kret 10.06.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Mam w projekcie domu dwa słupy (okrągłe) o średnicy ok 30cm , na rzucie fundamentów pokazane jest zbrojenie pionowe tych słupów wychodzące aż od ław - mam pytanie jak zalać te słupy betonem (okrągły szalunek ???? z desek ???) - nie pytałem o to jeszcze wykonawcy, na razie sam chcę się dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 10.06.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Są gotowe szalunki ze specjalnego papieru. Po stwrdnięciu po prostu odrywasz ten papier i już. Jednorazowego użytku i dosyć drogie. Deskowanie też możesz zrobić ale okrągłe to Ci chyba nie wyjdzie. Ja miałem rurę kanalizacyjną (z tworzywa), zalałem słupek i później rociąłem tą rurę wzdłuż (kątówką) i ściągnąłem. Ale rura to też duży wydatek choć można ją wykorzystać wiele razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 10.06.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Średnicy 30cm nie załatwi się rurą kanalizacyjną. To musi być raczej ten szalunek z papieru: http://gazeta.psb.com.pl/Wyd-02-4/domator.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 10.06.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Możesz zamówić szalunek w którejś z profesjonalnych firm (Peri, Doka...), jeśli zbrojarze i betoniarze szybko sie uwiną z robotą, to zapłacisz nawet mniej niż za szalunek tracony z tektury, w dodatku dostaniesz gładka powierzchnię, którą wystarczy zatrzeć i pomalować...Rury kanalizacyjnej nie polecam, cieżko ja rozciać po betonowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dociak 10.06.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Mnie też to wkrótce będzie potrzebne i właśnie coś mi mgliście zaczęło chodzić po głowie.Jakiś czas temu chyba Karolina pisała na Forum, że ma namiary na miejsce gdzie można kupić sporo taniej te papierowe rury. Mam nadzieję, że nic nie namieszałam.Karolino odezwij się!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot 10.06.2003 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Za 4 papierowe szalunki zapłaciliśmy około 500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dociak 10.06.2003 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Właśnie znalazłam tę wiadomość Karoliny w Ogłoszeniach drobnych w wątku "Budujący w Warszawie..." "No dobra - kolejne genialne odkrycie dla wszystkich, którzy budują "dworkowate" domki i potrzebują kolumn. Jedna kolumna toskańska na Bartyckiej kosztuje 1800 PLN, nam udało się znaleźć identyczne za 330 PLN sztuka. A juz myśleliśmy, że będziemy musieli upiększać monotuby" Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 10.06.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Mam słup fi 250 i zalewałem go za pomocą rury kanalizacyjnej, a co rozcięcia to idzie jak po maśle (kątówką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagoniona 10.06.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 My też kupiliśmy gotową papierową formę. Są bardzo ładne wzory: stylizowane na jońskie, korynckie itp. My wybraliśmy klasyczny ogrągły, bez specjalnych zdobień. Kupiliśmy je we Wieliczce koło Krakowa. W razie potrzeby mogę podać telefon. Pierwszy już wysechł i zdarliśmy karton- wygląda na prawdę super- równiosieńki. Moim zdaniem nie ma co ryzykować, a koszt kartonu fi 30 ok 200 złotych (jednorazowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 10.06.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Szukajcie, a znajdziecie. Szalunki spiralne robi (robiła) firma Domator Omega w Chodakowie k. Sochaczewa za psie pieniądze. Znalazłem taką ofertę promocji, już niby nieaktualnej, ale nie tak starej:http://www.grupapsb.com.pl/Promocja-VII/promo2.htm Jest nr infolinii. 77zł za 3 metry fi 30cm to chyba nie jest dużo. Sęk w tym, że firma ma właśnie kłopoty i nie wiem, czy jeszcze cokolwiek produkuje: http://www.e-sochaczew.pl/news/ewiadomo.php3?id_news=354 Wygląda na to, że zostaną szalunki z importu za 1-2kzłCentrala firmy Domator jest: http://www.domator-holding.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts