pam 20.12.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Znalazłem gdzieś w innym wątku - może wiecie gdzie to kupić i ile kosztuje: "Przyznam, że okna połaciowe kiepsko obrobione. Szkoda, że nie dałeś ramy izolacyjnej (BDX). Kosztuje "parę" złotych ale łatwiej obrobić okna i mniejsza szansa na błędy wykonawców i potem mniej mostków termicznych." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 21.12.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Ja polecam pana Mieczysława Jaśkowca Też polecam MJ i jego brygadę/y. Robił u mnie stan surowy. Zdjęcia w linku w stopce. Do dachu biorą innych ludzi, ale on wszystko pilotuje i bierze na siebie odpowiedzialność (i kasę ) za całą robotę. Z tego co wiem to cały czas mają zlecenia więc mogą być kłopoty z terminami. Dziękuje za podanie kontaktu do Pana MJ. Moje następne pytanie dotyczy kupna materiałów budowlanych (cegły, bloczki, stal itd.) Jaki skład polecacie? Czy teraz jest dobry okres do kupna materiałów (ceny) ? Dzięki za wszelkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 21.12.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Znalazłem gdzieś w innym wątku - może wiecie gdzie to kupić i ile kosztuje: "Przyznam, że okna połaciowe kiepsko obrobione. Szkoda, że nie dałeś ramy izolacyjnej (BDX). Kosztuje "parę" złotych ale łatwiej obrobić okna i mniejsza szansa na błędy wykonawców i potem mniej mostków termicznych." Dołaczam się do pytania - ale chciałbym wiedzieć co to takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 22.12.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Znalazłem gdzieś w innym wątku - może wiecie gdzie to kupić i ile kosztuje: "Przyznam, że okna połaciowe kiepsko obrobione. Szkoda, że nie dałeś ramy izolacyjnej (BDX). Kosztuje "parę" złotych ale łatwiej obrobić okna i mniejsza szansa na błędy wykonawców i potem mniej mostków termicznych." Dołaczam się do pytania - ale chciałbym wiedzieć co to takiego? popatrzcie tutaj http://www.velux.pl/Produkty/Kolnierze_i_izolacja/H0422.htm http://www.velux.pl/VELUXCommon/Resources/cache/031a93cd-7249-4dce-9957-6975bcf45251_bdx_238x176.jpg Zestaw instalacyjny zawiera: - Ramę izolacyjną BDX z polipropylenu i spienionego polietylenu - Wokółokienną izolację przeciwwilgociową BFX z paroprzepuszczalnej folii polipropylenowej - Rynienkę odwadniającą - Kątowniki narożne Zastosowanie do dachów z izolacją na krokwiach do dachów deskowanych do dachów z izolacją pomiędzy krokwiami, z naciągniętą folią pod łatami Przeznaczony do okien: GGL, GZL, GGU, GHL, GPL, GPU, GTL, GIL, GIV i GIU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marepel 22.12.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 a skąd wziąć to świadectwo energetyczne?! Aby odebrać dom w Wieliczce trzeba mieć 1 Inwentaryzacja podwykonawcza od geodety 2 Oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu budowy i uporządkowaniu placu budowy 3 Odbiór prądu, gazu, wody i kominiarski, szczelność szamba jak ktoś ma 4 dziennik budowy I TYLE Dokładnie trzeba miec: 1. dziennik budowy 2. kserokopie pozwolenia na budowę 3. inwentaryzacje geodezyjną powykonawczą zatwierdzoną przez ZUDP 4. oświadczenie kierownika budowy w zakresie określonym w art 57 ust 1 pkt2 PB. ( kopia uprawnień i wypis z izby) 5. Oswiadczenie kierownika o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych 6. kopie aktualnych protokołów badań i sprawdzeń ( instalacja gazowa - ważna 1 rok - uwaga kopia uprawnień osoby sprawdzającej, wewnętrznej instalacji elektrycznej - 5 lat - kopia uprawnień osoby sprawdzającej, izba i uprawnienia SEP, przewody kominowe -1 rok, protokół szczelności szamba - 1 rok) 7 . Z gazowni - protokół odbioru przyłącza, Z energetyki - protokół odbioru przyłącza, z Wodociągów - protokół odbioru przyłacza wody ewentualnie odbioru przyłacza kanalizacji 8. kopie rysunków z naniesionymi zmianami 9. pismo z gminy o rezerwacji numeru domu. ( według mnie wymóg bezprawny, ale chcą wiec sie nie kłoce.) 10 po nowym roku - kopie świadectwa charakterystyki energetycznej budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 22.12.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 a skąd wziąć to świadectwo energetyczne?! chyba nadzór powienien wiedzieć kto to ma wykonać ja bym się spieszył i jak się da to złożyć nawet w ostatni możliwy dzień ale jeszcze w tym roku i bez tego świadectwa energetycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 22.12.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 oczywiscie trzeba znależć osobe z uprawnieniami do wykonywania takich świadectw. Od stycznia takie uprawnienia bedą mieli z urzędu wszyscy, którzy maja uprawnienia budowlane tylko na nieszczęście jeśli nie przejdą kursu to niestety nie będą mieli pojecia jak takie świadectwa sporządzić. Tak na marginesie, to swiadectwo to tylko nic nie warty papier, z którego nic nie bedzie wynikać a za który trzeba bedzie zapłacić. A to wszystko dzieki naszym posłom-osłom. Szara polska rzeczywistość, wyszło jak zwykle czyli do du..py Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 22.12.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Teściu mi podrzucił jakąś płytkę CD z czymś do wyliczania tego świadectwa energetycznego. Podobno w tym okresie przejściowym każdy z jakimś tam określonym wykształceniem może sobie to zrobić a potem zalegalizować za parę stówek Przyznam się, że nie patrzyłem jeszcze na tą płytkę i być może są to jakieś wyssane z palca plotki. Ale z drugiej strony teść to przywlókł z jakiegoś spotkania budowlańców .... może jest w tym trochę prawdy. Jak złapię jakąś chwilę czasu to spróbuję poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 22.12.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Teściu mi podrzucił jakąś płytkę CD z czymś do wyliczania tego świadectwa energetycznego. Podobno w tym okresie przejściowym każdy z jakimś tam określonym wykształceniem może sobie to zrobić a potem zalegalizować za parę stówek Przyznam się, że nie patrzyłem jeszcze na tą płytkę i być może są to jakieś wyssane z palca plotki. Ale z drugiej strony teść to przywlókł z jakiegoś spotkania budowlańców .... może jest w tym trochę prawdy. Jak złapię jakąś chwilę czasu to spróbuję poczytać. Płyta jest dołączona do styczniowego Muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 23.12.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Podobno w tym okresie przejściowym każdy z jakimś tam określonym wykształceniem może sobie to zrobić a potem zalegalizować za parę stówek do końca tego roku każdy z wykształceniem magistra może sobie zrobic kurs i zdać egzamin państwowy. Wtedy będzie miał uprawnienia do sporządzania takich świadectw. Sporządzenie takiego świadectwa nie jest wcale takie proste, a jesli nawet to znależć potem jakiegoś jelenia, który to podpisze i weźmie na siebie to już wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 23.12.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 do końca tego roku każdy z wykształceniem magistra może sobie zrobic kurs i zdać egzamin państwowy No to teraz musimy znaleźć wśród nas chętnego magistra, zrobimy zrzutę na jego egzamin a w zamian podpisze nam świadectwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 23.12.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 No to teraz musimy znaleźć wśród nas chętnego magistra, zrobimy zrzutę na jego egzamin a w zamian podpisze nam świadectwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wacurek 23.12.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Ostatnio gadałem z moim kier-budem i obiecał, że bedzie miał kogoś. Ale ile to bedzie kosztować ??? Tego nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 23.12.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 http://ekartki.net.pl/kartki/20/1046.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 23.12.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Wszystkim "budowniczym" przesyłam życzenia zdrowych i wesołych Swiąt Bożego Narodzenia a także spełnienia marzeń w Nowym Roku 2009. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 23.12.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 do końca tego roku każdy z wykształceniem magistra może sobie zrobic kurs i zdać egzamin państwowy No to teraz musimy znaleźć wśród nas chętnego magistra, zrobimy zrzutę na jego egzamin a w zamian podpisze nam świadectwa A może byc mgr inż.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dada_krk 23.12.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 a skąd wziąć to świadectwo energetyczne?! chyba nadzór powienien wiedzieć kto to ma wykonać ja bym się spieszył i jak się da to złożyć nawet w ostatni możliwy dzień ale jeszcze w tym roku i bez tego świadectwa energetycznego Trzeba dzwonic do elektryka ktory wam robil instalacje i pytac dlaczego czegos takiego nie dostarczyl , ja tez mam dolaczone jakies badania ktore wygladaja bardzo naukowo a z tego co wiem moj elektryk w tym wzgledzie mial podwykonawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 23.12.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 a skąd wziąć to świadectwo energetyczne?! chyba nadzór powienien wiedzieć kto to ma wykonać ja bym się spieszył i jak się da to złożyć nawet w ostatni możliwy dzień ale jeszcze w tym roku i bez tego świadectwa energetycznego Trzeba dzwonic do elektryka ktory wam robil instalacje i pytac dlaczego czegos takiego nie dostarczyl , ja tez mam dolaczone jakies badania ktore wygladaja bardzo naukowo a z tego co wiem moj elektryk w tym wzgledzie mial podwykonawce to nie chodzi o badanie instalacji elektrycznej jej pomiary itp. tylko świadectwo energetyczne budynku czyli jakie parametry ma ściana i inne elementy budynku, ile mniej więcej będzie zapotrzebowania na energię czyli jaki koszt ogrzewania coś tak to sobie rozumuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 23.12.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 No właśnie - czyli mniej więcej cos takiego jakie jest zapotrzebowanie budynku na energię do jego ogrzania, jakie ma jej straty itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 30.12.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Ale cisza w Wieliczce. Wszyscy jeszcze świętują A ja muszę szybko kupić: - geberity - grzejniki do łazienek - parapety wew - drzwiczki do wyczystki i jakąś miskę z odpływem do kanalizacji - brodzik z kabiną - płytki ceramiczne - itd ..... Przyznawać się szybciutko gdzie ktoś coś takiego kupował najtaniej Edit - jesteś ? Zakupiłem ten odpływ do garażu, ale się okazuje że ten syfon co oni dali to mi się nie zmieści. Ty miałaś tak dużo miejsca w wylewce żeby to schować ? To wszystko z syfonem to przekracza chyba 20cm na wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts