Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo się cieszę że grono Protonowców wzrasta!!!

Szelma - serdecznie dziękuję za super pomysły!!! Muszę Ci powiedzieć , że mamy zbliżone gusta, podwieszać sufit bedę tylko w kuchni i łazienkach, odnośnie sufitu w kuchni to mam już gotowy projekt razem z kuchnią zrobiony, a sufit w kuchni musi być u mnie podwieszany gdyż muszę schować gdzieś rurę która będzie doprowadzona do okapu a okap będzie aż na tej ścianie co w projekcie jest lodówka.Zastanawiam się nad podwieszeniem sufitu przy kominku i oświetleniem kominka, gdyż też chcę mieć prosty taki jak we wcześniejszych zdjęciach dziewczyn kominek . Salonu chyba nie bedę podwieszała, jakiś ładny żyrandol się powiesi i będzie ok! Zastanawiam się czy w jadalni będzie pasował stół prostokątny bo okrągły chyba nie jest za bardzo "pojemny" chyba że będzie rozkładany . Mam mnóstwo wątpliwości i co raz zmieniam zdanie, ale wspólnie jakoś damy radę. Muszę się pochwalić , że już mamy własny prąd, nie musimy prosić sąsiada, oczywiście firma z drzwiami zawaliła sprawę i drzwi wejściowe bedą na poniedziałek lub wtorek i niestety elektryk musi poczekać .Mamy też ugadanego hydraulika na koniec lipca, myśleliście może o grzejnikach jakiej firmy bedziecie kupować??? Mi osobiście podobają się panelowe, jakoś żeberkowe mniej. Dajcie znać. Pozdrawiam serdecznie .Beata.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie miałam pisać, że coś się nam nowi Protoniarze na forum nie pojawiają, a tu- proszę- witamy Marylkę :D Mam nadzieję, że będzie nas coraz więcej- wszystkich czytających Protonowy temat, a obawiających się przyłączenia do nas- serdecznie zapraszamy!

Co do elektryki to ja mam dopiero wstępne, mgliste plany na temat oświetlenia, dopiero na żywo w domku mozna to zaplanować...Ale póki co to wyobrażam sobie halogeny wzdłuż środkiem holu na dole aż do ostatniej małej ścianki w kuchni, tam gdzieś będą "zawijać" pod kątem prostym w stronę kuchni i w kuchni na pewno pójdą w podwieszanym suficie na dwóch ścianach z oknami, natomiast nad stołem(wysokim) 1 lub 2 lampy wiszące(albo tylko halogeny- :roll: ).We wnękach na bokach kominkowej ściany -halogeny.Co do salonu to wyobrażam sobie tak: wzdłuż ściany gdzie jest wejście na taras będzie szedł pas z halogenami, który pod kątem prostym złamie się na ścianę kominkową( co do halogenów w salonie mam wahania czy w ogóle będą). Nad kompletem wypoczynkowym- lampa duża nisko wisząca, a nad kanapą, na ścianie dzielącej od garażu, planuję zrobić trzy kwadratowe wnęki jedna obok drugiej- gdzieś na 15 cm głębokie i na 80 cm szeroko-wysokie, podświetlone u góry halogenami- we wnękach może jakaś seria obrazów...Nad stołem jadalnym trzy wiszące nisko nad blatem lampy....

Halogeny w łazienkach i w korytarzu u góry. Co do schodów to jeszcze nie wiem- dobry pomysł ma Marylka z dodatkowym oknem dachowym nad schodami- doświetliłoby i schody i korytarz u góry :D

Co do okien zewnętrznych to wybrałam Włoszczową- okna drewniane mahoniowe, kolor orzech lazur jasny, drzwi wejściowe- to samo- z szybą. A co do drzwi wewnętrznych, to właśnie ostatnio byłam w sklepie i zakochałam się (o dziwo mąż też) w drzwiach z Porty- pełne(bez szyb) w okleinie naturalnej- wenge, okleina środkiem układana poziomo, a bokami pionowo- "występują" ponoć w reklamie Plusa gsm- naprawdę są piękne.

Kolory ścian- bardzo jasny krem, lub wanilia.

Aha- Beata- ja tez planuje stół w jadalni prostokątny rozkładany- mam nadzieję, że się zmieści...

A u mnie na budowie niestety przerwa- Panowie pojechali na drugą budowę, która wykonują, bo tam coś muszą dokończyć, ale obiecali wrócić w poniedziałek- zobaczymy :evil:

Pozdrawiam

Hejka wszystkim Protonowcom :D

Kochani - jest nas już całkiem znaczące grono - pokusiłam się o przeglądnięcie naszego forum i zestawienie wszystkich budujących (a nuż będzie się gdzieś w pobliżu) i tak:

Inwestor Lokalizacja Miejscowość

Beakap Augustów Augustów

Stasiu i Magda Gdynia Wejherowo

Utek76 Kraków

MarylkaT Kwidzyn

Tojanek Poznań Swarzędz/Grószczyn

ewakla Opole Grodków

Szelma29 Warszawa Marki

Justi i Art. Warszawa Wawer/Saska Kępa

_jaw_ Warszawa Ursus/Książenice

Karola i Bartek Wrocław

Grudosia Wrocław Wołów/Piotroniowice

jeśli coś przekręciłam, albo (przez ślepotę) pominełam - z góry przepraszam i proszę o korektę 8)

Witam wszystkich zwłaszcza nowych Protonowców :D

Grudosia wszystko sie zgadza ...teraz jeszcze Warszawa w bloku :evil: ale potem Marki w Protonku :D

Ja obecnie mam wenge w mieszkaniu wiec chciałbym w domku miec innaczej i dlatego stawiam na orzech:) Co do tego, zeby miec pełne drzwi to uwazam to za swietny pomysł....gdzyz takie drzwi zapewniaja wieksza intymnosc...teraz mam z szybkami i juz nie jeden raz łapałam sie na mysli, ze pelne byłyby lepsze...

Za koncepcje Marylki z oknem doswietlajacym schody dziekuje..tez mi sie bardzo spodobal i chyba sciagne ten pomysł u siebie...mam nadzieje, ze wstawienie okna nie zburzy harmonii domku z zewnatrz.

A słyszałyscie, ze premier chce wprowadzic podatek katastralny?? noz w kieszeni sie otwiera jak sie słyszy o takich pomysłach....

http://podatki.onet.pl/1559660,1,0,wiadomosci.html

Normalnie nie moge patrzec na Kaczynskiego...co on wyprawia z pielegniarkami a teraz taki news....wychodzi , ze najlepiej to byc tzw"niebieskim ptakiem" nic nie miec...i wtedy panstwu sie nic nie placi...

zamiast popierac budujacych...zamiast ulg...bo przeciez my jak budujemy to stwarzamy miejsca pracy dla innych to chce sie nam dowalic...zbudujemy domek kosztem wielu wyrzeczen i chociaz placilismy podatki dochodowy i posrednie... to za fakt posiadania bedziemy bulic do panstwa!! Krew mnie zalewa .....

No i prosze porownuje sie nas do Francji czy Szwecji...paranoja jakas :evil:

Ciekawe czy Kaczynski wie ile ludzie zarabiaja we Francji czy w Szwecji a ile w Polsce????

Też się zastanawiam, jak to rozwiązać technicznie- z tym oknem :-? Może Marylka nam coś podpowie, albo Beata- ona już ma te schody "na żywo"- to jak Beata- da się doświetlić czy nie?

Co do salonu to dziś przyszedł mi do głowy pomysł, żeby gres z kuchni i holu przeciągnąć jeszcze na salon gdzieś na metr przed kominek, a dookoła salonu, przy ścianach położyć taki sam gres na szerokość jednej płytki, zaś środek wypełnić parkietem ciemnym- nie wiem może kolor merabu- coś takiego... wkleje zdjęcie jak znajdę chwilę, ale wygląda to suuuuper :D Pytanie tylko, jaki w takim razie parkiet w gabinecie, bo na górze napewno jesion?

Ech co chwilę to mam inny pomysł.... :wink:

Pozdrawiam

Witam serdecznie! Moim zdaniem doświetlenie klatki schodowej jest nie możliwe, gdyż na górze jest przecież jeszcze stryszek, ja będę robiła po prostu dobre oświetlenie schodów. Muszę Wam powiedzieć że salon i jadalnia są bardzo dobrze oświetlone światłem dziennym przez wykusz i drzwi tarasowe, a dzięki temu holl również jest jasny. Muszę się pochwalić , że już mamy zamontowane drzwi wejściowe i bramę garażową (zdjęcia do obejrzenia w moim albumie), i od wczoraj elektryk zaczął kłaść instalacje. Dzięki Grudosia za ciekawe stronki , bardzo podoba mi się ten kominek ze strony dekoratorni (prosty z boku z półeczkami). Piszcie o Waszych postępach i nowych pomysłach. Pozdrawiam serdecznie!!!!!!

Hejka! - właśnie wracam z wyceny

i tak:

od stanu zero aż po dach (bez więźby i dachu) + taras = 33 000 zł :roll:

Wykonawca bardzo polecany przez naszych pobudowanych znajomych jako solidny i fachowiec (człowiek który pół życia buduje i nic po nim nikomu nie popękało - i jak się kogoś pytaliśmy kogo z okolic brać wszyscy jednogłośnie wskazywali właśnie tego pana), może zacząć zerówkę w okolicach sierpnia (a to nam w sumie pasi), przypominam tylko, że nasz Protonek ma dwu-stanowiskowy garaż i w sumie mój mąz uparł się na ten duży taras - więc co Wy na to? Jak ta cena?? Brać??

Witam sedecznie!

Grudosia - uważam że cena jak na "Wasz" region jest ok! U nas w Augustowie też już robocizna podrożała i myśmy płacili 18 000 zł a teraz biorą 25 000 zł .Myślę że warto brać majstra tym bardziej , że jest polecany prze ludzi którym budował domek - to jest ważne. Myśmy też mieli majstra którego polecali nam znajomi i jesteśmy w 100% z niego zadowoleni i polecamy go każdemu z czystym sumieniem!!!!!!!!!

U nas stworzył się problem z gniazdkami w kuchni , główkujemy z elektrykiem jak pochować gniazdka w zabudowanej lodówce, piekarniku, żeby było można w każdej chwili wyjąć wtyczkę z gniazdka , np. w czasie rozmrażania lodówki itp.. Wiem, że zawsze jest problem z umieszczeniem gniazdek jak cały sprzęt AGD jest w zabudowie. Proszę o pomysły!!!!!!! Może macie jakieś zdjęcia gdzie widać jak są umieszczone gniazdka. Pozdrawiam. Beata.

Hejka Protoniorze :)

Troche nas nie było ale ślubowaliśmy a potem zrobilismy sobie miodowe 2 tygodnie :)

A teraz wracając do protonka bardzo się ciesze że tak wielu ludzi już się zdecydowało na ten projekt :) Bo i m więcej ludzi tym więcej doświadczeń i zdjęć :)

My narazie posunelismy sie niewiele do przodu bo mamy wstępne warunki zabudowy ale z małym niedopatrzeniem i musimy go poprawić czyli tak jakbyśmy ich jeszcze nie mieli :)

Ale za to mamy sprawdzonego zaufanego fachowca i dogadaliśmy się już co do ceny i jak na Warszawskie realia potraktował nas wyjątkowo po znajomości :) Więc czekamy na reszte formalności i śledzimy topic Protonka z dużą doza emocji :)

Beakap co tydzień śledze postępy na Waszej budowie i jestem niezmiernie wdzięczna za ich umieszczanie bo przeżywamy z Wami budowę i dzięki temu możemy wyobrazić sobie nasz domek :)

Grudosia myślę że cena jest ok a najważniejsze że fachowiec jest sprawdzony i dobry ja tez wybrałam droższego ale poleconego i sprawdzonego :)

Pozdrawiamy w oczekiwaniu na warunki zabudowy :)

No to ja mam dwie wyceny..jedna 40 tys...stan surowy z wiezba, tarasami , kominami murowanymi ponad polac oblozone klinkierem ..40 tys...a drugi 41 to samo plus polozenie blachodachowki...czyli drugi tanszy....ale pod blachodachowka folia a nie deskowanie..

Beata a ile płaciłas za polozenie blachodachowki??

Hejka!

Ja za robociznę dachu zapłaciłam dle dekarza 8 800 zł. (deskowanie, papa, kontrłaty, wiatrownice, obróbka czyli rynny itp. , położenie blachodachówki, wstawienie 3 okien połaciowych + wyłazu dachowego, zamocowanie śniegołapów itp.). Trwało to 4 tygodnie. Jeszcze dogadaliśmy się że na wiosnę gratis zamontują nam takie ozdoby z drewna na dwóch bokach przy wiatrownicach tak jak jest w projekcie tylko troszeczkę zmienimy układ.

Beata ja to widze, ze Twoje ceny w Augustowie sa duzo nizsze...tylko mozesz sie cieszyc...

Warszawa to chore miasto z cenami, z ludzmi jacy tu mieszkaja ( oczywiscie sa wyjatki) ze wszystkim.... juz mi tak obrzydło to miasto, ze tylko mysle sie z niego wyniesc...ale ze i tak sie wyniosze do Marek a wiec własciciwe ciagle blisko to cale zycie czeka mnie przepłacanie za wszystko!!!!!

A czy wiecie, ze deweloper od ktorego kupowałam mieszkanie w 2003 roku teraz nieopodal buduje drugie osiedle i sprzedaje dziure w ziemi...po 7 tys za m2 ..... i ludzie maja czekac na mieszkanie 2 lata! Paranoja z cenami sie porobiła w Wawie!

a za miejsce garazowe pod blokiem liczy sobie 25 tys....a wiec 50 m2 ..dwa pokoje z garazem chce w stanie deweloperskim 375 tys zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

no powiedzcie sami czy to nie jest paranoja!!!!!!!!!!!!!!!!

pozdrawiam

No to widzę, że w budownictwie Kraków to nawet i Warszawę przebija :o U nas za 7tys/m2 to można co najwyżej w jakiejś byle jakiej dzielnicy na parterze coś kupić, a w normalnym miejscu, to min 8tys, tak że za 70m mieszkanie to u nas 650 tys jak nic-bo jeszcze garażem zwane :lol: miejsce postojowe na parkingu podziemnym 35 tys i najczęściej dodatkowe dyrdymały. A gdzie wykończenie wnętrz- razem to z 800 jak nic. No i ciągły widok tych kup na trawniku pod blokiem, w których wiecznie "tonie" moje 2-letnie dziecko(jak w ogóle byłby trawnik, bo najczęściej zieleni 0 :lol: ) Ja już wyję za wsią- uwielbiam wieś, zawsze dobrze się czułam z dala od molochów.

Ja więc za te 650 to wolę moje 150 m własnej powierzchni na moich 15 arach- niemal pod lasem. Ale są i tacy co wolą na odwrót :o

Pozdrawiam

Witam wszystkich!

Coś cicho na naszym forum się zrobiło :-?

A u nas na budowie dla odmiany duży ruch- fundamenty gotowe, za tydzień powinny być ściany parteru :D Podłączamy też prąd oraz wodę.

Nasi górale mieszkają sobie w przyczepie kempingowej na placu budowy, więc nie mając nic ciekawszego do roboty, pracują od rana do zmierzchu- wczoraj byliśmy na budowie ok 20, a chłopaki przy robocie:)

Zamówiliśmy też okna i drzwi wejściowe- Włoszczowa, orzech lazur jasny na drewnie meranti :D Do tego będzie brama garażowa Wiśniowski okleina drewnopodobna- orzech. Niestety ze względu na to, że stolarka jest drewniana, będziemy ją wstawiać dopiero po instalacjach i wylewkach, tak więc dopiero chyba w zimie.

Do Beaty- czy mogłabyś napisać, jakie masz wymiary drzwi zewnętrznych? W projekcie są 2300 x 1000- to bardzo wysokie, a niezbyt szerokie drzwi- słowem nietypowe. Zmieniłaś wymiary, czy masz takie jak w projekcie? Ja zmieniłam do typowych 2170 x 1080 (tańsze) i teraz zastanawiam się, czy będą dobrze wyglądały...

Pozdrawiam