Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam po raz pierwszy na Grupie Wielickiej... w dużym skrócie - budujemy w Przebieczanach, projekt WB 3391 z Agrobispu (http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=179&usid=1). Fundamenty stoją, a że dom mało skomplikowany powinno się udać stan surowy otwarty postawić do końca roku...

Mariku - czy te deski i stemple są jeszcze aktualne ??? - proszę o szczegóły na priv...

edit-blondi -

czy możecie polecic jakąś firmę, w którje można zmówić solidne drzwi wejściowe w przyzwoitej cenie?
- masz już upatrzony jakiś wzór drzwi ? - prześlij na priva - przygotuję oferte (ja z branży :wink: ...)

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czesc,

Czy ktos z was robil podloge z desek na legarach i ma jakies w tej sprawie rozeznanie i doswiadczenie. Deski moga byc rozne sosnowe (miekkie), modrzewiowe, debowe (cena!) wiec opcji jest wiele, to samo z malowaniem badz olejowaniem powierzcni. Moze ktos zna tartak ktory takie deski heblowane wykonuje.

pzdr

Darek

Czy ktos z was robil podloge z desek na legarach i ma jakies w tej sprawie rozeznanie i doswiadczenie.

Planuje na poddaszu sosnę lub świerk.

W łazience będzie podłogówka - 3cm styropianu systemowego + 6cm jastrych. Daje do z płytkami jakieś 11cm.

Przy założeniu deski o grubości 28mm legary muszą mieć wysokość około 7cm. Zostanie wtedy 1,2 cm na izolacje akustyczną i wypoziomowanie legarów.

Pomiędzy legary planuje styropian 4cm ( mam kupiony bo myślałem że zrobię wylewkę ). Pomiędzy deską a styropianem będzie max 4cm pustki. Rozstaw legarów będzie wynikać z szerokości płyty styropianu i chyba jest to 50cm.

Zastanawiam się czy styropian wystarczy ułożyć czy trzeba go jakoś mocować ?

Pawel,

Z mich inwestygacji wynika ze legary kladie sie na warstwie izolacji z papy a przestrzen miedzy nimi wypelnia sie najlepiej welna mineralna, zostawia sie 1/2 cm odleglosci pomiedzy deska a warstwa welny. Moj kierbud mowil tez cos o otworach wentylujacych welne (na parterze). Np ten link, wersja na podlozu betonowym:

http://www.budujemydom.pl/artykuly/1305_deski_na_legarach/

A ty skad masz pomysl swojej, posilkujesz sie jakimis zrodlami, kontaktowales sie z producentami desek ?

pzdr

Darek

Napisałem jak ja sobie to na dzień dzisiejszy wyobrażam celem wywołania dyskusji :)

Np. ostatnio przeczytałem o legarach trapezowych zatopionych w wylewce ??? co to takiego to nie wiem ?

Słyszałem też o podkładkach filcowych pod legary izolujących akustycznie oraz o wstrzykiwaniu pianki pomiędzy strop a legary.

witam

pogoda się widzę poprawia może w sobotę zrobiłoby się coś na działce.

fundament w ziemi zalany, w sumie to jeszcze go od wtorku nie widziałem bo padał deszcz (mam nadzieję że przestał już) ale pasowąłoby zrobić szolunek tego co ma być nad ziemią i przygotować do zalewania.

i tu moje pytanie:

- czy szolować do poziomu desek ? czyli górny poziom desek na tym samym poziomie i podczas zalewania równać wszystko do górnej krawędzi deski ? wymaga to dobierania desek o odpowiedniej szerokości lub docinaniu ich lub wkopywaniu w ziemię

- czy może zaszolować byle jak i zaznaczyć poziom taki sam na deskach od wewnętrznej strony (ponoć gwoździkami to robią) i podczas zalewania jakoś to wyrównywać do tego poziomu ?

ale cisza

pokażę poniżej co zrobiła woda w nocy z czwartku na piątek u mnie

tak wygląda droga gminna, dojazdowa do drogi na działce, w poniedziałek ma być komisja oceniająca co z tym zrobić

http://images23.fotosik.pl/77/d439ce3fb097c65fmed.jpg

http://images13.fotosik.pl/74/48a8b9ecbb06a9b7med.jpg

http://images24.fotosik.pl/77/ab617130e8b5d181med.jpg

a teraz droga moja prywatna na działkę, tym chyba muszę się sam zając, a może by cośgmina dała spotkał się ktoś z takim przypadkiem ?

