Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam taki mały problem

sąsiad od którego kupiłem działkę po 2 latach (prawdopodobnie wytrzeźwiał) stwierdził, że działka jest źle wytyczona wziął metra starą mapkę z wstępnego podziału działki (ta zatwierdzona troszkę się różni ale jego to nie rusza) i jakąś chyba linijkę, żeby odczytać długości na mapce i zanzaczył mniej więcej to co na zdjęciu poniżej jest na niebiesko

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/u/7/5/1/46346088_d.jpg

problem leży w braku słupka granicznego z lewej strony - prawdopodbnie podczas robienia przyłącza wody wykopali i nie wkopali ponownie

sąsiad wstawił sobie pali bo przecież wie lepeij gdzie 2 lata temu był on i wyznaczył długość z przodu działki

miał ktoś podobną sytuację ?

gdzie się radzić ? w geodezji ? w nadzorze budowlanym ?

jak na moje oko to brakuje dwóch słupków (z lewej i prawej)

bierz geodetę i niech tyczy brakujący słupek. Jak wytyczy to zalewaj od razu betonem, żeby szanowny sąsiad nie był w stanie tego ruszyć (tak tez zrób z pozostałymi słupkami). A tak wogóle to jeśli masz telefon do Krzyśka, który robił ci inwentaryzację to zadzwoń do niego i zapytaj co w tej sytuacji. Na pewno będzie wiedział.

A według mnie to ja bym wytyczyła zabetonowała i zaczęła grodzić. A jak mu sie nie podoba to niech bierze geodetę na swój koszt i niech robi pomiary. :wink: Skoro jest taki trunkowy to dla niego geodeta to majątek i raczej nie będzie skory :lol:

Do @lbryndal.

Jedynym rozwiązaniem które przychodzi mi do głowy to zatrudnienie uprawnionego geodety w celu ustalenia granic działki. Będzie to kosztowało parę stówek ale nikt inny nie stwierdzi jaki jest stan faktyczny.

A czy na działce stoi już dom ?. Bo jeśli tak to geodeta który go wytyczał powinien był sprawdzić granice.

Pozdrowienia.;)

edit chyba tak trzeba zrobić może to nie będzie majątku kosztowało a będzie spokój - gościowi wóda wyżarła szaraki doszczętnie

najgorsze jest to, że on miał już takie akcje z innym sąsiadem kilka lat temu (jak jeszcze mnie tam nie było) i potrafił wywalać tyczenia geodety bo nie były po jego myśli

druga sprawa jest taka że jest tępy jak nie wiem co i jak na mapce jest 7m to on twierdzi że tam jest 6m bo on ma swoją mapkę przecież, dałem mu właściwą to powiedział że jest zła bo on takie jnie dostał

Carlos1 dom jest dobrze wytyczony bo te różnice są przy wjeździe na działkę, a dom jest położony wyżej i on był tyczony od innych słupków granicznych

słyszałem coś o sytuacji gdy można wezwać z powiatu geodetę i ten co nie ma racji płaci za niego i takie rozwiązanie by mi najbardziej odpowiadało czyli żeby koleś dostał nauczkę bo ja wezwę geodetę i on wyznaczy raczej to co powinno być, ale to ja zapłacę za to, że sąsiad miał urojenia

najgorsze jest to, że on miał już takie akcje z innym sąsiadem kilka lat temu (jak jeszcze mnie tam nie było) i potrafił wywalać tyczenia geodety bo nie były po jego myśli

to dlatego ci radzę porządnie zabetonuj!!!! WSZYSTKIE!!! I jak masz możliwość to zacznij działkę grodzić.

A sąsiadowi powiedz (po wytyczeniu), że jak mu sie nie podoba to niech bierze geodetę a te swoje paliki to se może co najwyżej w d..pę wsadzić. :lol:

to dlatego ci radzę porządnie zabetonuj!!!! WSZYSTKIE!!! I jak masz możliwość to zacznij działkę grodzić.

