Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Okna ze szprosami chciałam mieć zawsze jeszcze zanim zamarzyłam o własnym domu bardzo mi się podobały, moim zdaniem przy takich oknach dom robi się bardzo przytulny. Teraz większość osób decyduje się na duże okna bez szprosów - takie też są fajne ale każdy ma jakie swoje wizje i marzenia, które realizuje ;)

Okna mamy w kolorze orzech a szprosy mają 18 mm.

Brama NOVOFERM ISO 45 w okleinie orzech. Prezentuje się rewelacyjnie a jak z użytkowaniem to się okaże.

Teraz właśnie przymierzamy się do zakupu drzwi wejściowych.

Pozdrawiam !

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale wszystkim rosną protonki :D aż miło popatrzeć. U nas hudraulik położył podłogowe ogrzewanie i na górze mamy wylane posadzki,w poniedziałek wylewają dół. Ciekawi mnie ile czasu musi minąć żeby posadzka wyschła tak żeby było można po niej chodzić ?. Pozdrawiam

Okna ze szprosami chciałam mieć zawsze jeszcze zanim zamarzyłam o własnym domu bardzo mi się podobały, moim zdaniem przy takich oknach dom robi się bardzo przytulny. Teraz większość osób decyduje się na duże okna bez szprosów - takie też są fajne ale każdy ma jakie swoje wizje i marzenia, które realizuje ;)

Okna mamy w kolorze orzech a szprosy mają 18 mm.

Brama NOVOFERM ISO 45 w okleinie orzech. Prezentuje się rewelacyjnie a jak z użytkowaniem to się okaże.

Teraz właśnie przymierzamy się do zakupu drzwi wejściowych.

Pozdrawiam !

Dziękujemy za odpowiedź! My też zamawiamy okna w kolorze orzech+ rolety zewnętrzne (opuszczane elektrycznie), a brame kupiliśmy z firmy NORMSTAHL (g60). Ja również przychylam się do twierdzenia,że okna ze szprosami dodają klasycznego klimatu, który osobiście bardzo mi odpowiada.W poprzednim domku mieliśmy duże okna bez podzialu i teraz chcemy trochę zmienić naszą wizję "wymarzonego"domu. Jeśli chodzi o drzwi wejściowe i wewnętrzne , to my wybraliśmy firmę CAL. Są drewniane i prezentują się naprawdę fajnie.Tylko cena powalajaca...! :cry:

Pozdrawiamy i życzymy "spełnienia budowlanych marzeń"!!! :lol:

Hej!

Gratuluje wszystkim postępów na budowie - miło patrzeć jak rosną Wasze protonki :) no i miło patrzeć na już wykończone protonki :) Grudosiu masz bardzo ładnie urządzony domek.

anetka012 nie rezygnuj z okien dachowych nawet jeżeli są od północy- wpada przez nie na prawdę dużo światła do pomieszczenia. Co do powierzchni podłogi w pralni to u nas ma ona około 9m2

MEG79 po posadzce można chodzić już po 24h, po około tygodniu ze spokojem można na niej rozkładać trochę cięższe przedmioty, a po około 2-3 tygodniach można stawiać rusztowanie na rozłożonych dekach.

A ja cały czas walczę z ociepleniem poddasza :D Zastanawiamy się już nad kuchnią. Projekt zabudowy już zrobiłem, ale nie możemy się zdecydować na kolory. Chcielibyśmy jasne fronty z połyskiem i ciemne korpusy ale jakoś nie możemy podjąć ostatecznej decyzji :lol: Może ktoś z Was ma taką kuchnię albo ma zdjęcia?

Pozdrawiam

Witam margolu_g,

Nasza dzisłka zlokalizowana jest pod Wrockiem we wsi Milejowice - to wylotówka na Strzelin.

A z nowinek to ważna sprwa, że może już pod koniec tego tygodnia dostaniemy jakże wyczekane nasze POZWOLENIE NA BUOWĘ:)

Pozdarwiam

Mam jeszcze jedno pytanko: Czy okana a wykusza macie wszystkie otwierane?

Bo nas wczoraj zagadał pan od okien :) i mamy zagwozdkę,

u nas środkowe się nie otwiera- w zasadzie to nie widzę potrzeby otwierania go tzn. myslę że to była dobra decyzja, ale oczywiście każdy ma swój gust;)

trzymam kciuki za budujących- w Protonku mieszka się super;)

pozdrawiam

E.

Witamy wszystkich "starych" i "nowych" budujących Protonka,

miło patrzeć na postępy w poszczególnych domkach.

Co do okien połaciowych w sypialni - zdecydowane TAK! Klimacik nie do odtworzenie, super doświetlenie (jeżeli aktualnie nie potrzebne, to są w pełni zaciemniające rolety 8) ), a oglądanie nocnego nieba - frajda nie do opisania! Koszt okien w porównaniu z kosztami całości inwestycji naprawdę nie zrujnuje budżetu.

Co do środkowych okien w jadalnianym ryzalicie (wykurzu) - mamy stałe. Po pierwsze względy finansowe - sa tańsze; po drugie - mamy rekuperator, więc wentylacja jest rozwiązana w inny sposób.

Pozdrawiamy i życzymy powodzenia w budowaniu!

Mam jeszcze jedno pytanie czy moglibyście podpowiedziec jaki zakupic piec do kotłowni, powiem szczerze,że mysleliśmy z mężem o takim w którym mozna palic i węglem i drzewem i da się go ustawic czasowo, ale czy cos takiego istnieje.

Mam nadzieje ze nie mecze Was zbyt moimi pytaniami ale dużo rzeczy kupujem wcześniej i gromadzimy, więc stąd fala pytań :D

Witajcie wszyscy budujący PROTONKA I i wszyscy mający taki zamiar !:)

A jeszcze goręcej witam tych którzy mieszkają już w swoich ów PROTONKACH !:)

My jesteśmy na etapie poszukiwań jeszcze.i przyznam że można dostać kręćka.Przejżeliśmy już zawrotną ilość projektów i ciągle nic.Aż w końcu trafiliśmy na PROTONKA I,ma wszystko co chciałam mieć spiżarkę,pralnię i dodatkowy pokoik na parterze.Obawiamy się troszeczkę z mężem że metrażowo jest ciut duży.Braliśmy pod uwagę taki do 135 m/2.CHCIELIBYŚMY zobaczyć domek w realu,jeżeli byłaby taka możliwość ,bylibyśmy bardzo wdzięczni.

JESTEŚMY Z OKOLIC ZAMOŚCIA,gdyby ktoś budował w tych okolicach niech daje szybciutko znak :D

KASIA I MARIUSZ-wy jesteście z Lublina ,czy moglibyśmy zobaczyć WASZEGO cudnego PROTONKA w realu ? :D bylibyśmy wdzięczni :D

Hej!

Ja mam cementowo-wapienne. Zdecydowałem się na nie przede wszystkim ze względu na ich twardość. Jak się czymś puknie, przejedzie po ścianie czy zahaczy to nie ma śladu i dziury aż do cegły :D Przy dwóch trzyletnich łobuziakach ma to na prawdę duże znaczenie :lol: Obecnie w mieszkaniu mamy tynki gipsowe i co chwila trzeba łatać dziury.

Co do kosztów to chyba wychodzą podobnie.

anetka012 - co do pieca warto zobaczyć na http://www.kostrzewa.com.pl

My planujemy właśnie zakup pieca kostrzewy, full automatyka na pelety.

meluzyna - mamy tynki cementowo-wapienne, podtrzymuję też argumenty, które przytoczył bortek a propos wyboru właśnie tych tynków. a zacierane piaskem kwarcowym wyglądają wręcz idealnie!

Hej :)

My mamy piec HEF (Eko-Plus) 20kW

bardzo fajny piec na ekogroszek - moc jest wystarczająca (tak tak - wystarczająca)

na rok potrzeba jakieś 3 tony ekogroszku

Polecam Hefa do Protona,

bo oprócz tego że wszystko mozna zautomatyzować,

to firma ta jako jedyna robi piec,

który idealnie można wpasować w kotłownie

(która w Protonie jest stosunkowo mała)

Pamiętajcie tylko alby, przed wylewkami pociągnąć sobie kanał doprowadzający do pieca powietrze z zewnatrz (w bliskie okolice pieca) - w projekcie tego nie przewidzieli - a przy piecach na wegiel, ekogroszek, pelety, bądź drewno jest to dość istotna sprawa :)