http://images26.fotosik.pl/76/26a72cb5e2329b07med.jpg

Witam,

proszę o namiary na ekipę budowlaną godną polecenia. Okazało się, że jednak znajdą się pieniądze na budowę teraz, ale moja ekipa nie da rady przyjść 6 mies wcześniej :cry:

Wiem, że znalezienie kogokolwiek graniczy teraz z cudem,ale... tylko wiara w cuda mi pozostaje :)

Będę bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam!

hej, hej

mam pytanie odnośnie przyłącza wody. Możecie mi dać namiar na kogoś kto zrobi to za 120 zł/mb?

tak gdzieś się natknęłam na taką cenę.

Nam gość powiedział 250 zł/ mb. Pogięło gościa

czy robił ktoś schody samonośne? Jakieś namiary godne polecenia?

Mam stęple sosnowe używane do sprzedania oraz 2 palety porothermu 25.

Pozdraowiam

Acha, czy ta spóldzielnia Piaski nadal ma w sprzedaży te płty chodnikowe?

hej, hej

mam pytanie odnośnie przyłącza wody. Możecie mi dać namiar na kogoś kto zrobi to za 120 zł/mb? tak gdzieś się natknęłam na taką cenę.

Nam gość powiedział 250 zł/ mb. Pogięło gościa

Mam stęple sosnowe używane do sprzedania oraz 2 palety porothermu 25.

Pozdrawiam

Acha, czy ta spóldzielnia Piaski nadal ma w sprzedaży te płty chodnikowe?

witam

nie wiem ludzie co Wy robicie ale:

- cena 250zł/mb to jest cena powalająca i gość pewnie szuka jelenia

- ale czy cena 120zł/mb to taka promocja ? kolega ostatnio policzył ile to kosztuje i okazuje się, że rura to jakieś 6zł/mb do tego dochodzi kilka bajerów jakieś filtry antyskażeniowe i wykonanie nawiertu w rurze, jakieś zamknięcie rurociągu, może jeszcze jakieś zgłoszenie w urzędzie no i koparka.

ale czy koszt tego wszystkiego jest aż taki że wychodzi 120zł/mb ?

Mi wydaje się, że NIE NIE i jeszcze raz NIE.

może tylko tak mówię bo jeszcze nie robiłem przyłącza, ale wydaje mi się, że trzeba

- znaleźć gościa z uprawnieniami co za kilka stów podłączy się pod wodociąg i podłączy wodomierz z bajerami,

- koparkę załatwić 6zł/mb biorąc pod uwagę, że 50m fundamentów gość kopał 2h a musiał się przestawiać to można sobie policzyć ile to trwa

- pozgłaszać gdzie trzeba i załatwić odbiór przez wodociągi.

(odkopany chyba tylko może być początek i koniec a reszta rury zasypana odrazu)

dobra to była moja opinia a jeszcze dodam tylko tyledo wody, że kolega w dzienniku chyba znalazł ogłoszenie kolesia co robi przyłącza i że niby ma promocję i wogóle, więc może lepszym sposobem jest zamieszczenie ogłoszenia albo czytanie ogłoszeń (tak robi Ged i dzięki temu ma wybór ekip, zresztą ma też więcej fajnych pomysłów)

A co do spółdzielni Piaski to niedawno pzejeżdżałem tam, ale nie widziałem płytek razej były puste palety, ale kto wie jak jest teraz, może po deszczach będą robili coś dalej, a widziałem na Łużyckiej pod blokiem robią parking i nie mają tam płytek poskładanych tylko takich okrągłe jakby gwiazdki z otworami. najlepiej zresztą zadzwonić.

Witajcie,

Edit - potencjalnie Twoim porothermem jestem zainteresowany ale z koncem roku. W jakiej cenie chesz go sprzedac?

30 - 5zl, 25 - 6,50zł

wolałbym pozbyc się tego wczesniej bo w pażdzierniku stawiam ogrodzenie a palety stoja na jego linii.

pit czy mógłbyc wypowiedzieć sie w nurtującej mnie sprawie:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=111783

będę wdzięczna za opinie