Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek z DGP i gaz p?ynny, czy olej opa?owy?

Gość bianka

Recommended Posts

Gość bianka
...jesteśmy w trakcie budowy domu - parterowy z poddaszem użytkowym(126m powierzchni użytkowej) i zachodzimy w głowę jakie rozwiązanie grzewcze wybrać. Znajomi namówili nas na kominek z systemem DGP, ale nie może on być jedynym źródłem ciepła.Nie mamy gazu ziemnego, więc najlepszym rozwiązaniem jest gaz płynny i olej opałowy-ale co wybrać?

Bianka - my zdecydowaliśmy się na kominek z DGP oraz gaz z butli. Są osoby co kręcą głową - dlaczego gaz itp. Po pierwsze zdecydowaliśmy się na butlę podziemną /nie szpeci działki/, po drugie są tańsze piece, po trzecie mniej kosztowna eksploatacja /serwis, itp./ Są oczywiście minusy - jak wysokie koszty gazu, opłata za dzierżawę zbiornika itp., ale wiele obiecuję sobie po kominku /może jestem naiwny/ i chcę ograniczyć zużycie gazu do minimum a do tego mam dość solidne izolacje cieplne i mały domek więc chyba nie zbankrutuję.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Mamy ten sam zgryz i myślimy o wspomaganiu elektrycznym, ale...

1) czy grzejniki mają być akumulacyjne i druga taryfa czy konwektory, a może promienniki?

2) Brak gazu oznacza tez grzanie wody i gotowanie na prądzie, znowu -jedna czy dwie taryfy?

3) nie stać nas na dublowanie instalacji, ale g. akumulacyjne też kosztują niemało :cry:

Czy ktoś może coś podpowiedzieć???

Sorry Blanka, że się podczepiam, ale może obejdzie się bez osobnego wątku, a chętnie zobaczę każdy komentarz na ten temat. Pozdrawiam.