Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy szambo rozsączkowe, myślę, że z wykonaniem nie ma większych kłopotów trzeba tylko dobrze zorientować się co i jak i kopać ;))))

Jak z użytkowaniem to dopiero się przekonamy ale sąsiad sobie chwali takie rozwiązanie. Wywozi osad raz w roku a cała reszta rozsączana jest do gleby.

Witam serdecznie piszę w nietypowej sprawie a mianowicie chodzi o to że obejrzałam razem z mężem Protona na żywo i stwierdziliśmy że nie jesteśmy w stanie wybudować takiego domu.Planujemy budowę jednak parterowego... I mamy problem bo projekt już zakupiony...Gdyby był ktoś zainteresowany kupnem projektu Proton I odbicie lustrzane proszę o informacje pod adresem [email protected] Pozdrawiam wszystkich budujących i mieszkających w tym domu. Jest on duży ale trzeba przyznać że niezwykle piękny....Pozazdrościć...

Mamy oczyszczalnie Ekodren, zakupioną wraz z montażem. Montaż zajął firmie calutki dzień, skończyli póżną nocą. Zrobione zostało wszystko fachowo i profesjonalnie, już nawet korzystamy i jest bez zarzutów.

Myślę, że samemu też można spróbować, jeżeli ktoś ma zacięcie i trochę wprawy.

Oczyszczalnie zakupiliśmy na spółkę wraz z sąsiadem :lol: , jest wkopana na granicy naszych działek. Podłączona jest pod dwa domy a więc wybraliśmy sporą oczyszczalnie, niestety parametry oczyszczalni mam w domu. Wraz z całym osprzętem, żwirem, koparką zapłaciliśmy jakieś 18 tysięcy, więc około 9 na dom. VAT 22% - do odzyskania różnica w US.

Agnieszka i Daniel - nie mamy drenażu, u nas grunt to piasek, więc drenaż nie jest nam potrzebny.

a może spróbować wykorzystać preferencyjny kredyt w boś? gdzieś czytałam, że mają programy wspomagające proekologiczne rozwiązania, są też na to przeznaczone fundusze europejskie z dopłatami. szczegółów niestety nie znam, ale myślę że w najbliższej placówce boś wszystko wyjaśnią. może warto zapytać :wink:

Kochani! Dawno nie odwiedzałam forum. Jestem pod wrażeniem jak pięknie rosną Wasze Protonki. Mam też kilka pytań:

1.Czy robiliście drenaż wokół domu. Jeśli tak to na jakim etapie budowy?

2.Jaki był koszt takiego drenażu i ilość potrzebnego materiału?

My robiliśmy drenaż na wysokości fundamentów, pod koniec etapu piwnicy, czyli tuż przed zasypaniem wykopu. Potrzebny był:

-kamień drenarski(1 auto), którego koszt wynosił 1150zł,

-rura do drenażu, geowłóknina

-robocizna 640zł

Razem koszt drenażu około 2000zł

Dom jest posadowiony na stoku, więc drenaż jest z 3 stron budynku.