Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Meluzynko: Głowa do góry!!! Znowu sie rozkula wszystko, teraz taki mozolny etap ale minie. Ani się nie obejrzysz a będzie montować kuchnię i wymyślać kolorki :)

Przed nami tez czas załatwiania przyłączy elektryki i hydraulika....

My tez zdecydowaliśmy się na kominek z płaszczem, więc i ja niebawem będę w takiej kropce jak TY ;)

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Meluzynko! widzę, że robicie duże postępy na budowie...! :D Gratulacje! Ładnie się robi w Waszym Protonku... :wink: U nas "Panowie" kończą przygotowania dachu do położenia dachówki , a od poniedziałku zaczynają ją kłaść. Poza tym mąż zakończył budowę ogrodzenia z tyłu ogrodu i wyrównuje tam teren.

U Margolki też wszystko nabiera wyglądu...Ładnie, bardzo ładnie...Protonek rosnie jak na drożdżach.! :wink: Aha, jak już wczesniej podałam, koszt obu balustrad to 3100 zł. wraz z montażem, ocynkowaniem i malowaniem.

A u Meg...cóż tylko pozazdrościć, ogień już płonie...kiedy u mnie tak będzie...?

Pozdrawiam serdecznie!

Dziękujemy Wszystkim za miłe słowa dotyczące naszej balustrady! :D Trochę nerwów przez nią zjedliśmy, bo wykonawca kilka razy musiał ją na nasze życzenie poprawiać, gdyż mimo pozostawionego zdjęcia i opisaniu, jak ma wyglądać, usilnie starał się zrobić ją po swojemu, czyli szybko i mniejszym nakładem pracy...! :evil: Ale mój "kobiecy upór" był nie do złamania...! :x I oto, po wielkim trudzie, powstała nawet fajna balustradka. :wink: Pozdrawiam serdecznie!

Iza i Grzegorz; balustrady piękne :D . My szukaliśmy balustrad najzwyklejszych,bez ozdób i nasze kosztowały po 1000 zł jedna. Narazie jesteśmy na etapie ogrodzenia i czekamy na wykończeniówkę,majster się opóźnia. Na jesień chcemy protonka jeszcze ocieplić,styropian już jest ale reszta ... :( Wszyscy tak dużo krzyczą za jakiekolwiek roboty.

http://images45.fotosik.pl/189/bc04359cc3779479m.jpghttp://images40.fotosik.pl/185/933ad5c60418486bm.jpg

Witaj Meg! Dziękujemy za mile slowa!!! :p My również do zimy chcemy protonka ocieplić i wylać podlogi oraz polożyć tynki. Mam nadzieję, że uda nam się zrealizować zamierzony plan dzialań na ten rok...! Tak dużo pracy jeszcze przed nami...! :roll:

Margolko! prace wykończeniowe planujemy rozpocząć w przyszłym roku, może już od lutego, ewentualnie od marca, wszystko zależy od tego jak szybko będą schły tynki wewnętrzne i posadzki.

Pozdrawiamy!

witam kolejnych budujących :)

Meg79 i Iza i Grzegorz- bardzo ładne balustrady, już sama nie wiem, które bym wolała, gdy będę wybierać, oba rodzaje mają swój urok :)

U nas teraz rozpoczęto prace z dachem i dom zaczyna nabierać super wyglądu. Przechodziłam przez różne etapy moich wrażeń na temat wyglądu protona :p Na początku, bez ścian, wydawał mi się taki malutki, później już ze ścianami, ale bez dachu, patrząc na niego z zewnątrz miałam wrażenie, że jest zbyt duży. Teraz, kiedy nabiera już końcowych kształtów, jestem w pełni zadowolona, bo jest w sam raz: z zewnątrz ani za duży ani za mały, a w środku...ach jaka przestrzeń :D

Teraz tylko trochę żałujemy, że mogliśmy nieco powiększyć łazienkę na dole, skoro rezygnowaliśmy ze spiżarki, a tak cała powierzchnia spiżarki dostała się kuchni, a łazienka jest niewielka.

