krzysztof.mk 10.01.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Potrzebuje namiar na kogoś kto ma uprawnienia do robienia certyfikatu energetycznego. na szczęście uciekłem od tego, ale coś mówili w TV, że przepis jest, a nie ma kto tego zrobić bo brakuje jakiegośtam rozporządzenia - ponoć Też chciałem rzutem na taśme uciec od tego przepisu, ale okazało sie że nie zgłosiłem oczyszczalni w gminie i z tego powodu musiałem sie wstrzymać z odbiorem. Przeraża mnie myślenie urzędników w naszym kraju. Jeśli wprowadza sie taki przepis to projekty domów powiny byc wdrażane z takim certyfikatem w życie z kilku letnim wyprzedzeniem, kupując projekt powinien zawierać taki certyfikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 10.01.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 30.12.2008 przeczytalem, iz nadzór budowlany starostwo krakowskiego grodzkiego uwaza, ze nawet jesli ktos zglosil zakonczenie budowy przed 31.12.2008 to i tak go certyfikat obowiazuje, poniewaz sprawa nie została zakonczona decyzja a brak jest przepisow przejsciowych. Zeby bylo smieszniej w Wieliczcce i pozostalych starostwach juz tak nie uwazali.To jest w tym momencie forma kolejnego ukrytego podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 12.01.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Potrzebuje namiar na kogoś kto ma uprawnienia do robienia certyfikatu energetycznego. na szczęście uciekłem od tego, ale coś mówili w TV, że przepis jest, a nie ma kto tego zrobić bo brakuje jakiegośtam rozporządzenia - ponoć Też chciałem rzutem na taśme uciec od tego przepisu, ale okazało sie że nie zgłosiłem oczyszczalni w gminie i z tego powodu musiałem sie wstrzymać z odbiorem. Przeraża mnie myślenie urzędników w naszym kraju. Jeśli wprowadza sie taki przepis to projekty domów powiny byc wdrażane z takim certyfikatem w życie z kilku letnim wyprzedzeniem, kupując projekt powinien zawierać taki certyfikat. a co to tam trzeba do tego odbioru w gminie. bo mnie jedna z forumowiczek, która oddawała dom też w NB w Wieliczce mówiła, że też to do niej chcieli przy odbiorze, ale podobno gmina nie ma prawa dokonywać takich odbiorów czy jakoś tak. No i mówiła, że jak dopiero nawrzeszczała na te baby w NB to przyjęły jej bez tego. To ja juz głupia jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 12.01.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 a co to tam trzeba do tego odbioru w gminie. bo mnie jedna z forumowiczek, która oddawała dom też w NB w Wieliczce mówiła, że też to do niej chcieli przy odbiorze, ale podobno gmina nie ma prawa dokonywać takich odbiorów czy jakoś tak. No i mówiła, że jak dopiero nawrzeszczała na te baby w NB to przyjęły jej bez tego. To ja juz głupia jestem mi kierbud składał papiery, ale o niczym takim mi wcześniej nie mówił i na bank nie zgłaszałem tego w gminie, na szambo był projekt i pnb chyba i tyle aaaa jeszcze oświadczenie kolesia co robi wod-kan-gaz-co, że zrobił próbę szczelności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 12.01.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 a co to tam trzeba do tego odbioru w gminie. bo mnie jedna z forumowiczek, która oddawała dom też w NB w Wieliczce mówiła, że też to do niej chcieli przy odbiorze, ale podobno gmina nie ma prawa dokonywać takich odbiorów czy jakoś tak. No i mówiła, że jak dopiero nawrzeszczała na te baby w NB to przyjęły jej bez tego. To ja juz głupia jestem mi kierbud składał papiery, ale o niczym takim mi wcześniej nie mówił i na bank nie zgłaszałem tego w gminie, na szambo był projekt i pnb chyba i tyle aaaa jeszcze oświadczenie kolesia co robi wod-kan-gaz-co, że zrobił próbę szczelności nnie o tym odbiorze przez ochronę środowiska to coś napomykały baby z WB jak składałam zgłoszenie oczyszczalni. No ale z nimi to jest tak, ze chcą wsystko nawet jak przepisy nie wymagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 12.01.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 a co to tam trzeba do tego odbioru w gminie. bo mnie jedna z forumowiczek, która oddawała dom też w NB w Wieliczce mówiła, że też to do niej chcieli przy odbiorze, ale podobno gmina nie ma prawa dokonywać takich odbiorów czy jakoś tak. No i mówiła, że jak dopiero nawrzeszczała na te baby w NB to przyjęły jej bez tego. To ja juz głupia jestem mi kierbud składał papiery, ale o niczym takim mi wcześniej nie mówił i na bank nie zgłaszałem tego w gminie, na szambo był projekt i pnb chyba i tyle aaaa jeszcze oświadczenie kolesia co robi wod-kan-gaz-co, że zrobił próbę szczelności nnie o tym odbiorze przez ochronę środowiska to coś napomykały baby z WB jak składałam zgłoszenie oczyszczalni. No ale z nimi to jest tak, ze chcą wsystko nawet jak przepisy nie wymagają. teraz dopiero doczytałem że chodzi o OCZYSZCZALNIĘ, a nie szambo to dlatego nie miałem dymu o ten papier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof.mk 12.01.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Potrzebuje namiar na kogoś kto ma uprawnienia do robienia certyfikatu energetycznego. na szczęście uciekłem od tego, ale coś mówili w TV, że przepis jest, a nie ma kto tego zrobić bo brakuje jakiegośtam rozporządzenia - ponoć Też chciałem rzutem na taśme uciec od tego przepisu, ale okazało sie że nie zgłosiłem oczyszczalni w gminie i z tego powodu musiałem sie wstrzymać z odbiorem. Przeraża mnie myślenie urzędników w naszym kraju. Jeśli wprowadza sie taki przepis to projekty domów powiny byc wdrażane z takim certyfikatem w życie z kilku letnim wyprzedzeniem, kupując projekt powinien zawierać taki certyfikat. a co to tam trzeba do tego odbioru w gminie. bo mnie jedna z forumowiczek, która oddawała dom też w NB w Wieliczce mówiła, że też to do niej chcieli przy odbiorze, ale podobno gmina nie ma prawa dokonywać takich odbiorów czy jakoś tak. No i mówiła, że jak dopiero nawrzeszczała na te baby w NB to przyjęły jej bez tego. To ja juz głupia jestem Składa sie ten sam projek oczyszczalni który w WB i opłata 120 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 15.01.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 kupował ktoś ostatnio eko-groszek ? My na szczęście "gazowcy" ale kuzyn ostatnio kupował: 800 zł za tonę (luzem) To juz nie jest darmowe grzanie - ale kto sie mógł rok temu spodziewać gdy tona kosztowała 300 zł Pozdr M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 15.01.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 kupował ktoś ostatnio eko-groszek ? My na szczęście "gazowcy" ale kuzyn ostatnio kupował: 800 zł za tonę (luzem) To juz nie jest darmowe grzanie - ale kto sie mógł rok temu spodziewać gdy tona kosztowała 300 zł Pozdr M ja się zastanawiam nad pestką z wiśni tyle tylko że trzeba poczekać do czerwca czy jakośtak i pytać w Tymbarku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 15.01.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 kupował ktoś ostatnio eko-groszek ? My na szczęście "gazowcy" ale kuzyn ostatnio kupował: 800 zł za tonę (luzem) To juz nie jest darmowe grzanie - ale kto sie mógł rok temu spodziewać gdy tona kosztowała 300 zł Pozdr M ja się zastanawiam nad pestką z wiśni tyle tylko że trzeba poczekać do czerwca czy jakośtak i pytać w Tymbarku A ja właśnie obaliłem 3 bycze buki w rodzinnym lesie. Teraz nawet nie będę musiał palić, bo od samego rąbania zrobi się gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 15.01.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Mam już suchutkie tynki cm-wap. Co się dokładnie teraz robi przed malowaniem. Nie zdecydowałem się jeszcze na gładzie (ale raczej ich nie bedę robił). Czy malować jakąś emulsją czy inne wersje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dada_krk 16.01.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Mam już suchutkie tynki cm-wap. Co się dokładnie teraz robi przed malowaniem. Nie zdecydowałem się jeszcze na gładzie (ale raczej ich nie bedę robił). Czy malować jakąś emulsją czy inne wersje? Ja swoje cem-wap przejechalem papierem sciernym granulacji 80 ktory przyczepia sie do specjalnych pacek, to po to by pozbyc sie luznych ziarenek piasku z ostatniej warstwy. Nastepnie pomalowalem najtansza biala emulsja zmieszana w stosunku 3-1 z gruntem do scian. A potem juz malowanie. dada_krk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 16.01.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Mam już suchutkie tynki cm-wap. Co się dokładnie teraz robi przed malowaniem. Nie zdecydowałem się jeszcze na gładzie (ale raczej ich nie bedę robił). Czy malować jakąś emulsją czy inne wersje? Ja swoje cem-wap przejechalem papierem sciernym granulacji 80 ktory przyczepia sie do specjalnych pacek, to po to by pozbyc sie luznych ziarenek piasku z ostatniej warstwy. Nastepnie pomalowalem najtansza biala emulsja zmieszana w stosunku 3-1 z gruntem do scian. A potem juz malowanie. dada_krk Dzięki - właśnie wczoraj zajęłem się tym przecieraniem (ale lepiej mi wychodzi z papierem w ręce niz na pacce). No i właśnie teraz chodzi o to gruntowanie. A jak malnę samym gruntem bez farby to będzie gorzej. (a i czy jest istotne jaki to grunt). I jeszcze jedno - a co z wylewką, też sie to czymś smaruje, czy to już sobie robią np. parkieciarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 16.01.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 A przy okazji znalazłem dobra wiadomość: 14 stycznia Burmistrz Wieliczki Artur Kozioł podpisał list intencyjny w zakresie realizacji projektu „Budowa kolektorów słonecznych”. Tym samym Gmina Wieliczka wspólnie z samorządami gmin: Niepołomice, Skawina i Kłaj zadeklarowała wolę współpracy w zakresie przygotowania i wdrożenia do realizacji projektu „Kolektory słoneczne” na budynkach prywatnych oraz użyteczności publicznej. Reszta na stronie gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 16.01.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 A przy okazji znalazłem dobra wiadomość: 14 stycznia Burmistrz Wieliczki Artur Kozioł podpisał list intencyjny w zakresie realizacji projektu „Budowa kolektorów słonecznych”. Tym samym Gmina Wieliczka wspólnie z samorządami gmin: Niepołomice, Skawina i Kłaj zadeklarowała wolę współpracy w zakresie przygotowania i wdrożenia do realizacji projektu „Kolektory słoneczne” na budynkach prywatnych oraz użyteczności publicznej. Reszta na stronie gminy tylko że kilka gmin naraz będzie startowało w jednym projekcie i ja to rozumuję tak, że solary będą wykonane: - w urzędach, szkołach itp. - u urzędników i ich znajomych - i kilku szczęściarzy bo jakoś nie wierzę, że dla wszystkich wystarczy zresztą poczekamy i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 16.01.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Niepołomice już zakończyły ponoć zbieranie wniosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 16.01.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Niepołomice już zakończyły ponoć zbieranie wniosków. zbierali deklaracje przystąpienia do projektu. Unia da kasę pod warunkiem większej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEATA_K10 17.01.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Dołączyłam właśnie do waszej grupy. Będziemy się budować w okolicach Gdowa. Mam zapytanie czy ktoś nie ma na pozbyciu stempli i desek szalunkowych będą potrzebne w czerwcu. Bardzo proszę o propozycje wraz z ceną. Z góry dziękuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 17.01.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Dołączyłam właśnie do waszej grupy. Będziemy się budować w okolicach Gdowa. Mam zapytanie czy ktoś nie ma na pozbyciu stempli i desek szalunkowych będą potrzebne w czerwcu. Bardzo proszę o propozycje wraz z ceną. Z góry dziękuję za informacje. to będzie nas więcej z okolicy Gdowa pozdrawiamy i witamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEATA_K10 17.01.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 BEATA_K10 napisał:Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Dołączyłam właśnie do waszej grupy. Będziemy się budować w okolicach Gdowa. Mam zapytanie czy ktoś nie ma na pozbyciu stempli i desek szalunkowych będą potrzebne w czerwcu. Bardzo proszę o propozycje wraz z ceną. Z góry dziękuję za informacje. to będzie nas więcej z okolicy Gdowa pozdrawiamy i witamy_________________A gdzie dokładnie Twoja budowa się znajduje i na jakim etapie jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts