Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy Wszystkich serdecznie! U nas pokrycie dachu praktycznie zostało dzisiaj zakończone, pozostał niewielki pasek nad garażem, a panowie budowlańcy rozpoczęli stawianie ścianek działowych wewnątrz domku !!! :lol: Jeszcze w tym tygodniu pan od hydrauliki zamontuje nam listwy do solarów. No i wciąż z utęsknieniem czekamy na okna!!! :roll:

Bortek: My w kwesti wyboru tynku, to stawiamy na silikonowy lub silikatowy, musimy jednak dobrać go do położonego ocieplenia- wybraliśmy wełnę skalną ROCKWOOL-a i nie chcielibyśmy popsuć złym doborem tynku właściwości izotermicznych i paroprzepuszczalnych wybranego rodzaju ocieplenia. Mamy jeszcze trochę czasu , gdyż decyzje będziemy podejmować dopiero na wiosnę, więc zasiegamy opinii i czytamy na ten temat w necie.

Anetko! U nas na fundament dla Protona II poszło 17 m3 betonu, to co podajesz jest bardzo dziwne i zastanawiające, dlaczego aż tak dużo!!!!!! :o :o :o

Podrawiamy! :D

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fotki postaram się zamieścić w weekend :) ostatnio nie miałem nawet czasu na zgranie zdjęć z aparatu :lol:

czy ktoś z Was ma cenę instalacji: wodno-kanalizacyjnej, gazowej (interesuje nas zbiornik z gazem), elektrycznej i centralnego ogrzewania - koszty orientacyjne.

- instalacja elektryczna około 7tyś - cena za robociznę z materiałem liczona od punktu plus podłączenie budynku plus zrobienie szafki z bezpiecznikami

- instalacja gazowa około 2tyś - gaz mamy tylko w kotłowni i była to cena za zrobienie od granicy działki do pieca w kotłowni

- instalacja wod-kan-co około 35tyś - cena z piecem, kaloryferami i podłogówką

Witamy serdecznie po długiej nieobecności u nas prace budowlane ruszyły 22.07.09 teraz jesteśmy na etapie zamawiania drzewa na dach i przyłączu kanalizacji.Problem jest z tym że nie mamy spadu i montujemy przepompownie.Jeśli idzie o ilość betonu na fundamenty to u nas poszło 34 kubiki ale fundamenty są lane a nie z bloczków i też budujemy protonka 1. Jak się uda to postaram się wkleić kilka fotek.Niestety jakość nie jest rewelacyjna bo w większości zdjęcia były robione telefonem.

To nasz album:

http://foto.onet.pl/hg7mm,gvgwgvcc566k

Jak tak czytam Wasze posty to sama sie zastanawiam dlaczego poszło, aż tyle betonu, bo jesli tak dalej pójdzie to pójde z torbami wczesniej niz myslałam. :evil: Na pytanie moje dlaczego tak duzo odpowiedział mi murarz ,że robił zgodnie z projektem szreokie ławy głebokie na 1 metr.Tyle sie dowiedziałam.Sama jestem zaskoczona taka ilościa, bo jak było przed to miałam nadzieję,że sie zmieszcze tak jak Wy w ok 20 m3.No ale cóz juz po fakcie.Powiedzcie jak założyć stronke ze zdjęciami to wkleję moje ławy :roll:

Ależ oczywiście, strop lany - 20m3 betonu B20. Dziś zamówiliśmy więźbę na dach, trzeba czekać trochę ponad tydzień. Na dach (bez łat i kontrłat) wejdzie ok. 7,5 kubika desek po 540zł/kubik + 40zł/kubik za impregnowanie zanurzeniowe

Co do protonka to zrobiliśmy drzwi z kotłowni do garażu, powiększyliśmy okno w salonie na 150cm, przesunęliśmy ściankę w przedsionku wgłąb powiększając go i drzwi garażowe są szerokie na 260cm (czyli +20cm) a sam garaż jest na poziomie domu a nie niżej 30cm jak w planie. U góry na ściance kolankowej +1 pustak, i nie będziemy robić tych ścianek z płyt gips-karton w pokojach

RobGoś a czy Wasze fundamenty były bardzo głębokie, bo chyba nie były zbyt szerokie?Zastanawiam sie bo moje w niektórych miejscach maja az 75 cm szerokości, większość jednak 50 cm.Wydaje mi sie ,że to zbyt szeroko, ale no cóź najważniejsze,że ławy juz są.Dalej bede patrzec na ręce moim murarzom i porównam ile pójdzie na strop betonu.Pozdrawiam i dziękuję.

RobGoś a czy Wasze fundamenty były bardzo głębokie, bo chyba nie były zbyt szerokie?Zastanawiam sie bo moje w niektórych miejscach maja az 75 cm szerokości, większość jednak 50 cm.Wydaje mi sie ,że to zbyt szeroko, ale no cóź najważniejsze,że ławy juz są.Dalej bede patrzec na ręce moim murarzom i porównam ile pójdzie na strop betonu.Pozdrawiam i dziękuję.

O ile pamiętam to gdzieś tak ok. 1m poniżej poziomu gruntu, szerokość ławy to 50cm, a fundamentu wyżej to 30cm

Witam serdecznie posiadam projekt Protona I w odbiciu lustrzanym - jest nowiutki, nieużywany i niezniszczony kupiony przez mnie kilka miesięcy temu...Niestety postanowiliśmy z mężem budować dom dużo mniejszy więc gdyby ktoś był zainteresowany kupnem proszę o kontakt pod adresem [email protected] ( oczywiście cena do negocjacji :-)) Pozdrawiam

Ślicznie bortek79 !!!

Bardzo podoba mi się podłoga w kuchni czy macie te same płytki w pozostałej części domu ? Jeżeli tak to poproszę o więcej zdjęć bo bardzo mi się podobają :)

Czy drzwi zewnętrzne to Porta ? Ja właśnie zamówiłam bardzo podobne i już się cieszę bo u was prezentują się rewelacyjnie !!!

Pozdrawiam

Witam Wszystkich serdecznie! A Bortkowi gratuluję postępów, ładnie się robi w Waszym Protonku...! :D

Aha, mam małe pytanko: jakiej szerokości macie u siebie ściankę oddzielającą kuchnię od wykusza? i jakiej szerokości pozostawiliście otwór na przejście między kuchnią a salonem ( 110 czy 120 cm) tuż obok ścianki na kominek? Nie mogę się zdecydować, a jeszcze mam czas , aby coś zmienić. Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam!

Cześć!

Dzięki za miłe słowa :) Nasze drzwi to firma CAL. Co do płytek to te same są położone w salonie przed kominkiem i w korytarzu między wiatrołapem a kuchnią. Gres z tej samej kolekcji, ale nie polerowany i w innym kolorze, położony jest w wiatrołapie i kotłowni.

Ścianka między wykuszem a kuchnią ma 75cm, przejście ma niecałe 140cm, a ścianka za kominkiem 120cm.