Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Serdecznie Wszystkich my również za ok miesiaca Ruszamy z naszym PROTONKIEM.Na pewno dzieki temu forum jestem już dużo spokojniejszy!Mam pytanko mam projekt ale co do materiałów to ja dalej nic nie wiem.Mozę ktoś pomoże ile kupywal Stali zbrojeniowej żebrowanej fi12 i fi6 do tego tez nie wiem ile zamawiać bloczków betonowych M i ile wyszło wam betonu na fundamenty będą wylewane gruszka,

Drugie moje pytanie jak rozwiązaliście u was w kotłowni piec na paliwo stale(chodzi mi piec na drzewo i wegel) Przesuwał ktoś komin w stronę ściany do schodów tak mi doradzili ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Proszę o komentarze bo na błędach człowiek sie uczy :)

Pozdrawiam cale forum,Gratuluje wszystkim tak Pięknych Domów!!!

Witam Serdecznie Wszystkich my również za ok miesiaca Ruszamy z naszym PROTONKIEM.Na pewno dzieki temu forum jestem już dużo spokojniejszy!Mam pytanko mam projekt ale co do materiałów to ja dalej nic nie wiem.Mozę ktoś pomoże ile kupywal Stali zbrojeniowej żebrowanej fi12 i fi6 do tego tez nie wiem ile zamawiać bloczków betonowych M i ile wyszło wam betonu na fundamenty będą wylewane gruszka,

Drugie moje pytanie jak rozwiązaliście u was w kotłowni piec na paliwo stale(chodzi mi piec na drzewo i wegel) Przesuwał ktoś komin w stronę ściany do schodów tak mi doradzili ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Proszę o komentarze bo na błędach człowiek sie uczy :)

Pozdrawiam cale forum,Gratuluje wszystkim tak Pięknych Domów!!!

Odnośnie tego komina, my mamy przesunięty komin do ściany od schodów i też nam tak doradził hydraulik, który wykonuje hydraulikę, a widział dom w trakcie fundamentów i wtedy zasugerował nam taką zmianę.Wygląda to ok i jest bardziej ustawna kotłownia no i z pewnością wejdzie piec.

Proszę napiszcie mi czy ktoś z Was robił w kuchni zamiast płytek na ścianie szkło lacobel, noszę się z takim zamiarem , ale nadal brakuje mi pewności.Pozdrawiam.

_________________ :roll:

ja widziałam! i to piękne!!! zebym sobie tylko przypopmniała gdzie ..

wydaje mi sie ze w komforcie

na szybko znalazłam cos takiego ale te które widziałam były o niebo ładniejsze :)

http://img169.imageshack.us/img169/3583/z6227120x.th.jpg[/img]

a to Classen extravagand palisaner rudy- baaardzo ladny na żywo :)

http://img202.imageshack.us/img202/6748/jungle1.th.jpg

http://img51.imageshack.us/img51/3067/e9638495837c5556433abf8.th.jpg

śliczne te Wasze balustrady!!!! :D

meluzynadzięki za odpowiedź, jak już w 100 % przypomnisz sobie bądź spotkasz gdzieś to proszę o wiadomość, ale faktycznie są śliczne i myślę,że to jest to czego szukam:-))))) :wink:

Kochani mam pytanko, czy ktoś na forum buduje proton w okolicach Wolsztyna, Leszna lub Głogowa? W przyszłym tygodniu wchodzimy na działkę i zaczynamy roboty, ale w między czasie chcieli byśmy zobaczyć jak od środka faktycznie wygląda ten budynek, jakie możliwe zmiany można w nim zastosować.

Będę wdzięczny za odzew. :D

Kochani mam pytanko, czy ktoś na forum buduje proton w okolicach Wolsztyna, Leszna lub Głogowa? W przyszłym tygodniu wchodzimy na działkę i zaczynamy roboty, ale w między czasie chcieli byśmy zobaczyć jak od środka faktycznie wygląda ten budynek, jakie możliwe zmiany można w nim zastosować.

