Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

ale się ruszyło, aż miło patrzeć :)

Mtiki: a gdzie konkretnie budujecie?

Kasia i Mariusz: dzięki za info w temacie drzwi. Juz zamówiliśmy :) będą za m-c :)

My też podnieśliśmy ściankę kolankową i też uważamy, to za dobrą decyzję.

Sabina i Grzegorz: faktycznie ciekawe rozwiąznie, czekam na wizualizację.

Mam też nadzieję, że u nas zacznie coś się wyłaniać, bo ileż można robić zdjęc tej wacie :)

Wracajac do tematu kuchni robimy blat od salonu z przewyzszeniem z tej strony

+ 2 hokery , a od kuchni bedzie blat roboczy nizszy od przewyzszenia o jakies 30 -40cm nad tym 3 lampy i oczywiscie bedzie sie konczyl na scianie z kominka w sumie jakies 270cm dlugosci ,jedno wejscie do kuchni.

POZDRAWIAM !

Witam serdecznie PROTONOWCÓW

Moglibyście podzielic sie informacją na temat ogrzewania Waszych domów. My myślimy nad piecem zasypowym na paliwa stałe ekogroszek, pelety itp co o tym mysłicie?? Dodam że zależy nam na piecu zasypowym. W związku z tym pytanie czy ta kotłownia nie jest na to za mała, czy ktoś z Was ma juz to za sobą i jakie rozwiązanie zastosowaliście, dodam ze nie inetersuje nas podpiwniczanie. Pozdrawiam serdecznie

Moglibyście podzielic sie informacją na temat ogrzewania Waszych domów. My myślimy nad piecem zasypowym na paliwa stałe ekogroszek, pelety itp co o tym mysłicie?? Dodam że zależy nam na piecu zasypowym. W związku z tym pytanie czy ta kotłownia nie jest na to za mała, czy ktoś z Was ma juz to za sobą i jakie rozwiązanie zastosowaliście, dodam ze nie inetersuje nas podpiwniczanie. Pozdrawiam serdecznie

DZIĘKUJE WSZYSTKIM ZA WSPARCIE.

MAM PYTANKO DO MELUZYNY ILE KOSZTOWAŁY CIĘ TE PIĘKNE SCHODY.[/b]

wysłałam Ci info:)

zamówiliśmy w sobotę sypialnię - classic z VOXa, juz sie nie mogę doczekać.

i przyszły juz meble do różowego pokoju-Jubee całe białe , co prawda jeszcze nie poskręcane i w paczkach ale już cieszą!

Juz wiem, wszystko jasne, proszę o opinie na temat kanapy....Czy będzie coś takiego pasowało do protonka, myślę o trójce i dwójce.....pozdrawiam :p

http://obrazki.elektroda.net/32_1268152093_thumb.jpg

szczerze? troche nie mój styl.. ja tam ostatnio perferuję wszystko proste i kanciaste- wiec sie nie będę mądrzyć :) Widze ją raczej w gabinece, o ile nie ma on spełniac także roli pokoju gościnnego nie rozkładana kanapa w takim wypadku odpada).

Powiem szczerze,że na początku też nie patrzyłam na nie przychylnie, ale odkąd zobaczyłam w zestawieniu z podłoga z płytki w jasnym kolorze i elementami nowoczesnych jak to nazwałaś kanciastych mebli( myślę konkretnie o stoliku ) to nawet sie tym zainteresowałam....ale jednak nie w 100 %...nadal nad tym pracuje:-))))Pozdrawiam. :D

hej

Jeśli nie interesuje Cię podpiwniczenie to będziesz miał bardzo ciasno w tym pomieszczeniu obok wiatrołapu - będziesz musiał wykombinować kociołek o podłużnej zabudowie - istnieja takie.

Ja serdecznie polecam podpiwniczenie garażu i tylko garażu (u mnie więcej sie nie udało, piwnica powstała w ostatniej chwili). Schody zrobiliśmy na końcu garażu wymieściły się na 90 cm, przy drzwiach garażowych zrobiony został zsyp np. na groszek wprost pod piecyk. Zastanów się i to poważnie nad tym tematem - jest to pewien koszt, który nam także "doszedł", ale polecam serdecznie. My wydłużyliśmy garaż o 1mb.

Jak będziecie potrzebować więcej info na temat tej piwnicy to daj znać.

Witam serdecznie

Dziękuje za odpowiedź. Mam pytanie JACEK I MADZIA jeśli można spytać jaki koszt był wykonania podpiwniczenia?? Ja jeszcze myślałem nad przesunięciem komina na ścianę od strony schodów, oraz na przesunięcie ściany między pomieszczeniem gospodarczym a garażem o powiedzmy 50 cm zabierając troszkę garażu ( dodam że chcemy budować PROTONA z podwójnym garażem) tylko nie wiem czy nie będzie za mało miejsca w garażu?? Orientuje się ktoś o ile możnaby zmniejszyć szerokość garażu dwustanowiskowego w protonie na szerokości celem powiększenia pomieszczenia gospodarczego??

Pozdrawiam

Witam Wszystkich ..:)

Z wielką radością dołączamy do grona osób budujących piękne Protonki. Tak już byśmy chcieli byc na tym wykonczeniowym etapie :(. Nasz projekt to PROTON I z piwnicą - chociaż ciężko było podjąć nam tą decyzję jeśli chodzi o piwnicę. Zaczynamy w kwietniu. I powiem szczerze że jesteśmy "zieloni".. Jakie zmiany byłyby najlepsze..?? Nie wiemy nic..:( wszystko w ciemno.:( Budujemy z suporeks ( stoją już sobie na działeczce). Może ktoś buduje ten domek z piwnicą..? Okolice Zamościa- Lublina..?? Bedziemy wdzięczni za podpowiedz.

Pozdrawiamy i wiosny życzymy..:)

Magda i Mariusz

Hej

My też mamy dylemat częściowego podpiwniczenia, problem jest to... gdzie zrobić schody?, jakie koszty itd...

Ale poczytałem trochę o "dzikim" podpiwniczeniu, części domu, i okazuje się że niewarto :(

No cóż może na graty uda się wykorzystać stryszek nad garażem i strych nad poddaszem po podniesieniu ścianki kolanowej powinien być wystarczający

Pozdrawiamy

Witam wszystkich, my postanowiliśmy budować protona z podwójnym garażem, a to dlatego że w projekcie, gdzie jest jedno stanowisko na auto nie ma żadnego pomieszczenia gospodarczego. Bez problemu w 32 metrach można wydzielić zakamarek na kosiarkę i inne rzeczy. A oglądając wasze zdjęcia, podwójny garaż prezentuje się rewelacyjnie. Co do kosztów na pewno nieznacznie się zwiększą. A piwnica to kwestia indywidualna. Każdy buduje według własnych potrzeb.

Pytanko do wszystkich którzy chcą pomóc

Podnosiliście scianke Kolankowa jeśli tak to o ile ? Czy zostawiliście tak jak w projekcie?? Pozdrawiam Miłośników Protonka

moim zdaniem ta w proejkcie jest niska, u nas jest z jednej strony 140 z drugiej 130 i kąt dachu udało się pozostawić w okolicy 38 st. i jest ok - bardzo ok u góry sa normalne mieszkania