Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak w tytule: istnieje coś takiego jak przedłużenie pozwolenia na budowę?

Pod koniec kwietnia mija nam termin pozwolenia na budowę garażu. Chcieliśmy już ruszyć czyli złożyć zawiadomienie o rozpoczęciu prac budowlanych no i pojawił się problem. Otóż nasz kierownik budowy zapomniał :o dokonać wpisu do przynależności do Izby, o czym przypomniał sobie :o dopiero teraz. Po czym zapisał się do Izby, ale otrzymanie papierka potrwa, ponieważ konsylium zbiera się raz w miesiącu (pod koniec marca) a natępnie cała papierologia musi trafić do Warszawy i wrócić, co zapewne potrwa jak znam urzędy. Kierownik jest dobrej myśli, twierdzi ,że zdążymy, ja raczej że nie.

Czy jest możliwe złożyć zawiadomienie o rozpoczęciu budowy bez papierka przynależności do Izby (tylko oświadczenie o podjęciu obow. kierownika i jego uprawnienia) z zaznaczeniem, że zostaną dostarczone w najbliższym czasie. Poprosić na tej podstawie o przedłużenie pozwolenia? Jakieś inne sugestie?

https://forum.murator.pl/topic/74668-przed%C5%82u%C5%BCenie-pozwolenia-na-budow%C4%99-gara%C5%BCu/

Nie przedłużą.

Nie ma takiej procedury.

Znajdź innego kiebuda, złóż papiery zrób jakiś wpis do dziennika, zapłać mu stówę, przeproś i powiedz że rezygnujesz z tej budowy.

Następnie zawiadom o zmianie i po sprawie.

W przeciwnym razie - nowe pozwolenie.

No tak, tylko że ten pierwszy wziął już 'zaliczkę' na poczet kierowania budową garażu. Drugi też pewnie będzie chciał umowę i zaliczkę, więc na stówie się nie skończy... Gdyby tak było to cały czas mogliby być robieni w konia za stówkę. Ten nasz wciąż twierdzi, że zdąży z papierami, więc o zwrocie nie wspomina... Nie przyjmą mi zgłoszenia bez papierów o przynależności do Izby?

Możesz spróbować. Jeśli nie zwrócą uwagi w kancelarii to po jakimś czasie wezwą cię do uzupełnienia zgłoszenia w terminie np 14 dni. Tyle możesz zyskać.

A pierwszy kierbud, skoro jest taka gapa, niech zwróci zaliczkę.

Witam!

Sprawdź czy znajduje się w rejestrze (ważność zaświadczenia).

http://www.piib.org.pl/index.php?option=com_wrapper&Itemid=45

Musisz obserwować, jak termin upływu ważności decyzji zacznie się kończyć, a nie znajdzie się w spisie, to wówczas będziesz musiał zacząć działać. Uważam że ania ma rację, niech zwróci zaliczkę, lub na rozpoczęcie załatwi (na własny koszt) kogoś innego.

Pozdrawiam Flanker!!!

Sprawdziłam. Figuruje w spisie. Przy adnotacji nr członkowski jakiś BOS czy coś tak jest info w rubryce data ważności jest info "zawieszony", jakis SKL jest ważny do 2008 roku. Nie bardzo wiem, co to oznacza dla nas - to dobrze czy nie. No zawieszenie na pewno nie jest.
  • 3 weeks później...
Jeszcze jedno istotne pytanie w tym temacie: kiedy liczy się okres ważności pozwolenia: od daty wydania czy od daty uprawomocnienia się decyzji o pozwoleniu? (na samym pozwoleniu jest kwiecień, ale decyzja uprawomocniła się w maju 2005) - od tego zależy ile jeszcze mam czasu żeby zdążyć nim mi pozwolenie przepadnie.

Kurczę, Marzanna, masz trochę podobną podobną sytuację do mojej, z tym że moje pozwolenie uprawomocniło się w lutym 2005, a ja chcę budować garaż wolnostojący w maju :( . Wydawało mi się, że przerwa w budowie nie może trwać dłużej niż 2 lata, a dom skończyliśmy we wrześniu 2006, teraz wymurowaliśmy ogrodzenie.

Czy to oznacza, że garaż w maju zbuduję bezprawnie? Czy to można jakoś obejść?

Jeżeli wydano pozwolenie na budowę domu wraz z garażem to niczym się nie przejmuj. Obowiązuje cię tylko zakaz przerwy dłuższej niż 2 lata.

U Marzanny jest oddzielne pozwolenie tylko na garaż. Stąd problem.

ania napisała

Jeżeli wydano pozwolenie na budowę domu wraz z garażem to niczym się nie przejmuj. Obowiązuje cię tylko zakaz przerwy dłuższej niż 2 lata.

Nie wiem, czy dobrze rozumiem: jeśli mam pozwolenie na budowę domu i garażu (jedno pozwolenie), buduję dom, a garaż wolno stojący mogę rozpocząć budować - no właśnie-kiedy? 2 lata od otrzymania pozwolenia na budowę, czy maksymalnie 2 lata po ukończeniu budowy domu?

czy coś pokręciłam?

pozdrawiam

justa

Maksymalnie dwa lata po ukończeniu budowy domu, ale nie możesz zgłosić zakończenia budowy domu dopóki nie ma garażu, bo są objęte jednym pozwoleniem. Chyba, że zrobisz odbiór częściowy, ale to się nie opłaca.