Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ładnie ta twoja budowa wygląda na zdjęciach i widzę że strop już zalany fajnie, powodzenia w dalszym budowaniu

Dzięki. Strop na razie w połowie (mniejszej) zalany, bo drugi będzie na innym poziomie. Dopiero teraz będą go szalować.

A ty kiedy zaczynasz? Masz tą brygadę już ? Bo widziałem że już zgłaszałeś do urzędu termin rozpoczęcia prac :)

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ładnie ta twoja budowa wygląda na zdjęciach i widzę że strop już zalany fajnie, powodzenia w dalszym budowaniu

Dzięki. Strop na razie w połowie (mniejszej) zalany, bo drugi będzie na innym poziomie. Dopiero teraz będą go szalować.

A ty kiedy zaczynasz? Masz tą brygadę już ? Bo widziałem że już zgłaszałeś do urzędu termin rozpoczęcia prac :)

to nawet chyba lepiej, że robisz połówkami bo desek tyle nie potrzeba.

ja mam jakoś na 22-23 geodetę mieć do tyczenia domu.

ponieważ nie spieszy mi się z fundamentami bo narazie to tylko one są w planie na ten rok to po wytyczeniu będę chyba kopał fundamenty łopatą (raczej napewno, grunt gliniasty więc nie powinno się obsuwać, ale sąsiad mnie postraszył że mogą być wapienne kamienie czy coś takiego).

Oczywiście raczej nie sam będę kopał mam nadzieję, że rodzina czyli tato i bracia pomogą a planuję to robić jakoś na początku września, pierwszy tydzień września jakoś by chyba było dobrze lub ostatni tydzień sierpnia jak wyrobię się ze wszystkim.

Tak więc mam 2 tygodnie na to żeby zrobić zbrojenie albo przynajmniej przygotować materiały na nie i potem kopanie.

Co do ekipy do budowania to rozglądam się cały czas niektóre już mają terminy zajęte na przysżły rok na początek, bo chciałbym ruszyć na wiosnę i jak najszybciej wybudować (jak dadzą kredyt bo za nim też się rozglądam cały czas).

Słabo rozreklamowana ta grupa wielicka, bo dopiero teraz sie na Was natchnęłam... :) Więc nieśmiało sie przyłączam, służę namiarami, bo domek w surowym stanie już stoi, a przed zakupem niemal wszystkiego mój mąż robi rozeznanie w wielu okolicznych składach. Najwięcej artykułów kupujemy w Dorbudzie w Niepołomicach ;) Pozdrowionka

Jedyny skład, który oferował Koramica (dość długi okres oczekiwania albo łut szczęścia, że akurat jest :x ) to był Dach-Styl na Cystersów.

Mam od nich ofertę...

Jedna sztuka dachówki 4,67 zł brutto a gąsior 26,14 brutto.

Chyba dużo, no nie ?

Mamy podobne dachy. Mój ma 240m2. U nas niestety te łamania dachu robią swoje i koszt gasiorów podnosi cene dachu.

Kupiłam ostatecznie Robena Plusa miedź angobowana. Wyszło jakieś 16tys. Pozostałe oferty oscylowały wokół 20tys. i więcej. To nie na moją kieszeń. Po za tym dach na dachówce sie nie kończy, trzeba jeszcze kupić inne rzeczy.

Czesc Forumowicze!

Z tego co wiem, to nigdzie nie ma dachowki Koramica. A przynajmniej jak chcialam dokupic, to poinformowano mnie w kilku skladach, ze oni nie przyjmuja juz zamowien :cry: .

Zostalo mi okolo kubika drewna po wykonaniu dachu :wink: Sa to laty na dach; drewno jest juz zaimpregnowane i wysuszone. Cena oczywiscie do uzgodnienia. Jesli ktos jest chetny, to prosze o info na priva. :wink:

A przy okazji moze ktos ma do polecenia dekarzy do obrobki blacharskiej dachu?

dzieki i pozdrawiam

Noala

Czesc forumowiczom,

Jako ze buduje sie w okolicach Niepolomic ciesze sie ze jest takie lokalne forum powiatu Wielickiego.

Poszukuje fachowcowi do wykonania przylacza wody i kanalizacji (ze studzienka) odleglosc od domu jakies 15 m. Jezeli znacie sprawdzonych fachowcow to piszcie.

Cena zaproponowana przez wodociagi w Niepolomicach ok 4 tys jest znacznie za duza za prace ktore mozna wykonac w 1 dzien :|

Moge podziele sie wiedza na temat tartaku w Jasienicy kolo Myslenic oczekiwanie na wiezbe max 2 tyg (stan na koniec Czerwca) i wogole doswiadczeniem z budowy stanu surowego otwartego.

pzdr

Czesc forumowiczom,

Jako ze buduje sie w okolicach Niepolomic ciesze sie ze jest takie lokalne forum powiatu Wielickiego.

Poszukuje fachowcowi do wykonania przylacza wody i kanalizacji (ze studzienka) odleglosc od domu jakies 15 m. Jezeli znacie sprawdzonych fachowcow to piszcie.

Cena zaproponowana przez wodociagi w Niepolomicach ok 4 tys jest znacznie za duza za prace ktore mozna wykonac w 1 dzien :|

Moge podziele sie wiedza na temat tartaku w Jasienicy kolo Myslenic oczekiwanie na wiezbe max 2 tyg (stan na koniec Czerwca) i wogole doswiadczeniem z budowy stanu surowego otwartego.

pzdr

A pytałeś w ZGK czy zgodzą się, abyś wprowadził na działkę do przyłącza jakąś firmę z zewnątrz?? Bo w sąsiedniej gminie Gdów nie ma o tym mowy, a sami śpiewają cenę 60zł/mb wodociągu i nie chcą słyszeć o kopaniu na własną rękę...

PS> Gdzie dokładnie się budujesz??

>A pytałeś w ZGK czy zgodzą się, abyś wprowadził na działkę do przyłącza jakąś >firmę z zewnątrz?? Bo w sąsiedniej gminie Gdów nie ma o tym mowy, a sami >śpiewają cenę 60zł/mb wodociągu i nie chcą słyszeć o kopaniu na własną rękę...

60 zl za mb to niezla cena, jezeli jest w dodatku z materialem ... Szukam dlatergo ze wodociagi chca znacznie wiecej, nie robia za to problemow konkurencji.

Mysle ze za polowe ceny ktora chca wodociagi ktos sie z pewnoscia znajdzie.

>A pytałeś w ZGK czy zgodzą się, abyś wprowadził na działkę do przyłącza jakąś >firmę z zewnątrz?? Bo w sąsiedniej gminie Gdów nie ma o tym mowy, a sami >śpiewają cenę 60zł/mb wodociągu i nie chcą słyszeć o kopaniu na własną rękę...

60 zl za mb to niezla cena, jezeli jest w dodatku z materialem ... Szukam dlatergo ze wodociagi chca znacznie wiecej, nie robia za to problemow konkurencji.

Mysle ze za polowe ceny ktora chca wodociagi ktos sie z pewnoscia znajdzie.

60zł to naprawdę tanio bo ogólnie biorą 100-120zł/mb z materiałami oczywiście.

a może ktoś zna kogoś kto podłączy tylko do wodociągów i ma uprawnienia niezbędne do tego ? robił ktoś wogóle w ten sposób, że kopał sam a tylko ktoś wpadł i podłączył ?

Ja całą stal kupowałam w Metalbudzie (wylot z Niepołomic na Hutę). Mieli wtedy najtaniej. Teraz chyba też bo dzisiaj "12" kosztuje 2257/t a "6" 2623/t.

Pustaki sprowadzałam z Nowego Sącz, cement, wapno, styrodur, papa u Bugaja w Byszycach, deski,nadproża i inne duperelki u Kowalczyka na Sierczy.

No to troszke przepłaciłeś :wink:

No właśnie o tym Metalbudzie pisałam wcześniej.

Oni zajmują się sprzedażą hurtową stali, ale do detalu też sprzedają i dowożą (zależy od ilości)

o to jeszcze muszę do Sierczy wpaść i popytać o deski i stal jak teraz stoi.

ale właśnie deski to drogie są strasznie, dzwoniłem do Pcimia do Jędryska są po 460 netto za kubik

Witam,

Jesli ktoś szuka stali to ja na początku sierpnia kupowałem w baustalu na Łowińskiego fi 12 1800 netto a fi 6 2060 netto.

Do tego płaciłem za transport całości do Śledziejowic 300 zł. :(

Można podzwonić tam jest cała masa hurtowni stali, może gdzieś było taniej ale wziąłem od ręki bo uieszyłem się jak dziecko bo w budomacie powiedzieli mi ponad 3 tys. (co prawda brutto, ale to i tak kosmos)

Pozdrawiam

Robert

Edit startujecie z kolejnym etapem?, bo widzę, że porotherm wyjechał na górę i jakby szalunki zniknęły :) .

Witram, witam

Oczywiście, że ruszamy dalej. Gdyby nie ta pogoda to pewnie prace by już były w toku, a tak moja ekipa robi u kogoś fundamenty z piwnicą i muszą zalać strop a przez tą pogodę to niestety maja poslizg.

Dojechał porotherm na ścianki działowe. Rozmawiałam z majstrem i mają juz wrócic w poniedziałek, we wtorek przyjedzie mój ogromny komin a w kolejny piątek drzewo na daszek. Także myslę, że już jakoś poleci muszę jeszcze odebrać dachówkę.

A u Ciebie jak tam? Masz coś więcej niz strop czy też na razie utknąłeś na tym etapie?