Wybraliśmy na dach robena kasztanowego monzę plus, podbitka ma być orzechowa, mam nadzieję, że okna w orzechowej okleinie będą pasować do całości. Ciekawe tylko jaki kolor elewacji później...

Namawiają mnie do zrobienia pralni w piwnicy i zrezygnowania z tej u góry, która jest w projekcie, nie podoba mi się ten pomysł i będę obstawać przy swoim,żeby pralnia została tak jak w projekcie. Chyba się nie mylę, co myślicie?

Hmmmm, powiem ,że ten pomysł z pralnią na dole w piwnicy jest całkiem niezły, ja gdybym miała piwnice pewnie bym tak postąpiła, biorąc pod uwagę fakt,że na górze zyskałabym powierzchnie a i człowiek nie młodszy sie robi tylko starszy i z praniem nie trzeba by było biegac na górę :D to ma swój urok.Niestety nie mam piwnic, gdyz jest u nas zbyt nisko woda i za duze ryzyko, więc pralnia pozostała jak w projekcie....Pozdrawiam.

Witaj Madia!

My zrezygnowaliśmy z pralni na górze , powiększając o jej metraż pokoik od ogrodu, który byl wg. projektu najmniejszy ze wszystkich na górze. Uznaliśmy, że chcemy aby obaj nasi synowie mieli mniej więcej takiej samej wielkości pokoiki. Poza tym w obu pokojach planujemy wyodrębnienie malutkich garderob, aby nie wstawiać szaf, które zabiorą zbyt dużo przestrzeni. Oczywiście zrobienie pralni w piwnicy ma swoje plusy i minusy, bo trzeba będzie schodzić do niej aż na sam dól, ale z wlasnego doświadczenia wiem, że to nie jest aż tak wielki problem...! :roll: Można tak funkcjonować...! :wink: Oczywiście Madio! decyzja należy do Ciebie i jakbyś nie zrobila będzie dobrze. :D Pozdrawiam!

Moim zdaniem pralnia w Protonku jest świetna, przestronna, można ją fajnie zabudować (właśnie czekamy na zabudowę). Obecnie korzystam w innym domu z pralni w piwnicy i wcale ale to wcale nie chce mi się do niej schodzić.

My już powolutku się przewozimy, czekamy jeszcze na zabudowę kuchni i schody wewnętrzne są jeszcze do zrobienia.

Kochani!

nasz Protonek II ma już podłoże:) tzn. fudamenty już są:):):)

Teraz jednak przed nami prawdziwe wyzwanie. Dlatego mamy do was ogromną prośbę czy ktoś z Was ma cenę instalacji: wodno-kanalizacyjnej, gazowej (interesuje nas zbiornik z gazem), elektrycznej i centralnego ogrzewania - koszty orientacyjne.

Pozdarwiam

To w zasadzie tak jak i u nas, my tez jesteśmy dopiero na samym początku , ale najważniejsze ,że solidny fundament juz jest i teraz czas żeczy zaczeły sie pnąć w górę mury :lol: Piszę ,że pożądna podstawa bo poszło nam az 30,5 m3 betonu, czy myslicie,że to tak normalnie, bo ja byłam w szoku, wspomne ,że budujemy protona I. Pozdrawiam.

Hej!

Witam nowych budowniczych, gratuluje rychłych przeprowadzek i życzę cierpliwości tym którzy dopiero rozpoczynają budowę :D

U nas w końcu domek został ocieplony :lol: a nasz wykonawca "walczy" z parapetami, płytkami i szpachlowaniem :)

Musimy teraz jeszcze wybrać tynk. Ne dosyć że trzeba wybrać kolor to jeszcze typ: akrylowy, silikonowy czy silikatowy - na jaki Wy się decydowaliście?

Anetka012 - 30,5m3 to chyba na prawdę dużo :o U nas poszło 16m3.