Nikoru 14.04.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Nie chcę otwierać nowego wątku to podepnę się pod ten. Moja sytuacja nie dotyczy ani spadku, ani działki zakupionej w 2007r. Kupiłam działkę w 2005 i chciałabym ją sprzedać a pieniądze ze sprzedaży przeznaczyć na budowę domku na innej działce. Drżę z obawy, że obejmą mnie nowe przepisy i będę musiała zapłacić podatek. Czy drżę zasadnie, czy też w moim przypadku mają zastosowanie stare przepisy i nie będę musiała płacić podatku ze sprzedaży działki nawet przed upływem 5 lat?I jeszcze jedno, jeśli sprzedam działkę po upływie 5 lat a pieniądze przeznaczę np. na samochód to też będę zwolniona z podatku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 15.04.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 2 dzialeczki??? Ojjj, to smierdzi dla skarbowego. Nie zapomnij odprowadzic VAT od tej sprzedanej dzialki. 22% od podstawy opodatkowania. Jesli doliczysz 19% od podatku od darowizny to niewiele zostanie ponad polowe. Taki powalony kraj w ktorym zyjemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 15.04.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Nikoru, nie będziesz musiała, o ile przeznaczysz te pieniądze na budowę (udokumentowane wydatki, po dacie sprzedaży, w ciągu dwóch lat). należy złożyć w ciągu iluśtam dni po sprzedaży odpowiednie oświadczenie. odpowiedź na drugie brzmi - tak, po 5 latach możesz przeznaczyć na cokolwiek. vatem bym się nie przejmował jeśli sprzedajesz tylko jedną. przy sprzedaży drugiej faktycznie zaczynają się schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikoru 16.04.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Dzięki. Kamień spadł mi z serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 13.05.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 ja mam inną sytuacje: moja mama ma działkę, chcę żeby zapisała ją na mnie i na męża. wiem, że od 01.01.2007 gdyby zapisywała tylko mnie - nie płaciłąbym żadnego podatku od darowizny, a jeśli zapisze na nas oboje, to ile zapłacimy? jaki to będzie % wartości działki i czy tylko połowy działki, bo ja teoretycznie nie powinnam płacić. gmina nie ma planu, więc grunty teoretycznie są "nijakie", a wg. starego planu 0,14 ha sad, 0,35ha rolna II.mama figuruje jako rolnik we wspólnym gospodarstwie z tatą (ale bez współwłasności działek) kto wyznacza wartość działki? i na jakiej podstawie? sąsiadka sprzedałą podobną działke obok naszej kilka m-cy temu po po 4tyś/0,1ha, więc to może być wyznacznik? więc "moja" byłąby warta ok. 200tyś-ile wyniesie podatek od darowizny zapisanej na mnie i męża????? prosze o pilną odp. chcemy już kupić materiał na budowe i nie wiemy jak brać faktury, bo nie wiemy czy pozwolenie będzie tylko na mnie (gdyby podatek od darowizny był zbyt wysoki) czy na nas oboje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts