Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

byłem dzisiaj tu i tam i:

koło przyszłej autostrady w Zakrzowie, gdzie będzie ona przecinała drogę Wieliczka - Niepołomice buduje się domek (teraz robią dach taki 4 spadowy) wpadłem tam na chwilkę zapytać ludzi którzy tam pracują ile biorą za robotę.

Był tam taki dość młody koleś, którego przedstawiono mi jako murarza (coś koło 30) i oprócz niego inni jeszcze kolesie, z których inny (gość coś koło 50) został przedstawiony jako cieśla i dekarz w jednym.

Murarz powiedział że mój domek wymuruje za 18 000zł, wymuruje czyli parter ściany, strop, i ściany na górze oraz ścianki działowe,

a cieśla i dekarz w jednym powiedział że bierze 55/m2.

Jak ktoś chce to podeślę namiar. Są to bynajmniej ludzie z miejscowości Osieczany koło Myślenic. Może byłem u kogoś z Was na budowie bo w sumie nie wiem u kogo byłem.

stal i deski

byłem w 3 składach

MAXBUD w Sierakowie: fi 12 - 2300 brutto, fi 6 - 2800 brutto bo stara dostawa, deski 530 netto za kubik,

skład SOWA w Gorzkowie chyba nie przesłyszałem się ale fi12 - 3600, fi6 - 2900 brutto, a deski 490 netto,

i jeszcze byłem w Byszycach na składzie gdzieś zapodziałem wizytówkę ale fi12 była chyba po 2800 brutto a fi6 nie pamiętam, deski po 500 netto

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich budujacych:-)

Chcialem sie przywitac gdyz wlasnie zaczynam ta "zabawe" w budowniczego.

Miejsce: Sygneczow.

Jestem na etapie papierkow: czy mozecie polecic projektantow ktorzy zrobia adaptacje z projektu typowego (wraz z cenami ktore sobie zycza bo juz na samym poczatku przekonalem sie ze rozpietosc moze byc kolosalna)?

Z tego co sie dowiedzialem w urzedzie to niezbedne bedzie w moim przypadku wykonania projektu zjazdu z drogi gminnej, notabene bedacej kawalkiem laki wytyczonej w podzialu dzialek (droga dojazdowa do 2 dzialek). dla mnie paranoja i dodatkowo jeden z projektantow dowiedzialem sie ze taki projekt zjazdu z nie istniejacej drogi koszuje u niego 600zl:-)

edit-blondi

Z usług Pana Madeja my osobiście nie skorzystamy, troszkę drogi, niepunktualny (nawet cały dzień), no i na koniec jeżeli wystąpi jakiś problem to stara sie go zrzucić na inwestora. U mnie gdyby nie stanowcza postawa z mojej strony, toby wogóle uciekł i nie wykonał przyłącza, ale trochę było mu żal pieniędzy.Teraz po wykonaniu żadą większych pieniędzy twierdząc że poniósł dodatkowe koszty (jedna dniówka wiecej na placu budowy i krzyczy 600zł). Daje temat do własnych przemyśleń.

lbryndal

Ale dają czadu z cenami stali. Rozpiętość niesamowita. 3600 za #12 :o

A ja muszę niebawem 3 tony stali kupić :cry:

Ten MAXBUD w Sierakowie to ciekawy skład. Chyba tam jeszcze nie byłem.

żeby niepotrzebnie nie jeździć to podam telefon:

Maxbud:012 271 30 41

a ci z Byszyc to Bugaj Józef Materiały Hutnicze i Budowlane 012 451 13 86, a u nich to full stali leży i to już długo bo wiążki te koło bramy widziałem już z 2 miesiące temu (chyba były to te same), pani się dziwiła że niby wcale nie drogo daje tą stal i że jak jest taniej to Łotwska albo jeszcze inna stal.

OGC i RESZTA a gdzie WY się zaopatrujecie w materiały budowlane może niepotrzebnie jeżdżę po wioskach. Przecież w Wieliczce też jest kilka składów o ile dobrze pamiętam to gdzieś na Jedynaka (był polecany skład) i napewno przy wylocie na Gdów koło ulicy Wierzynka, ale tam jeszcze nie byłem dzisiaj chyba podjadę.

Witam wszystkich budujacych:-)

Chcialem sie przywitac gdyz wlasnie zaczynam ta "zabawe" w budowniczego.

Miejsce: Sygneczow.