A sąsiadowi powiedz (po wytyczeniu), że jak mu sie nie podoba to niech bierze geodetę a te swoje paliki to se może co najwyżej w d..pę wsadzić. :lol:

dzisiaj pójdę jeszcze do niego i pogadam jak dotrą do niego moje argumenty to dotrą jak nie to zrobię jak mówisz bo nie ma sensu się denerwować

grodzić się i tak zamierzałem tylko brakuje czasu na wszystko, a ekipy od ogrodzeń ile biorą ??

w tym momencie od jego strony to mam nawet ochotę dać betonowe ogrodzenie zero widoczności klienta

myśmy płacili 35 zł za mb za robociznę, na cenę składało się wykopanie pod fundamenty, zalanie ich, wstawienie słupków i naciągnęcie siatki

w tej chwili myślę że trzeba od niemiłego sasiada odgrodzić się betonowym ogrodzeniem na wysokość 2m i mieć go gdzieś,a drogę dojazdową która sąsiaduje z nim to chyba odgrodzę najtańszą siatką i zabetonuję tam słupki bez murku na dole

po przeciwnej stronie gdzie stoi stara stodoła i bałagan jest u sąsiada też myślę takie coś zrobić dla 46m to będzie koszt coś około 4000zł z montażem

na pozostałych dwóch bokach siatka

pytałem w starostwie co zrobić, żeby postawić budynek gospodarczy (blaszak zwykły) bliżej działki niż 3m

są takie alternatywy:

- dajemy na pozwolenie na budowę ten nasz blaszak jako budynek gospodarczy i do niego oczywiście projekty 4 sztuki kierownik budowy itp.

lub zgłaszamy go jako

- wiatę, w wieliczce są to 3 ściany+dach i może byc nawet 0,5m od granicy

czyli wywnioskowałem, że trzeba to zgłosić jako wiatę i mieć wszystko gdzieś, w lecie i tak może być otwarty garaż cały czas czyli zdjąć drzwi i postawić obok i skoro nie moge zamknąć to trudno będzie sobie tam leżało wszystko

a może ktoś inaczej rozwiązał to zagadnienie ?

lbryndal

mam taki mały problem

sąsiad od którego kupiłem działkę po 2 latach (prawdopodobnie wytrzeźwiał) stwierdził, że działka jest źle wytyczona wziął metra starą mapkę z wstępnego podziału działki (ta zatwierdzona troszkę się różni ale jego to nie rusza) i jakąś chyba linijkę, żeby odczytać długości na mapce i zanzaczył mniej więcej to co na zdjęciu poniżej jest na niebiesko

Najlepszym rozwiązaniem jest wzięcie geodety który wytyczał działkę, on wie najlepiej co tyczył a pozatym za ewentalne błędy on ponosi odpowiedzialność jeżeli źle wytyczył.. Jeżeli sąsiad zrobił przewałkę to ten który tyczył powinień to zgłość do giminnego geodety, a ten kiedy przyjedzie na miejsce dokona nowych pomiarów oczywiście na koszt sąsiada jeżeli wina po jego stronie.

Kolega miał podobną sytację, jednak geodeta który wytyczył działkę był uparty i olewał go, dopiero gdy ten zgłosił sprawę do izby geodetów albo coś takiego, ten na drugi dzień był u niego i poprawił mu słupki na działce tak jak miało być na własny koszt.

pytałem w starostwie co zrobić, żeby postawić budynek gospodarczy (blaszak zwykły) bliżej działki niż 3m

są takie alternatywy:

- dajemy na pozwolenie na budowę ten nasz blaszak jako budynek gospodarczy i do niego oczywiście projekty 4 sztuki kierownik budowy itp.

lub zgłaszamy go jako

- wiatę, w wieliczce są to 3 ściany+dach i może byc nawet 0,5m od granicy

czyli wywnioskowałem, że trzeba to zgłosić jako wiatę i mieć wszystko gdzieś, w lecie i tak może być otwarty garaż cały czas czyli zdjąć drzwi i postawić obok i skoro nie moge zamknąć to trudno będzie sobie tam leżało wszystko

a może ktoś inaczej rozwiązał to zagadnienie ?

Na zgłoszenie można postawić blaszaka jako budynek gospodarczy.