Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie jak ktoś ma namiary na sprawdzony punkt w którym mogę się zaopatrzyć w więźbę dachową na cały dach proszę o podesłanie mi namiarów na priv.Czy warto kupić drzewo impregnowane???Czy raczej bawić się samemu chociaż dekarz stwierdził że to nieopłacalne ze względu na ilość drzewa który będzie mi potrzebny Na pewno sprawdzę namiary podane na białej liście.Remontuje dom w powiecie myślenickim ale to małe znaczenie (przypuszczam).Korzystając z waszej pomocy wybrałem skład w którym kupię wszystkie elementy dachowe tzn.dachówkę,akcesoria,orynnowanie. http://www.dach-styl.com.pl, jednak opłaca się podejść na skład z inną wyceną z innej firmy, są w stanie obniżyć cene i to znacznie w stosunku do swojej poprzedniej propozycji.Pozdrawiam

Witajcie:)

A ja jestem narazie na etapie szukania fajnej działki w tym rejonie:) Jeśli ktoś by słyszał ze jest do sprzedania w rozsądnej cenie tj jak dla mnie ok 10a za ok 100 tys niedaleko od Wieliczki i w miarę możliwości z mediami to będę baaaardzo wdzięczny za info :)

pozdrawiam

Witajcie:)

A ja jestem narazie na etapie szukania fajnej działki w tym rejonie:) Jeśli ktoś by słyszał ze jest do sprzedania w rozsądnej cenie tj jak dla mnie ok 10a za ok 100 tys niedaleko od Wieliczki i w miarę możliwości z mediami to będę baaaardzo wdzięczny za info :)

pozdrawiam

W tej cenie będzie Ci bardzo ciężko, tym bardziej jeżeli ma być ładna, z dojazdem i mediami ale czasem okazje się zdarzają...

Witam, jestem zainteresowany zakupem tych pustaków prosze podac dokładnie jakich sa wymiarów i jaki producent, pozdrawiam

Witam,

Pustaki były kupione na Kobierzyńskiej w Budmecie. Jest to pustak typu U (długość 25 cm, szerokość 19,0, wysokość 22,0)

Edytowane przez Markoebelo
błąd

ja kupiłem ziemię dzisiaj w żwirowni w gdowie. Za samochód 15 kubików płaciłem 300zł z transportem. Ziemia nie jest idealna (czarnoziem to nie jest), ale też nie jest bardzo zanieczyszcona. Moim zdaniem na wyrównanie działki idealna. Dla zainteresowanych namiary mogę podać na priva.

poproszę o namiary na priv

Hejka

Czy na wszystkie materiały zbieracie faktury czy raczej nie.Chodzi mi o późniejsze rozliczenie i zwrot podatku o ile mi wiadomo 15%.

W tym momencie mam zamiar kupić całą więźbę i zastanawiam się czy dokładać te 22% vatu czy nie.

Pozdro

To zależy czy na to co kupujesz możesz odliczyć. Możesz odliczyć tylko to co przed wejściem do unii w 2004 było na 7%. Najlepiej sprawdzać po numerach PKWiU. Listę co można odliczyć można dostać np. US.

Hejka

Czy na wszystkie materiały zbieracie faktury czy raczej nie.Chodzi mi o późniejsze rozliczenie i zwrot podatku o ile mi wiadomo 15%.

W tym momencie mam zamiar kupić całą więźbę i zastanawiam się czy dokładać te 22% vatu czy nie.

Pozdro

Drzewa nie odliczysz. Wykaz materialow dostepny na stronach ministerstwa lub na wielu innych stronech (np. http://www.pit.pl/wykaz-zwrot-vat/index.php)

Witam wszystkich,

ja dopiero zaczynam swoją przygodę z budowaniem domu. Miesiąc temu zakupiłem działkę w Wieliczce. Projekt już też mam i teraz kompletuję wszelkie dokumenty do pozwolenia na budowę. Zamierzam ruszyć z budową we wrześniu (fundamenty), reszta w przyszłym i następnym roku. Czy macie dla mnie jakieś przestrogi albo dobre, cenne rady tak na dobry początek? Trochę czytam, ale nie ma to jak rady od zaprawionych w bojach forumowiczów .

Pozdrawiam

Witam wszystkich,

ja dopiero zaczynam swoją przygodę z budowaniem domu. Miesiąc temu zakupiłem działkę w Wieliczce. Projekt już też mam i teraz kompletuję wszelkie dokumenty do pozwolenia na budowę. Zamierzam ruszyć z budową we wrześniu (fundamenty), reszta w przyszłym i następnym roku. Czy macie dla mnie jakieś przestrogi albo dobre, cenne rady tak na dobry początek? Trochę czytam, ale nie ma to jak rady od zaprawionych w bojach forumowiczów .

Pozdrawiam

Na początek złóż wszystkie możliwe wnioski o warunki dostawy energii, wody, gazu i ew. zjazdu z drogi na posesję (jeśli dotyczy). Cała ta procedura trwa dość długo, mi głupi zjazd z drogi gminnej na działkę zejdzie w sumie ze 3 miesiące. Pozdr !

Na początek złóż wszystkie możliwe wnioski o warunki dostawy energii, wody, gazu i ew. zjazdu z drogi na posesję (jeśli dotyczy). Cała ta procedura trwa dość długo, mi głupi zjazd z drogi gminnej na działkę zejdzie w sumie ze 3 miesiące. Pozdr !

Już wszystkie wnioski złożyłem. W najgorszym wypadku wszystkie warunki będę miał do końca maja, a do końca czerwca chcę złożyć wniosek o pozwolenie na budowę. A Ty Korekk też zaczynasz zabawę w budowanie własnego domu? Gdzie budujesz?

W dalszym ciągu czekam na jakieś przestrogi albo dobre, cenne rady.

Pozdrawiam