Będę wdzięczny za odzew. :D

Co do zmian u nas : brak spizarni zastepuje je pomieszczenie po kotlowni ktorej nie bedzie z racji PC umieszczonej w garazu nastepnie poszezone drzwi wejsciowe

do 136cm aby zrobic doswietlenie oraz brak scianki pomiedzy gankiem a salonem

bede przeszklone drzwi tez szerokie na ca.130cm i oczywiscie drzwi do garazu ,powiekszona lazienka dolna o spizarke sciana postawiona na rowno z kominem takze kuchnia zrobila sie bardziej ustawna , kuchnia bedzie otwarta na salon bez scianek z projektu zamiast tego robimy dlugi bar ,w pokoju od ulicy na gorze zrobilismy druga garderobe maskujac komin . Reszta bez zmian .

Pozdro i ewentualnie do Opola sluzymy pomoca !!

Witam nowych budowniczych :D

Sabina i Grzegorz - ciekawy pomysł z tym barem, nie wiem czy dobrze rozumiem, on ma być w tym miejscu gdzie kominek, obok kominka? Czy całkiem rezygnujecie z kominka?

U nas prawie skończony etap instalacji przed tynkami i czekamy na lepszą pogodę, żeby móc wreszcie doprowadzić wodę do domu. Musimy zdążyć przed połową kwietnia, bo wtedy umówiliśmy się z tynkarzem, a on bez wody to wiele nie zdziała :roll:

Pozdrawiam wszystkich :D

Pytanko do wszystkich którzy chcą pomóc

Podnosiliście scianke Kolankowa jeśli tak to o ile ? Czy zostawiliście tak jak w projekcie?? Pozdrawiam Miłośników Protonka

Ja podniosłam do 3 pustaków + wieniec czyli o jakies 50 cm.

Podnieście koniecznie, ja osobiscie żałuje ze więcej sie nie dało. Pokoje zyskały bardzo na ustawnosci ( na gotowo scianka wynosi ok 90 cm- można spokojnie wstawić jakąś komode pod skos).

Moja Pani architekt twierdziła ze bryła budynku straci proporcje,nic takiego sie nie stało, dom wyglada dobrze a pokoje sa większe :)

czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega podniesienie tej ścianki kolankowej? czy jak to się zrobi to wtedy kąt nachylenia dachu się nie zmieni? może ktoś sobie pomyśli"no jaka głupia"...:p ale ja po prostu tego nie wiem i proszę o wyjaśnienia:)

pozdrówki dla Wszystkich:)

czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega podniesienie tej ścianki kolankowej? czy jak to się zrobi to wtedy kąt nachylenia dachu się nie zmieni? może ktoś sobie pomyśli"no jaka głupia"...:p ale ja po prostu tego nie wiem i proszę o wyjaśnienia:)

pozdrówki dla Wszystkich:)

he, he, poczekaj jeszcze chwile a bedziesz mogła z powodzeniem zdawać jakis egzamin inżynierski ;)

ścianka kolankowa to ten kawałek "prostej" ściany na poddaszu, prostopadłej do podłogi . Na pewnej wysokosci ta ściana załamuje się i zaczyna sie skos. Ta wysokość to własnie wysokość ścianki kolankowej. Im wyższa tym ( moim zdaniem) lepiej, bo mozna coś jeszcze postawić pod tym skosem.

Podniesienie tej scianki to nic innego jak dołożenie 1-2 warstw porothermu na etapie murowania i dopiero na to konstrukcja dachu.

Pierwotnie w naszym projekcie było chyba 45- 50 cm, co skutecznie uniemożlwiało ustawienie pod skosem łóżka, komody itp a powodowało, ze trzeba wszystko odsuwać od ścian, tracąc niepotrzebnie miejsce..

Kierownik budowy twierdził ze max mozna ją podnieść do 105 cm ( po wylewce na gotowo jakies 90- 95 cm), tak tez zrobiłam i to jedna z lepszych rzeczy jakie poczyniłam :)