Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ok 60 zł za kubik kamyczka drenażowego.

Nie wiecie co zrobic jeżeli osoba od której chcilibyscie uzyskac zgode na podpiecie prądu do domu mówi ze bedzie to kosztowało kilkanaście tysięcy złotych !! ??

Chodzi tylko o podpiecie się do słupa który stoi na działce tej osoby.

Tragedia

Ja ostatnio za coś takiego zapłaciłem 700 pln, ale i tak myślałem, że chamstwo ale odżałowałem i dalej do przodu. W sumie ta cena z kosmosu, nie ma innej opcji?

Nie wiecie co zrobic jeżeli osoba od której chcilibyscie uzyskac zgode na podpiecie prądu do domu mówi ze bedzie to kosztowało kilkanaście tysięcy złotych !! ??

Chodzi tylko o podpiecie się do słupa który stoi na działce tej osoby.

Tragedia

Generalnie taka zgoda powinna byc ZA DARMO!

Ale widocznie trafiłeś na pajaca, kóry chce się nachapać.

Cena z kosmosu!

My nie mieliśmy problemów ze zgodą od właściciela działki ze słupem przy rozbudowie linii. Może dlatego że to młody facet, który sam niedawno kupił. Sąsiad od którego wzięlismy "trochę" prądu na pytanie ile mamy mu zapłacić powiedział "dajcież spokój"

Sa ludzie i "ludzie"

Życze szybkiego rozwiazania problemu i daj znać jaki finał.

A ja miałem kilka lat temu taki przypadek, że budowaliśmy wspólnie w 7 domów kanalizację i misiowie którzy byli bliżej drogi kazali sobie odliczyć część kosztów tej inwestycji i dołożyć nam czyli tym dalszym bo oni "nie po to kupowali bliżej drogi żeby teraz płacić tyle co reszta". Dobre co? No ale jak mówią głupota ludzka nie zna granic.

W ramach snucia opowiesci o "przyjazni sasiedzkiej":

2-lata temu prosilam wlasciciela dzialki o wode. Najpierw rzucil cene 3x srednia krajowa; w koncu udalo mi sie zejsc do 1xsredniej krajowej; swoja zgode facet obwarowal terminem czasowym (pol roku na przeciagniecie rury do mojej posesji) oraz wymogami rekultywacyjnymi i karami umownymi w razie, gdybym nie zdazyla; po pol roku jego zgoda wygasala, nie wspominajac juz o tym, co by bylo, gdybym nie wyrobila sie w czasie i robot nie zmiescila sie w terminie...

inna kwestia jest, ze czlowiek ten kupil dzialke tylko jako lokate kapitalu i postanowil jak najwiecej z niej wycisnac, a przy okazji ze wszystkich dookola...

juz od roku próbuje on sprzedac te swoja "zlota dzialke" i zanosze modly, by nowi wlasciciele okazali sie po pierwsze docelowymi, a po wtore mozliwymi we wspolzyciu sasiedzkim;

To ja napisze ile usłyszałem.

Po namysłach "Pan" powiedział: da sie podłączyć do słupa ( pociągnał peta ) i dodał to będzie kosztowało 15,000 złotych.

Jak zapytałem skad wział taka kwotę usłyszałem ze ludzie tak biorą.

Potem to juz tylko usłuszał że zwariował i zakończylismy dialog.

Kilka dni temu usłyszałem że możemy sie dogadac ale nie wiem co to znaczy, może 14,500 zł :)

Dzięki Markoebelo za informację odnośnie ceny tego kamyczka.

a pytanie mam jeszcze takie jedno:

czy wiecie gdzie we Wieliczce można kupić rurki kolanka i inne pierdoły do centralnego odkurzacza ? nie wiem czy go będę miał, ale zrobić instalację nie zaszkodziłoby tak na przyszłość

jest może jakiś przedstawiciel którejś z firm od odkurzaczy centralnych w Wieliczce ?

jest może jakiś przedstawiciel którejś z firm od odkurzaczy centralnych w Wieliczce ?

Nie wiem czy jest w Wieliczce. Znalazłam fachowca, który montuje Beam'a i Husky. Mieszka w Hucie i z dojazdem za Wieliczkę nie było problemu. Skad bierze cześci nie mam pojęcia.

Pan Michał Pałetko tel.500 291 062

Nie wiem czy jest w Wieliczce. Znalazłam fachowca, który montuje Beam'a i Husky. Mieszka w Hucie i z dojazdem za Wieliczkę nie było problemu. Skad bierze cześci nie mam pojęcia.

dzięki za namiar zadzwonię i dopytam o rzeczy które mnie interesują

dzięki za namiar zadzwonię i dopytam o rzeczy które mnie interesują

Wszystkie części możesz kupić na stoisku Huskiego na Klimowskiego na terenie targów.

To i ja sie dołącze do opowieści o przyjaźni dobro sąsiedzkiej.Zaczynałem budowe w sierpniu ubiegłego roku Nie miałem problemu z mediami poza gazem , spytałem sąsiada czy wyrazi zgode na na przeprowadzenie rury z gazem przez jego działke (przejście przez jego działke było by około 3m). Oczywiście wyraził zgode, ja zadowolony że niemam problemu z gazem zaczołem załatwiać projek ti wtedy się zaczeło .Udałem się po zgode na piśmie a facet mi wyjeżdza że nieda mi zgody bo mu wartość działki spadnie, zaproproponowałem mu kase 1000 zł nie wyraził zgody . Poszedłem do innego sąsiada żeby miec gaz niebyło problemu ale musze nadłożyc 30 m.Dodam tylko że sąsiad który niewyraził zgody sam budował dom cztery lata temu i też chodził za zgodami na prąd i gaz i nikt nie wziol od niego ani złotówki.No cóż ładnie zaczynaja się stosunki dobro sąsiedzkie.

Rozmawiałem dzisiaj z pracownikiem Enionu.Powiedział że rosni ilość spraw podobnych do naszych. Sasiedzi coraz cześciej chca astronomicznych pieniedzy za nic.I wtedy pojawia sie problem.

Ja dzisiaj bylem u drugiego sasiada , wstępnie wyraził zgode ale jeszcze się zastanawia.

Czy orientujecie się kto płaci za podłaczenie pradu do działki od sasiada jezeli bede chciał kabel prowadzić ziemią ok 20 m. Czy jest tak samo jak w przypadku lini napowietrznej że wykonuje to Enion ?

To i ja sie dołącze do opowieści o przyjaźni dobro sąsiedzkiej.Zaczynałem budowe w sierpniu ubiegłego roku Nie miałem problemu z mediami poza gazem , spytałem sąsiada czy wyrazi zgode na na przeprowadzenie rury z gazem przez jego działke (przejście przez jego działke było by około 3m). Oczywiście wyraził zgode, ja zadowolony że niemam problemu z gazem zaczołem załatwiać projek ti wtedy się zaczeło .Udałem się po zgode na piśmie a facet mi wyjeżdza że nieda mi zgody bo mu wartość działki spadnie, zaproproponowałem mu kase 1000 zł nie wyraził zgody . Poszedłem do innego sąsiada żeby miec gaz niebyło problemu ale musze nadłożyc 30 m.Dodam tylko że sąsiad który niewyraził zgody sam budował dom cztery lata temu i też chodził za zgodami na prąd i gaz i nikt nie wziol od niego ani złotówki.No cóż ładnie zaczynaja się stosunki dobro sąsiedzkie.

To nie jest takie wszystko jedno nad rura z gazem nie mozesz sadzic zadnych drzew i w przypadku awarii, gazownia kopie ci w ogrodku.

To nie jest takie wszystko jedno nad rura z gazem nie mozesz sadzic zadnych drzew i w przypadku awarii, gazownia kopie ci w ogrodku.

Lokalizacja rury z gazem miała iść w samym rogu działki (kształt działki ma w kształcie trujkąta). Miejsce bez użyteczne, wychodząc z twojego założenia to gaz powinni mieć ludzie przez których posesje przechodzi rurociąg.

Lokalizacja rury z gazem miała iść w samym rogu działki (kształt działki ma w kształcie trujkąta). Miejsce bez użyteczne, wychodząc z twojego założenia to gaz powinni mieć ludzie przez których posesje przechodzi rurociąg.

A może to właśnie wy jesteście sąsiadami ?;)

Za duzo zakladasz, pisalem o przyczynach innych niz pieniadze dla ktorych ludzie moga nie chciec puszczac gazu przez dzialki.

Wszystkie części możesz kupić na stoisku Huskiego na Klimowskiego na terenie targów.

kurcze chyba nie będzie odkurzacza bo autka nie mam i nie ma jak podjechac na klimeckiego, trudno się mówi i tyle na szczęście mam taki układ pomieszczeń że kiedyś jakby co to może wcisnę gdzieś po kątach taką instalację zabuduję to płytami k-g i już narazie odpuszczę sobie i już

mam jeszcze jedno pytanie:

kupował ktoś sam materiały do instalacji wodnej i c.o. w domu ? możecie podać jakieś sklepy z Wieliczki które dały najlepsze ceny ?

gość który będzie mi wykonywał mówi, że ma swój sklep w Niepołomicach w którym robi wszelkie zakupy i ma tam niezły rabat, ale chciałbym porównać te ceny z innymi sklepami we Wieliczce. Jest ich kilka na Piłsudskiego a wszystkich nie chce mi się obchodzić, wolałbym już do sprawdzonych podejść.

"grubsze" rzeczy i tak chyba zamówię na allegro bo taniej to chyba nie znajdę nigdzie pompy, pex-a czy rozdzielacza, ale rzeczy typu kolanka i inne drobne rzeczy chciałbym kupić na miejscu żeby jakby co to oddać jak zostaną jakieś

ja miłam podobny pomysł, ale w zasadzie jest to nie realne. Wiekszość sklepów nie chce przyjmować zwrotów a wyliczenie wszystkiego graniczy z cudem no i jest to żmudna praca hydraulika. Po za tym moja ekipa nie miała czasu na to, zeby np czekać na jedno kolanko czy cos tam innego. Oni przyjeżdżali to mieli ze soba wszystko. Oczywiscie tak jak mówisz grubsze rzeczy kupowałam sama na allegro lub u znajomych.

Jesli chodzi o odkurzacz to ta sama ekipa zamontowała mi rurki beama ale gdzie kupują to nie wiem.

ja miłam podobny pomysł, ale w zasadzie jest to nie realne. Wiekszość sklepów nie chce przyjmować zwrotów a wyliczenie wszystkiego graniczy z cudem no i jest to żmudna praca hydraulika. Po za tym moja ekipa nie miała czasu na to, zeby np czekać na jedno kolanko czy cos tam innego. Oni przyjeżdżali to mieli ze soba wszystko. Oczywiscie tak jak mówisz grubsze rzeczy kupowałam sama na allegro lub u znajomych.

Jesli chodzi o odkurzacz to ta sama ekipa zamontowała mi rurki beama ale gdzie kupują to nie wiem.

a instalator przekazał ci faktury potem na te wszystkie pierdołki czy było to razem w usłudze z 7% vatem