Jestem na etapie papierkow: czy mozecie polecic projektantow ktorzy zrobia adaptacje z projektu typowego (wraz z cenami ktore sobie zycza bo juz na samym poczatku przekonalem sie ze rozpietosc moze byc kolosalna)?

Z tego co sie dowiedzialem w urzedzie to niezbedne bedzie w moim przypadku wykonania projektu zjazdu ................. projekt zjazdu z nie istniejacej drogi koszuje u niego 600zl:-)

na początku wystarczy zrobić adaptację i uzyskać od wszystkich dostawców mediów warunki na przyłączenie, a z gminy na zjazd.

Co do adaptacji to na samej ul. Kilińskiego są 2 biura wystarczy podejść i zobaczyć np. przy okazji wybierania wypisu z rejestru gruntów, który też trzeba dołączyć do reszty papierów do PnB.

Ja zapłaciłem 1000zl za adaptację, ale nie byłem i nie jestem zadowolony z tego co mi Pani Chmiel zrobiła. Może inni robili u niej adaptację to niech się wypowiedzą moje zdanie jest takie.

Na Kilińskiego w biurze Fasada jest pan Jarek Stal i ogólnie jak tam bywałem to było ok na wszystko dostałem odpowiedzi wyczerpujące, ale cena była wyższa i zrezygnowałem z adaptacji tam. A w drugim biurze na Kilińskiego jak byłem pytać to terminy mnie przestraszyły a cena była ok. 1000zł.

Teraz to już wiem, że robiłbym na Kilińskiego (tam gdzie ma biuro Pan Łukasik) u pana Łukasika czy u pani Czernik bo słyszałem innych ludzi opinie, że byli zadowoleni.

lbryndal

Ale dają czadu z cenami stali. Rozpiętość niesamowita. 3600 za #12 :o

A ja muszę niebawem 3 tony stali kupić :cry:

Ten MAXBUD w Sierakowie to ciekawy skład. Chyba tam jeszcze nie byłem.

żeby niepotrzebnie nie jeździć to podam telefon:

Maxbud:012 271 30 41

a ci z Byszyc to Bugaj Józef Materiały Hutnicze i Budowlane 012 451 13 86, a u nich to full stali leży i to już długo bo wiążki te koło bramy widziałem już z 2 miesiące temu (chyba były to te same), pani się dziwiła że niby wcale nie drogo daje tą stal i że jak jest taniej to Łotwska albo jeszcze inna stal.

OGC i RESZTA a gdzie WY się zaopatrujecie w materiały budowlane może niepotrzebnie jeżdżę po wioskach. Przecież w Wieliczce też jest kilka składów o ile dobrze pamiętam to gdzieś na Jedynaka (był polecany skład) i napewno przy wylocie na Gdów koło ulicy Wierzynka, ale tam jeszcze nie byłem dzisiaj chyba podjadę.

Ja całą stal kupowałam w Metalbudzie (wylot z Niepołomic na Hutę). Mieli wtedy najtaniej. Teraz chyba też bo dzisiaj "12" kosztuje 2257/t a "6" 2623/t.

Pustaki sprowadzałam z Nowego Sącz, cement, wapno, styrodur, papa u Bugaja w Byszycach, deski,nadproża i inne duperelki u Kowalczyka na Sierczy.

Niestety nie ma jednego składu, w którym wszystko jest tanio. Chcąc zaoszczędzić trochę grosza trzeba dzwonić i jeździć po kilku. :wink:

Witam , właśnie w czoraj kupiłem stal fi10 i 12 płaciłem po 2500 a fi6 po 2800 sciagałem to z woli batorskiej , w Wieliczce pytałem przy gdowskiej to powiedzieli po 3150 zł. Znalazłem właśnie Wz na stal i skład z którego to brałem kupil to w Metalbud Adamski S.A. , tam pewnie bedzie jeszcze taniej namiar na nich Kraków ul. Brzeska 9 tel.645-04-33 ,645-04-34

Ja całą stal kupowałam w Metalbudzie (wylot z Niepołomic na Hutę). Mieli wtedy najtaniej. Teraz chyba też bo dzisiaj "12" kosztuje 2257/t a "6" 2623/t.

Pustaki sprowadzałam z Nowego Sącz, cement, wapno, styrodur, papa u Bugaja w Byszycach, deski,nadproża i inne duperelki u Kowalczyka na Sierczy.

No to troszke przepłaciłeś :wink:

No właśnie o tym Metalbudzie pisałam wcześniej.

Oni zajmują się sprzedażą hurtową stali, ale do detalu też sprzedają i dowożą (zależy od ilości)

o to jeszcze muszę do Sierczy wpaść i popytać o deski i stal jak teraz stoi.

ale właśnie deski to drogie są strasznie, dzwoniłem do Pcimia do Jędryska są po 460 netto za kubik

Mam jeśli można kilka pytań :

1. Kkrzysiek, jeżeli masz jeszcze zdjęcie przejścia przyłącza wody przez ścianę fundamentu, prześlij mi proszę,

2. W jak sposób przyłączaliście dojście powietrza do kominka; jedni radzą mi puścić ocieploną rurę 110 mm poziomo pod podłogą i przez ścianę fundamentową na zewnątrz, a inni radzą żeby zejść nią pionowo w dół i potem w poziomie na 1.5 metra, wyjść pod ławą na zewnątrz i zrobić coś w stylu kominka napowietrzającego koło domu,

3. Czy jeżeli będę mieć skorzynkę z prądem na mojej działce i tę lokalizację zatwierdził już Enion, to czy przebieg odcinka (podziemnego) kabla od słupa do domu muszę uzgadniać w ZUDP i czy wymaga to "zaprojektowania" tzn. przybicia przez kogoś pieczątki potwierdzającej narysowanie tej kreski zgodnie ze sztuką :D , w tym przypadku proszę o namiary jak znacie takiego projektanta z Wieliczki i okolic.

Witam Wszystkich przyszłych sąsiadów!

Mam prośbę o namiary na ekipę od tynków wewnętrznych - pilnie!

Co do hydraulika to ja jestem umówiony z p. Dembowskim, ale nie wiem jaki jest-- namiar od p. Szlaska, który robił nam projekt przyłącza wody- jak go sprawdzę to napiszę czy jest ok- w pierwszym kontakcie wydaje się w porządku.

Mogę podać też namiar na deski- ja kupowałem od górali, którzy sprzedają na jarmarku w Proszowicach ( co środę) i drewno było dużo tańsze mogę podać namiary tel. 050598570.

Jest też tartak w Jasienicy koło Myślenic tel. 603051979.

Witam Wszystkich przyszłych sąsiadów!

Mam prośbę o namiary na ekipę od tynków wewnętrznych - pilnie!

Co do hydraulika to ja jestem umówiony z p. Dembowskim, ale nie wiem jaki jest-- namiar od p. Szlaska, który robił nam projekt przyłącza wody- jak go sprawdzę to napiszę czy jest ok- w pierwszym kontakcie wydaje się w porządku.

Mogę podać też namiar na deski- ja kupowałem od górali, którzy sprzedają na jarmarku w Proszowicach ( co środę) i drewno było dużo tańsze mogę podać namiary tel. 050598570.

Jest też tartak w Jasienicy koło Myślenic tel. 603051979.

a po ile te deski kupowałeś ??

w Sierakowie przed składem MAXBUD jest Tartak i tam deski po 500zł są

Pepcia kto i za ile wytyczył wam domek i co w to wchodziło ? mieli materiały czy sam kupowałes deski i kołki ? a jeśli sam to gdzie ?

Tyczył nam p. Małecki z Wieliczki tel. 605720504, tyczenie było b. sprawne i dokładne, trwało 2 godziny i kosztowało 500 zł. W cenie były słupki na narożniki domu, natomiast myśmy musieli kupić 8 desek po 1,5 m i 16 słupków po 1 m na zrobienie tzw. przełużek, tzn odwzorowań wymiarów domu, kosztowało nas to łącznie 48 zł w składzie p. Kota w Zagórzu. Wcześniej ten geodeta robił nam mapę 500 i też byliśmy zadowoleni.

Tyczył nam p. Małecki z Wieliczki tel. 605720504, tyczenie było b. sprawne i dokładne, trwało 2 godziny i kosztowało 500 zł. W cenie były słupki na narożniki domu, natomiast myśmy musieli kupić 8 desek po 1,5 m i 16 słupków po 1 m na zrobienie tzw. przełużek, tzn odwzorowań wymiarów domu, kosztowało nas to łącznie 48 zł w składzie p. Kota w Zagórzu. Wcześniej ten geodeta robił nam mapę 500 i też byliśmy zadowoleni.

Witam , umnie w czwartek tyczyl pan Sochacki Antoni z Politechnicznej z Lekari przyjechał z swoimi palikami i wziął 300 zł reszte miałem swoją (kilka desek) tel.0122783984 ,0122882227 raczej po 20.