s_panter 17.03.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Czy wie ktos gdzie w okolicach rzeszowa mozna kupic belki i pustaki stropowe porothermu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 17.03.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 ja nie wiem ale namawiam na terive .... tansza i tez sprawdzona, a i tak i tak zalejesz betonem i wiecej na oczy nie zobaczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 17.03.2007 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Nam wykonawca zaproponowal zamiane terivy na porotherm,chyba w to wejdziemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 18.03.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 a ze spytam z ciekawosci, skad taka propozycja ? czy sie ona broni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 18.03.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Jak na razie byla to tylko propozycja podzczas omawiania pewnych rozwiazan.Zastanawiamy sie nad tym,bedziemy jeszcze z nim na ten temat rozmawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hube 18.03.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 To powiedzcie wykonawcy żeby wam wszystko od nowa przeliczyl, zrobil projekt i się pod nim podpisał razem z kierownikiem, jesli w projekcie macie Terive i wtedy róbcie jak wam serce podpowiada Strop to nie ogrodzenie żeby stosować sobie technologie jakie się chce. Jak w tamtym roku zmieniałem monolit na terive to projektanci od nowa zrobili mi cały projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 18.03.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Jest to temat otwarty,do dyskusji i rozwazan za i przeciw.Nie omieszkam napisac co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek0205 21.03.2007 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam. Może ja się nie znam:) ale ja także mam w projekcie strop Teriva i zmieniam na Porotherm.W tym przypadku zmiana nie jest chyba tak istotna jak w Twoim. Oba te stropy należą do tzw grupy "stropów gęstożebrowych". Ty zmieniałeś z Monolitycznego na tego typu własnie strop stąd zmiany w projekcie. Ja pytałem "swojego" projektanta i nie widzi przeszkód w zmianie stropu.PozdrawiamWaldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 21.03.2007 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam. Może ja się nie znam:) ale ja także mam w projekcie strop Teriva i zmieniam na Porotherm. W tym przypadku zmiana nie jest chyba tak istotna jak w Twoim. Oba te stropy należą do tzw grupy "stropów gęstożebrowych". Ty zmieniałeś z Monolitycznego na tego typu własnie strop stąd zmiany w projekcie. Ja pytałem "swojego" projektanta i nie widzi przeszkód w zmianie stropu. Pozdrawiam Waldek Dokladnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hube 22.03.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Jeśli tak Ci powiedzial projektant to nie ma dyskusji. Chciałem tylko uczulić na to żeby nie podejmować takich decyzji wyłącznie z wykonawcą. Jeśli projektant mówi że nie ma problemu i technologia jest zbliżona to jest ok. W takim razie wynika z tego, że te stropy są takie same ??? Belki układa się w ten sam sposób ??? Hmm.... jeśli ktoś wie coś więcej na ten temat to poproszę o odpowiedź, czym się różnią i jakie są ich zalety ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1971KJ 22.03.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Nie wiem jakie sa obecnie u was ceny ale u mnie Teriva byla duzo tansza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.03.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Jeśli tak Ci powiedzial projektant to nie ma dyskusji. Chciałem tylko uczulić na to żeby nie podejmować takich decyzji wyłącznie z wykonawcą. Jeśli projektant mówi że nie ma problemu i technologia jest zbliżona to jest ok. W takim razie wynika z tego, że te stropy są takie same ??? Belki układa się w ten sam sposób ??? Hmm.... jeśli ktoś wie coś więcej na ten temat to poproszę o odpowiedź, czym się różnią i jakie są ich zalety ??? Zalet to ja nie widzę. Producent pisze o unikalnych właściwościach ale jakoś nie mogę ich odnaleźć, chyba,że dotyczą drenowania portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 22.03.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Nie wiem jakie sa obecnie u was ceny ale u mnie Teriva byla duzo tansza A my jutro powinnismy dostac porownanie stropu terivy i porothermu. Umowe z wykonawca mamy podpisana na terive,ciekaw jestem ile ewentualnie bedziemy musieli mu doplacic za porotherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 23.03.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Dzisiaj dostalem info od wykonawcy w sprawie roznicy w cenie pomiedzy teriva,a porothermem.W naszym przypadku zmiana terivy na porotherm zwiekszy koszty o 2,5 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agusia_Łódź 24.03.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witam Ja mam strop porotherm i nigdy bym go nie zamieniła na innym.Cenę nie ma co porównywać gdyż jest to zupełnie inny materiał a po drugie beli porotherm są ze dwa razy cięższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 24.03.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 no to na raziem wiemy tyle. ze trzeba dolozyc dwa i pol tysiaka (ekwiwalent powiedzmy 50m2 przyzowoitych plytek) zeby miec ciezsze belki stropowe. nadal nikt nie napisal agumentow za porotherm`em. pozd.Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 24.03.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 no to na raziem wiemy tyle. ze trzeba dolozyc dwa i pol tysiaka (ekwiwalent powiedzmy 50m2 przyzowoitych plytek) zeby miec ciezsze belki stropowe. nadal nikt nie napisal agumentow za porotherm`em. pozd. Jacek Coz u mnie przewazyl argument nastepujacy. Z uwagi na to ze dom jest budowany z ceramiki,to i strop bym chcial miec takze z ceramiki. Terive robia rozne firmy,wiec i z jakoscia i z trzymaniem norm jest roznie. Jezeli to ciebie nie zadawala zapraszam ponizej. http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/Page/CallArticle05&cid=1083571305493&sl=wb_pl_home_pl http://www.solbet.pl/teriva_i.php A jesli chodzi o porownanie tych 2.5 klocka do 50m2 plytek.....to wogole do mnie to nie przemawia.Skoro laduje w dom 500-600K to nie mam zamiaru oszczedzac 2.5tys. zeby kupic plytki. Sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 24.03.2007 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 raffran, nie mam nic przeciwko ceramice jako material na sciany i doceniam jej zalety. jednak strop to cos zupelnie innego. ale kto co woli .... staram sie byc pragmatyczny w dzialaniu, a argumenty ze strony wienerbergera sa czysto marketingowe, nie mowmy o detalach technicznych, obie technologie sa dobre, tylko jedna z nich drozsza .... wazne jest, zeby inwestor byl przekonany do technologii, a nie jego wykonawcy czy sprzedawcy PS sorry, ale to zdanie ze jak sie wydaje kilka setek to nie nalezy zwracac uwagi na pare tysiecy to - przepraszam za slowo - bzet z najnizszej polki. poczekaj az dojdziesz to wykonczeniowki, zaczniesz liczyc nie tysiace, ale setki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agusia_Łódź 25.03.2007 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 To ,że jest cięższy to o czym świadczy-chyba raczej o jakości tych belek.Belki są solidne, co za tym idzie strop bardziej wytrzymalszy.Budowlańcy mówili ,że belki terive to jeden wnosił( 6m) a porothermu 4 się barowało.Więc nie ma sensu porównywać cenowo jeśli jest zupełnie inny materiał.Co innego jeśli byś porównywał dwa stropy ceramiczne to wtedy można dyskutować. Nie mówię ,że teriva jest zła, ja mam dom w ceramice i strop też taki chciałam.Jednak ,każdy ma prawo wyboru i jeśli Ty przeliczsz to na kasę to szkoda w ogóle ten temat ciągnąć.Sorry ,ale taka kwota przy budowie to jest nic , ja buduję dom dla siebie więc nie chce potem mysleć że żałowałąm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 25.03.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Zgadzam sie Agusia_Łódź,wprawdzie mowia,ze dopiero trzeci dom buduje sie dla siebie,ale ja nie mam az tak dalekich planow.Skupiamy sie teraz na tym pierwszym i budujemy go jak dla siebie.Nie mamy zamiaru oszczedzac ,oczywiscie bez przesady i bez snobuzmu.A jesli chodzi o te "pare setek" i jak to nazwales bzdet z najnizszej polki i ze przy wykonczenowce bede liczyl kazdy grosz.No coz,wszystkie nasze decyzje finansowe sa jak najbardziej przemyslane i uwierz mi gdyby nie bylo nas stac na taki dom jaki bysmy chcieli i na to,czy na owo do niego to za budowe bysmy sie nie brali. Powoli oddalamy sie od watku ,wiec moze poprzesatanmy na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts