Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pozwolenie na budowe , 17 dni czekałem od złożenia do uzyskania decyzji . Teraz czekam na uprawomocnienie. :D :D :D :D

Gratuluję! Ja od wczoraj jestem załamana, bo w Urzędzie Gminy w Gdowie czekam na wydanie WZ-ki już ponad 3 m-ce, a właśnie wczoraj dowiedziałam się, że przede mną jeszcze pewno drugie tyle czekania. Tylko pogratulować urzędowi sprawności działania. Biedni mieszkańcy... Wniosek dla mnie: w tym roku budowy nie zaczniemy. :cry:

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę może pochwali się ktoś na forum albo napisze mi na priva u kogo adaptowaliście projekt co w to wchodziło i ile to kosztowalo.

Jestem na tym właśnie etapie mam warunki z Enionu, z Gazów oświadczenie a na wodociagi czekam, i szukam właśnie jakiegoś architekta do przeprowadzenia adaptacji.

W samej Wieliczce oprócz Pani Anny Taff Czernik (będędo niej dzwonił w przyszłym tygodniu) której numer wisi na chyba 2 stronie jest na Kilińskiego 2 biura moze tam ktoś robił a może macie lepsze namiary.

pozdrawiam

Lukasz

Proszę może pochwali się ktoś na forum albo napisze mi na priva u kogo adaptowaliście projekt co w to wchodziło i ile to kosztowalo.

Jestem na tym właśnie etapie mam warunki z Enionu, z Gazów oświadczenie a na wodociagi czekam, i szukam właśnie jakiegoś architekta do przeprowadzenia adaptacji.

W samej Wieliczce oprócz Pani Anny Taff Czernik (będędo niej dzwonił w przyszłym tygodniu) której numer wisi na chyba 2 stronie jest na Kilińskiego 2 biura moze tam ktoś robił a może macie lepsze namiary.

pozdrawiam

Lukasz

Zdecydowanie polecam panią Czernik . Za podstawowy projekt 950 zł. wchodzi w to projekt pod wyłączenie gruntów i cała dokumentacja do Pnb.

pozdrawiam

Jeżeli chodzi o archtekta, to nam całą dokumentacje do PnB przygotowała Pani B. Chmiel i kosztowało to nas 1000 pln. Przygotował nam całą adaptacje łacznie ze zmianiami, plan zagospodarownia, uzgodnienia itp. i zrobiła to szybko i rzetelnie.

Jak ktoś chce namiary to chętnie dam na priva.

Ponieważ zauważyłam, że w grupie Wielickiej przeważają rozpoczynający budowę - na gorąco jedna rada:

ZASTANÓWCIE SIĘ NAD DRZWIAMI WEWNĘTRZNYMI ZANIM ZACZNIECIE BUDOWAĆ - jakie mają być futryny - opaskowe (jak rama obrazu ) czy takie cieńsze, których prawie nie widać przy zamkniętych drzwiach. W celu zrozumienia różnicy warto wybrać się do hurtowni z drzwiami i popytać sprzedawcę.

Jak już ściany działowe i mury stoją, jest za późno na wybór - o czym się właśnie przekonałam. I nie mogę mieć tak, jak mi się bardziej podoba.

Na etapie projektu i stawiania ścian b.łatwo to skorygować.

POzdrawiam,

Dokumenty do PnB złożone 17.05 , zobaczymy ile będziemy czekać. Pani w Starostwie powiedziała żeby nie spodziewać się cudów i czekać ok 60 dni, ale cuda przecież się zdażają więc może się uda wcześniej. Narazie w międzuczasie poszła na tapetę woda a potem idzie prąd.

Pozdrawiamy.

Witam i dołączam do grupy wielickiej! Jesteśmy na etapie papierków, projekt już mamy:

http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=27&flip=1

a budować będziemy ten domek w Śledziejowicach :)

Kajacy, czy możesz mi dać namiar na tę architektkę, o której piszesz? Będę wdzięczna, bo właśnie szukamy.

Na razie tyle, ale pewnie będę pytać o wiele rzeczy, bo wiele nas zadziwia, w papierkologii na razie, a potem.... droga długa :))

Pozdrawiam!

Asia

Witam i dołączam do grupy wielickiej! Jesteśmy na etapie papierków, projekt już mamy:

http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=27&flip=1

a budować będziemy ten domek w Śledziejowicach :)

Kajacy, czy możesz mi dać namiar na tę architektkę, o której piszesz? Będę wdzięczna, bo właśnie szukamy.

Na razie tyle, ale pewnie będę pytać o wiele rzeczy, bo wiele nas zadziwia, w papierkologii na razie, a potem.... droga długa :))

Pozdrawiam!

Asia

My również będziemy budować w Śledziejowicach.

W piatek złożone papiery, czekamy na pnb.

Czy ktoś orientuje się ile czeka się na decyzję, wiem że ustawowo 65 dni, ale ile faktycznie trwa to w Wieliczce. Przeczytałem post o 17 dniach i trochę sie zdziwiłem, bo słyszałem, że trzymają praktycznie 2 miesiące.

Czy ktoś w ostatnim czasie to załatwiał i może mi odpowiedzieć.

Pozdrawiam

Robert

Miło dołączyć do Grupy Wielickiej, budujemy w Janowicach.Mamy już pozwolenie , prąd i wodę .W ubiegłym tygodniu powstała wielka dziura z której powoli wyłaniają się fundamenty. Papierologia trwa od listopada ubiegłego roku , na pozwolenie czekaliśmy równiutki miesiąc.Może w okolicach Wieliczki ktoś realizuje projekt Archonu " Dom w Poziomkach"pozdrowionka Majka :D :D

Witam

widzę, że niektóre osoby są już przy fundamentach i media już mają to może jeśli można poprosić o szczegóły z mediami bo mnie pewnie w niedługim czasie to czeka.

może jakieś czasy oczekiwania i koszty poniesione a może ktoś ma tak jak ja czyli słup na działce i ma na niej miec skrzynkę pomiarową wiedziałbym wtedy co mnie czeka, a o wodze też bym poczytał ile kosztowało to Was.

pozdrawiam

Łukasz

Witam Wszystkich!

Dziekuję koledze Ibryndalowi za zaproszenie do grupy wielickiej.

Zaczynamy za około 3 tygodnie budowę w gminie Wieliczka.W tej chwili czekamy na pozwolenie, ma być na początku przyszłego tygodnia. Czas oczekiwania- miesiąc

Jesteśmy an etapie projektów przyłączy.

Obsługuje nas pan z biura architektonicznego z Wieliczki, tzn. robił nam adaptację i przyłącza. Jego biuro jest obok jednego z budynków Urzędu, obok rynku. Nie mam pojęcia jak nazywa się ta ulica.

Dziś zakupiliśmy dziennik budowy i tablicę inf.:) Lada moment się zacznie, nie mogę się doczekać.

Pozdawiam, M.

Witam wszystkich

no jak widać w moim dzienniku przygotowalem drogę, a może inaczej miejsce pod drogę teraz muszę to utwardzić żeby dał radę tam wjechać cięższy sprzęt.

Mam pytanie:

Czy ładować tam jakiś gruz ??

może ma ktoś coś takiego na oku albo wie dzie załatwić i za ile ??

a może zamiast gruzu żużel z Huty ponoć dobry jest taki rozmiar 30 - 60 mm.

może ktoś zna jakiś transport z okolic raciborska albo i nie koniecznie bo ten żużel to by pasowało przywieź tak czy inaczej na wierzch żeby ładnie droga wyglądała.

pozdawiam

Łukasz

Witam,

Jeżeli chodzi o drogę, to u nas na warstwę ziemi wsypaliśmy żużel z huty 30-60 tyle, że ta impreza nie jest najtańsza bo jedna wywrotka to około 700 zł. Na nasz wjazd o długości 20 m i szerokości 3 m weszło 3 wywrotki. Jutro będzie test drogi bo będą zwozić nam materiał, więc napiszę jak poszło