Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam problem i może ktos z Was miał podobna sytuacje i może mi pomóc0

a mianowicie stoi na mojej działce skrzynka telefoniczna:evil: , która bedzie w przyszłości przeszkadzac, gdyz w tym miejscu planujemy bramę wjazdową na posesję i nie mam kompletnie pojęcia co z tym zrobic.Może ktos z Was mi cos moze podpowiedzieć jak postąpić z telekomunikacją?

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam !

Coś cicho się zrobiło ???

U nas roboty pomalutku idą do przodu. Teraz mam dwa dylematy - łazienka i podłoga w salonie.

Co do łazienki to miały być płytki zebrano ale ja zakochałam się w łazience utek76 i cały czas przekonuje męża do alabastrino ;)

Jeżeli chodzi o podłogę to miała być deska barlinecka ale po lekturze paru postów raczej z niej zrezygnujemy - i co w zamian ??? Na podłogę z litego drewna nie mamy już szans - wylewki są za wysoko a paneli nie chcemy w salonie.

Witamy Wszystkich serdecznie! Faktycznie trochę ucichlo na forum...!Ale to chyba z powodu sezonu urlopowego :roll: U nas także prace idą do przodu, obecnie przygotowywany jest dach do polożenia dachówki! :D

Jeśli mogę pomóc w kwestii wyboru deski na podlogę, to my będziemy kupować gotową do montażu, już polakierowaną deskę dębową, a z biegiem czasu, kiedy będą widoczne zarysowania, przecyklinujemy ją i polożymy lepszy i trwalszy lakier,bo z doświadczenia naszych znajomych wiemy, że fabrycznie polożony lakier nie jest najlepszej jakości. Takie rozwiązanie będzie zapewne lepsze od polożenia delikatnych paneli.

Wiadomo, że zakupiona lita decha u stolarza jest lepsza, ale my nie mamy na jej przygotowanie już czasu.

Mam male pytanko: ile betonu potrzeba na wylanie obu tarasów? Z góry dziękujemy za odpowiedź!!!! :)

Mamy kilka nowych fotek, zapraszamy do naszego albumu! Pozdrawiamy!

Witam,

faktycznie ucichło na forum. Każdy pewnie pochłonięty, jak nie wypoczynkiem, to czynem na swojej posesji :) Fajnie, że podoga pozawala na obie wspomniane rzeczy :).

My również wykorzystaliśmy moce przerobowe ekip i wstawiamy okna, rolety i przymierzamy się do tarasów i schodów zewnętrznych, na początku września ma się pojawić elektryk i hydraulik.

Mam do Was pytanko .... jakie jest Wasze doświadczenie w kładzeniu tyków wewnątrz, czy warto robić je jeszcze w tym roku jak nie zamierzamy grzać przez zimę????

Życzę pogody budowniczym i wypoczywającym...po weekendzie postaram sie wkleić trochę fotek.

Iza i Grzegorz: idziecie jak burza!! super!! A co będzie pod schodami?

Witamy serdecznie! Dziękujemy za pochlebne slowa! Planowo do dnia dzisiejszego mialy być już okna i dach, ale z uwagi na kapryśną, lipcową pogodę mamy maly poślizg, a i na okna czeka się teraz nieco dużej niż planowaliśmy! :cry: Pod schodami będzie stala najprawdopodobniej mala komoda, a reszta przestrzeni pozostanie wolna. Jeśli chodzi o tynki wewnętrzne, to my mamy zamiar polożyć je jeszcze w tym roku i będziemy podpalać w kominku, aby schly sobie powoli, z wykończeniówką wejdziemy wczesną wiosną, zresztą będzie to zależalo od tego, w jakim tempie będą schly tynki.

Pozdrawiamy już mieszkających i budujących Protonka!

Witam,

mam pytanie, czy moze mi ktos powiedziec czy robił w protonie drugi strop lany tzn monolityczny?:roll: Pytam, poniewaz namawiają mnie wlasnie na taki, twierdzą,że będzie mniej klopotu niż z syfitem ukladanym z karton gipsów.Chętnie posłucham waszych podpowiedzi na ten temat.Nie wiem co robić, bo decyzje muszę podjąc niebawem.Pozdrawiam. :lol:

IZA I GRZEGORZ: Nam majster powiedział 8 kubików betonu na tarasy.

Nie wiem, jak sie to ma do tego co w projekcie, bo nasz taras będzie prostokątny.

Mamy trochę opóźnione działanie ale ekipa zadecydowała, że tarasy zrobią na koniec swojej pracy. Mamy już okna, teraz wchodzi elektryk i.... w końcu taras i schody.

W końcu, bo już mój synuś zdążył już rozciąć rączkę na potłuczonej dachówce, która "czeka" na to żeby ją wrzucić w taras!!!!! Skończyło się na szyciu ;(

Witaj Margolko! Bardzo nam przykro z powodu malego wypadku synka na placu budowy :cry: . Nasz malec rownież poobijal sobie koalna i lokcie , biegając jak szlaony po nierównym terenie, pelnym gruzu. U nas okna planowo mają być pod koniec września, bo firma ma dużo zamówień i sie nie wyrabią, a potem szybciutko zaczynamy elektrykę i hydraulikę! Teraz robią nam obróbkę blacharską, okladają kominy i zaczną niebawem klaść dachówkę. Na wrzesień pozostaną do zrobienia tarasy i ścianki dzialowe, no i okna. Pozdrawiamy! :wink: Aha, dzięki za informacje odnośnie ilości betonu na taras. Przynajmniej orientacyjnie będziemy wiedzieć jaki będzie ich koszt, choć u każdego z osobna będzie sie on nieco różni. Pozdrawiam!

Iza i Grzegorz: Dzięki za miłe słowa.

Przegłądałam Wasz album i bardzo podoba mi się balustrada!!!!

Czy możecie na priva podać orientacyjny koszt jej zakupu? :)

My raczej w tym roku się na nie nie porwiemy ale strasznie mi się podobają... To pewnie jakiś miejscowy artysta zrobił?!

A jak tam planujecie prace zimą? Będziecie walczyć w środku?

meluzyna: Jak tam u Ciebie front działań? Pewnie już malujesz... Pochwal się trochę :)

Hej!

Iza i Grzegorz bardzo ładna balustrada:) Czy możecie powiedzieć jaki był jej koszt? A czy także inny posiadacz balustrady mógłby się wypowiedzieć na temat kosztów? :D Szukamy wykonawcy i jak na razie mamy jedną wycenę na 3000 za 2 raczej nie skomplikowane balustrady. Czy to dużo?

Obecnie u nas trwają prace przy ociepleniu budynku. Ruszamy także z wykończeniówką :D

oj, margolko, zdziwiłabyś sie .. tak jak od początku wszystko szło nam naprawde baardzo sprawnie- tak teraz wlecze sie niemiłosiernie..

Na razie mamy zrobione tynki, wczoraj instalator ułożył podłogówkę i czekamy teraz az Pan od wylewek wróci z urlopu.. Poza tym walczymy z Wydziałem kanalizacji i robimy projekty przyłączy..Nie ma lekko ;)

Postaram sie wieczorkiem wrzucić parę zdjęć na strone.

Eh, nie moge sie juz doczekac az skończa sie te wszystkie "brudne" prrace i zaczniemy urządzac :)

Zdecydowalismy sie na kominek z płaszczem wodnym , ale teraz okazuje sie ze jest ich mały wybór..

Cześć wszystkim Protonowcom !

Jesteśmy na forum od dziś . Mamy wybudowanego juz Protona 1 w okolicach

Opola . Wybudowany w tym roku łacznie z dachem . Projekt jest ponadczasowy jak dla nas najładniejszy z wielu możliwych.

Jadalnia w wykuszu oraz otwarta kuchnia na salon łukowe okna na balkonach ite przypory rogowe to jest ta magia domku.....!!!!

Mamy do szanownych uzytkowników Protonka 1 pytanie ;

1. Czy w salonie kąpielowym na piętrze ktoś posiada jednocześnie bidet,wc,wannę z hydromasażem ,kabina prysznicową + 1 umywalkę .

Jakl to sie ma do kubarury pomieszczenia 11,2m2.

2. Otwarta kuchnia jak sie Wam sprawdza w uzytkowaniu.

Dodam iż zrezygnowaliśmy ze spiżarni powiekszając łazienkę na dole zamurowując scianką łazinki na równo z kominem wentlacyjnym przez to kuchnia jest wieksza bardziej ustawna i mała łazienka zyskała miejsca. W kuchni

oczywiśćie dwa okna .

3. Jak sie sprawdza podłogowe ogrzewanie parter + piętro i czy ktoś posiada pompę ciepła gruntową lub powietrzną jak się sprawdza przy ociepleniu zewnętrznym 12cm styropianem.

Dzięki z odpowiedzi!!!!!

Hej!

U nas posadzek wyszło 210m2, a tynków (z sufitami i garażem) prawie 700m2 :o Materiały kupowaliśmy sami, a za robociznę płaciliśmy:

tynki cementowo-wapienne maszynowe z obrobieniem okien 15pln/m2

posadzki maszynowe z rozłożeniem folii i styropianu 12pln/m2

To jeszcze nie drogo chyba u nas zawinszowali sobie

za cementowo -wapienne 28,50 zł z materiałem a gipsowe 25,00zł !!!!

Hej!

Iza i Grzegorz bardzo ładna balustrada:) Czy możecie powiedzieć jaki był jej koszt? A czy także inny posiadacz balustrady mógłby się wypowiedzieć na temat kosztów? :D Szukamy wykonawcy i jak na razie mamy jedną wycenę na 3000 za 2 raczej nie skomplikowane balustrady. Czy to dużo?

Obecnie u nas trwają prace przy ociepleniu budynku. Ruszamy także z wykończeniówką :D

Witaj "Bortek"! Cena, którą podajesz nie jest chyba wygórowana, nasze balustrady mają nas kosztować 3100 zł.- 1500 za tą od ogrodu i 1600 za tą od frontu, bo jest nieco dłuższa. Tak jak widzisz, nasze też nie są skomplikowane, ale w ich koszt wliczony jest montaż, ocynkowanie i malowanie. 3000 zł, którą Tobie proponują, to chyba normalna cena, bez zdzierstwa. Powodzenia z wykończeniówką! :p Pozdrawiamy! :wink: