Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

prawie /99%/ bardzo mocno się zastanawiam na HELIOSEM z extradom. A ty co bedziesz budować?

Ładny ten helios. Ja przeszłam przez całą masę projektów, aktualnie skłaniam się ku SP-1505. Tu link: http://www.studioprojekt.pl/projekt.php?id=SP-1505&idk=3&strona=&str=projekty.php.

Ja przed projektem postawiłam takie warunki:

- prosty (tani) dach

- taras z boku domu, bo z tyłu mamy mało miejsca

- kotłownia odizolowana od mieszkania, najlepiej za garażem

- powierzchnia użytkowa do 140 m kw.

- dodatkowy pokój na dole

Oczywiście że podobają mi się lukarny, wole oczka, załamania w dachu i tym podobne czary, ale to wszystko podraża koszty budowy. tak więc najprawdopodobniej będzie to ten dom. A wcześniej rozważałam m.in. dom pod pistacją i dom w mandarynkach z archonu.

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kupował ktoś może okna w IDEON-ie we Wieliczce ?? sprzedają okna oknoplastu

dostałem ofertę od nich i z innej firmy co sprzedaje oknoplast i całkiem inne oferty dostałem na te same okna. duża różnica jest w cenie montażu (25zł/m u jednych a u drugich 17zł), ale i różne są wyceny na okna, upusty inne i tym samym lepsza jest jedna od drugiej - okna na sumę około 12 000zł a różnica między jedną a drugą firmą 700zł

i jeszcze jedna sprawa

ma ktoś drzwi wejściowe ze świetlikiem u góry ?

ja mam zrobiony otwór pod drzwi wejściowe takie wysokie bo chciałem zachować jedną linię okien i drzwi, ale właśnie konieczne będzie wykonanie przęswietlenia.

myslałem o luxferach ale to chyba trochęlipnie by wyglądało

no i znalazłem jeszcze ofertę firmy AFB robiątakie drzwi tylko cena chyba będzie słona, po nowym roku będędzwonił i pytał, zobaczymy.

ja zamówiłam właśnie okna w IDEONIE na Piłsudskiego.

odnośnie drzwi to ja też mam takie wysokie (230), ale, że na świetlik to trochę za mało to jeszcze poszerzyłam je do 130 i świetlik bedzie z boku a drzwi poprostu wysokie na 230.

Ładne drzwi maja w Multimarze na Poniatowskiego w Wieliczce i cena całkiem przystepna, ale jak dla mnie trochę za cienkie bo 6cm. Biorą z tej firmy http://www.kozlowski-drewno.pl

zmartwiliscie mnie z tą skrzynką bo ja też mam na słupie no i wychodzi na to, że trzeba bedzie ja samemu sobie zasponsorować. :cry:

Ibryndal my robiliśmy prąd sami i na materiały wydaliśmy 1700 zł. wszystko w peszlach, łącznie z dwoma rozdzielniami. Brak jest natomiast jeszcze wyposażenia rozdzielni no i wszystkich gniazdek i kontaktów. Nie montowalismy tego jeszcze żeby uniknąć kradzieży.

Kupował ktoś może okna w IDEON-ie we Wieliczce ?? sprzedają okna oknoplastu

i jeszcze jedna sprawa ma ktoś drzwi wejściowe ze świetlikiem u góry ?

ja zamówiłam właśnie okna w IDEONIE na Piłsudskiego.

odnośnie drzwi to ja też mam takie wysokie (230), ale, że na świetlik to trochę za mało to jeszcze poszerzyłam je do 130 i świetlik bedzie z boku a drzwi poprostu wysokie na 230.

Ładne drzwi maja w Multimarze na Poniatowskiego w Wieliczce i cena całkiem przystepna, ale jak dla mnie trochę za cienkie bo 6cm. Biorą z tej firmy http://www.kozlowski-drewno.pl

zmartwiliscie mnie z tą skrzynką bo ja też mam na słupie no i wychodzi na to, że trzeba bedzie ja samemu sobie zasponsorować. :cry:

Ibryndal my robiliśmy prąd sami i na materiały wydaliśmy 1700 zł. wszystko w peszlach, łącznie z dwoma rozdzielniami. Brak jest natomiast jeszcze wyposażenia rozdzielni no i wszystkich gniazdek i kontaktów. Nie montowalismy tego jeszcze żeby uniknąć kradzieży.

co do okien to własnie duża różnica jest na korzyść IDEONU, jeszcze jedziemy dzisiaj do jednych i drugich i ostateczna decyzja nastąpi

gdzie okna kupujesz ? czy może robisz u jakiegoś stolarza ?

co do skrzynki to też siewkurzyłem, ale już jest lepiej bo koszt kompletnej skrzynki z materiałami do uziemienia max 600zł wynosi, na 2 hurtowniach pytałem, tylko potrzebny jest ktoś kto zrobi pomiar uziemienia podbije protokół i ewentualnie montaż zabezpieczeń.

prąd może i bym zrobił sam jakbym się uparł, ale jakoś się boję bo nie mam doświadczenia w tej materii. jeśli mogę to napiszę na priva i kilka pytań podeślę to może Twój mąż odpowie mi na nie.

jeden koleś mi powiedział za robociznę 1500zł około

chodziło chyba o drzwi.....

muszę robić u stolarza bo są niewymiarowe a stolarz zrobi wszystko.

ja skrzynki elektryczne pewnie też sama kupię, a podłączy i popodbija to facet, który robi nam odbiór instalacji wewnętrznej, którą sami zrobiliśmy a w zamian za to obiecaliśmy, że on wykona nam przyłącz.

Ja mam nadzieję, że mój przyłącz pójdzie na przetarg w styczniu, chociaż nie wiem czy nie wstrzymają bo niedostarczyłam jeszcze pozwolenia na budowę. Pozwolenie juz mam, ale niestety nie jest jeszcze prawomocne :cry:

chodziło chyba o drzwi.....

muszę robić u stolarza bo są niewymiarowe a stolarz zrobi wszystko.

ja skrzynki elektryczne pewnie też sama kupię, a podłączy i popodbija to facet, który robi nam odbiór instalacji wewnętrznej, którą sami zrobiliśmy a w zamian za to obiecaliśmy, że on wykona nam przyłącz.

Ja mam nadzieję, że mój przyłącz pójdzie na przetarg w styczniu, chociaż nie wiem czy nie wstrzymają bo niedostarczyłam jeszcze pozwolenia na budowę. Pozwolenie juz mam, ale niestety nie jest jeszcze prawomocne :cry:

tak tak oczywiście chodziło o drzwi

masz już jakiegoś ? też chyba będę na takie wyjście zdany

dzisiaj dostałem maila z firmy AFB:

Dziekujemy za złożone zapytanie i w odpowiedzi na nie informujemy:

aktualne terminy realizacji :

- na drzwi zewnętrzne - ok 10 tygodni

- na drzwi wewnętrzne - I kwartał 2008 roku ( przyjmowanie zamówień na drzwi

wewnetrzne wstrzymujemy do odwołanaia)

Cena naswietla + 530 zl netto

interesują nas takie:

http://drzwi.krakow.pl/www/_images/sub/pictures/drzwi_zewnetrzne_drewniane_513s+ds1.jpg

lub takie

http://drzwi.krakow.pl/www/_images/sub/pictures/drzwi_zewnetrzne_drewniane_595s1.jpg

a to jakiś gość układny jest ten elektryk ? ma papierki żeby podbić i pomierzyć uziemienie przy skrzynce, popodłączaćwszystko w niej ?

Witajcie :) minęło już kilka miesięcy odkąd pierwszy raz pisałam w tym wątku, ale mam nadzieję, że teraz będę zaglądać tu częściej :) w tym roku to już na serio zaczynamy :D nie ma odwrotu, bo część materiałów już kupiona. Zakupy robiliśmy w Sylwestra :wink: Stal, pustaki, cegła. Z ekipą jesteśmy w trakcie rozmów :)

Stelka doczytałam, że materiały kupowaliście w Brzesku u Milewskiego? Przywieźli wszystko na miejsce bez problemu?

A gdzie kupowaliście bloczki betonowe na fundamenty? też tam w Brzesku? (my też planujemy robić fundament z bloczków )

pozdrawiam wszystkich budujących :)

http://drzwi.krakow.pl/www/_images/sub/pictures/drzwi_zewnetrzne_drewniane_513s+ds1.jpg

dostałem ofertę na te drzwi z firmy Dom Drzwi i Oknien z Kapelanki oczywiście są to drzwi krakowskiej AFB - ze świetlikiem u góry cena bagatela: 5432zł z 22% vatem a z montażem i tym samym 7% vatem 5139zł.

powiem krótko masakra

prawda jest też taka, że stolarz z miejscowości mojej rodzinnej pod Tarnowem powiedział za samą robociznę tylko 3000zł, a do tego drewno jeszcze i wychodzi to samo prawie.

dostałem ofertę na te drzwi z firmy Dom Drzwi i Oknien z Kapelanki oczywiście są to drzwi krakowskiej AFB - ze świetlikiem u góry cena bagatela: 5432zł z 22% vatem a z montażem i tym samym 7% vatem 5139zł.

powiem krótko masakra

prawda jest też taka, że stolarz z miejscowości mojej rodzinnej pod Tarnowem powiedział za samą robociznę tylko 3000zł, a do tego drewno jeszcze i wychodzi to samo prawie.

Spróbuj zapytać o wycenę w firmie Eug-Mar z Pcimia: http://www.eug-mar.com.pl. Ja zamawiałem u nich drzwi wejściowe z sosny w wymiarze 110x235 ze sporą ilością szybek, z zamkiem listwowym, progiem aluminiowym, drzwi ocieplane styropianem, 2 wkładki patentowe GERDA, montaż i to wszystko za 3650 PLN. Cena z września 2007.

Pozdrawiam,

Grzesiek

powiem krótko masakra

W AFB mają drogie drzwi. Ja u nich pytałam o swoje (230x130 z doświetleniem bocznym)to wstepnie wycenili mi je na 7600 zł.

Jeden z naszych forumowiczów wycenił mi je na 4200 zł brutto z montażem (drzwi grube na 8cm). Chyba zamówię u niego tylko jeszcze muszę zobaczyć ich produkty.( http://www.drwalnik.pl ) W Eugu-mar z Pcimia było deko drożej 4400zł. Pytałam jeszcze w Multimarze w Wieliczce to drzwi w tym rozmiarze z montażem wycenili na 3300 zł (biorą od http://www.kozlowski-drewno.pl ). Różnica jest taka, że drzwi mają grubość 6cm no i podobno nie robią według indywidualnych projektów.

powiem krótko masakra

W AFB mają drogie drzwi. Ja u nich pytałam o swoje (230x130 z doświetleniem bocznym)to wstepnie wycenili mi je na 7600 zł.

Jeden z naszych forumowiczów wycenił mi je na 4200 zł brutto z montażem (drzwi grube na 8cm). Chyba zamówię u niego tylko jeszcze muszę zobaczyć ich produkty.( http://www.drwalnik.pl ) W Eugu-mar z Pcimia było deko drożej 4400zł. Pytałam jeszcze w Multimarze w Wieliczce to drzwi w tym rozmiarze z montażem wycenili na 3300 zł (biorą od http://www.kozlowski-drewno.pl ). Różnica jest taka, że drzwi mają grubość 6cm no i podobno nie robią według indywidualnych projektów.

no ja dopiero się rozglądam za drzwiami

do kozłowskiego pisałem to naświetlenie zrobiliby, ceny jeszcze nie podali

Teraz coraz bardziej oscyluję przy drzwiach wykonanych przez stolarza pod mój wymiar. jeden powiedział za robociznę 3000zł drugi 2000zł więc może zrobię z litego drewna i już.

Ja też będę kombinował z drzwiami drewnianymi od stolarza.

Chciałem Gerdę ale naczytałem się o niej niefajnych rzeczy.

A antywłamaniowość nie jest taka istotna jak i tak złodziej wchodzi oknami najczęściej.

Może uderzymy gdzieś razem o drzwi to dostaniemy w trójkę jakiś większy upust albo coś.

Ja też będę kombinował z drzwiami drewnianymi od stolarza.

Chciałem Gerdę ale naczytałem się o niej niefajnych rzeczy.

A antywłamaniowość nie jest taka istotna jak i tak złodziej wchodzi oknami najczęściej.

Może uderzymy gdzieś razem o drzwi to dostaniemy w trójkę jakiś większy upust albo coś.

może ten DRWALNIK ??

Czemu nie - ale muszę najpierw żonce pokazać ich stronę i zdjęcia realizacji.

Na pewno muszę mieć drzwi z jakimś małym okienkiem coby doświetlić wiatrołap.

A czemu nie te z Pcimia? Ta cena 4400 co dostałeś to za co dokładnie była? Jakie wyposażenie?

Tam przynajmniej gzajac podał jakieś fajne szczegóły i fajną cenę:

"... Ja zamawiałem u nich drzwi wejściowe z sosny w wymiarze 110x235 ze sporą ilością szybek, z zamkiem listwowym, progiem aluminiowym, drzwi ocieplane styropianem, 2 wkładki patentowe GERDA, montaż i to wszystko za 3650 PLN. Cena z września 2007. ... "

Czemu nie - ale muszę najpierw żonce pokazać ich stronę i zdjęcia realizacji.

Na pewno muszę mieć drzwi z jakimś małym okienkiem coby doświetlić wiatrołap.

A czemu nie te z Pcimia? Ta cena 4400 co dostałeś to za co dokładnie była? Jakie wyposażenie?

Tam przynajmniej gzajac podał jakieś fajne szczegóły i fajną cenę:

"... Ja zamawiałem u nich drzwi wejściowe z sosny w wymiarze 110x235 ze sporą ilością szybek, z zamkiem listwowym, progiem aluminiowym, drzwi ocieplane styropianem, 2 wkładki patentowe GERDA, montaż i to wszystko za 3650 PLN. Cena z września 2007. ... "

ja tych z Pcimia nie znam to edit-blondi miała te wyceny.

a ta firma z Pcimia ma stronkę jakąś internetową bo nie wiem kto to nawet

a mam http://www.eug-mar.com.pl/

Szczegóły drzwi wycenianych w drwalniku (we wrześniu więc nie wiem czy cos sie nie podnieśli)

"Takie dokładnie drzwi w sośnie 3480 netto - z szybkami przyciemnianymi (reflex - w dzień nie widać co jest w środku).

2 niezależne zamki z wkładkami, próg dębowy lub aluminiowy (niski), 2 uszczelki. Ościeżnica szeroka na 12cm i gruba 7cm. Samo skrzydło grubości 8cm.

Dopłaty netto:

400 zł - zamek wielopunktowy

95 - klamka z szyldem oraz szyld górnego zamka

350zł - montaż "

http://img502.imageshack.us/img502/8817/domek005cp0.jpg

w Eugu-mar wyceniali mi drzwi nr 18, ale dokładnych szczególów nie pamietam. Miałobyć to co daja w standardzie żadne tam cuda antywłamaniowe.

ni nie mój, ale forumowicza, który buduje według tego samego projektu. Spodobały mi sie drzwi. Nawet rozkułam otwór drzwiowy do takich wymiarów jak u niego.

u mnie na razie nic sie nie dzieje bo zimno. tynkarze nie zdążyli przed mrozami i wszystko rozgrzebane :x . Efektem tego wylewki zrobi ktoś inny bo oni pewnie robili by do wiosny. No i okazało się, że ta nowa ekipa jest tańsza.

ni nie mój, ale forumowicza, który buduje według tego samego projektu. Spodobały mi sie drzwi. Nawet rozkułam otwór drzwiowy do takich wymiarów jak u niego.

u mnie na razie nic sie nie dzieje bo zimno. tynkarze nie zdążyli przed mrozami i wszystko rozgrzebane :x . Efektem tego wylewki zrobi ktoś inny bo oni pewnie robili by do wiosny. No i okazało się, że ta nowa ekipa jest tańsza.

a ile biorą jedni i drudzy za tynkowanie i za wylewki ?

a ile biorą jedni i drudzy za tynkowanie i za wylewki ?

ekipa nr I (która u mnie tynkuje) tynki p 15zł (bez szlichty po 13zł), wylewki po 15 zł a jeśli z papą to po 17.

ekipa nr II od wylewek: 13,5zł a z papą po 15 zł i zamiast siatek zbrojeniowych włókno poliprepylenowe (jest sporo tańsze od siatki). Robią maszyniowo, więc powiedzieli, że góra 3 dni.