Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W związku z tym że z tego docelowego przyłącza zasilamy plac budowy to musieliśmy zamontować dwie skrzynki – jedną normalną plus tzw. rozdzielnie budowlaną. Za obydwie skrzynki z wyposażeniem zapłaciliśmy w sumie ok. 800zł. Elektryk za montaż rozdzielni wziął 400zł (za podłączenie skrzynki głównej pod licznik płaci mu Enion w ramach przetargu który wygrał) czyli w sumie wyszło nam ok.1200zł za skrzynki plus montaż. Do tego oczywiście opłata za zamówione kW dla Enionu

dziękuję Mariku za odpowiedź i pozdrawiam

Łukasz

cześć

my kupiliśmy agregat 3-fazowy i jedziemy na prądzie z niego. Nówka kosztuje około 3 tys. Potem można odsprzedać komuś i odzyskać część kasy.

Nam badanie geologiczne robił pan z firmy Geopartner z Krakowa.Zadzwoń sobie do tej firmy i zapytaj.

jeżeli chodzi o bloczki fundamentowe to robota idzie o wiele szybciej, Jeżeli komuś zależy na czasie, to polecam.

W związku z tym że z tego docelowego przyłącza zasilamy plac budowy to musieliśmy zamontować dwie skrzynki – jedną normalną plus tzw. rozdzielnie budowlaną. Za obydwie skrzynki z wyposażeniem zapłaciliśmy w sumie ok. 800zł. Elektryk za montaż rozdzielni wziął 400zł (za podłączenie skrzynki głównej pod licznik płaci mu Enion w ramach przetargu który wygrał) czyli w sumie wyszło nam ok.1200zł za skrzynki plus montaż. Do tego oczywiście opłata za zamówione kW dla Enionu.

Witaj

zapomniałem jeszcze zapytać Mariku o jedną sprawę, a mianowicie co potrzebne było oprócz pozwolenia na budowę do tego, aby z enionu gadali z Tobą. Mi powiedział pan z enionu z Wieliczki, że nie muszę robić projektu przyłącza elektrycznego bo mam słup na działce i niedaleko domu stoi i wystarczą uzgodnienia i jakaś tam pieczątka. Jak u Ciebie to wyglądało i ile wynosiła ta opłata czy też opłaty do Enionu. bo rozumiem że 800 + 400 to mus co muszę wydać na skrzynki i podłączenie a reszta ? proszę o rozpisanie ile to Cię sumarycznie wyniosło.

pozdrawiam

Łukasz

Nie potrzebowaliśmy żadnego projektu ani nawet uzgodnień ZUDP, jedyne uzgodnienie („uzgodnienie trasy przyłącza”) polegało na tym że w Dz. Przyłączeń w Enionie kobieta zaznaczyła na mapce na którym słupie ma być licznik i podbiła pieczątkę, załatwiłam to w dniu podpisywania umowy

Do podpisania umowy przyłączeniowej oprócz prawomocnego pozwolenia na budowę musiałam dostarczyć:

mapa sytuacyjno-wysokościowa w skali 1:500 z uzgodnioną trasą przyłącza

warunki przyłączenia

tytuł prawny do nieruchomości (wypis z księgi wieczystej)

zaświadczenie nadania numeru administracyjnego budynku

potem do podpisania umowy o dostarczenie energii:

potwierdzenie zapłaty za przyłączenie umowę przyłączeniową

umowę przyłaczeniową

oświadczenie elektryka o wykonaniu przyłącza

Jeśli chodzi o opłaty to, to co musisz zapłacić do Enionu zależy od tego ile zamawiasz KW, skrzynki kupuje się samemu w hurtowni elektrycznej (można też u elektryka który będzie Ci je montował, ale często liczy sobie drożej)

U nas wyglądało to tak:

zamówione kW: 14kWx 103,12 PLN = 1443,68 PLN+Vat = 1750 PLN

skrzynka pod licznik: 640 PLN

rozdzielnia budowlana: 160 PLN

elektryk 400 PLN

czyli całość za przyłącze wyniosła nas 2950 PLN

pozdrawiam

m.

gorgonit

Ten geodeta robił mi badania

Zbigniew Dziobek Jawczyce 88 gm Wieliczka tel 0-12 250 62 62

było to w tamtym roku, terminy miał normalne i cenę chyba przystępną.

Zbigniew Dziobek jest naszym Panem ktory zalatwia nam wszystko do pozwolenia na budowe, nie sadzilam ze bedzie o nim na foum :o