Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Madia : ja mam w salonie podłogówkę a na niej panele, sprawuje się bardzo dobrze,ciepło przenika tylko tyle że nie trzyma tak długo jak na terakocie. Moja instalacja jest juz naprawiona, okazało się że pompy są zamienione tzn. pompa która miała byc do baniaka z wodą była podłączona do centralnego i odwrotnie. W tej chwili na całym dole mam 24 stopnie, na górze 21.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas deskowanie dachu dobiega końca :) jeszcze ścianki działowe u góry i ekipa od stanu surowego otwartego skończy swoją pracę. Dachówka czeka na dekarza, który znalazł dla nas czas na przełomie stycznia i lutego. Mam nadzieję, że zima będzie krótka i lekka, abyśmy nie musieli robić zbyt długich przestojów spowodowanych mrozami.

W Nowym Roku życzę zdrowia, szczęścia, pomyślności a przede wszystkim rosnących PROTONKÓW.

Witam, jestem tu pierwszy raz :) Niedawno kupiliśmy działkę z mężem i rozglądamy się za projektem :) Mówiąc szczerze, Proton bardzo przypadł nam do gustu... Pewnie do realizacji jeszcze bardzo daleko, ale wiara czyni cuda :) Szczerze gratuluję wszystkim którzy doczekali się swoich wymarzonych domków, zdjęcia na forum, robią niezwykłe wrażenie... Mam pytanie do osób które są na etapie końca budowy, jaki wyszedł koszt budowy stanu surowego zamkniętego ?? Pozdrawiam ciepło i czekam na odpowiedź :)

Witam, jestem tu pierwszy raz :) Niedawno kupiliśmy działkę z mężem i rozglądamy się za projektem :) Mówiąc szczerze, Proton bardzo przypadł nam do gustu... Pewnie do realizacji jeszcze bardzo daleko, ale wiara czyni cuda :) Szczerze gratuluję wszystkim którzy doczekali się swoich wymarzonych domków, zdjęcia na forum, robią niezwykłe wrażenie... Mam pytanie do osób które są na etapie końca budowy, jaki wyszedł koszt budowy stanu surowego zamkniętego ?? Pozdrawiam ciepło i czekam na odpowiedź :)

Nasz Proton stan surowy wraz z dzialka oraz oknami + brama garaz to 330.000zl

a z cala reszta widoczna na zdjeciach to ponad 360.000zl

Tak na gotowo z ogrodzeniem ,kostka to 550 -580.000zl

Nasze zdjeciq na fotosik "proton1balu"

Pozdrawiamy nowych i mowimy Proton jest zje...fajny i srednio drogi projekt !

Meg79- dzięki, przyczyniłaś się do rozwiania naszych wątpliwości ;)

dominika1985 : Nas stan surowy zamknięty domu wyniósł 203 998 zł.

Dom jest cały podpiwniczony, w podanej kwocie jest cena okien, drzwi wejściowych i bramy garażowej,robocizny(58 000zł), materiałów( 120 000zł), koszt projektu, architekta, wytyczenia domu, map syt.wys. Szacujemy, że bez piwnicy byłoby ok 40 000zł mniej.

Oczywiście nie są to jedyne koszty jakie ponieśliśmy, musieliśmy utwardzić drogę dojazdową(200m) i jesteśmy w trakcie załatwiania przyłączy wody, gazu i prądu, ponieważ działka nie była uzbrojona. Ale nie wliczyłam tego, żebyś miała jasny pogląd na rzeczywisty koszt budowy samego domu. Pozdrawiam :D

U nas koszt budowy Protona II na dzień dzisiejszy, czyli stan surowy otwarty bez podpiwniczenia przedstawia sie następująco:

1) 9.000,00 zł - koszty przygotowania tj. wypisy, projekt, geodeta, projektant do ataptacji, przyłącza, zaliczka dla kierownika budowy

2) 51.000,00 zł - robocizna

3) 125.000,00 zł - materiały.

łącznie: 185.000,00 zł

Mamy już zamówione okna koszt 15.000 zł + brama garażowa 6.500 zł,

drzwi wejsciowe 3.500 zł.

Czyli stan surowy zamknięty wyniesie nas 210.000,00 zł.

Ale tak naprawdę największe wydatki dopiero przed nami, zapewne jeszcze raz tyle trzeba wyłożyć żeby móc sie wprowadzić.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich.

Planujemy z mężem budowę domu i oczywiście zaczęło się.. Czy odpowiednim projektem będzie PROTON I z Piwnicą?? Proszę o pomoc i opinie jak ktoś budował lub buduje ten domek.. Może zdjęcia jakieś posiadacie?? Z góry dziękuję za pomoc.

Na forum znalazłam tylko opinie i zdjęcia Proton 1 i Proton 2 , a niestety z piwnicą nic :( :( , a nam niestety zależy bardzo na piwnicy dlatego tak się uparliśmy przy tym właśnie projekcie. Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje.

Witam :D

mam pytanie, czy moglibyście napisać czy robił ktoś grzejniki w protonku zgodnie z projektem.

Strasznie ich dużo wychodzi i wydaje się,że będzie to wyglądać okropnie.Chcemy ć na całym dole prócz gabinetu zrobić podłogówkę, ale boję się,że to się nie sprawdzi, zwłaszcza,że myślę o panelach w salonie.Czy możecie coś doradzić i wyrazić swoje opinie.Chętnie poczytam, zwłaszcza o tym ile macie i jakich grzejników bo już sama nie wiem co robić.

My robimy dol i gore w podlogowce z racji montazu pompy ciepla .

Ocieplenie zewntrzne 15 cm styropian ,dach 25 cm welna ( 0,35 )+ jetki 10cm ,podloga na gruncie ok.10cm styropian. Okna mamy plastik SALAMANDER (grube ramy i jakosc ale kasa duuza ,szybki 1.0) brama KRISPOL tez ocieplona chyba 4 cm fabrycznie. Nie oszczedzamy na ociepleniu bo takie oszczednosci sie szybko okaza drogie ! Drzwi wejsciowe drewniane u stolarza beda sie robic ok.8cm grubosci. Domek mamy z pustaka ceram. 30cm grobosci.

Mam pytanie czy ocieplacie sciany w garazu 3cm wg. projektu . My robimy tylko sufit 10 cm a ,sciany nie ze wzgledu na nie praktycznosc rozwiazania ![/img]

No to brawo Meg! gratuluję i życzę wszystkiego dobrego w nowym domu :D Oczywiście czekamy na zdjęcia ;)

Co do instalacji to nam wycenili wod-kan, co( materiał i robociznę) na prawie 40 tyś. A elektryk bierze 40 zł od punktu. Szacujemy, że ok 7 tyś wyjdzie. W tym albo w następnym tygodniu zaczynamy instalacje. Jak im się uda przebić przez śnieg ;)

Zastanawiam się co u pozostałych forumowiczów, bo coś nikt się nie wychyla, a ja tak lubię oglądać wasze zdjęcia :D