy lub biały

Nie bedę podświetlała każdego stopnia np. ewentualnie co 2. ale takie rozwiazanie z podświetlaniem stopni ma swój minus bo taki swiecący bajerek będzie tylko na tym odcinków schodów który znajduje się przy ścianie - a co z pozostałymi i dlatego...

Myślałam sobie również o podświetlaniu stopni "z dołu" - czyli jakiś element oświetleniowy umieszczony w scianie ponizej stopni odpowiednio kierujacy światło - takie azurowe stopnie mogłyby dać fajną grę światłocieni.

http://images12.fotosik.pl/82/d8144da8661b8676.jpg

Grudosia, fajne te schody wkleiłas...ja tez myslę o podobnych. Z jakiej to firmy te schody i jak wyglada ten kolor debu waimarskiego? Pomysł z podswietleniem stopni od dołu tez ciekawy. Ja tylko bym chciała aby stopnie były jak najdłuzsze i ciekawa jestem jaka maxymalnie długosc mozemy zrobic? moze ktos wie?

Ja obecnie w mieszkaniu mam jesion i chodza mi po głowie ciemniejsze kolory na podłodze w salonie i schody rowniez ciemniejsze. A mam pomysł aby ta scianke gdzie sa schody obłozyc piaskowcem ( kupuje sie takie jakby cegiełki o kształcie prostokata i strukturze niereguralnej ) i te same cegiełki zastosowac na sciance gdzie jest kominek.Do tego ciemniejszy parkiet, ciemne drzwi ( ale wszystko raczej w kolorze orzecha a nie wenge) a sciany jasniutki bezyk, ciemne okna. Chce aby cały doł był zsynchronizowany kolorystycznie. Natomiast na górze parkiet jesionowy a moze debowy...jeszcze nie wiem dokładnie i kazdy pokoj wymalowany na inny wesoły kolor ( pomaranczowy, zołty, ceglany).

I oczywiscie do prostych drzwi balkonowych jak najbardziej pasuje taras wedlug rojektu:) Mnie tez taras i schody w pierwotnej wersji bardzo sie podoba:)

pozdrawiam

A kominek będziemy mieć taki:

http://img515.imageshack.us/img515/2843/kominekauk3.jpg

Tylko, że z podświetlonymi wnękami po bokach, tak jak tu:

http://img261.imageshack.us/img261/908/kominekjoolarx3.jpg

Kamień na pierwszym zdjęciu to jakaś francuska "drożyzna", ale myślę, że świetnie zastąpi ją właśnie nasz polski "szorstki" piaskowiec, tak jak mówi szelma :) W szczelinie i na półce pod wkładem jest ciemny marmur. Widziałam ten pierwszy kominek na żywo- wygląda wspaniale :D

Niestety nie wiem jakiej firmy są te schodki co je wkleiłam...

a ten mój dąb waimarski to w rzeczywistości dąb bawarski :wink:

oczywiście pomerdalam nazwe :oops: a wygląda tak:

http://images21.fotosik.pl/370/c46ee530fcfc3c70.jpg

http://images21.fotosik.pl/370/1590abbf75a3e71a.jpg

szerokość stopni 1 metr, bo klatka schodowa ma 2 metry, a ponieważ schody są zabiegowe to wychodzi 1 metr max.

Utek76 - fajoski ten kominek, ale myślę, że i tak trzeba będzie sporo wydać... nawet przy tych ekonomiczniejszych rozwiązaniach, no chyba że .... można by przykombidować ze strukturką na scianie kominkowej.... tak czy siak kominek gicior :D

Z tą strukturą to mozna by tak:

kominek i tak obudowany jest płytą g-k, więc:

- bierzemy drugą płytę g-k

- wycinamy włściwy kształt (tego marmuru)

- montujemy na jakimś stosunkowo cienkim profilu.

Wcześniej płytę za środkową szczeliną malujemy np na kolor czekoladowy lub zarzucamy ciemną strukturę.

Zamontowaną płytę g-k (tą co nam będzie zastępować marmur :D ) ozdabiamy strukturą, o np. taką jak ta nad dekorem na zdjęciu poniżej

Plusy rozwiązania:

- dużoooo tańsze,

- dużoooo lżejsze,

- można wykonać samemu (naprawdę nie trzeba być

uzdolnionym z tą strukturą tylko robić zgodnie z instrukcją :D )

- dodatkowo można cały ten ozdobny element podświetlić

zainteresowanych odsyłam na stronę http://www.fox-dekorator.pl tam znajdziecie inne przykłady strukturek...

http://www.fox-dekorator.pl/galeria/wystawy/duzy/lm_12a.gif

Witam

Chcialabym pochwalic sie : mamy juz wstawione okna plastiki kolor - orzech obustronny ze szprosami, bardzo mi sie podobaja! Sa dokladnie takie jak chcielismy. Dekarze zamontowali juz sniegolapy na dachu , wszystko to mozecie zobaczyc w moim albumie. Zapraszam!!! A zapomnialam o elektryce , otórz dzisiaj elektryk zamontowal nam skrzynke elektr. i w tym tygodniu zostanie juz podlaczona i bedziemy mieli wlasny prad! Hura! Ale nie ma tak dobrze ,zawsze musi byc to ale... nie mamy drzwi wejsciowych GERDY i bramy garazowej Hormanna, a przez to elektryk nie moze klasc instalacji, gdyz strasznie u nas kradna kable . Najwczesniej w piatek najpózniej we wtorek mamy sie spodziewac drzwi i bramy. Mówi sie trudno, poczekamy.Wczoraj zaczelismy z elektrykiem rozrysowywac na scianach gniazdka, wlaczniki itp.. nawet nie wiecie jakie to jest trudne, najwiekszy problem mialam z sypialnio, jest dluga i nieustawna, ale w koncu stanelo na tym ze lózko bedzie na scianie na przeciwko okna duzego a w rogu pod skosem duzy nasz telewizor z ogromnym tylkiem (nigdzie nam nie pasowal, a musi stac on w sypialni), obok lózka dwie szafeczki nocne, do których trzeba zrobic dwa gniazdka na lampki nocne. Jak zaczelam kombinowac z sufitami podwieszanymi w kuchni i lazience to mnie przeroslo i teraz siedze w domu i wymyslam jaki ksztalt sufitu i gdzie w nim beda halogeny. Jutro cd. planowania z elektrykiem. Moze macie jakies fajne pomysly ustawienia mebelków, np. w pokojach dzieciecych , w salonie itd....Pozdrawiam.

Witam wszystkich :D

Beata jezeli chodzi o moje pomysły to na dól sa nastepujace: sufit podwieszany w kuchni - na scianie tam gdzie Ty nie masz okna planuje zrobic z nidy - gips taka jakby belkę , dosc szeroka na okolo 40 cm...która nastepnie bedzie sie łamac pod katem prostym i przechodzic od wykusza przez kominek do konca. w tym umieszczam halogeny. Na tej scianie w kuchni gdzie jest drugie okno, gdzie Ty je przesunełas na srodek palnuje ..obnizyc sufit podwieszany w nastepujacy sposob...szerokosc 40 cm...ale jakby cieńsza belka powiedzmy tamta wczesniejsza była mna grubosc 30 cm..a ta na 15 cm..i ta na 15 cm nie przylega do sufitu tylko jakby wisi ..jest przestrzen do sufitu...wiec ta belka 15 cm...idzie wdzłuz sciany potem zakreca na ta sciane krótsza w kuchni, gdzie chyba wstepnie planowałas stolik postawic...i znowu pod katem prostym zakreca ale nie przez całośc ( a więc nie łaczy sie z gruba belka) tylko sie konczy na 1/3 odleglosci pomiedzy koncem sciany krótszej a sciana na ktorej nie masz okna. Uf ..mam nadzieje, ze to zrozumiałe :o Ta gruba belka z halogenami ( w tej 15 cm tez halogeny) odziela wizualnie salon od łazienki, kuchni ( acha do mojej koncepcji chyba likwiduje ta mała scianke przy wykuszu..ale to nie postanowione..bo wiele rzeczy bede robic, zmieniac jak mury stana) i w tej czesci beda płytki ..gres polerorowany, koniecznie bezfugowy( teraz mam gres z jsna fuga i przeklinam fugi na czym swiat stoi :evil: - nigdy w zyciu tego błedu nie powtórzę) a ze chce jasny gres polerowany to trudno, ze cena wysoka...ale ma byc bezfugowy. Ten sam gres bedzie na scianie w kuchni , miedzy szafkami. A wczesci salonu wyłaczajac kwadrat badz prostokat, gdzie bedzie kominek ...i ten sam gres..kade parkiet przemysłowy...egzotyk jakis...bo musi byc ciemniejszy...układany pod skosem 45 stopni zaczynajac od wykusza...układany tzw. na dziko.

Schody lekkie azurowe, tez w kolorze podłogi z metalowymi barierkami, w stylu jakie pokazały dziewczyny...Grudosia czy Utek 76. Ciekawe wzory schodow ma firma Rintal...schody systemowe..tylko nie wiem jakie ceny :cry:

Koncepcja scian: 1 wersja...jak pisalam wykorzystuje piaskowiec, cegielki o nierownej powierzcni...i sciana przy schodach i kominek wtym materiale....i wtedy wersja kolorystyczna..bezowo- piaskowo- czekoladowa.

druga wersja...kolor...a wiec sciana przy schodach i nastepnie te sciany gdzie stoja kanapy w projekcie ( bo umnie tam beda stały i tego nie zmieniam) i ta sciana gdzie obie powiekszałysmy wymiar okna bedzie w kolorze pomarancz, złamany cegła..sorki ale niepotrafie koloru opisac słowami....sciana tam gdzie okno na taras...kolor jasny bez i ta gruba belka i sciana kominkowa te w kolorze pomarancz/cegła...kominek...płyta marmur jakis ...pasujacy do tego polerowanego gresu. reszta scian w kuchni, przy lazience...kolor jasny bezyk...co do mebli w salonie....ustawienie takie jakie w projekcie...tylko na scianie wisi telewizor...a na dole niska szafka w kształcie litery L czyl dłuzsza tam gdzie telewizor a krotsza tam gdzie sciana ma byc w kolorze. Przy kanapach niski stolik/ława...w wykuszu stól ...nad stołem zwisajaca lampa, drzwi ciemne...szafki w kuchnki tez...ale jak pisalam wczesniej raczej orzech a nie wenge!Okna planuje tez orzech..takie jak Ty tylko bez szprosów. Na dole w łazience wstawiam prysznic...sufit podwieszany dookoła łazienki ale wersja 15 cm grubosc i nie przylega do sufitu... kolor czekoladowy..sufit biały płytki w podobnym stylu jak jak w kuchni..a wiec jasny bez z ciemnymi dekorami.. ...( wiem , ze malo oryginalne..ale mi sie podoba) ...umywalka nadblatowa na szafce o ciemnym kolorze , lustro.....podłoga ciemna i ciemna fuga..czekolada...

o gorze nie myslałam..bo pewno na gore to mi kasy zbraknie...wiec skupiam uwage teraz po ile cegla , ile wydam...itp...ale pewno zaczne myslec co z gora...jeszcze mam troche czasu:)

pozdrawiam...i sorki za zawiły opis..ale mysle, ze zrozumiecie...moje pomysly co ma byc i jak:)

wiatrołap..ciemne płytki, ciemna fuga...i jezeli zostawie wiatrołap taki jak w projekcie( bo pewne rzeczy musze zobaczyc na wlasne oczy..wejsc..poczuc..pomyslec) to wtedy wstawiam szafe miedzy schodami a wiatrolape...cala z szyby mlecznej a na wprost tej szafy....tam w projekcie jest kaloryfer jakby parapet .... i nad parapetem oczywiscie węzszym..niz normalny parapet, jakies piekne lustro w fajnej ramie; ale to wersja pod haslem...nie zniemiam wiatrolapu na wiekszy

Podstawowa zasada dołu....calosc ..a wiec wszystkie pomieszczenia..lazienka..kuchnia...salon..schody..maly pokoj...musza tworzyc jedna calosc

pozdrawiam[/img] :oops: :D

Witam wszystkich sympatyków Protonu.

My też razem z mężem i dziećmi wybraliśmy ten projekt jednogłośnie. Łączy on tradycyjną linię zabudowy z jednoczesną formą nowoczesnych elementów ( balkoniki , wykusz w jadalni ). W części dziennej , okna na trzy strony świata, dają niesamowity dostęp światła przez cały dzień.

Również wprowadzamy zmiany w projekcie,

- powiększenie kuchni o spiżarkę - powiększenie jednego z okien w kuchni ( na projekcie do końca zlewozmywaka )

- likwidacja jednego okienka w garażu ( dwa pozostałe będą zabudowane

luksferami )

- powiększenie okna w salonie na ścianie za garażem i przesunięcie go

na środek ściany

- przede wszystkim powiększenie wiatrołapu z przejściem do garażu

- z części pom. gospo. robimy spiżarkę

- powiększenie okna w łazience na parterze

- doświetlenie schodów poprzez okno w dachu

- mysle także o likwidacji dwóch małych okienek na piętrze ( może w

dachu? )

- chcemy częściowo podpiwniczyć dom i umieścić tam piec ( w części pod kuchnią i łazienką ) umożliwiłoby to zlikwidowanie jednego komina i podłączenie pieca do komina w salonie ( o ile byłoby to możliwe ) - brak nam jednak pomysłu jak zrobić schody do takiej piwnicy, może ktoś ma pomysł ? Mamy 15 arową działkę pod lasem o wymiarach 30 m na 50 m z krótszą linią od ulicy. Zaczynamy wiosną. Na razie przeprawa przez biurokracje i pozwolenia. Myślimy, że przez zimę unormuje się rynek budowlany ( a wszystko na to wskazuje ) Pozdrawiam i życzę wytrwałości w budowie. Może ktoś stawia Protonka w okolicach Kwidzyna ? Chętnie nawiążemy kontakt .