Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie

Dziękuje za odpowiedź. Mam pytanie JACEK I MADZIA jeśli można spytać jaki koszt był wykonania podpiwniczenia?? Ja jeszcze myślałem nad przesunięciem komina na ścianę od strony schodów, oraz na przesunięcie ściany między pomieszczeniem gospodarczym a garażem o powiedzmy 50 cm zabierając troszkę garażu ( dodam że chcemy budować PROTONA z podwójnym garażem) tylko nie wiem czy nie będzie za mało miejsca w garażu?? Orientuje się ktoś o ile możnaby zmniejszyć szerokość garażu dwustanowiskowego w protonie na szerokości celem powiększenia pomieszczenia gospodarczego??

Pozdrawiam

my przedłużyliśmy garaż o 1 mb i na tym odcinku na szerokości 90 cm zrobiliśmy schody do piwniczki pod garażem, udało się to w osstatniej chwili dobudowaliśmy drugi fundament na większą głębokość wylaliśmy podłogę dobrze Wam radzę zróbcie sobie tą piwniczkę to dobre rozwiązanie, koszt to troszkę bloczków betonowych i strop oraz schody - 9 stopni po 100 zł, strop według ceny murarza garaż ma właściwie ok. 5,30x4,70 - konsekwencją tego jest wydłużenie sypialni nad garażem - ale z nią też da się zrobić cos fajnego.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

my również robiliśmy wszędzie tynki cementowo-wapienne ręczne i wyszły rewelacyjnie, jeszcze panowie mają zatrzeć to unigruntem i pociągnąć packą-chyba tak to sie nazywa:wink: i ma byc podobno jak po gładzi- a jak będzie to napiszę po fakcie.Jak narazie tynki sa gładkie i sumiennie wykonane.łazienki równiez tynkowaliśmy na gładko, w zasadzie może nie potrzebnie:-(

Pozdrawiam :)

Sabina i Grzegorz czy zakupiliście już na poddasze k-g??? My będziemy zaraz po świętach robić k-g i nie zakupiłam jeszcze, stąd moje pytanie?

:lol: :wink: :p

A tak po za tym to napiszcie ile powinno się odczekać po wylewkach i tynkach żeby układań k-g na poddaszu, boje się żeby mi wody nie pochłonął, a ile czekaliście z układaniem kafli?Zamówiłam kafelkarza na drugą połowę maja i mam nadzieje ,że nie za wcześnie, bo dla mnie zawsze będzie za późno....hi hi hi....pozdrawiam:-))))) :p

Jubee dotarły ale się jeszcze nie poskręcały..muszą nabrać mocy urzędowej i swoje przeleżeć za nim się ktoś za nie weźmie..

Ale to i tak dobrze, bo sypialnia jeszcze nawet nie dotarła..

staram sie tym nie denerwować...

Ale za to zamówiłam wczraj meble do salonu: August z BRW, do tego stół AJPI i stolik z creatio, hmm zobaczymyco z tego wyniknie.

Witam serdecznie!!! Czy ktoś ma jakiś pomysł na powiększenie pomieszczenia gospodarczego??? (Cchiałbym mieć piec na paliwo stałe, najlepeij z podajnikiem) Ja myślałem nad przesunięciem komina na ścianę od strony schodów, oraz na przesunięcie ściany między pomieszczeniem gospodarczym a garażem o powiedzmy 50 cm zabierając troszkę garażu ( dodam że chcemy budować PROTONA z podwójnym garażem) tylko nie wiem czy nie będzie za mało miejsca w garażu?? Orientuje się ktoś o ile możnaby zmniejszyć szerokość garażu dwustanowiskowego w protonie na szerokości celem powiększenia pomieszczenia gospodarczego??

Pozdrawiam

I przy okazji ZDROWYCH SPOKOJNYCH ŚWIĄT ŻYCZĘ

Witam,

mam pytanko, jakie robliście schody i jakie drogie, bo nas wycena zbiła kompletnie z nóg i szukamy dalej.

Zastanawiamy się nad tym czy w tym samym kolorze co podłoga?!

Co o tym sądzicie?

Jak ktoś ma wycenę, to proszę podzielcie się info.

My po świętach planowujemy robić kafle.

Na tą chwilkę schną gipsy kryjące nierówności po K/G

Wszytkim życzę spokojnych, rodzinnych świat.

Witam,

mam pytanko, jakie robliście schody i jakie drogie, bo nas wycena zbiła kompletnie z nóg i szukamy dalej.

Zastanawiamy się nad tym czy w tym samym kolorze co podłoga?!

Co o tym sądzicie?

Jak ktoś ma wycenę, to proszę podzielcie się info.

My po świętach planowujemy robić kafle.

Na tą chwilkę schną gipsy kryjące nierówności po K/G

Wszytkim życzę spokojnych, rodzinnych świat.

ja mam fajne schody ;) a czy cena atrakcyjna, to zalezy jaka zbiła Cię z nóg :)

U nas roboty ruszyły z kopyta. Zrobiliśmy tynki gipsowe. Koszt robocizny 7200 + 800 za narożniki, podkład itp. + oczywiście KNAUF mp75 za nieco ponad 19zł/wór. Poszło 9 ton gipsu, ale wyszło ładnie

http://s.fothost.pl/upload/10/13/35d7522a.jpg

http://s.fothost.pl/upload/10/13/3b82e39b.jpg

teraz wzięliśmy się za ocieplanie poddasza (25cm) i płyty GK.

Nieopodal Krakowa w Niepołomicach jest galeria kominków - wypatrzyliśmy tam fajną obudowę kominka:

http://s.fothost.pl/upload/10/13/56f7c4ed.jpg

podoba Wam się?

meluzyna: Pan stolarz mówił coś ok 12 tys. Wydało nam sie dużo... ale chodzimy i pytamy i tak to się raczej kształtuje.

U CIebie faktycznie fajne schodki. A jaki to drzewo, kolor?

Ciągle się zastanawiam, czy robić z tego samego schody i podłogę, czy schody potraktować jako mebel i zrobić w kolorystyce mebli...

Witam serdecznie!!!

Czy ktoś ma jakiś pomysł na powiększenie pomieszczenia gospodarczego??? (Chciałbym mieć piec na paliwo stałe, najlepeij z podajnikiem) Ja myślałem nad przesunięciem komina na ścianę od strony schodów, oraz na przesunięcie ściany między pomieszczeniem gospodarczym a garażem o powiedzmy 50 cm zabierając troszkę garażu ( dodam że chcemy budować PROTONA z podwójnym garażem) tylko nie wiem czy nie będzie za mało miejsca w garażu?? Orientuje się ktoś o ile możnaby zmniejszyć szerokość garażu dwustanowiskowego w protonie na szerokości celem powiększenia pomieszczenia gospodarczego??

Pozdrawiam

I przy okazji ZDROWYCH SPOKOJNYCH ŚWIĄT ŻYCZĘ