Olmiś 09.06.2003 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Jaką folię stosowaliście do izolacji poziomej ław fundamentowych i fundamentów? A może klasycznie papa na lepiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 09.06.2003 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Nie "papa na lepiku" tylko "dwie warstwy papy na lepiku" Nie ma nic lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 10.06.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Muszą być dwie warstwy papy na lepiku, a o folii nic nie wiem ale podejrzewam że murarze mogą ją łatwo uszkodzić, a pay nie uszkodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 10.06.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 w prawie każdym składzie budowlanym są specjalne pasy papy o serokości (dopasowanej do grubości ściany)bardzo grubej i ciężkiej mające zastosowania jako izolacja pozioma fundamentów. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 10.06.2003 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Oczywiście że jak papa to 2x - to było tylko hasłowo.Bardziej chodzi mi właśnie o gotowe grube folie z rolki - 0,4-0,5 mm a moze grubsze? Jest ich kilka rodzajów (plastpapa, DCP, Gutta) i czy macie jakieś praktyczne doswiadczenia z nimi, jak z jakością itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 10.06.2003 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Oczywiście że jak papa to 2x - to było tylko hasłowo.Bardziej chodzi mi właśnie o gotowe grube folie z rolki - 0,4-0,5 mm a moze grubsze? Jest ich kilka rodzajów (plastpapa, DCP, Gutta) i czy macie jakieś praktyczne doswiadczenia z nimi, jak z jakością itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 10.06.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 ja mam w projekcie folię PCV o grubości 1,1 mmi mam nadzieje, że jest to wystarczającym zabezpieczeniem ...a producent ... chyba w tym przypadku nie ma druzgocącego znaczenia ... (mam nadzieję )pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 10.06.2003 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Oczywiście że jak papa to 2x - to było tylko hasłowo.Bardziej chodzi mi właśnie o gotowe grube folie z rolki - 0,4-0,5 mm a moze grubsze? Jest ich kilka rodzajów (plastpapa, DCP, Gutta) i czy macie jakieś praktyczne doswiadczenia z nimi, jak z jakością itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 11.06.2003 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Czy nikt nie używa foli? Wszyscy papa (oczywiscie x2 i na lepiku).Jeżeli jednak ktoś uzywał folii, to czy ją czymś (czym?) przyklejał czy tylko była rowinięta i przyciśnięta ścianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 11.06.2003 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Tylko po co folia , jak papa jest dobra i sprawdzona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 11.06.2003 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Ja użyłem foli dorken DELTA-IZOLACJA POZIOMA jako izolacji poziomej ław fundamentowych i taką samą jako izolacja pozioma na ścianach fundamentowych. Łatwo i szybko. Jako izolazji pionowej używałem dorken DELTA MS-500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2003 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Tylko po co folia , jak papa jest dobra i sprawdzona? Dawniej używało się tylko papy - bo nic innego nie było. A co będzie za kilka lat? Papa to tylko tektura nasączona lepikiem - pod dużym naciskiem za parę lat ma szansę się rozłożyć na czynniki pierwsze. Tymczasem "plastiki" rozkładają się kilkadziesiąt - kilkaset lat. I bądź tu człowieku mądry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 13.06.2003 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Lepik podobnie jak plastiki to węglowodory wię czas rozkładu będzie porównywalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 15.06.2003 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 ja wywinołem reszte foli budowlanej z szalunku ław fundamentowych (lałem fundament w foli) , a na to pas papy termozgrzewalnej 3,5mm grubej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 15.06.2003 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 Ja zastosowałem folię polietylenową 0,5 mm o szerokości 60 cm. Nie była przyklejana, tylko wyłożona na ławie i na niej wymurowane ścianki piwnic. Później połączę ją z izolacją poziomą piwnic. A dlaczego nie papa na lepiku? Bo trzeba uważać, aby nie miała kontaktu ze styropianem bo może zniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 15.06.2003 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 Tak- folia i na to papa termozgrzewalna i jeszcze kładziona na gorąco. Zostało tam tej folii coś jeszcze ? Papy na tekturze ? He, he gratuluję poczucia humoru. Papy termozgrzewalne do izolacji poziomej fundamentów na pewno nie są wykonane są przy zastosowaniu tektury. Ja dałem Izobud Br-A i papę termozgrzewalną Isolbit A-7,5m2 Paskudnie gruba. Nawet chciałem dać drugą warstwę, ale mnie kierownik przekonał, że szkoda pieniędzy. Z drugiej strony usłyszałem też, że dwie warstwy papy będą pracować względem siebie (mury się będą rozjeżdżać ? ). Ale już na izolację pionową dałem w części podpiwniczonej dwie warstwy papy. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukabuka 16.06.2003 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 U mnie też miała być papa na lepiku - ale jak po odkopaniu fundamentów w rozbudowywanym domu zobaczyłem papę po 40 latach, to natychmiast z niej zrezygnowałem - pozostał tylko pyłek! Zastosowałem więc miękką folię PCV o grubości 1 mm. Przedtem ławę zagruntowałem Dysperbitem. (lukabuka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.06.2003 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 ciekawe jak nasze folie beda wygladac za 40lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 16.06.2003 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 A ja ostatnio byłem świadkiem odkopywania kanału CO, który był zabezpieczony papą. Miał ok 50 lat i ... stwierdziłem, że dobrze jest mieć papę w izolacji poziomej.Co do folii za 40 lat, to sądzę, że się po prostu pokruszy.Powodzenia z folią.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukabuka 16.06.2003 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 I dlatego zastosowałem bardzo grubą folię - czy raczej matę - i do tego z PCV, a nie PE. Ale jak ktoś słusznie zauważył - czas pokaże. (lukabuka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts