pam 13.02.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 A ja podpisywałem umowę z gazownią na wykonanie przyłącza. Mieli na to 6 miesięcy, które minęło 9 stycznia. Jakoś ich nie poganiałem a że dalej nie są gotowi to wychodzi z umowy, że za każdy dzień spóźnienia odliczaja 1% od kosztów przyłącza. To by wychodziło już 35%. Ciekawe czy będzie problem to wyegzekwować. Na pewno nie. ... Jak tylko dojdzie do nich wniosek, to na drugi dzień masz kasę na koncie A ktos może miał podobny przypadek? Tak żebym wiedział czy się mam napalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 14.02.2009 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 a skąd braliście prąd na budowę? skoro trzeba czekać tyle na przyłączenie do sieci? Tak jak poprzednicy agregat i sasiedzi:-) Probowalem dzis dzwonic do Enionu czy jest mozliwosc przyspieszenia - "nic Pan nie zrobi, trzeba czekac". I jestem w kropce bo planowalem do jesieni skonczyc budowe i sie przeprowadzac a tu termin w Enionie na wiosne 2010. Argumenty, ze to jest dla nich interes ze czym szybciej mi podlacza tym szybciej zaczna kase zgarniac nie pomogly. Zastanawiam mnie czy mimo wszytko nie ma jakiegos sposobu na szybsza realizacje przylacza. Jakos z gazem nie ma takiego klopotu a podlacznie gazu wydaje mi sie trudniejsza sprawa. No coz. Jesli ktos mialby jakies pomysly to bylbym wdzieczny. A zadzwoń lub podjedź i zapytaj czy gdybyś ty przygotował dokumentację (projekt, pozwolenie lub zezwolenie) to czy ten okres się skróci i o ile. Powinni skrócić do 6 m-cy (tak przynajmniej było). Na przetarg trafiasz po 3 miesiącach a potem to już kwestia dogadania sie z wykonawcą. Ze zmianą umowy nie powinno być problemu. Gdyby się udało to wydasz kilka stówek więcej, ale prąd będzie na pewno szybciej. Ja wczoraj podpisywałem Umowę z Enionem - termin realizacji 15-10-2009. Wszystkie papiery są po ich stronie. Nie pisałem żadnych pism Na koniec facet powiedział mi, że mogę zadzwonić za miesiąc - powinno być wiadomo mniej więcej kiedy będzie - bo raczej wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 14.02.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 a skąd braliście prąd na budowę? skoro trzeba czekać tyle na przyłączenie do sieci? Tak jak poprzednicy agregat i sasiedzi:-) Probowalem dzis dzwonic do Enionu czy jest mozliwosc przyspieszenia - "nic Pan nie zrobi, trzeba czekac". I jestem w kropce bo planowalem do jesieni skonczyc budowe i sie przeprowadzac a tu termin w Enionie na wiosne 2010. Argumenty, ze to jest dla nich interes ze czym szybciej mi podlacza tym szybciej zaczna kase zgarniac nie pomogly. Zastanawiam mnie czy mimo wszytko nie ma jakiegos sposobu na szybsza realizacje przylacza. Jakos z gazem nie ma takiego klopotu a podlacznie gazu wydaje mi sie trudniejsza sprawa. No coz. Jesli ktos mialby jakies pomysly to bylbym wdzieczny. A zadzwoń lub podjedź i zapytaj czy gdybyś ty przygotował dokumentację (projekt, pozwolenie lub zezwolenie) to czy ten okres się skróci i o ile. Powinni skrócić do 6 m-cy (tak przynajmniej było). Na przetarg trafiasz po 3 miesiącach a potem to już kwestia dogadania sie z wykonawcą. Ze zmianą umowy nie powinno być problemu. Gdyby się udało to wydasz kilka stówek więcej, ale prąd będzie na pewno szybciej. Ja wczoraj podpisywałem Umowę z Enionem - termin realizacji 15-10-2009. Wszystkie papiery są po ich stronie. Nie pisałem żadnych pism Na koniec facet powiedział mi, że mogę zadzwonić za miesiąc - powinno być wiadomo mniej więcej kiedy będzie - bo raczej wcześniej Jak sie ma przyłacz prądu a nie rozbudowe sieci to wszystko szybciej trwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 14.02.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 A ja podpisywałem umowę z gazownią na wykonanie przyłącza. Mieli na to 6 miesięcy, które minęło 9 stycznia. Jakoś ich nie poganiałem a że dalej nie są gotowi to wychodzi z umowy, że za każdy dzień spóźnienia odliczaja 1% od kosztów przyłącza. To by wychodziło już 35%. Ciekawe czy będzie problem to wyegzekwować. Na pewno nie. ... Jak tylko dojdzie do nich wniosek, to na drugi dzień masz kasę na koncie A ktos może miał podobny przypadek? Tak żebym wiedział czy się mam napalać. pam- żartowałam Po prostu opierając sie na doświadczeniach z energetyką, gdzie wszystko opiera sie na zasadach z poprzedniego systemu nie uwierzę w natychmiastową reakcję gazowni i szybkie oddanie pieniedzy. Zresztą fakt, że nie przejmują się terminem wykonania i ustanowionymi przez siebie karami pozwala sądzić, że o szybkim zwrocie kasy można pomarzyć. Na Twoim miejscu przypomniałabym im (najlepiej pisemnie) o terminie i o tym, że na pewno skorzystasz z przyslugujących Ci pieniedzy. Najprawdpodobniej kasę Ci zwrócą, ale w rozliczeniu gazu. Na pewno nie ekspresowo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 14.02.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 No właśnie nie wiem jak to rozegrać, dlatego pytam. Na razie nie mają mi co zwracać, bo przyłącze wykonuje gazownia, a potem wystawia rachunek. Wynikało by z tego, że powinni wystawić rachunek z odpowiednią obniżka w zależości do ilości dni. Jak poczekam jeszcze 2 miesiące to by wyszło za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marepel 15.02.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Obiecałam kilka stron temu, że jak już będę miała certyfikat to się podzielę namiarami. No i mam.512936111 od pon-pt 10-18 sob 10-14 P WitekJa zapłaciłam 600 zł za prosty domek o obrysie prostokąta z dachem dwuspadowym. Jak ktoś będzie musiał mieć ten papierek to polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkj 17.02.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witammozecie polecic sprawdzonego instalatora od co? Chodzo o podlaczenie pieca i zasobbnika w kotlowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 18.02.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 w liroyu jest siatka 1,5 wysokości w rolce po 10m powlekana PCV ocynkowana po 68zł/rolkę czyli 15m2 za 68zł = 4,53zł/m2 cena niezła tylko nie jest napisane jak grubośc drutu ma ktoś może po drodze i sprawdziłby ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 18.02.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 mam tę siatkę, okropne badziewie, nie radzę kupować, drucik cienki i miękki, jak cyna do lutowania. Pies wielkości ratlerka, bez problemu robi w niej dziury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 18.02.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 mam tę siatkę, okropne badziewie, nie radzę kupować, drucik cienki i miękki, jak cyna do lutowania. Pies wielkości ratlerka, bez problemu robi w niej dziury. no to pięknie a ciekawe jak się ma porównanie tego do siatek w podobnej cenie z allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikusie 20.02.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Czy orientujecie sie gdzie najtaniej można kupić dobre grzejniki (najlepiej Purmo) oraz wszystkie rurki, kolanka,mufy,pompki itp., itp do instalacji CO oraz CWU ? Z góry dziękuję za wszystkie namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek Bar. 22.02.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Witam Wszystkich Powoli rozglądam się za ekipą do stanu surowego, planuję początek budowy na jesień / dom około 400 m2, prosty, dach dwuspadowy, dwurodzinny /, lokalizacja - Rajsko koło Swoszowic, czy ktoś może mi polecić sprawdzoną ekipę, samodzielną, myślącą. Będę wdzięczny za wszystkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gemma81 24.02.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Witam wszystkich, potrzebuję wynająć szalunki do ścian fundamentowych, szukam i szukam i nie mogę znaleźć... Jedyna firma która przysłała mi ofertę życzy sobie 900zł za transport szalunków. Czy możecie podać namiary na jakąś firmę która bez problemu wypożycza szalunki osobom prywatnym? Z góry dziękuję za namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIC 24.02.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Witam, A nie lepiej zakupic deski i zrobic szalunki?Deski na budowie Ci sie zawsze przydadza:-)Mozna rowniez dosc tanio odkupic od kogos juz poszalunkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIC 26.02.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Witam, Widze ze chyba juz u Was wiosna nastala i do pracy sie zabraliscie bo na forum echo:-) Czy moze ktos z forumowiczow zlecal wykonanie wodociagu(rozbudowy sieci) Wodociagom? Zastanawiam sie czy robic na swoj koszt czy czekac i im zlecic, nie wiem ile to bedzie trwalo w praktyce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 26.02.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Pewnie ferie i dlatego taka cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 27.02.2009 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Witam, Widze ze chyba juz u Was wiosna nastala i do pracy sie zabraliscie bo na forum echo:-) Czy moze ktos z forumowiczow zlecal wykonanie wodociagu(rozbudowy sieci) Wodociagom? Zastanawiam sie czy robic na swoj koszt czy czekac i im zlecic, nie wiem ile to bedzie trwalo w praktyce... Ja rozmaiłem na ten temat w Niepołomicach, ale mi powiedzieli, że oni się tym nie zajmują - przyłączami dla indywidualnych. Mam sam sobie znaleźć firmę i sam zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 27.02.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 W Wieliczce wodociągi też "nic" nie robią. Każda rozbudowa sieci czy też przyłącz jest w gestii inwestora. Wodociągi dają tylko warunki i zgodę. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 27.02.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Witam, Widze ze chyba juz u Was wiosna nastala i do pracy sie zabraliscie bo na forum echo:-) Czy moze ktos z forumowiczow zlecal wykonanie wodociagu(rozbudowy sieci) Wodociagom? Zastanawiam sie czy robic na swoj koszt czy czekac i im zlecic, nie wiem ile to bedzie trwalo w praktyce... Nam przyłącz wody robiły Wodociągi z Gdowa, bo pod nich podlegamy. Wszystko poszło bardzo sprawnie. Mieliśmy wcześniej przygotowany i zatwierdzony projekt. Wodę mielismy w ciągu miesiąca od podpisania umowy przyłączeniowej. Panowie przyjechali z własnym sprzętem i materiałami. Nic nas nie obchodziło. Kosztwało nas to niestety słono (ok 9000 zł, dokładnie nie pamiętam), ale mieliśmy ok 70 m od najblizszego punktu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEATA_K10 27.02.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Poszukuję desek szalunkowych. Interesuje mnie ilość i cena jeśli ktoś ma do pozbycia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts