lbryndal 08.01.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Potrzebuje namiar na kogoś kto ma uprawnienia do robienia certyfikatu energetycznego. na szczęście uciekłem od tego, ale coś mówili w TV, że przepis jest, a nie ma kto tego zrobić bo brakuje jakiegośtam rozporządzenia - ponoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 08.01.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 aaaaaaaaa nawet nie chce mi się myśleć o tym certyfikacie. brak słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dada_krk 09.01.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 aaaaaaaaa nawet nie chce mi się myśleć o tym certyfikacie. brak słów Czyzby to juz byly efekty ulatwien w budownictwie obiecanych przez nowy rzad ? Cale pocieszenie ze tez udalo mi sie zdarzyc z odbiorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.01.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Jestem w stanie sporzadzic taki certyfikat. Jesli bedzie ktos zainteresowany mozemy porozmawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 09.01.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Jestem w stanie sporzadzic taki certyfikat. Jesli bedzie ktos zainteresowany mozemy porozmawiac. pit a ile taka przyjemność bo też będę potrzebować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.01.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 No sama wiesz, ze jak cos jest bardzo przyjemne to musi kosztowac No a jak lubimy sie dopieszczac a i przyjemnosc ma byc dlugotrwala to wtedy w ogole ... Edit, to zalezy od budynku, bryly oraz czy wystepuje rowniez chlodzenie (klimatyzacja, gwc itp.). Koszt na poziomie 700 - 1600. VAT nie naliczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marepel 09.01.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Ja zleciłam zrobienie takiego certyfikatu. Koszt zależy od wielkości domu, jego "udziwnień". Ile mnie to będzie kosztowało powiem wam w przyszłym tygodniu bo mam mieć to gotowe na koniec przyszłego tygodnia. Wtedy też podam jak ktoś będzie chciał telefon do tego ludzika. Na razie jest po kursie ale musi (na moim projekcie) sprawdzić nakład pracy na ten ...... certyfikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 09.01.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 No sama wiesz, ze jak cos jest bardzo przyjemne to musi kosztowac No a jak lubimy sie dopieszczac a i przyjemnosc ma byc dlugotrwala to wtedy w ogole ... Edit, to zalezy od budynku, bryly oraz czy wystepuje rowniez chlodzenie (klimatyzacja, gwc itp.). Koszt na poziomie 700 - 1600. VAT nie naliczam. no wiesz ta przyjemność to w zasadzie dla urzędników a ja ich nie lubie dopieszczać jeśli by chodziło o moja przyjemność to cena nie gra roli nie mam żadnej klimy anii GWC więc sprawa jest prosta. Pomyslimy, zobaczymy. W razie czego wiem grdzie uderzyć dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 09.01.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Jak słowo daje oprawię ten papierek i na ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.01.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 edit Uderzaj tylko nie zostawiaj sladow windows. Ramek na oprawe musi byc wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 09.01.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 jak dla mnie to nie ma co oprawiać bo ten swistek jest nie wiele wart. Według mnie (i nie tylko) metodyka obliczeń tego wskaźnika jest całkiem do dupy i wychodzą kompletne bzdury. Tak to jest jak sie coś robi na ostatnia chwilę. Pewnie kiedys to dopracują i z takiego świadectwa bedzie mozna sie czegoś dowiedzieć. A narazie musimy płacic za coś co jest zupełnie nie przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 09.01.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Straszne kwoty wymyślacie za ten certyfikat. Raczej robota przy tym nie będzie trwała więcej niż dwa dni. A jak juz sobie wypracuje szablony to taki certyfikacik w dzień pewnie machnie. Jak będę szukał kogoś do certyfikatu to tak do 500zł max. Więcej nie dam ... za jakiś niepotrzebny świstek. Ten rynek usług dopiero startuje i zanim się ustali "zwyczajowa" stawka, na początku będą duże fluktuacje. A poziom cen który się ustali zależy między innymi od inwestorów Trzeba szukać "czarnych owiec" co "psują" rynek i świadczą tą usługę w normalnych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.01.