Gość bianka 09.06.2003 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 ...jesteśmy w trakcie budowy domu - parterowy z poddaszem użytkowym(126m powierzchni użytkowej) i zachodzimy w głowę jakie rozwiązanie grzewcze wybrać. Znajomi namówili nas na kominek z systemem DGP, ale nie może on być jedynym źródłem ciepła.Nie mamy gazu ziemnego, więc najlepszym rozwiązaniem jest gaz płynny i olej opałowy-ale co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 10.06.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Bianka - my zdecydowaliśmy się na kominek z DGP oraz gaz z butli. Są osoby co kręcą głową - dlaczego gaz itp. Po pierwsze zdecydowaliśmy się na butlę podziemną /nie szpeci działki/, po drugie są tańsze piece, po trzecie mniej kosztowna eksploatacja /serwis, itp./ Są oczywiście minusy - jak wysokie koszty gazu, opłata za dzierżawę zbiornika itp., ale wiele obiecuję sobie po kominku /może jestem naiwny/ i chcę ograniczyć zużycie gazu do minimum a do tego mam dość solidne izolacje cieplne i mały domek więc chyba nie zbankrutuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 26.06.2003 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Mamy ten sam zgryz i myślimy o wspomaganiu elektrycznym, ale... 1) czy grzejniki mają być akumulacyjne i druga taryfa czy konwektory, a może promienniki? 2) Brak gazu oznacza tez grzanie wody i gotowanie na prądzie, znowu -jedna czy dwie taryfy? 3) nie stać nas na dublowanie instalacji, ale g. akumulacyjne też kosztują niemało Czy ktoś może coś podpowiedzieć??? Sorry Blanka, że się podczepiam, ale może obejdzie się bez osobnego wątku, a chętnie zobaczę każdy komentarz na ten temat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Opaves 26.06.2003 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Ja zdecydowałem: kominek + podłogówka elektryczna, a w łazienkach dodatkowo 'drabinki'... Czy mnie to zabije finansowo - okaze się... Domek 148m2... porotherm 30 planuję ocieplenie przynajmniej 12 cm styropian a na stropie 20-25 cm wełny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts