Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

OGC i RESZTA a gdzie WY się zaopatrujecie w materiały budowlane może niepotrzebnie jeżdżę po wioskach. Przecież w Wieliczce też jest kilka składów o ile dobrze pamiętam to gdzieś na Jedynaka (był polecany skład) i napewno przy wylocie na Gdów koło ulicy Wierzynka, ale tam jeszcze nie byłem dzisiaj chyba podjadę.

Tak jak pisała edit-blondi trzeba dzwonić.

Jak potrzebuję jakieś duperele to dzwonię do dwóch składów i jadę tam gdzie taniej. Jak kupuję coś bardziej wartościowego (od 1000 zł w górę) to najpierw sprawdzam ceny w moich dwóch składach, a potem staram się dotrzeć do jakiegoś producenta (najlepiej z małopolskiego).

A jak się nie da to do jakiegoś pierwszego pośrednika no i sprawdzam czy ich cena z transportem jest OK.

Moje ulubione składy to:

KOWALCZYK w Sierczy

BUDO-MAT na Gdowskiej

Ciekawe czy ktoś sprawdza ceny w takich CASTORAMACH albo OBIch ?

Apropo składów.

Będę niebawem zamawiał dachówkę.

Może macie wypracowany jakiś skład z dobrymi cenami ?

Chyba zdecyduję się na Koramica L15 renesansową.

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[quote name="OGC

Apropo składów.

Będę niebawem zamawiał dachówkę.

Może macie wypracowany jakiś skład z dobrymi cenami ?

Chyba zdecyduję się na Koramica L15 renesansową.

Ja zamawiałam dachówkę Roben u Podwyszyńskiego jakiś miesiąc temu. Myślałam też o Koramicu, ale w zasadzie był niedostępny.

Jedyny skład, który oferował Koramica (dość długi okres oczekiwania albo łut szczęścia, że akurat jest :x ) to był Dach-Styl na Cystersów. Może teraz się coś poprawiło. :wink:

OGC dziękuję za rady. jakiś to jest sposób dzwonić porównywać, narazie tak robię znaczy się jeżdżę i pytam i zabieram wizytówki żeby następnym razem dzwonić.

OGC Widzę że rozglądasz się za dachówką i mam pytanie czy można jakoś oszacować jaka będzie różnica w kasie między blachodachówką a dachówką ceramiczną ? Ostatnio różni ludzie mówili mi że dachówka jest w takiej samej cenie co niezła blachodachówka. ale do tego dochodzą wykończenia chyba które są droższe ceramiczne jakieś trójniki i takie tam.

dziękuję za namiary do geodetów Pepciowi i krzysztof.mk

Kolejna prośba do FORUMOWICZÓW, może brał ktoś ostatnio kredyt i napisałby mi na Priva jakie warunki dostał bo rozglądam się sam i mam mętlik w głowie. Rozglądam się za mBankiem (marża 0,9%+Wibor), ale tam wymagają wykonanie operatu przez rzeczoznawcę, a w związku z tym może ktoś zna rzeczoznawcę który zrobi to dobrze ?

Gość wieliczka

Czy zna ktos moze murarza, ktory moglby "wpasc" do mnie na tydzien i domurowac kilka spraw.

Obecnie mam przygotowany dom pod stawianie wiezby tzn. sa zrobione wience i wypuszczone kotwy. Chodzi o to ze po zrobieniu wiezby przydalby mi sie murzarz, ktory by wyciagnal kominy i postawil przepierzki i fajermury.

Budowa w Wieliczce.

Za wszystkie namiary z gory serdecznie dziekuje.

OGC Widzę że rozglądasz się za dachówką i mam pytanie czy można jakoś oszacować jaka będzie różnica w kasie między blachodachówką a dachówką ceramiczną ?

Szczerze mówiąc nie porównywałem. Od dawna marzę o dachówce ceramicznej.

A oszacować możesz licząc sobie koszt 1 m2 dachu biorąc pod uwagę wszystkie materiały (dachówki, gąsiory, wykończenia itp.).

Ostatnio dostałem ofertę na materiały na dach: 21000 zł (dachówka ceramiczna angobowana). A dachu mam około 250m2 (kurcze nie pamiętam muszę sprawdzić w projekcie - ale to dopiero wieczorem).

Czyli wychodzi gdzieś 84 zł/m2. A jak wychodzi blachodachówka razem ze wszystkimi dodatkami to ja nie wiem ...

A konstrukcja (więźba) pod blachodachówkę i dachówkę chyba jest podobna więc tam cena pozostanie taka sama (ale tu się nie znam w ogóle - może się okazać że kłamię).

OGC Widzę że rozglądasz się za dachówką i mam pytanie czy można jakoś oszacować jaka będzie różnica w kasie między blachodachówką a dachówką ceramiczną ?

Szczerze mówiąc nie porównywałem. Od dawna marzę o dachówce ceramicznej.

A oszacować możesz licząc sobie koszt 1 m2 dachu biorąc pod uwagę wszystkie materiały (dachówki, gąsiory, wykończenia itp.).

Ostatnio dostałem ofertę na materiały na dach: 21000 zł (dachówka ceramiczna angobowana). A dachu mam około 250m2 (kurcze nie pamiętam muszę sprawdzić w projekcie - ale to dopiero wieczorem).

Czyli wychodzi gdzieś 84 zł/m2. A jak wychodzi blachodachówka razem ze wszystkimi dodatkami to ja nie wiem ...

A konstrukcja (więźba) pod blachodachówkę i dachówkę chyba jest podobna więc tam cena pozostanie taka sama (ale tu się nie znam w ogóle - może się okazać że kłamię).

na blachodachówkę ponoć "lżejsza" więźba idzie, a ja mam dach 135m2 dwuspadowy, więc może i dachówka nie wyszłaby tak dużo i dodatków byłoby mniej.

Jedyny skład, który oferował Koramica (dość długi okres oczekiwania albo łut szczęścia, że akurat jest :x ) to był Dach-Styl na Cystersów.

Mam od nich ofertę...

Jedna sztuka dachówki 4,67 zł brutto a gąsior 26,14 brutto.

Chyba dużo, no nie ?

Proponuję skład w Gaju ( na samej górce przy Zakopiance) u p. Brożek. Kupowałem u nich dachówkę niemiecka Nelskamp-a Nibra F-10 szkliwioną super jakość po 49 za m.kw.( wchodzi 10 dachówek na metr kw). Jest w kilku kolorach, piekny połysk i dokładne wymiary. Prawie zero uszkodzonych. Polecam.

Witam

Szukam ekipy budowlanej na zrobienie fudamentów , ścian i płyty jeszcze w tym roku albo chociaż jakiegoś fakowca który podjoł by się zrobienia wraz ze mną fundamentów.

Pozdrawiam

Jacek

też szukałem ale nie mają terminów a jak znalazłem kolesia to dopiero końcem września ma termin wolny, a do tego czasu to ja myślę zrobić fundamenty.

innego znalazłem jakaś złota rączka mam nadzieję że się zna na rzeczy czyli na szolowaniu bo kopać łopatą to ja potrafię.

przestrzegam przed adaptacją wykonaną przez panią Chmiel z Wieliczki. No chyba, że komuś chodzi tylko o przybicie pieczątek. W mojej sytuacji dochodziło kilka zmian (m.in. zmiana materiału a z tym grubości ścian), które niepotrzebnie wymagałem od niej bo ponoć może to zrobić kierownik na budowie, a ona poprostu popaprała mi cały projekt i to z błędami. Ale skoro podjęła się to powinna to zrobić dobrze bo za to jej zapłaciłem. Tak czy inaczej jeśli ktoś ma wszystko robić tak jak w projekcie to ona przybije pieczatkę, ale jeśli jakieś zmiany to odradzam.

teraz mam problem zaczynający się już od wytyczenia domu a pewnie będzie on ciągnął się do samego końca czyli aż do wybudowania domu.

lbryndal

Dzisiaj brałem beton z Marszowic (niedużo 7.5 m3).

Zamawiałem dwa dni wcześniej i były kłopoty żeby mnie zmieścić.

Może dlatego dzisiaj gość im się spóźnił aż 3 godziny :o

Cena jaką płaciłem to 250 zł netto i dodatkowo 100 zł za pompę.

After edit:

A w Dobczycach chcieli tą samą stawkę za beton, ale za pompę mi liczyli 350 zł.

lbryndal

Dzisiaj brałem beton z Marszowic (niedużo 7.5 m3).

Zamawiałem dwa dni wcześniej i były kłopoty żeby mnie zmieścić.

Może dlatego dzisiaj gość im się spóźnił aż 3 godziny :o

Cena jaką płaciłem to 250 zł netto i dodatkowo 100 zł za pompę.

After edit:

A w Dobczycach chcieli tą samą stawkę za beton, ale za pompę mi liczyli 350 zł.

ładnie ta twoja budowa wygląda na zdjęciach i widzę że strop już zalany fajnie, powodzenia w dalszym budowaniu