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Masz racje, z metodyka sa problemy. Zakladam jednak, ze moja bedzie lepiej zrobiona. Pozywim - uwidim.To sie nazywa uproszczenie przepisow. Za kazdym razem ja slysze o nowelizacji prawa budowlanego na korzysc inwestora kolana mi sie rozjezdzaja a cisnienie galki ocznej wzrasta jak przy mega zaparciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 09.01.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Straszne kwoty wymyślacie za ten certyfikat. Raczej robota przy tym nie będzie trwała więcej niż dwa dni. A jak juz sobie wypracuje szablony to taki certyfikacik w dzień pewnie machnie. Jak będę szukał kogoś do certyfikatu to tak do 500zł max. Więcej nie dam ... za jakiś niepotrzebny świstek. Ten rynek usług dopiero startuje i zanim się ustali "zwyczajowa" stawka, na początku będą duże fluktuacje. A poziom cen który się ustali zależy między innymi od inwestorów Trzeba szukać "czarnych owiec" co "psują" rynek i świadczą tą usługę w normalnych cenach. Zważyszy, że sa do tego programy komuterowe to możemy mówic o znacznie krótszym czasie no a kasa bedzie leciec bo na dzień dzisiejszy grono uprawnionych jest baaaaaaardzo wąskie. Pierwsze egzaminy państwowe dopiero w lutym, więc budowlańcy z upawnieniami maja wolne pole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.01.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Wlasnie brak jest dobrych programow, a te ktore sa daja "dziwne wyniki". Cena jest wypadkowa posiadania dobrego oprogramowania ktore trzeba zakupic + zmian + wykupywania pewnie corocznej licencji lub zakupu bazy danych, znajomosci przedmiotu, posiadania uprawanien, ubezpiecznie oc, egzaminu, kursow, podatku itp.Jako inwestor podzielam Wasz punkt widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 09.01.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Wlasnie brak jest dobrych programow, a te ktore sa daja "dziwne wyniki". Cena jest wypadkowa posiadania dobrego oprogramowania ktore trzeba zakupic + zmian + wykupywania pewnie corocznej licencji lub zakupu bazy danych, znajomosci przedmiotu, posiadania uprawanien, ubezpiecznie oc, egzaminu, kursow, podatku itp. Jako inwestor podzielam Wasz punkt widzenia. no własnie te dziwne wyniki to podobno nic nadzwyczajnego i tak ma być. Dla przykładu dom wykonany w obecnej technologi, ocieplony, szczelne okna, opalany węglem - według certyfikatu roczne zapotrzebowanie wegla na ogrzanie tego domu to 36 ton certyfikat wykonany poprawnie. Więc nikt mi nie powie, że to jest cos warte. Paier dla papieru i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.01.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Czysty idiotyzm. No wlasnie, wszystko zalezy do czego to komus bedzie potrzebne. Na obeznym etapie przy tego typu wynikach to faktycznie do niczego nie jest potrzebne. No chyba tylko do nadzoru budowlanego w celu uzyskania pozwolenia na uzytkownie. Z czasem jak ewidentne bledy zostana usuniete i uzyskane wyniki beda odpowiadac rzeczywistemu zapotrzebowaniu na energie grzewcza kupujacy budynek moze zwracac na to uwage jako kryterium wyboru. W prawie budowlanym jest sformulowanie ze budnke powinien miec swiadectwo en a to nie oznacza wcale ze musi miec z czego notariusze juz umiejetnie korzystaja No ale watpie aby nadzor budowlany dalo sie przekonac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 09.01.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Niemcy przy domach już istniejących biorą po prostu rachunki z całego roku za energię i wszystko jasne. Ale u nas oczywiście trzeba skończyć doktorat żeby móc sypać nawet węgiel do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.01.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Ale przy domach nowo projektowanych wymagany jest certyfikat i to nie etapie odbioru, tylko na etapie projektu. I to ma sens dla inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 09.01.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Takie świadectwo to ma "sens" ale w momencie sprzedaży domu (o ile wykonane jest rzetelnie) a tak to papierek do d....py Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts